Рішення
від 16.01.2019 по справі 363/4631/18
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16.01.2019 Справа № 363/4631/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2019 року Вишгородський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Рудюка О.Д.,

за участі секретаря Клименко В.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Вишгороді у загальному провадженні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Вахівської сільської ради Вишгородського району Київської області, третя особа: ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_8 померла рідна сестра позивача ОСОБА_3. ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_3 (дівоче прізвище ОСОБА_1) уклала шлюб з ОСОБА_4 і їй було присвоєно прізвище ОСОБА_4. ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_4 помер. Дітей у ОСОБА_3 немає. 04.06.1987 року ОСОБА_3 склала заповіт, згідно якого все своє майно вона заповіла своєму племіннику ОСОБА_2, сину позивача по справі. Однак, ОСОБА_2 спадщину після смерті ОСОБА_3 не прийняв, на спадкове майно не претендує та не претендуватиме у майбутньому, про що ним подано відповідну заяву. Отже, позивач є єдиним спадкоємцем другої черги за законом, інших спадкоємців немає. Спадкове майно, яке залишилося після смерті ОСОБА_3 складається з: житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами, розташований в АДРЕСА_9; земельної ділянки, площею 0,2500 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, розташованої за вищевказаною адресою; земельної ділянки, площею 0,0807 га для ведення особистого селянського господарства, розташованої за вказаною адресою. У вересні 2018 року позивач звернулась до приватного нотаріуса Вишгородського районного нотаріального округу Київської області Фої Л.А. для оформлення спадщини, однак позивачу було відмовлено, у зв'язку з пропуском шестимісячного строку подачі заяви про прийняття спадщини. Позивач прийняла спадщину після смерті ОСОБА_3 шляхом спільного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. Після смерті сестри позивач продовжує проживати у спадковому житловому будинку, користується всім спільним майном. Оскільки позивач проживала разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважала, що спадщину прийняла, у зв'язку із чим пропустила термін подачі заяви про прийняття спадщини.

На підставі викладеного, позивач просить суд призначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, додатковий строк в два місяці для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7

Ухвалою суду від 19.11.2018 року відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

В судове засідання позивач та її представник не з'явились, про день та час розгляду справи повідомлені належним чином, через канцелярію суду представник позивача подала заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримує та просила задовольнити в повному обсязі.

Представник Вахівської сільської ради в судове засідання не з'явився, про день та час розгляду справи повідомлений належним чином, через канцелярію суду подано заяву про розгляд справи у відсутність представника Вахівської сільської ради Вишгородського району Київської області, позовні вимоги визнають в повному обсязі, проти задоволення позову не заперечують.

Третя особа ОСОБА_6 в судове засідання не з'явився, через канцелярію суду подав заяву про розгляд справи у його відсутність, проти позову не заперечує.

Дослідивши письмові матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд прийшов до наступного.

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_8, що підтверджується копією свідоцтва про смерть НОМЕР_1 виданого 04.11.2016 року.

Як вбачається, з копії посвідки про народження НОМЕР_2 батьками ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, являються батько - ОСОБА_7, мати - ОСОБА_15

Згідно копії свідоцтва про народження виданого 19.12.1926 року батьками ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_2, являються батько - ОСОБА_7, мати - ОСОБА_15

Крім того, відповідно до свідоцтва про одруження серія НОМЕР_3 виданого ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_9 після реєстрації одруження присвоєно прізвище ОСОБА_4 .

Як вбачається, з копії заповіту складеного ОСОБА_3, який посвідчено Чупрій Г.П. секретарем Вахівської сільської ради народних депутатів 04.06.1987 року та зареєстрованого в реєстрі за №24, ОСОБА_3 на випадок своєї смерті зробила таке розпорядження: весь свій жилий будинок, який належить їй на праві особистої власності, і знаходиться в с. Вахівка, Вишгородського району Київської області, і взагалі все те, що належатиме їй на день смерті, заповіла гр. ОСОБА_2

Разом з тим, 26.09.2018 року ОСОБА_2 подав заяву, відповідно до якої заявив, що спадщину, яка залишилась після смерті його тітки ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_8, він не прийняв. На спадкове майно не претендує і майбутньому не претендуватиме.

Згідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень на праві приватної власності ОСОБА_3 належала земельна ділянка площею 0,25 га, кадастровий номер НОМЕР_4, цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що розташована за адресою: АДРЕСА_3, а також земельна ділянка площею 0,0807 га, кадастровий номер НОМЕР_5, цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, що розташована за адресою: АДРЕСА_2

Крім того, відповідно до довідки виданої виконавчим комітетом Вахівської сільської ради Вишгородського району Київської області 26.09.2018 року, про те, що ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_8 згідно даних по господарського обліку Вахівської сільської ради була власником житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_10

Разом з тим, згідно довідки виданої виконавчим комітетом Вахівської сільської ради Вишгородського району Київської області 25.10.2018 року, 41 сесією шостого скликання №389-41-VI від 05.10.2015 року (про перейменування вулиць по населених пунктах Вахівської сільської ради) перейменовано вулицю АДРЕСА_5 на вулицю АДРЕСА_6.

Відповідно до довідки виданої виконавчим комітетом Вахівської сільської ради Вишгородського району Київської області від 26.09.2018 року №02-22/134, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, проживала та була зареєстрована з 26.10.1973 року по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_8 по АДРЕСА_11 В зазначеному житловому будинку також проживає без реєстрації з 1993 року рідна сестра ОСОБА_3 - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Крім того, факт проживання ОСОБА_1 в житловому будинку по АДРЕСА_12, підтверджується актом депутата Вахівської сільської ради Вишгородського району Київської області від 28.09.2018 року, який складено в присутності свідків ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14

Постановою приватного нотаріуса Вишгородського районного нотаріального округу Київської області Фоя Л.А., від 27.09.2018 року, відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після сметрі ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_8, оскільки ОСОБА_1 на час відкриття спадщини разом зі спадкодавцем не була зареєстрована, протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України, відповідну заяву про прийняття спадщини не подала.

Особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України (п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування ).

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Таким чином, позивач не може захистити своє порушене право поза судовому порядку, як спадкоємця за законом, а тому звернулась до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини , тому суд вважає, що зазначені позивачем підстави пропуску прийняття спадщини є поважними, а тому позовні вимоги про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини підлягають задоволенню.

Оскільки відповідач визнав позов, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення, що встановлено ч.3 ст.200 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись статтями 1268, 1272 ЦК України, керуючись статтями 4, 12, 13, 77, 81, 141, 263-265 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Встановити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_3, терміном два місяці з моменту набрання рішенням законної сили.

Позивач: ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, і.н.НОМЕР_6, АДРЕСА_13

Відповідач: Вахівська сільська рада Вишгородського району Київської області (ЄДРПОУ 04359502, вул. Лісова, 65 с. Вахівка, Вишгородського району, Київської області 07363).

Третя особа: ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_4, і.н.НОМЕР_7, АДРЕСА_14

Рішення набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Київської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.Д. Рудюк

Дата ухвалення рішення16.01.2019
Оприлюднено06.02.2019
Номер документу79612719
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —363/4631/18

Рішення від 16.01.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Рудюк О. Д.

Ухвала від 19.11.2018

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Рудюк О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні