Ухвала
від 05.02.2019 по справі 824/1255/18-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про закриття провадження у справі

05 лютого 2019 р. м. Чернівці Справа № 824/1255/18-а

Суддя Чернівецького окружного адміністративного суду Дембіцький П.Д., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання про закриття провадження у справі за позовом Головного управління пенсійного фонду України в Чернівецькій області до Публічного акціонерного товариства “Чернівецький радіотехнічний завод” про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні суду знаходиться адміністративна справа за позовом Головного управління пенсійного фонду України в Чернівецькій області до Публічного акціонерного товариства “Чернівецький радіотехнічний завод” про стягнення заборгованості.

02.01.2019 року ухвалою суду відкрито провадження у даній справі та призначено її до судового розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

04.02.2019 року до суду надійшло клопотання позивача про відмову від позову та закриття провадження у справі.

В обґрунтування вказаного клопотання позивач зазначив, що відповідач погасив заборгованість перед Пенсійним фондом України за період з 01.10.2018 по 30.11.2018 в сумі 4964,60 грн., в повному обсязі.

05.02.2019 року в судовому засіданні представник позивача клопотання підтримав повністю, посилаючись на обставини викладені в клопотанні, просив суд у розглянути у порядку письмового провадження.

Відповідач у судове засідання не з'явився, проте надав клопотання про закриття провадження у справі у зв'язку із погашенням заборгованості перед позивачем.

Відповідно до ч. 3 ст. 194 КАС України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Згідно ч. 1 ст. 205 КАС України, у разі неявки відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

У частині 9 статті 205 КАС України зазначено, що якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи приписи ст. 205 КАС України, суд вважає, що немає перешкодою для розгляду і вирішення справи за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши клопотання позивача про відмову від адміністративного позову та закриття провадження по справі, суд зазначає наступне.

Відповідно до вимог статей 9, 44, 47, 189 КАС України кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Таким правом користуються й особи, в інтересах яких подано позовну заяву, за винятком тих, які не мають адміністративної процесуальної дієздатності. Позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. Про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 238 КАС України суд закриває провадження у справі якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Враховуючи те, що подання заяви про відмову від позову у справі не суперечить закону і не порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси, суд вважає за доцільне прийняти відмову від позову та закрити провадження у справі.

Крім того позивач у клопотання просить повернути судовий збір.

Розглянувши клопотання про повернення судового збору, судом встановлено наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 238 КАС України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

Згідно з ч. 2 ст. 132 КАС України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Частиною 1 ст. 142 КАС України визначено, що у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п'ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір" від 08.07.2011 р. № 3674-VI (далі - Закон № 3674-VI).

Згідно ч. 3 ст. 7 Закону України “Про судовий збір” у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

З матеріалів справи видно, що за подання вказаного позову позивачем сплачено судовий збір у розмірі 1762,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 2171 від 26.12.2018 року. (а. с. 20).

З огляду на наведене, позивачу слід повернути п'ятдесят відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні позову, що становить 881,00 грн. (1762,00 грн. – 50%).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 142, 189, 238, 239, 241-243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Клопотання позивача задовольнити повністю.

2. Закрити провадження в адміністративний справі за позовом Головного управління пенсійного фонду України в Чернівецькій області до Публічного акціонерного товариства “Чернівецький радіотехнічний завод” про стягнення заборгованості.

3. Повернути Головному управління пенсійного фонду України в Чернівецькій області (58022, м. Чернівці, вул. Оренбурзька, 7а, код ЄДРПОУ 40329345) суму сплаченого судового збору в розмірі 881,00 грн., з Державного бюджету України .

4. Копію ухвали про закриття провадження в справі надіслати сторонам.

Згідно статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

У відповідності до статей 293, 295 Кодексу адміністративного судочинства України ухвали суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду повністю або частково. Апеляційна скарга на ухвалу подається до Сьомого апеляційного адміністративного суду через Чернівецький окружний адміністративний суд протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення (складання).

Суддя           П.Д. Дембіцький

Дата ухвалення рішення05.02.2019
Оприлюднено08.02.2019
Номер документу79633342
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —824/1255/18-а

Ухвала від 05.02.2019

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Дембіцький Павло Дмитрович

Ухвала від 02.01.2019

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Дембіцький Павло Дмитрович

Ухвала від 14.12.2018

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Дембіцький Павло Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні