Ухвала
від 31.01.2019 по справі 757/4544/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/4544/19-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 січня 2019 року м. Київ

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання заступника начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України старшого радника юстиції ОСОБА_3 про накладення арешту на майно,-

ВСТАНОВИВ:

31 січня 2019 року заступник начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України старшого радника юстиції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про арешт вилученого під час проведення обшуку за адресою: м. Дніпро, вул. Космонавта Волкова, 2-Ж, обладнання для незаконного виготовлення спирту - дистиляційну установку.

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на те, що вказане майно є засобом вчинення злочину, оскільки використовувалося для вчинення злочину. Метою накладення арешту є забезпечення збереження речових доказів.

З наданих в обґрунтування матеріалів вбачається, що Головним слідчим управлінням НП України розслідується кримінальне провадження № 12018000000000134, зареєстроване в ЄРДР 06.03.2018 за фактом збуту завідомо фальсифікованого лікарського засобу, вчиненого в особливо великому розмірі, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 321-1 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що протягом 2016-2017 років невстановлені особи, використовуючи документи і печатку ТОВ «Експо Фарма» (код ЄДРПОУ 39839218), ТОВ «Логістик Фарм Груп» (код ЄДРПОУ 3987707) ТОВ «Торговий дім «Експо Груп» (код ЄДРПОУ 41110415) здійснили реалізацію фальсифікованого лікарського засобу етиловий спирт в особливо великих розмірах.

Так, у вказаний період часу ТОВ «Експо-Фарма» здійснило реалізацію 631 134 флаконів лікарського засобу - спирт етиловий. Проте, відповідно до відомостей податкового обліку зазначене товариство придбало цей лікарський засіб у ТОВ «ВФК Біо-Фарма ЛТД» лише кількості 29 374 флаконів, таким чином різниця між отриманим і реалізованим лікарським засобом становить 601 760 флаконів, вартістю 11 517 685 грн., документальне походження якого відсутнє. При цьому ТОВ «Експо-Фарма» не має відповідного дозволу на виробництво цього лікарського засобу.

Крім того, у період 2016-2017 років ТОВ «Логістік-Фарм Груп» здійснило реалізацію 2 401 966 флаконів вказаного лікарського засобу. Проте, відповідно до відомостей податкового обліку зазначене товариство придбало цей лікарський засіб у ТОВ «ВФК Біо-Фарма ЛТД» лише в кількості 6 720 флаконів, таким чином різниця між отриманим і реалізованим лікарським засобом становить 2 395 246 флаконів, вартістю 43 833 033 грн., документальне походження якого відсутнє. При цьому ТОВ «Логістік-Фарм Груп» не має відповідного дозволу на виробництво цього лікарського засобу.

Крім того, у період 2017 року ТОВ «Торговий дім Експо Груп» здійснило реалізацію 80 769 флаконів вказаного лікарського засобу. Проте, відповідно до відомостей податкового обліку зазначене товариство придбало цей лікарський засіб у ТОВ «ВФК Біо-Фарма ЛТД» лише кількості 2 903 флаконів, таким чином різниця між отриманим і реалізованим лікарським засобом становить 77 866 флаконів, вартістю 1 540 968 грн., документальне походження якого відсутнє. При цьому ТОВ «Торговий дім Експо Груп» не має відповідного дозволу на виробництво цього лікарського засобу.

У період 2018 року зазначені невстановлені досудовим розслідуванням особи здійснюють реалізацію цього фальсифікованого лікарського засобу використовуючи документи і печатку ТОВ «Фарма 2015» (код ЄДРПОУ 39721570).

Виробництво цього фальсифікованого лікарського засобу здійснюється ТОВ «ВФК «Біо-Фарма ЛТД» (код ЄДРПОУ 34315041) за адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Межиріч, вул. Молодіжна, 1-А, 1-Б, 1-В, з необлікованого спирту.

За даними досудового розслідування за адресою: м. Дніпро, вул. Космонавта Волкова, 2-Ж, функціонує підпільний завод по виробництву необлікованого спирту.

На території заводу встановлено наступне виробниче обладнання: бродильні ємкості, блок первинної переробки сировини, парогенератор з установкою подачі пару і води, дві колони ректифікації з дефлегматором і холодильником дефлегматора, високотехнологічні котли водяні насоси та компресори для перекачки води і спирту, лабораторне обладнання, ємкості для зберігання готової продукції.

12.12.2018 Печерським районним судом м. Києва надано дозвіл на проведення обшуку за адерсою: м. Дніпро, вул. Космонавта Волкова, 2-Ж, з метою вилучення: обладнання та засобів для виготовлення спирту; незаконно виготовленого спирту.

18.12.2018 на підставі зазначеної ухвали органом досудового розслідування проведено обшук, під час якого вилучено дистиляційну установку, яка використовувалася для незаконного виготовлення спирту і незаконно виготовлений спирт.

Вилучене обладнання є засобом вчинення злочину, оскільки використовувалося для вчинення злочину.

Вилучене майно відповідно до вимог КПК України оглянуто слідчим та визнано речовим доказом відповідно до постанови слідчого від 29.12.2018.

Слідчий та прокурор до судового засідання не з`явилися. Слідчий надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, доводи клопотання підтримав у повному обсязі.

Слідчий суддя розглянув клопотання у відсутність власника майна відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання, виходячи з такого.

Згідно з ч. 1 ст. 131 КПК України захід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна (ч. 2 ст. 131 КПК України).

Відповідно до ч. 1-3 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. У такому випадку арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно з ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 2 ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони:

1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди;

2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення;

3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом;

4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Згідно з ч. 2 ст. 168 КПК України тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду.

Разом з тим, як вбачається зі змісту ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 12.12.2018 року, ухвалою надано дозвіл на проведення обшуку за адерсою: АДРЕСА_1 , з метою вилучення: обладнання та засобів для виготовлення спирту; незаконно виготовленого спирту, тобто вилучене під час обшуку майно, не є тимчасово вилученим в розумінні ст. 167 КПК України.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

З урахуванням наведеного, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання прокурора та накладення на обладнання для незаконного виготовлення спирту - дистиляційну установку, оскільки вказане майно відповідає критеріям, передбаченим ст. 98 КПК України, є засобом вчинення злочину, визнано речовими доказами у кримінальному провадженні та метою такого арешту є забезпечення зберігання речових доказів.

З урахуванням наведеного та керуючись ст. 98, 170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання заступника начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України старшого радника юстиції ОСОБА_3 про накладення арешту на майно - задовольнити.

Накласти арешт на вилучене під час проведення обшуку за адресою: м. Дніпро, вул. Космонавта Волкова, 2-Ж, обладнання для незаконного виготовлення спирту - дистиляційну установку.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення31.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79652974
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/4544/19-к

Ухвала від 14.03.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 31.01.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні