Рішення
від 05.02.2019 по справі 526/2145/18
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/2145/18

Провадження № 2/526/92/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 січня 2019 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі

головуючої судді Тищенко Л.І.

з участю секретаря Синепол С.А.

позивача ОСОБА_1

представника відповідача Гадяцького РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області

ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Гадяч цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 Україна в особі Гадяцького РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області, третя особа: Державна казначейська служба України про відшкодування моральної шкоди,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_3 Україна в особі Гадяцького РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області, третя особа: ОСОБА_3 казначейська служба України про відшкодування моральної шкоди.

У позовній заяві позивач зазначає, що 29 травня 2018 року рішенням Гадяцького районного суду стягнуто з Державного бюджету України на його користь моральну шкоду, завдану бездіяльністю Гадяцького РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області, у розмірі 2000 гривень. 10.09.2018 позивач у черговий раз звернувся до Гадяцького РВ ДВС з заявою про невідкладність повідомлення йому про хід виконання рішень Гадяцького районного суду відносно його боржників. Також нещодавно позивач з даного питання в усній формі звертався до виконуючого обов'язки начальника Гадяцького відділу ДВС. На даний час рішення суду не виконані, тому позивач оцінює спричинену йому моральну шкоду в розмірі 5000 грн., посилаючись на те, що в його житті відбулися тяжкі зміни, знижено престиж і його ділову репутацію, непоправні втрати здоров'я (путівка в санаторій коштує від 12 тис. грн.) У зв'язку з чим він звернувся до суду з позовними вимогами про стягнення з держави Україна на його користь суму моральної шкоди у розмірі 5000 грн.

У судовому засіданні позивач заявлені позовні вимоги підтримав та просив задовольнити їх у повному обсязі.

Представник відповідача Гадяцького РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області ОСОБА_2 позов ОСОБА_1 не визнав, суду пояснив, що 10.09.2018 позивач звертався з письмовою заявою до Гадяцького РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області, в якій просив повідомити про хід виконання рішень Гадяцького районного суду Полтавської області за виконавчими провадженнями, в яких він є стягувачем. На письмову заяву ОСОБА_1 25.09.2018 Гадяцьким РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області надано обґрунтовану відповідь у строки, передбачені, законодавством про звернення громадян. Відповідь зареєстрована за вих. № 2-34/6815 від 25.09.2018 та надіслана позивачеві простою кореспонденцією, так як кошторисом Гадяцького РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області не передбачено надіслання листів громадянам рекомендованою кореспонденцією. Отже, дана обставина не може бути такою, що завдала позивачу моральної шкоди. Оскільки позивач ОСОБА_1 не обґрунтував та не підтвердив доказами факт заподіяння йому моральної шкоди представниками Гадяцького РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області, тому в задоволенні позовних вимог йому слід відмовити.

Представник третьої особи Державної казначейської служби України в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 не підлягають до задоволення, з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України - кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною 3 ст. 12 ЦПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України - суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Пунктом 11 постанови Пленуму ВСУ №14 від 18 грудня 2009 року Про судове рішення у цивільній справі передбачено, що оскільки правом на звернення до суду за захистом наділена особа в разі порушення, невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів, а також у разі звернення до суду органів та осіб, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб або державні та суспільні інтереси (частини перша та друга статті 3 ЦПК), то суд повинен встановити, чи були порушені, невизнані або оспорені права, свободи чи інтереси цих осіб, а якщо були, то вказати, чи є залучений у справі відповідач відповідальним за це.

Судом встановлено, що 10.09.2018 ОСОБА_1 звернувся до Гадяцького РВ ДВС з заявою про повідомлення йому про хід виконання рішень суду відносно боржників ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6

25.09.2018 начальником Гадяцького РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області ОСОБА_7 направлено ОСОБА_1 відповідь на його заяву, в якій міститься вичерпна інформація про хід виконання рішень суду відкритих за його виконавчими листами.

Статтею 1167 ЦК України передбачено, що моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини.

Відповідно до ст. 1173 ЦК України - шкода, завдана фізичній або юридичній особі незаконними рішеннями, дією чи бездіяльністю органу державної влади, органу влади Автономної Республіки ОСОБА_1 або органу місцевого самоврядування при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується державою, Автономною Республікою ОСОБА_1 або органом місцевого самоврядування.

Згідно Постанови Пленуму Верховного суду України № 6 від 27.03.1992 року Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди значиться, що розглядаючи позови про відшкодування шкоди, суди повинні мати на увазі, що шкода, заподіяна особі і майну громадянина або заподіяна майну юридичної особи, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за умови, що дії останньої були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв'язок та є вина зазначеної особи.

Згідно з абз. 2 п. 5 Постанови Верховного Суду України N 4 від 31.03.1995 Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди - при вирішенні спору про відшкодування моральної (немайнової) шкоди обов'язковому доказуванню позивачем підлягають такі обставини: наявність моральної шкоди, протиправність діяння того хто спричинив цю шкоду, наявність причинного зв'язку між шкодою і протиправним діянням заподіювача та вини останнього в її заподіянні. Зокрема, необхідно з'ясувати, чи підтверджується факт заподіяння позивачеві моральних чи фізичних страждань або втрат немайнового характеру, за яких обставин чи якими діями (бездіяльністю) вони заподіяні, в якій грошовій сумі чи в якій матеріальній формі позивач оцінює заподіяну йому шкоду та з чого він при цьому виходить, а також інші обставини, що мають значення для вирішення спору.

Таким чином, необхідною підставою для притягнення органу державної влади до відповідальності у вигляді стягнення шкоди є факти неправомірних дій цього державного органу, наявність шкоди та причинний зв'язок між неправомірними діями і заподіяною шкодою.

Відповідно до ч.1 ст. 81 ЦПК України - кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У відповідності до ч. 2 ст. 77 ЦПК України - предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Позивач вважає, що неправомірними діями Гадяцького районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Полтавській області йому завдано моральної шкоди, проте за яких обставин чи якими діями (бездіяльністю) вони заподіяні, наявності заподіяної йому моральної шкоди, протиправність діяння відповідача ним не доведено та не надано доказів, які б містили інформацію щодо предмета доказування.

Враховуючи, те, що позивачем не надано доказів на підтвердження факту вчинення відповідачем протиправної поведінки, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення його позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

відмовити ОСОБА_1 у задоволенні позову до ОСОБА_3 Україна в особі Гадяцького районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, третя особа: ОСОБА_3 казначейська служба України про відшкодування моральної шкоди в розмірі 5000 (п'ять тисяч) грн.

Повне судове рішення складено 06 лютого 2019 року.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду через Гадяцький районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дати складання повного тексту рішення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Відомості, що не проголошуються:

Позивач ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрований у встановленому законом порядку, місце проживання (перебування): с. Хитці Гадяцького району Полтавської області.

Відповідач ОСОБА_3 Україна в особі Гадяцького районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, ідентифікаційний код 34401465, місцезнаходження: вул. Полтавська, 22, м. Гадяч Полтавської області.

Третя особа ОСОБА_3 казначейська служба України, місцезнаходження: вул. Бастіонна, 6, м. Київ.

Головуючий Л. І. Тищенко

Дата ухвалення рішення05.02.2019
Оприлюднено07.02.2019

Судовий реєстр по справі —526/2145/18

Постанова від 09.04.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 20.03.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 27.02.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Рішення від 05.02.2019

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

Рішення від 29.01.2019

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

Ухвала від 09.11.2018

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні