Рішення
від 04.02.2019 по справі 463/5825/18
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №463/5825/18

Провадження №2/463/500/19

ЗАОЧНЕ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 лютого 2019 року Личаківський районний суд м. Львова

в складі: головуючого - судді Нора Н.В.

при секретарі - Кисиличин М.В.

з участю представника позивача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в м. Львові справу за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю Газета Галицькі контракти про захист честі, гідності, ділової репутації, спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернулась до суду із позовом до відповідача про захист честі, гідності, ділової репутації, спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди.

Позов мотивує тим, що 23 вересня 2018 року на інтернет -сайті Контракти.ua ВБ Галицькі контракти ( www.kontrakty.ua) було опубліковано статтю під назвою Выборы и виллы ОСОБА_3 , за посиланням http://kontrakty.ua/artikle/124917. Власником інтернет -сайту є ОСОБА_4 Газета Галицькі контракти , про що зазначено на сайті. У вказаній статті розповсюджено неправдиву інформацію про неї та всю її сім'ю, зокрема про її чоловіка ОСОБА_5 Вказане видання опублікувало вигадку про нібито купівлю її сім'єю житлової нерухомості в Республіці Сейшельські Острови та здійснено передачу неправомірної вигоди державним службовцям. Видання умисно поширило неправдиві обвинувачення, які порушують її особисті немайнові права, завдали шкоди репутації і підлягають спростуванню. Оскільки являється народним депутатом України, публічною особою і зобов'язана щорічно подавати декларацію щодо майнового стану, відтак інформація про купівлю нерухомості, яка не внесена в декларацію та вартість якої не відповідає офіційним доходам її сім'ї є негативно, оскільки вказує на нібито протиправні дії як в Україні так і в іншій державі. Вказане видання порушило законодавчу заборону поширювати недостовірну інформацію, а також професійну етику журналістів, оскільки обов'язок професійного журналіста включає обов'язок подавати інформацію про факти та події з компетентних джерел та перевіряти її перед публікацією. Також позивач просить стягнути спричинену моральну шкоду, яку оцінює в 50000 гривень, оскільки поширення недостовірної інформації спричинило погіршення здоров'я та самопочуття, оскільки пережила нервовий стрес. Зокрема, в період з 25.09.2018р. по 02.10.2018р. перебувала на стаціонарному лікуванні, у зв'язку із проблемами із серцем, внаслідок сильних душевних хвилювань. В обґрунтування позовних вимог посилається на додані до позовної заяви письмові докази, які просить вважати вичерпними в обґрунтування позову.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 уточнені позовні вимоги підтримала по наведеним вище мотивам, просить позов задоволити в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання повторно не з'явився, про слухання справи повідомлений належним чином, про причини неявки не повідомив, відзив на позовну заяву або клопотання про відкладення розгляду справи не подав. Враховуючи представлені докази, суд вважає можливим розглянути справу у його відсутності та ухвалити заочне рішення, проти чого представник позивача не заперечила.

Перевіривши матеріали справи, оцінивши в сукупності зібрані по справі докази, вирішуючи спір в межах заявлених позовних вимог, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, виходячи з таких мотивів.

У відповідності до вимог ст. 277 ЦК України фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім'ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації. Спростування недостовірної інформації здійснюється особою, яка поширила інформацію. Фізична особа, особисті немайнові права якої порушено у друкованих або інших засобах масової інформації, має право на відповідь, а також на спростування недостовірної інформації у тому ж засобі масової інформації в порядку, встановленому законом.

В судовому засіданні встановлено, що 23 вересня 2018 року на інтернет -сайті Контракти.ua ВБ Галицькі контракти ( www.kontrakty.ua) було опубліковано статтю під назвою Выборы и виллы ОСОБА_3 , за посиланням http://kontrakty.ua/artikle/124917, в якій опублікувало про купівлю сім'єю ОСОБА_3 житлової нерухомості в Республіці Сейшельські Острови та здійснено передачу неправомірної вигоди державним службовцям.

П. 15 Постанови Пленуму Верховного суду України №1 від 27.02.2009р. Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи встановлено, що недостовірною вважається інформація, яка не відповідає дійсності або викладена неправдиво, тобто містить відомості про події та явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них не відповідають дійсності (неповні або перекручені).

Таким чином встановлено поширення відповідачем певної інформації на інтернет -сайті Контракти.ua ВБ Галицькі контракти ( www.kontrakty.ua), доказів, підтверджуючих вказану інформацію суду не надано. Тому, суд вважає, що мало місце поширення інформації, котру слід визнати недостостовірною та негативною відносно позивача.

Відповідачем ОСОБА_4 Газета Галицькі контракти не перевіряючи достовірність фактів та використовуючи неперевірені джерела, без жодного доказу, створено уявлення про вчинення позивачем корупційних дій, не сумісних зі статусом народного депутата України.

Суд вважає, що поширену відповідачем вказану вище інформацію слід спростосувати в судовому порядку, в такий спосіб захистити честь та гідність позивача.

Щодо вимог про відшкодування моральної шкоди, то такі слід задоволити. Суд погоджується з мотивами позову про спричинення такої шкоди позивачу неправомірними діями відповідача.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 1167 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

Згідно ч. 3 ст. 23 ЦК України розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Згідно наданих в судовому засіданні пояснень експерта психолога ОСОБА_6, позивачу спричинено моральні страждання внаслідок поширення недостовірної та негативної інформації, що підтверджується даними про численні та явно виражені психо-емоційні та психо-соматичні реакції, які свідчать про силу та глибину її моральних страждань, та результатами медичного огляду. Вказані пояснення підтверджується долученим до матеріалів справи висновком експерта психолога від 26.11.2018р. (а.с. 108-123)

З долученої до матеріалів справи виписки з історії хвороби №5855/18, вбачається, що ОСОБА_2 в період з 25.09.2018р. по 02.10.2018р. перебувала на стаціонарному лікуванні (а.с. 35-37), у стабільному задовільному стані виписана за місцем проживання під нагляд кардіолога та невролога . Тому оцінюючи в сукупності зібрані по справі докази, в тому числі про взаємовідносини сторін, суд приходить до переконання, що оскаржуваними діями відповідача спричинено моральну шкоду позивачу, та моральна шкода в розмірі 50 000 грн. є відповідною сумою компенсації спричиненої шкоди.

При цьому, у відповідності до вимог ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача слід стягнути судовий збір, з врахуванням зменшення розміру позовних вимог, в сумі 5704,80 грн .

Керуючись ст.ст. 2, 12, 13, 81, 263-265, 282-284, 289 ЦПК України, ст.ст. 23, 277, 1167 ЦК України, -

в и р і ш и в:

Позов - задоволити частково.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю Газета Галицькі контракти (код ЄДРПОУ 33196304, адреса 79035, м. Львів, вул. Зелена, 109) опублікувати протягом 3 днів з дня набрання рішенням суду законної сили на веб-сайті Контракти.ua ВБ Галицькі контракти ( www.kontrakty.ua) в розділі ПОЛІТИКА з винесенням на головну сторінку сайту таким самим шрифтом, як опублікована 23 вересня 2018 року стаття та її заголовок під назвою Выборы и виллы ОСОБА_3 , а також на всіх пов'язаних з ним сторінок видання у соціальних мережах, Youtube-, Telegram- та RSS-каналах, наступний текст спростування:

Спростування

щодо ОСОБА_5 та ОСОБА_2

Шановні читачі! 23 вересня 2018 року на нашому інтернет-сайті Контракти.ua ВБ Галицькі контракти (www.kontrakty.ua) ми опублікували інформацію про Генерального прокурора України ОСОБА_5 та його сім'ю, яка отримана з неперевіреного джерела, не відповідає дійсності та завдала шкоди його репутації та членам його сім'ї.

Зокрема, у статті під назвою Выборы и виллы ОСОБА_3 (за посиланням: http://kontrakty.ua/artikle/124917) ми повідомили про придбання сім'єю ОСОБА_5 вілли на Сейшельських островах.

Редакція інтернет-видання Контракти.ua ВБ Галицькі контракти видаляє з власного сайту зазначену статтю, в якій поширено неправдиву інформацію про купівлю ОСОБА_5 та його сім'єю житлової нерухомості на Сейшельських островах, та просить вибачення у читачів та сім'ї ОСОБА_5 за її поширення.

Також повідомляємо, що публікації в інших засобах масової інформації вказаної недостовірної інформації з посиланням на статтю на нашому інтернет-сайті під назвою Выборы и виллы ОСОБА_3 (за посиланням: http://kontrakty.ua/artikle/124917), розглядається нами також як порушення стандартів професійної журналістики .

З повагою,

редакція інтернет-видання

Контракти.ua ВБ Галицькі контракти

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Газета Галицькі контракти (код ЄДРПОУ 33196304, адреса 79035, м. Львів, вул. Зелена, 109) на користь ОСОБА_2 (місце проживання: 01015, м. Київ, вул. Старонаводницька, 13/157, РОНКПП НОМЕР_1) 50 000 грн. моральної шкоди .

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Газета Галицькі контракти (код ЄДРПОУ 33196304, адреса 79035, м. Львів, вул. Зелена, 109) на користь ОСОБА_2 (місце проживання: 01015, м. Київ, вул. Старонаводницька, 13/157, РОНКПП НОМЕР_1) 5704,80 грн. судового збору.

Дата складення повного судового рішення - 06.02.2019 року.

Заочне рішення може бути переглянуте за письмовою заявою відповідача, яка подається до суду протягом тридцяти днів з часу складання повного судового рішення .

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду через Личаківський районний суд м. Львова шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня його проголошення апеляційної скарги.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя: Нор Н. В.

Дата ухвалення рішення04.02.2019
Оприлюднено07.02.2019

Судовий реєстр по справі —463/5825/18

Ухвала від 29.08.2019

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Нор Н. В.

Рішення від 04.02.2019

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Нор Н. В.

Рішення від 04.02.2019

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Нор Н. В.

Ухвала від 22.01.2019

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Нор Н. В.

Ухвала від 12.10.2018

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Нор Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні