Ухвала
від 06.02.2019 по справі 909/40/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/40/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

06.02.2019 м. Івано-Франківськ Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Ткаченко І. В., розглянувши матеріали за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Агротрансбуд-ІФ" до Черніївської сільської ради про визнання незаконним рішення,

в с т а н о в и в:

ТОВ "Агротрансбуд-ІФ" звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Черніївської сільської ради про визнання незаконним рішення Черніївської сільської ради від 29 вересня 2017 р. № 11-12/2017, відповідно до якого громадянину ОСОБА_1 надано у власність земельну ділянку площею 0,25 га з цільовим призначенням: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що розташована за адресою: Івано-Франківська область, Тисменицький район, с. Черніїв, вулиця Надвірнянська-ГРП; кадастровий номер 2625887801:01:002:1250.

04 січня 2019 р., суд постановив ухвалу про залишення позовної заяви ТОВ "Агротрансбуд-ІФ" без руху та зобов'язав позивача протягом десяти днів з дня отримання ухвали усунути виявлені недоліки, зокрема, подати суду - докази cплати судового збору в розмірі 1 762 грн; докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги; копію рішення Черніївської сільської ради від 29 вересня 2017 р. № 11-12/2017; докази надсилання відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Копію цієї ухвали суд надіслав позивачу на зазначену ним у позовній заяві адресу, що відповідає також даним в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Водночас, 22 січня 2019 р., таке поштове відправлення повернулось до суду із відміткою відділення Укрпошти "за закінченням встановленого строку зберігання".

Відповідно до п. 4 ч. 6 ст. 242 ГПК України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду.

За змістом пунктів 116, 117 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05 березня 2009 р. № 270, у разі невручення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" з поважних причин рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через п'ять календарних днів з дня надходження листа до об'єкта поштового зв'язку місця призначення із зазначенням причини невручення. Поштові відправлення, поштові перекази повертаються об'єктом поштового зв'язку відправнику у разі його письмової заяви, письмової відмови адресата від одержання чи закінчення встановленого строку зберігання. Поштові відправлення, поштові перекази повертаються також у разі неможливості вручити їх через неправильно зазначену адресу або її відсутність (змита, відірвана чи пошкоджена в інший спосіб) та з інших причин, які не дають змоги оператору поштового зв'язку виконати обов'язки щодо пересилання поштових відправлень, поштових переказів.

Отже, у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії направлено судом за належною адресою, тобто повідомленою суду стороною, і повернуто підприємством зв'язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії.

Крім того, за змістом ст. 2 Закону України "Про доступ до судових рішень", кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом. Усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі.

Ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області від 04 січня 2019 р. було оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень 08 січня 2019 р. (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/79009507), а тому позивач мав можливість ознайомитися з текстом цієї ухвали.

Сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатися про стан відомого їм судового провадження, та зобов'язані сумлінно користуватися наданими їм процесуальними правами.

Отже, ТОВ "Агротрансбуд-ІФ" не було позбавлене об'єктивної можливості дізнатися про рух поданої ним позовної заяви.

Водночас право на доступ до суду не є абсолютним та може підлягати обмеженням, зокрема щодо умов прийнятності скарг, оскільки право на доступ до суду за свою природою потребує регулювання державою. Отже, кожна держава встановлює правила судової процедури, зокрема й процесуальні заборони та обмеження, зміст яких - не допустити безладного перебігу судового процесу (рішення Європейського суду з прав людини від 20.05.2010 у справі "Пелевін проти України").

Сам лише факт неотримання позивачем кореспонденції, якою суд з додержанням вимог процесуального закону надсилав ухвалу для вчинення відповідних дій за належною адресою та яка повернулася до суду у зв'язку з її неотриманням адресатом, не може вважатися поважною причиною невиконання вимог згаданої ухвали, оскільки зумовлено не об'єктивними причинами, а суб'єктивною поведінкою сторони щодо отримання кореспонденції, яка надходила на його адресу.

Як вбачається із поштового конверта, у якому суд надсилав ТОВ "Агротрансбуд-ІФ" копію ухвали від 04 січня 2019 р., відмітку про повернення цього відправлення у поштовому відділенні проставили 17 січня 2019 р. Відтак, десятиденний строк для усунення недоліків позовної заяви розпочався 18 січня 2019 р. та закінчився - 28 січня 2019 р.

Згідно з ч. 1 ст. 118 ГПК України, право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене, позовну заяву ТОВ "Агротрансбуд-ІФ" слід повернути.

За змістом частин 6, 7, 8 ст. 174 ГПК України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п'яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків. Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено. Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись статтями 118, 174, 234, 235 ГПК України, суд

у х в а л и в:

позовну заяву за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Агротрансбуд-ІФ" до Черніївської сільської ради про визнання незаконним рішення - повернути.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у визначені статтями 256, 257 ГПК України строк та порядку.

Суддя І. В. Ткаченко

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення06.02.2019
Оприлюднено07.02.2019
Номер документу79656499
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/40/19

Ухвала від 06.02.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 04.01.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні