Ухвала
від 06.02.2019 по справі 554/10180/17
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 06.02.2019 Справа № 554/10180/17

Єдиний унікальний номер справи: №554/10180/17

Провадження № 1-кс/554/1957/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 лютого 2019 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого слідчого управління Головного управління Національної поліції у Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 , внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017170000000479 від 03.11.17 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, посилаючись на те, що в провадженні СУ ГУНП в Полтавській області знаходиться кримінальне провадження № 12017170000000479 від 03.11.17 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) протягом 2016-2017 р.р. при виконанні будівельних робіт на замовлення ІНФОРМАЦІЯ_2 , за попередньою змовою з службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 , шляхом зловживання службовим становищем заволоділи державними коштами.

Так, протягом 2016-2017р.р. службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) при виконанні робіт на замовлення ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , м. Лохвиця) зловживаючи своїм службовим становищем, заволоділи бюджетними коштами, призначеними для відновлення гідрологічного режиму р. Сула у Лохвицькому районі на загальну суму понад 8 млн. грн., які використали при здійсненні розрахунків з суб`єктами господарювання, що мають ознаки фіктивності, роботи в повному обсязі не виконали, внаслідок чого спричинили місцевому бюджету збитки.

На виконання умов договору підряду №5 від 22.08.2016 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надані для підписання та оплати акти виконаних підрядних робіт форми КБ-2в за жовтень, листопад та грудень 2016 року, а також за березень, червень, липень 2017 року та 2018 рік про нібито виконані підрядні роботи по відновленню гідрологічного режиму р. Сула в Лохвицькому районі поблизу сіл Свиридівка, Лука, Млини та Брисі. Внаслідок цього, з 20 жовтня 2016 року ІНФОРМАЦІЯ_4 та ДКС України здійснено оплату на загальну суму 8746, 539 млн. грн., частину з яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » перерахували на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( ЄДРПОУ НОМЕР_3 , м. Київ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 »(ЄДРПОУ НОМЕР_4 , м. Київ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 »(ЄДРПОУ НОМЕР_5 , м. Ірпінь) та ряд інших суб`єктів господарювання, що містять ознаки фіктивності.

Наряду звказаним,досудовим розслідуваннямвстановлено,що службовіособи ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) діючи запопередньою змовою,з метоюприкриття незаконноїдіяльності щодовчинення фіктивнихфінансово-господарськихоперацій,шляхом внесеннянеправдивих відомостейв бухгалтерськідокументи та документиподаткової звітності,переведення безготівковихкоштів уготівку,використовуючи реквізитисуб`єктів господарськоїдіяльності зознаками фіктивності,в т.ч.ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та низку інших підприємств, які задіяні в схемі транзитно-конвертаційної схеми задля подальшого обготівкування коштів, відповідно до виписки по особовому рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » здійснили перерахування коштів на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), вказавши як підставу такого перерахування - оплата за деревину.

Допитаний по обставинам кримінального провадження ОСОБА_4 , котрий в період створення кримінального правопорушення юридично являвся директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » повідомив, що він ніколи не мав жодного відношення, в т.ч. до здійснення фінансово-господарської діяльності зазначеного ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ». Ніколи, нікого не уповноважував на здійснення юридичних дій від свого імені.

Виходячи з того, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » було створено невідомими особами, використовуючи дані інших осіб, які не мають до нього відношення, є всі підстави вважати, що господарські взаємовідносини між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » є фіктивними та призвели до несплати до бюджету значних сум податків.

Єдиним можливим способом встановлення подальшого руху грошових коштів виділених з бюджету на Відновлення гідрологічного режиму р.Сула у Лохвицькому районі Полтавської області є дослідження руху безготівкових коштів по банківському рахунку підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ).

Для встановлення осіб, які виступали від імені підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » зареєстрованого за кодом ЄДРПОУ НОМЕР_6 , як службові особи цього підприємства, необхідно дослідити банківські картки із зразками підписів службових осіб та відбитком печаток, а також накази (протоколи рішень засновників) про призначення директора та головного бухгалтера, які містять данні про дати призначення певних осіб на ці посади і визначають їх як службових осіб підприємства.

Також, для встановлення обставин про те, яким чином та ким здійснювалося керування рахунком підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) необхідно дослідити угоди про використання системи віддаленого доступу до рахунків типу «клієнт-банк».

Крім того, у ході досудового розслідування встановлено, що уТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) відкритий рахунок у НОМЕР_7 в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (МФО НОМЕР_8 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

Таким чином, із матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що в документах, які знаходяться у Акціонерному товаристві « ІНФОРМАЦІЯ_9 » і які становлять банківську таємницю, містяться дані, що мають доказове значення, оскільки відображають рух коштів при зарахуванні та при подальшому розпорядженні ними, дають змогу встановити реальні суми взаєморозрахунків при здійсненні фінансово-господарської діяльностіміж ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_8 » та його контрагентами, а на підставі документів, які підтверджують відкриття рахунків та розпорядження ними, орган досудового розслідування матиме можливість встановити особу, яка фактично його відкривала та розпоряджалась.

Здійснення тимчасового доступу та вилучення документів, які мають юридичну силу та доказовість, створить можливість об`єктивно дослідити всі обставини провадження, в тому числі зібрати докази, які б підтверджували чи спростували здійснення фінансово-господарських операцій між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » і ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та їх контрагентами, встановлення реальної суми зарахованих, отриманих та перерахованих коштів, їх подальшого руху, де, яким чином, ким та в якому місці знімалися тощо.

У судове засідання слідчий не з`явився, про дату, місце та час розгляду клопотання повідомлений належним чином, до суду слідчий подав заяву про розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів за його відсутності, клопотання підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

Згідно норми ч. 4ст. 107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Слідчий суддя, дослідивши Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, та інші письмові докази, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню. Сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, які містяться у вказаних документах, можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні. Іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених документів.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_5 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_6 , старшому оперуповноваженому міжрайонного відділу №4 Управління захисту економіки в Полтавській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_7 , оперуповноваженому МВ № 4 УЗЕ в Полтавській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_8 , оперуповноваженому МВ № 4 УЗЕ в Полтавській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_9 , здійснити тимчасовий доступ з можливістю вилучення у Акціонерному товаристві « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (МФО НОМЕР_8 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), завірених належним чином копій документів, що становлять банківську таємницю клієнта банківської установи - підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) банківський рахунок НОМЕР_7 , в тому числі: документів, що підтверджують відкриття та розпорядження вищевказаним рахунком за період з моменту відкриття рахунку по теперішній час; виписок по рахунку з розшифровкою платежів, часу проведення операцій, через систему «Клієнт-Банк», «Інтернет-Банк», контрагентів із зазначенням коду платника податків, розрахункового рахунку та назви установи банку за період з 20.10.2016 по дату виконання ухвали слідчого судді, первинних документів (платіжних доручень, рахунків, грошових чеків, касових чеків, меморіальних, прибуткових та видаткових ордерів, квитанцій, заяв на переказ готівки, доручень на право користування рахунками, карток зі зразками підписів та ін.), які в повному об`ємі відображають проведення операцій по вище вказаному рахунку за період з 20.10.2016 по дату виконання ухвали слідчого судді; документів, які містять відомості про анкетні дані осіб, які оформляли та розпоряджалися платіжними картками, рух коштів по зазначеним карткам, їх повні номера за вище вказаним рахунком.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.02.2019
Оприлюднено14.02.2023

Судовий реєстр по справі —554/10180/17

Ухвала від 13.01.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 09.11.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 23.04.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 12.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 12.08.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 12.08.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 20.12.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 18.12.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 18.02.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 18.02.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні