Рішення
від 31.01.2019 по справі 924/1033/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"31" січня 2019 р. Справа № 924/1033/18

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Гладія С.В., при секретарі судового засідання Маєвській Н.В., розглянувши матеріали справи

за позовом публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" м. Київ від імені якого діє філія Хмельницького обласного управління м. Хмельницький

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Сефіт" м. Хмельницький

2. ОСОБА_1 м. Хмельницький

про стягнення солідарно 103323,13 грн.

Представники сторін:

від позивача: Лабай О.В - адвокат

від відповідача 1: не з'явився

від відповідача 2: не з'явився

Відповідно до ст. 240 ГПК України в судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

ВСТАНОВИВ

Публічне акціонерне товариство Державний ощадний банк України від імені якого діє філія - Хмельницьке обласне управління звернувся з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Сефіт та до ОСОБА_1 про стягнення солідарно заборгованості за договором про надання овердрафту №120.24-14/48 від 04.07.2018р. в сумі 103323,13грн., з яких 90161,00грн. прострочена заборгованість за кредитом, 3881,05грн. залишок нарахованих та несплачених відсотків, 6944,58грн. - пені, 1713,06грн. - інфляційні втрати від прострочених сум заборгованості за кредитом, 33,18грн. - інфляційні втрати від прострочених сум заборгованості за відсотками, 578,02грн. - 3% річних від простроченої суми кредиту, 12,24грн. - 3% річних від простроченої суми нарахованих та несплачених відсотків.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що з метою забезпечення належного виконання ТОВ Сефіт зобов'язань за кредитним договором, між банком та ОСОБА_1 04.07.2018р. укладено договір поруки за №120.24-14/48/1. Звертає увагу суду, що банк виконав належним чином свої зобов'язання за кредитним договором та надав ТОВ Сефіт кредит шляхом перерахування коштів на підставі платіжних документів наданих позичальником, в сумі 90161,00грн. Водночас, ТОВ Сефіт допустило порушення умов кредитного договору, останнє погашення заборгованості відбулось 11.10.2018р., в сумі не достатній для погашення простроченої заборгованості за кредитом та нарахованими відсотками. Надалі жодних зарахувань для погашення боргу не надходило, внаслідок чого банк не в змозі реалізувати своє право на погашення простроченої заборгованості за кредитом та звернувся до суду із даним позовом.

Крім того, представник позивача в листі від 28.12.2018р. повідомляє, що відповідачем - ТОВ Сефіт було надіслано лист (після пред'явлення позовної заяви до суд) про неможливість розрахуватись з банком та із проханням реструктурувати наданий підприємству овердрафт у кредит строком на два роки із відстрочкою платежу по тілу і відсотками на 4 місяці.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі, вважаючи їх правомірними та обґрунтованими наявними в матеріалах справи доказами.

Відповідачі, повідомлені належним чином про час та місце розгляду справи (ухвали у справі було надіслано за належною адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань), відзиви на позов не подали, позовні вимоги за суттю та розміром не оспорили, повноважного представника для участі у судовому засіданні не направили.

Відповідно до ч. 9 ст. 165, ст. 202 ГПК України справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

04.07.2018р. між публічним акціонерним товариством Державний ощадний банк України (далі - Банк) та товариством з обмеженою відповідальністю Сефіт (далі - позичальник) укладено договір про надання овердрафту №120.24-14/48 (далі - договір), згідно п. 2.1 якого у порядку та на умовах, визначених цим Договором, Банк протягом Строку дії Ліміту, надає Позичальнику можливість використання Овердрафту шляхом здійснення платежів з Рахунку в обсягах, що перевищують фактичні залишки коштів на ньому, в межах Ліміту Овердрафту, внаслідок чого на зазначеному Рахунку виникає Дебетове сальдо.

Позичальник зобов'язується використовувати Овердрафт з дотриманням вимог чинного законодавства України, повернути наданий йому Овердрафт, сплатити проценти за користування наданим йому Овердрафтом та комісійні винагороди (комісії), а також виконати інші зобов'язання визначені Договором (п. 2.2 договору).

У відповідності до п. 2.3 договору Овердрафт вважається наданим Позичальнику з моменту виникнення Дебетового сальдо на Рахунку, по якому Банком встановлено Ліміт Овердрафту. Дебетове сальдо, що існує на Рахунку на кінець кожного календарного дня, вважається залишком заборгованості Позичальника за Овердрафтом.

Згідно п. 2.4. договору строк дії Ліміту Овердрафту: з дати виконання Позичальником умов, передбачених п. 4.1 Договору, по 02 липня 2021 року або інший останній день виконання Зобов'язань, визначений Договором, у тому числі внаслідок Відкликання Овердрафту.

Пунктом 2.5. договору визначено, що Максимальний СБК за цим Договором складає 45 календарних днів. Якщо останній календарний день Максимального СБК не є Банківським днем, то Основна сума Боргу має бути погашена наступного Банківського дня за таким небанківським днем.

Цільове призначення Кредиту - поповнення обігових коштів та фінансування господарської діяльності Позичальника, що здійснюється з дотриманням вимог чинного законодавства України та виконання Зобов'язань Позичальника, визначених цим Договором. Платіжні доручення Позичальника на перерахування грошових коштів за рахунок Овердрафту можуть не виконуватись Банком якщо цільове призначення таких платіжних доручень не відповідає вимогам цього пункту Договору (п. 2.6 договору).

Згідно п. п. 2.7, 2.8 договору Банк встановлює Ліміт Овердрафту по рахунку Позичальника № НОМЕР_2. Ліміт Овердрафту встановлюється в розмірі 98 000,00 (дев'яносто вісім тисяч) гривень.

Відповідно до п. 3.1 договору процентна ставка за користування Овердрафтом є фіксованою процентною ставкою. Розмір процентної ставки, яка застосовується при розрахунку процентів за користування Овердрафтом, визначається залежно від фактичного періоду користування Кредитом та процентної ставки, яка застосовується за відповідний період Строку безперервного користування Овердрафтом чи після йога закінчення, а саме: до 7 днів (включно) - 18,0 % річних, від 8 до 14 днів (включно) - 19% річних, від 15 до 30 днів (включно) - 20% річних, більше 30 днів - 23,0 % річних. Проценти за відповідною процентною ставкою за користування Овердрафтом нараховуються починаючи з дня, наступного за днем закінчення періоду нарахування процентів за попередньою процентною ставкою і діють до закінчення періоду, передбаченого для даного розміру процентної ставки.

Погашення заборгованості за комісійними винагородами здійснюється шляхом договірного списання коштів з Рахунку (в тому числі в межах Ліміту Овердрафту) чи інших (-их) поточного (-их) рахунку (-ів) Позичальника та/або шляхом самостійного перерахування Позичальником коштів на рахунок НОМЕР_3 (код банку 315784) (п. 3.2.5 договору).

Згідно п. 5.1 договору протягом Строку дії Ліміту Позичальник зобов'язаний здійснювати погашення Основної суми Боргу (Овердрафту) не пізніше останнього дня Максимального СБК або не пізніше дати закінчення Строку дії Ліміту, в залежності від того, яка дата настане раніше. У випадку, якщо дата закінчення Строку дії Ліміту не є Банківським днем, то Позичальник зобов'язується погасити Основну суму Боргу (Овердрафт) в Банківський день, наступний за датою закінчення Строку дії Ліміту.

Пунктом 5.2. договору передбачено, що погашення Основної суми Боргу (Овердрафту) відбувається за рахунок коштів, що надходять на Рахунок Позичальника. Овердрафт вважається погашеним у випадку відсутності на Рахунку Дебетового сальдо на кінець дня.

Відповідно до п. 5.3. договору після Відкликання Овердрафту та виникнення простроченої кредитної заборгованості або у випадку обліку Основної суми Боргу на рахунку для обліку наданих кредитів погашення такої Простроченої кредитної заборгованості або вказаної Основної суми Боргу здійснюється шляхом: договірного списання коштів з Рахунку та/або інших рахунків Позичальника / Поручителя (-ів) або перерахування Позичальником / Поручителем (-ями) грошових коштів з використанням рахунку (-ів) зазначеного в п. 5.4. цього Договору .

Згідно п. 5.4 договору погашення заборгованості за процентами та/або комісійними винагородами та/або іншими платежами, а також погашення Основної суми Боргу/Простроченої кредитної заборгованості у випадках передбачених п. 5.3. цього Договору, здійснюється шляхом договірного списання коштів з Рахунку (в тому числі в межах Ліміту Овердрафту) чи іншого (-их) поточного (-их) рахунку (-ів) Позичальника та/або шляхом самостійного перерахування Позичальником коштів на рахунок НОМЕР_3 (код Банку 315784): Позичальник зобов'язаний забезпечити наявність грошових коштів на Рахунку в сумі, достатній для сплати платежів Позичальника за Зобов'язаннями, на дати виконання Зобов'язань, передбачені цим Договором. При настанні кінцевої дати сплати процентів/комісійних винагород або після неї Банк здійснює договірне списання суми, належної до сплати Позичальником, згідно з статтею 8 Договору. При відсутності коштів на Рахунку Позичальника Банк протягом Строку дії Ліміту здійснює договірне списання коштів за рахунок невикористаного Ліміту Овердрафту.

При непогашенні вказаних в цьому пункті платежів, Позичальник є таким, що прострочив виконання своїх зобов'язань за цим Договором по сплаті таких платежів.

Відповідно п. 5.5 договору проценти за користування Овердрафтом нараховуються щомісячно у валюті Овердрафту на Основну суму Боргу (фактичну суму заборгованості), виходячи із розрахунку фактичної кількості днів існування Заборгованості за Основною сумою боргу та фактичної календарної кількості днів в році (враховуючи день виникнення та не враховуючи день погашення Основної суми Боргу).

Згідно п. 5.6 договору проценти за користування Овердрафтом нараховуються: в останній Банківський день звітного місяця за період з першого дня видачі Овердрафту/першого дня виникнення Простроченої кредитної заборгованості/першого дня звітного місяця по останній день звітного місяця; в останній день Строку дії Ліміту/в день повного виконання Зобов'язання, за період з першого дня звітного місяця по день, що передує останньому дню Строку дії Ліміту/що передує дню повного виконання Зобов'язання.

У разі прострочення погашення Овердрафту (в т.ч. при Відкликанні Овердрафту) проценти за користування Позичальником Овердрафтом продовжують нараховуватись на всю суму Простроченої кредитної заборгованості до моменту повного виконання Зобов'язання за максимальною ставкою, визначеною п. 3.1. Договору.

У відповідності до п. 5.7 договору нараховані проценти на Основну суму Боргу сплачуються Позичальником: щомісячно до 10-го числа місяця, наступного за звітним; в останній банківський день строку дії ліміту/ в день повного виконання зобов'язання. Перший раз позичальник сплачує нараховані проценти не пізніше 10 серпня 2018 року.

Погашення заборгованості та виконання зобов'язань за цим договором здійснюється в такій послідовності (черговості): сплата прострочених процентів за користування овердрафтом/ простроченою кредитною заборгованістю; сплата прострочених комісійних винагород; погашення простроченої кредитної заборгованості; сплата процентів нарахованих на основну суму боргу; сплата комісійних винагород; сплата пені нарахованої на суму простроченої кредитної заборгованості; сплата пені за прострочення сплати процентів нарахованих на основну суму боргу/ прострочену кредитну заборгованість; сплата пені за прострочення погашення комісійної винагороди; сплата інших платежів, передбачених договором овердрафту; погашення основної суми боргу за овердрафтом (п. 5.8.1 договору).

Згідно п. 12.2 договору у випадку невиконання або неналежного виконання взятих на себе зобов'язань, передбачених цим договором, банк має право застосувати до позичальника штрафні санкції за: порушення позичальником строків виконання зобов'язання щодо погашення основної суми боргу (в тому числі у зв'язку з закінченням максимального СБК) та/або сплати комісійних винагород та/або процентів за користування овердрафтом - пеня на користь банку, яка обчислюється суми простроченого платежу в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діє у період прострочення платежу, за кожен день прострочення (п. 12.2.1 договору).

Згідно п. 15.1 договору він набуває чинності з моменту його підписання уповноваженими представниками кожної сторони та скріплення їх підписів відбитками печаток сторін (за бажанням) і діє до повного виконання ними прийнятих зобов'язань відповідно до договору.

Договір підписано та скріплено відтиском печатки банку та підписано позичальником.

Додатками до договору оформлено: перелік рахунків ТОВ Сефіт (у тому числі вкладних (депозитних), що відкриті в банківських установах, як на території України, так і за її межами); довідка про розшифровку рядку 2000 Форми №2 Звіт про фінансові результати Форми №-2м Звіту про фінансові результати у розрізі видів економічної діяльності; довідка про надходження грошових коштів на поточні рахунки позичальника в інших банківських установах.

04.07.2018р. між публічним акціонерним товариством Державний ощадний банк України (далі - кредитор/банк), товариством з обмеженою відповідальністю Сефіт (далі - боржник) та громадянином України ОСОБА_1 (далі - поручитель) укладено договір поруки №120.24-14/48/1 (далі договір), згідно п. 2.1 якого поручитель безумовно, безвідклично та безоплатно зобов'язується перед кредитором відповідати солідарно з боржником за виконання в повному обсязі зобов'язання, у тому числі того, що виникне у майбутньому відповідно до умов кредитного договору.

Згідно п. 2.2. договору поручитель відповідає перед кредитором за виконання зобов'язання у тому ж обсязі, що і боржник, в порядку, визначеному кредитним договором, у тому числі, але не виключно у разі: повного чи часткового невиконання боржником зобов'язання, зокрема щодо сплати процентів та/або повернення частини кредиту, в тому числі згідно з графіком погашення кредиту (за його наявності), щодо повернення кредиту при закінченні строку користування ним, в тому числі у випадку дострокового повного/часткового погашення зобов'язання за вимогою кредитора, та/або щодо сплати комісійних винагород в строки, визначені кредитним договором (п. 2.2.1); не відшкодування завданих кредитору збитків, які заподіяні внаслідок невиконання умов кредитного договору (п. 2.2.2 договору).

У відповідності до п. 2.5 договору поруки поручитель також відповідає перед Кредитором за повернення Боржником грошових коштів (включаючи комісійні винагороди та проценти, нараховані на суму грошових коштів в порядку, визначеному Кредитним договором та Законодавством за користування чужими грошовими коштами), отриманих за Кредитним договором, у разі визнання Кредитного договору відповідно до Законодавства недійсним(и) повністю або частково недійсним(и) із застосуванням наслідків двосторонньої реституції (повернення всього отриманого за Кредитним договором).

Поручитель погоджується та зобов'язується солідарно відповідати за виконання Зобов'язання правонаступниками (спадкоємцями) Боржника чи будь-якою іншою особою, на яку буде переведено борг за Кредитним договором та/або яка буде визначена боржником за Зобов'язанням відповідно до Законодавства (п. 2.6 договору поруки).

Цей договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами і скріплення печатками сторін (за наявності) та діє протягом 10 років з моменту його підписання сторонами та скріплення печатками сторін.

Договір підписано та скріплено печаткою банку, а також підписано боржником та поручителем.

На підставі платіжних доручень №1 від 04.07.2018р. на суму 50000,00грн., №2 від 10.07.2018р. на суму 20000,00грн., №3 від 18.07.2018р. на суму 20000,00грн. та меморіальних ордерів від 05.07.2018р. та від 01.08.2018р. на суму 161,00грн. банк перерахував на рахунок ТОВ Сефіт вищевказані кошти, що підтверджується банківською випискою за період з 04.07.2018р. по 05.11.2018р.

23.08.2018р. та 17.09.2018р. позивач звертався до ТОВ Сефіт з листами, згідно яких просив погасити прострочену заборгованість за договором про надання овердрафту від 04.07.2018р., яка становить 90161,00грн. та здійснити оплату нарахованих штрафних санкцій за договором.

Вказані листи отримані ОСОБА_1 27.08.2018р. та 19.09.2018р. відповідно, про що свідчить підпис останнього в повідомленні про вручення поштового відправлення.

На лист від 17.09.2018р. ТОВ Сефіт , листом від 17.09.2018р. повідомило, що розрахуватись із банком не має фінансової можливості. Крім того, просило реструктурувати наданий підприємству овердрафт у кредит строком на два роки із відстрочкою платежу по тілу і відсоткам на чотири місяці.

Враховуючи неналежне виконання ТОВ Сефіт умов договору про надання овердрафту, позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідачів в солідарному порядку 103323,13грн., з яких 90161,00грн. прострочена заборгованість за кредитом, 3881,05грн. залишок нарахованих та несплачених відсотків, 6944,58грн. - пені, 1713,06грн. - інфляційні втрати від прострочених сум заборгованості за кредитом, 33,18грн. - інфляційні втрати від прострочених сум заборгованості за відсотками, 578,02грн. - 3% річних від простроченої суми кредиту, 12,24грн. - 3% річних від простроченої суми нарахованих та несплачених відсотків. При цьому, позивачем надано розрахунок заявленої до стягнення пені, інфляційних та 3% річних.

Аналізуючи надані докази, оцінюючи їх у сукупності суд враховує наступне.

Відповідно до ст. 11 ЦК України та ст. 174 ГК України господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Приписами ст. 627 ЦК України визначено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Як вбачається з матеріалів справи, 04 липня 2018 року між публічним акціонерним товариством „Державний Ощадний банк України" та товариством з обмеженою відповідальністю Сефіт укладено договір про надання овердрафту за №120.24-14/48, згідно п.2.1 якого банк у порядку та на умовах, визначених цим договором, протягом строку дії ліміту, зобов'язався надати позичальнику можливість використання овердрафту шляхом здійснення платежів з рахунку в обсягах, що перевищують фактичні залишки коштів на ньому, в межах ліміту овердрафту, внаслідок чого на зазначеному рахунку виникає дебетове сальдо.

Враховуючи правову природу, укладеного між сторонами договору про надання овердрафту, кореспондуючи права та обов'язки його сторін, суд дійшов висновку, що оцінка правомірності заявлених вимог має здійснюватись з урахуванням приписів законодавства, які регламентують кредитні правовідносини.

Згідно ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

У відповідності до п. 2.3 договору Овердрафт вважається наданим Позичальнику з моменту виникнення Дебетового сальдо на Рахунку, по якому Банком встановлено Ліміт Овердрафту. Дебетове сальдо, що існує на Рахунку на кінець кожного календарного дня, вважається залишком заборгованості Позичальника за Овердрафтом.

Згідно п. 2.4. договору строк дії Ліміту Овердрафту: з дати виконання Позичальником умов, передбачених п. 4.1 Договору, по 02 липня 2021 року або інший останній день виконання Зобов'язань, визначений Договором, у тому числі внаслідок Відкликання Овердрафту.

Пунктом 2.5. договору визначено, що Максимальний СБК (строк безперервного користування) за цим Договором складає 45 календарних днів. Якщо останній календарний день Максимального СБК не є Банківським днем, то Основна сума Боргу має бути погашена наступного Банківського дня за таким небанківським днем.

На виконання умов договору позивач, на підставі платіжних документів надав ТОВ Сефіт кредит в сумі 90161,00грн.

Згідно з ч. 1 та ч. 3 ст. 1049 Цивільного кодексу України позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред'явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред'явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором. Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок.

За умовами ст. 599 ЦК України, зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно п. 5.1 договору протягом Строку дії Ліміту Позичальник зобов'язаний здійснювати погашення Основної суми Боргу (Овердрафту) не пізніше останнього дня Максимального СБК або не пізніше дати закінчення Строку дії Ліміту, в залежності від того, яка дата настане раніше. У випадку, якщо дата закінчення Строку дії Ліміту не є Банківським днем, то Позичальник зобов'язується погасити Основну суму Боргу (Овердрафт) в Банківський день, наступний за датою закінчення Строку дії Ліміту.

Пунктом 5.2. договору передбачено, що погашення Основної суми Боргу (Овердрафту) відбувається за рахунок коштів, що надходять на Рахунок Позичальника. Овердрафт вважається погашеним у випадку відсутності на Рахунку Дебетового сальдо на кінець дня.

Відповідно до п. 5.3. договору після Відкликання Овердрафту та виникнення простроченої кредитної заборгованості або у випадку обліку Основної суми Боргу на рахунку для обліку наданих кредитів погашення такої Простроченої кредитної заборгованості або вказаної Основної суми Боргу здійснюється шляхом: договірного списання коштів з Рахунку та/або інших рахунків Позичальника / Поручителя (-ів) або перерахування Позичальником / Поручителем (-ями) грошових коштів з використанням рахунку (-ів) зазначеного в п. 5.4. цього Договору .

Згідно п. 5.4 договору погашення заборгованості за процентами та/або комісійними винагородами та/або іншими платежами, а також погашення Основної суми Боргу/Простроченої кредитної заборгованості у випадках передбачених п. 5.3. цього Договору, здійснюється шляхом договірного списання коштів з Рахунку (в тому числі в межах Ліміту Овердрафту) чи іншого (-их) поточного (-их) рахунку (-ів) Позичальника та/або шляхом самостійного перерахування Позичальником коштів на рахунок НОМЕР_3 (код Банку 315784): Позичальник зобов'язаний забезпечити наявність грошових коштів на Рахунку в сумі, достатній для сплати платежів Позичальника за Зобов'язаннями, на дати виконання Зобов'язань, передбачені цим Договором. При настанні кінцевої дати сплати процентів/комісійних винагород або після неї Банк здійснює договірне списання суми, належної до сплати Позичальником, згідно з статтею 8 Договору. При відсутності коштів на Рахунку Позичальника Банк протягом Строку дії Ліміту здійснює договірне списання коштів за рахунок невикористаного Ліміту Овердрафту.

При непогашенні вказаних в цьому пункті платежів, Позичальник є таким, що прострочив виконання своїх зобов'язань за цим Договором по сплаті таких платежів.

Згідно ст. 1048 Цивільного кодексу України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Статтею 1050 Цивільного кодексу України встановлені наслідки порушення договору, зокрема, якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 1056-1 ЦК України процентна ставка за кредитом може бути фіксованою або змінюваною. Тип процентної ставки визначається кредитним договором. Розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.

Відповідно до п. 3.1 договору процентна ставка за користування Овердрафтом є фіксованою процентною ставкою. Розмір процентної ставки, яка застосовується при розрахунку процентів за користування Овердрафтом, визначається залежно від фактичного періоду користування Кредитом та процентної ставки, яка застосовується за відповідний період Строку безперервного користування Овердрафтом чи після йога закінчення, а саме: до 7 днів (включно) - 18,0 % річних, від 8 до 14 днів (включно) - 19% річних, від 15 до 30 днів (включно) - 20% річних, більше 30 днів - 23,0 % річних. Проценти за відповідною процентною ставкою за користування Овердрафтом нараховуються починаючи з дня, наступного за днем закінчення періоду нарахування процентів за попередньою процентною ставкою і діють до закінчення періоду, передбаченого для даного розміру процентної ставки.

Згідно із п. 5.5 договору проценти за користування Овердрафтом нараховуються щомісячно у валюті Овердрафту на Основну суму Боргу (фактичну суму заборгованості), виходячи із розрахунку фактичної кількості днів існування Заборгованості за Основною сумою боргу та фактичної календарної кількості днів в році (враховуючи день виникнення та не враховуючи день погашення Основної суми Боргу).

Згідно п. 5.6 договору проценти за користування Овердрафтом нараховуються: в останній Банківський день звітного місяця за період з першого дня видачі Овердрафту/першого дня виникнення Простроченої кредитної заборгованості/першого дня звітного місяця по останній день звітного місяця; в останній день Строку дії Ліміту/в день повного виконання Зобов'язання, за період з першого дня звітного місяця по день, що передує останньому дню Строку дії Ліміту/що передує дню повного виконання Зобов'язання.

У разі прострочення погашення Овердрафту (в т.ч. при Відкликанні Овердрафту) проценти за користування Позичальником Овердрафтом продовжують нараховуватись на всю суму Простроченої кредитної заборгованості до моменту повного виконання Зобов'язання за максимальною ставкою, визначеною п. 3.1. Договору.

У відповідності до п. 5.7 договору нараховані проценти на Основну суму Боргу сплачуються Позичальником: щомісячно до 10-го числа місяця, наступного за звітним; в останній банківський день строку дії ліміту/ в день повного виконання зобов'язання. Перший раз позичальник сплачує нараховані проценти не пізніше 10 серпня 2018 року.

Погашення заборгованості та виконання зобов'язань за цим договором здійснюється в такій послідовності (черговості): сплата прострочених процентів за користування овердрафтом/ простроченою кредитною заборгованістю; сплата прострочених комісійних винагород; погашення простроченої кредитної заборгованості; сплата процентів нарахованих на основну суму боргу; сплата комісійних винагород; сплата пені нарахованої на суму простроченої кредитної заборгованості; сплата пені за прострочення сплати процентів нарахованих на основну суму боргу/ прострочену кредитну заборгованість; сплата пені за прострочення погашення комісійної винагороди; сплата інших платежів, передбачених договором овердрафту; погашення основної суми боргу за овердрафтом (п. 5.8.1 договору).

Відповідно до ст.ст.525, 526 ЦК України, ст. 193 ГК України, зобов'язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язань не допускається.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Приписами ст. 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Невиконання зобов'язання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання) стаття 610 ЦК України визначає, як порушення зобов'язання.

Частиною 1 ст. 612 ЦК України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ Сефіт лише частково виконав умови договору про надання овердрафту від 04.07.2018р. в частині погашення заборгованості, при цьому порушив строк погашення грошових зобов'язань.

Перевіривши розрахунок заявлених до стягнення сум заборгованості (враховуючи при цьому проплати здійснені відповідачем) суд встановив, що позивач правомірно заявив до стягнення 90161,00грн. простроченої заборгованості за кредитом та 3881,05грн. нарахованих та несплачених відсотків.

Крім того, позивачем заявлено до стягнення 6944,58грн. пені за період з 20.08.2018р. по 04.11.2018р.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Частиною другою ст. 551 ЦК України передбачено, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Сторонами у п. 12.2 договору передбачено, що у випадку невиконання або неналежного виконання взятих на себе зобов'язань, передбачених цим договором, банк має право застосувати до позичальника штрафні санкції за: порушення позичальником строків виконання зобов'язання щодо погашення основної суми боргу (в тому числі у зв'язку з закінченням максимального СБК) та/або сплати комісійних винагород та/або процентів за користування овердрафтом - пеня на користь банку, яка обчислюється від суми простроченого платежу в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діє у період прострочення платежу, за кожен день прострочення (п. 12.2.1 договору).

Суд, перевіривши розрахунок заявленої до стягнення пені, встановив правомірність такого нарахування та можливість її стягнення у розмірі заявленому позивачем.

Відповідно до ч. 2. ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

У зв'язку із неналежним виконанням зобов'язання позивач заявив до стягнення 1713,06грн. інфляційних втрат від прострочених сум заборгованості за кредитом, 33,18грн. - інфляційних втрат від прострочених сум заборгованості за відсотками, 578,02грн. - 3% річних від простроченої суми кредиту та 12,24грн. - 3% річних від простроченої суми нарахованих та несплачених відсотків.

Суд, здійснивши перерахунок заявлених сум інфляційних та 3% річних, вважає що останні нараховані правомірно та підлягають стягненню у повному обсязі.

Позивач у позовних вимогах просить стягнути усі вищевказані суми солідарно з відповідачів.

Згідно ч. 1 ст. 546 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Відповідно до ч. 1 ст. 553 ЦК України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником.

У разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки (ч.ч.1, 2 ст. 554 ЦК України).

Як вбачається з матеріалів справи 04.07.2018р. між публічним акціонерним товариством Державний ощадний банк України , товариством з обмеженою відповідальністю Сефіт (перший відповідач) та громадянином України ОСОБА_1 (другий відповідач) укладено договір поруки №120.24-14/48/1 згідно п. 2.1 якого поручитель безумовно, безвідклично та безоплатно зобов'язується перед кредитором відповідати солідарно з боржником за виконання в повному обсязі зобов'язання, у тому числі того, що виникне у майбутньому відповідно до умов кредитного договору.

Згідно п. 2.2. договору поручитель відповідає перед кредитором за виконання зобов'язання у тому ж обсязі, що і боржник, в порядку, визначеному кредитним договором, у тому числі, але не виключно у разі: повного чи часткового невиконання боржником зобов'язання, зокрема щодо сплати процентів та/або повернення частини кредиту, в тому числі згідно з графіком погашення кредиту (за його наявності), щодо повернення кредиту при закінченні строку користування ним, в тому числі у випадку дострокового повного/часткового погашення зобов'язання за вимогою кредитора, та/або щодо сплати комісійних винагород в строки, визначені кредитним договором (п. 2.2.1); не відшкодування завданих кредитору збитків, які заподіяні внаслідок невиконання умов кредитного договору (п. 2.2.2 договору).

У відповідності до п. 2.5 договору поруки поручитель також відповідає перед Кредитором за повернення Боржником грошових коштів (включаючи комісійні винагороди та проценти, нараховані на суму грошових коштів в порядку, визначеному Кредитним договором та Законодавством за користування чужими грошовими коштами), отриманих за Кредитним договором, у разі визнання Кредитного договору відповідно до Законодавства недійсним повністю або частково недійсним із застосуванням наслідків двосторонньої реституції (повернення всього отриманого за Кредитним договором).

Таким чином, позивач вправі вимагати виконання зобов'язань за договором про надання овердрафту від 04.07.2018р. від відповідачів солідарно.

В матеріали справи не подано доказів, які б підтверджували оплату відповідачем 1 (боржником) та/або відповідачем 2 (поручителем) заборгованості, що є предметом спору. За таких обставин, оцінюючи надані позивачем докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення 103323,13грн., з яких 90161,00грн. прострочена заборгованість за кредитом, 3881,05грн. залишок нарахованих та несплачених відсотків, 6944,58грн. - пені, 1713,06грн. - інфляційні втрати від прострочених сум заборгованості за кредитом, 33,18грн. - інфляційні втрати від прострочених сум заборгованості за відсотками, 578,02грн. - 3% річних від простроченої суми кредиту, 12,24грн. - 3% річних від простроченої суми нарахованих та несплачених відсотків, обґрунтовані, підтверджені належними у справі доказами та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідачів.

Керуючись ст.ст.2, 13, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 210, 220, 232, 233, 236-238, 240-242, 327 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" м. Київ від імені якого діє філія Хмельницького обласного управління м. Хмельницький до товариства з обмеженою відповідальністю "Сефіт" м. Хмельницький, а також до ОСОБА_1 м. Хмельницький про стягнення солідарно 103323,13 грн. задовольнити.

Стягнути солідарно з товариства з обмеженою відповідальністю "Сефіт" (29000, м. Хмельницький, вул. Героїв Майдану, 13, код 41223253) на користь публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" (01001, м. Київ, вул. Госпітальна,12-г, код 00032129) від імені якого діє філія Хмельницького обласного управління (м. Хмельницький, вул. Кам'янецька, 46, код 09315357) - 90161,00 грн. (дев'яносто тисяч сто шістдесят одна гривня 00 коп.) заборгованості за кредитом, 3881,05 грн. (три тисячі вісімсот вісімдесят одна гривня 05 коп.) залишок нарахованих та несплачених відсотків, 6944,58 грн. (шість тисяч дев'ятсот сорок чотири гривні 58 коп.) пені, 1713,06 грн. (одна тисяча сімсот тринадцять гривень 06 коп.) інфляційних втрат від простроченої суми заборгованості за кредитом, 33,18 грн. (тридцять три гривні 18 коп.) інфляційних втрат від простроченої суми заборгованості за відсотками, 578,02 грн. (п'ятсот сімдесят вісім гривень 02 коп.) 3% річних від простроченої суми кредиту, 12,24 грн. (дванадцять гривень 24 коп.) 3% річних від простроченої суми нарахованих та несплачених відсотків. Даний обов'язок є солідарним. Солідарний боржник - ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, код НОМЕР_1).

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) на користь публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" (01001, м. Київ, вул. Госпітальна,12-г, код 00032129) від імені якого діє філія Хмельницького обласного управління (м. Хмельницький, вул. Кам'янецька,46, код 09315357) - 90161,00 грн. (дев'яносто тисяч сто шістдесят одна гривня 00 коп.) заборгованості за кредитом, 3881,05 грн. (три тисячі вісімсот вісімдесят одна гривня 05 коп.) залишок нарахованих та несплачених відсотків, 6944,58 грн. (шість тисяч дев'ятсот сорок чотири гривні 58 коп.) пені, 1713,06 грн. (одна тисяча сімсот тринадцять гривень 06 коп.) інфляційних втрат від простроченої суми заборгованості за кредитом, 33,18 грн. (тридцять три гривні 18 коп.) інфляційних втрат від простроченої суми заборгованості за відсотками, 578,02 грн. (п'ятсот сімдесят вісім гривень 02 коп.) 3% річних від простроченої суми кредиту, 12,24 грн. (дванадцять гривень 24 коп.) 3% річних від простроченої суми нарахованих та несплачених відсотків. Даний обов'язок є солідарним. Солідарний боржник - товариство з обмеженою відповідальністю "Сефіт" (29000, м. Хмельницький, вул. Героїв Майдану, 13, код 41223253).

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Сефіт" (29000, м. Хмельницький, вул. Героїв Майдану, 13, код 41223253) на користь публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" (01001, м. Київ, вул. Госпітальна,12-г, код 00032129) від імені якого діє філія Хмельницького обласного управління (м. Хмельницький, вул. Кам'янецька,46, код 09315357) витрати по оплаті судового збору у сумі 881,00 грн. (вісімсот вісімдесят одна гривня 00 коп.) судового збору.

Стягнути з ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) на користь публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" (01001, м. Київ, вул. Госпітальна,12-г, код 00032129) від імені якого діє філія Хмельницького обласного управління (м. Хмельницький, вул. Кам'янецька,46, код 09315357) витрати по оплаті судового збору у сумі 881,00 грн. (вісімсот вісімдесят одна гривня 00 коп.) судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду може бути оскаржено протягом 20 днів з дня складання повного тексту судового рішення

Порядок подання апеляційної скарги визначений ст. 257 ГПК України та підпунктом 17.5 пункту 17 Розділу XI "Перехідні положення" ГПК України.

Повний текст рішення складено 05.02.2019р.

Суддя С.В. Гладій

Віддрук. 5 прим.:

1 - до справи

2,3 - позивачу (01001, м. Київ, вул. Госпітальна, 12-г, та м. Хмельницький, вул. Кам'янецька,46)(реком. з повід.)

4 - відповідачу 1 (29000, м. Хмельницький, вул. Героїв Майдану,13)(реком. з повід.)

5 - відповідачу 2 АДРЕСА_1)(реком. з повід.)

Дата ухвалення рішення31.01.2019
Оприлюднено05.02.2019

Судовий реєстр по справі —924/1033/18

Рішення від 31.01.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 17.01.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 18.12.2018

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 27.11.2018

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 21.11.2018

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 08.11.2018

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні