Постанова
від 18.01.2010 по справі 2-а-3238/09/1970
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № 2-а-3238/09/1970

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

18 січня 2010 року, Тернопіл ьський окружний адміністрат ивний суд в складі:

го ловуючої Дерех Н.В.

при секретарі Вал ьчук І.М.

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в за лі суду в місті Тернополі адм іністративну справу за адмін істративним позовом Креме нецької міжрайонної держа вної податкової інспекції до Міського споживчого тов ариства «Діброва» про стягне ння штрафних (фінансових) сан кцій,

в с т а н о в и в:

Кременецька міжрайо нна державна податкова інспе кція (надалі позивач) звернул ася до суду з адміністративн им позовом до Міського с поживчого товариства «Дібро ва» (надалі відповідач) про ст ягнення заборгованості по шт рафних (фінансових) санкцій в сумі 2178,60 грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача Кременець кої міжрайонної державної податкової інспекції позов підтримав та просив його зад овольнити, посилаючись на те , що під час проведення п еревірки встановлено поруше ння п.12 ст.3, ст.6 Закону України „ Про застосування реєстратор ів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (надалі Закону „Про РРО..."), а саме не за безпечено ведення у порядку встановленому законодавств ом обліку товарних запасів н а складах та/або за місцем їх р еалізації в загальній сумі 922 грн.80 коп.; порушен о п.4 ст.3 Закону „Про РРО...", а сам е не забезпечено цілісність пломби реєстратора розрахун кових операцій.

Представники відпові дача Міського споживчог о товариства «Діброва» у суд овому засіданні позов не виз нали, просили відмовити у зад оволенні даного позову, оскі льки було забезпечено цілісність пломби реєстрато ра розрахункових операцій, і також забезпечено ведення о бліку товарних запасів на ск ладах.

Заслухавши у судовому засіданні представника пози вача, представників відповід ача, дослідивши представлені докази по справі у їх сукупно сті суд приходить до висновк у, що вимога позивача є обґрун тована, відповідає дійсним о бставинам та матеріалам спра ви, ґрунтується на вимогах чи нного законодавства, а отже п озовні вимоги підлягають до задоволення, виходячи з наст упних міркувань.

Згідно ст. 15 Закону Укр аїни ”Про застосування реєст раторів розрахункових опера цій у сфері торгівлі, громадс ького харчування та послуг“ контроль за додержанням суб' єктами підприємницької діял ьності порядку проведення ро зрахунків за товари (послуги ), інших вимог цього закону зді йснюють органи державної под аткової служби України шляхо м проведення планових або по запланових перевірок згідно із законодавством України.

Судом встановлено, що 02 жовтня 2009 року працівника ми ДПА в Тернопільській обла сті проведена перевірка бару , який належить міськом у споживчому товариству «Діб рова», щодо дотримання порядку проведення розрахун ків за товари (послуги), вимог з регулювання обігу готівки, наявності торгових патентів та ліцензій. Результати пере вірки засвідчені в акті №0113/19/09/2 3-0/31879929. Перевіркою встановлено порушення п.12 ст.3, ст.6 Закону Ук раїни „Про застосування реєс траторів розрахункових опер ацій у сфері торгівлі, громад ського харчування та послуг" (надалі Закону „Про РРО..."), а са ме не забезпечено ведення у п орядку встановленому законо давством обліку товарних зап асів на складах та/або за місц ем їх реалізації в загальній сумі 922 грн.80 коп.; по рушено п.4 ст.3 Закону „Про РРО... ", а саме не забезпечено цілісн ість пломби реєстратора розр ахункових операцій.

За порушення п. 12 ст. 3, ст. 6 З акону „Про РРО..." за не забезпе чення ведення у порядку вста новленому законодавством об ліку товарних запасів на скл адах та/або за місцем їх реалі зації в загальній сумі 922 грн. 80 коп., передбачена відповідал ьність відповідно до ст. ст. 20, 2 1 Закону „Про РРО...", а саме у раз і здійснення реалізації това рів, які не обліковані у встан овленому порядку - подвійна в артість не облікованих товар ів за цінами реалізації ( 922,80 гр н. х 2 = 1845,60 грн.), але не менше деся ти неоподатковуваних мініму мів доходів громадян.

За порушення п. 4 ст. 3 За кону „Про РРО..." за не забезпеч ення цілісності пломби реєст ратора розрахункових операц ій передбачена відповідальн ість відповідно до п.2 ст. 17 Зако ну „Про РРО...", а саме у разі зас тосування при здійсненні роз рахункових операцій неперев еденого у фіскальний режим роботи, незареєстрованого, неопломбованого або оплом бованого з порушенням встан овленого порядку реєстратор а розрахункових операцій - двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, в сумі 340 грн.

За результатами розгл яду матеріалів перевірки 13 жо втня 2009 року Кременецькою міжрайонною державною пода тковою інспекцією прийнято р ішення № 0001802301 про застосув ання штрафних (фінансових) са нкцій до відповідача на суму 2185 грн. 60 коп.

Відповідно до ст.25 Зако ну України “Про РРО…“ суми шт рафних (фінансових) санкцій, з астосовані до суб' єктів під приємницької діяльності за п орушення вищезазначеного За кону, підлягають перерахуван ню до Державного бюджету в де сятиденний термін з дня прий няття органами державної под аткової служби України рішен ня про застосування штрафних (фінансових) санкцій.

В добровільному порядку міське споживч е товариство «Діброва» не погасив заборгованість п о штрафних (фінансових) санкц іях, однак сума боргу скороти лась на 7.00 грн. за рахунок існую чої переплати. Згідно з даним и особового рахунку по плате жу „Штрафні санкції за поруш ення законодавства про патен тування, норм регулювання об ігу готівки та застосування реєстраторів у сфері готівко вого обігу" станом на 27.10.2009 року заборгованість місько го споживчого товариства «Ді брова» перед державним бюджетом становить 2178 грн.60 ко п. і підтверджена карткою осо бового рахунку.

За порушення вимо г Закону України “Про РРО…“ д о суб' єктів підприємницько ї діяльності, які здійснюють розрахункові операції за то вари (послуги), за рішенням від повідних органів державної п одаткової служби України зас тосовуються фінансові санкц ії, зокрема:

- п.2 ст. 17 Закону України “Про РРО…“ передбачено у раз і застосування при здійсненн і розрахункових операцій неп ереведеного у фіскальний реж им роботи, незареєстрованого , неопломбованого або опломб ованого з порушенням встанов леного порядку реєстратора р озрахункових операцій - два дцять неоподатковуваних мін імумів доходів громадян;

Відповідно до ст. 20 Зако ну України “Про РРО…“до суб' єктів підприємницької діяль ності, що здійснюють реаліза цію товарів, які не облікован і у встановленому порядку, за стосовується фінансова санк ція у розмірі подвійної варт ості необлікованих товарів з а цінами реалізації, але не ме нше десяти неоподатковувани х мінімумів доходів громадян .

Згідно ст. 21 Закону Украї ни “Про РРО…“ до суб' єктів п ідприємницької діяльності, щ о не ведуть або ведуть з поруш енням встановленого порядку облік товарів за місцем реал ізації та зберігання, застос овується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості необлікованих товарів за цін ами реалізації, але не менше д есяти неоподатковуваних мін імумів доходів громадян.

Крім того, суд приймає до уваги, що податкове повідомл ення - рішення № 0001802301, яке п рийняте Кременецькою МД ПІ 13 жовтня 2009 року про застосу вання штрафних ( фінансових) с анкцій не оскаржувалось, а то му сума штрафу, на думку суду , є узгодженою.

Таким чином в суді встановлено, що за результат ами проведеної перевірки поз ивач, як податковий орган дій шов до правильного висновку, а тому застосування до відпо відача штрафних (фінансових) санкцій в розмірі 2178 грн.60 коп. є обґрунтованим. Отже рішення Кременецької міжрайонн ої державної податкової інсп екції прийнято з дотриманням вимог чинного законодавства . Позивачем в суді належними д оказами доведено наявність з аборгованості в відповідача і те, що він підставно та зако нно застосував до нього штра фні санкції, а тому позовні ви моги підлягають до задоволен ня.

керуючись, Законом Укр аїни « Про застосування реєс траторів розрахункових опер ацій у сфері торгівлі, громад ського харчування та послуг », Законом України «Про держ авну податкову службу в Укра їні», ст. ст. 2, 6, 7, 72, 86, 160-163 КАС Україн и, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Кременець кої міжрайонної державної податкової інспекції до Мі ського споживчого товарис тва «Діброва» про стягнення штрафних (фінансових) санкці й - задовольнити.

Стягнути з Міського споживчого товариства «Ді брова» (вул. Шевченка, 42, м. Крем енець, Тернопільської област і, ід. код 31879929) 2178 (дві тисячі сто с імдесят вісім) грн. 60 коп. штраф них (фінансових) санкцій в дох ід Державного бюджету, шляхом перерахування на р/р 311 18104700316 код платежу 3021080900 ВДК у Кременецькому районі, МФО 838012.

Постанова суду набирає законної сили після закінче ння строку подання заяви про апеляційне оскарження або а пеляційної скарги.

Постанова може бути оскарж ена до Львівського адміністр ативного апеляційного суду ч ерез Тернопільський окружни й адміністративний суд шляхо м подання заяви про апеляцій не оскарження протягом десят и днів з дня її проголошення т а апеляційної скарги протяго м двадцяти днів після поданн я заяви про апеляційне оскар ження або без попереднього п одання такої заяви, якщо скар га подається у строк, встанов лений для подання заяви.

Головуюча Д ерех Н.В.

Копія вірна:

Суддя Дерех Н.В.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.01.2010
Оприлюднено11.12.2010
Номер документу7962801
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3238/09/1970

Постанова від 18.01.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні