Ухвала
від 07.02.2019 по справі 910/17264/17
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@nag.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

"07" лютого 2019 р. Справа№ 910/17264/17

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Верховця А.А.

суддів: Отрюха Б.В.

ОСОБА_1

розглянувши матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіоорганізація «Мульті медіа сервіс» на рішення Господарського суду міста Києва від 20.11.2018

у справі № 910/17264/17 (суддя Мандриченко О.В.)

за позовом Державної організації «Українське агентство з авторських та суміжних прав»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіоорганізація «Мульті медіа сервіс»

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_2 Via film (UK) limited;

про стягнення 192 000,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 20.11.2018 (повний текст складено 10.12.2018) позов задоволено частково; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіоорганізація «Мульті медіа сервіс» на користь Державної організації «Українське агентство з авторських та суміжних прав» в інтересах BROADCAST MUSIC, ІNC (ВМІ) (7 World Trade Center, 250 Greenwich Street, New York, 10007-0030, U.S.A) 35 240,00 грн. компенсації за порушення майнових авторських прав на музичні твори та судовий збір; в іншій частині позову відмовлено.

Не погодившись з даним рішенням, Товариство з обмеженою відповідальністю «Телерадіоорганізація «Мульті медіа сервіс» 26.12.2018 (згідно вхідного штампу місцевого господарського суду) звернулось до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою в якій просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 20.11.2018 у справі №910/17264/17 та ухвалити нове рішення, яким в позові відмовити повністю.

ОСОБА_3 з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.01.2019 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіоорганізація «Мульті медіа сервіс» у справі №910/17264/17 передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючий суддя - Верховець А.А., судді: Доманська М.Л., Пантелієнко В.О.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 21.01.2019 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіоорганізація «Мульті медіа сервіс» на рішення Господарського суду міста Києва від 20.11.2018 у справі № 910/17264/17 залишено без руху на підставі ч. 2 ст. 260 ГПК України (ненадання доказів сплати судового збору у відповідному розмірі, ненадання належних документів, що посвідчують повноваження представника та доказів надсилання копії апеляційної скарги іншим сторонам по справі), надано заявнику строк на усунення недоліків скарги не більше десяти днів з дня отримання копії цієї ухвали, а також вказано спосіб усунення таких недоліків.

04.02.2019 через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів від Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіоорганізація «Мульті медіа сервіс» надійшла заява на виконання вимог ухвали Північного апеляційного господарського суду від 21.01.2019, відповідно до якої скаржник надав суду оригінал платіжного доручення про сплату судового збору № 780 від 20.12.2018 на суму 79,20 грн. та оригінал платіжного доручення про сплату судового збору № 33 від 28.01.2019 на суму 4240, 80 грн., фіскальний чек щодо підтвердження надіслання апеляційної скарги ОСОБА_2 Via film (UK) limited та належним чином засвідчену копію довіреності, що посвідчує повноваження представника.

У зв'язку із перебуванням судді Пантелієнка В.О., який входить до складу колегії суддів і не є суддею-доповідачем, у відпустці, автоматизованою системою було здійснено заміну судді Пантелієнка В.О.

ОСОБА_3 з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 07.02.2019 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіоорганізація «Мульті медіа сервіс» у справі №910/17264/17 передана на розгляд колегії суддів у складі: головуючий суддя - Верховець А.А., судді: Доманська М.Л., Отрюх Б.В.

Колегія суддів, розглянувши матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіоорганізація «Мульті медіа сервіс» та заяву про усунення недоліків встановила наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 260 ГПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення ст. 174 цього Кодексу.

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Оскільки скаржником усунуто недоліки апеляційної скарги у визначений судом строк, існують підстави для відкриття апеляційного провадження у справі № 910/17264/17 за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіоорганізація «Мульті медіа сервіс» згідно зі ст. 262 ГПК України.

Північний апеляційний господарський суд визнав подані матеріали достатніми для відкриття апеляційного провадження. Заперечень проти відкриття апеляційного провадження на час постановлення ухвали до суду не надійшло.

При вирішенні питання про прийняття апеляційної скарги до провадження колегія суддів Північного апеляційного господарського суду встановила те, що даний господарський спір буде відбуватись за участю іноземного підприємства, а саме компанії Via film (UK) limited.

Як вбачається з матеріалів справи компанія VIA Film (UK) Limited є юридичною особою яка створена та діє за законодавством Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії та є нерезидентом, яка не має свого представництва на території України, а місцем знаходженням цієї юридичної особи є: 393 Lordship Lane, London, United Kingdom, N 17 6 AE.

Відповідно до статті 365 Господарського процесуального кодексу України іноземні суб'єкти господарювання мають такі самі процесуальні права і обов'язки, що і суб'єкти господарювання України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Як визначено статтею 366 цього ж Кодексу , підсудність справ за участю іноземних суб'єктів господарювання визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до статті 367 Господарського процесуального кодексу України , у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Порядок передачі судових та позасудових документів регулюється Конвенцією про вручення за кордоном судових або позасудових документів у цивільних або комерційних справах вчиненої у Гаазі 15.11.1965 року.

Відповідно до Закону України "Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах" від 19 жовтня 2000 року Верховна Рада України постановила приєднатися від імені України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, укладеної 15.11.1965 року в м. Гаага.

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії 10.12.1965 року приєдналася до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, та визначила Офіс легалізації Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності (The Legalisation Office Foreign and Commonwealth Office) центральним органом, обов'язком якого є отримання прохань про вручення документів.

Відповідно до вимог Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України та Державної судової адміністрації України від 27.06.2008 р. № 1092/5/54 , суди України складають доручення та направляють їх в установленому порядку для виконання іноземній державі.

Пунктом 2.3 вищевказаної Інструкції передбачено, що доручення та документи, що до нього додаються, складаються мовою, передбаченою відповідним міжнародним договором України; якщо доручення чи документи, що до нього додаються, складено українською мовою, слід додавати завірений переклад на мову запитуваної держави або на іншу мову, передбачену міжнародним договором України; документи, що підлягають врученню згідно з дорученням суду України, складаються мовою запитуваної держави чи іншою мовою, передбаченою міжнародним договором України, або супроводжуються завіреним перекладом на таку мову.

За таких обставин, для належного повідомлення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, про час і місце розгляду даної справи йому необхідно вручити копію апеляційної скарги і доданих до неї документів та текст цієї ухвали в нотаріально засвідченому перекладі на офіційну мову Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії (англійська) з дотриманням вимог Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних та комерційних справах, вчиненої у Гаазі 15.11.1965 року.

Витрати, пов'язані з перекладом документів, а також з оплатою за вручення їх за кордоном відповідно до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах (до якої приєдналася Україна), під час судового розгляду має нести заінтересована сторона.

Таким чином, для забезпечення належного повідомлення компанії « Via film (UK) limited» про час та місце розгляду справи у встановленому Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах порядку, Північний апеляційний господарський суд вважає за необхідне зобов'язати скаржника - Товариство з обмеженою відповідальністю «Телерадіоорганізація «Мульті медіа сервіс» , як заінтересовану сторону, надати суду нотаріально засвідчений переклад рішення Господарського суду міста Києва від 20 листопада 2018 року у справі 910/17264/17, апеляційної скарги, даної ухвали та прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів на англійську мову в чотирьох примірниках.

ОСОБА_3 з пунктом 4 частини 1 статті 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі, зокрема, у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Відповідно до пункту 8 частини 1 статті 229 Господарський процесуальний кодекс України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 4 частини першої статті 228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Враховуючи вищевикладене, з метою недопущення порушення ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод , якою закріплено право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, колегія суддів дійшла висновку про необхідність призначення дати судового засідання щодо розгляду апеляційної скарги на строк не менше шести місяців та зупинення апеляційного провадження у даній справі, за власною ініціативою, у зв'язку з необхідністю вручення документів ОСОБА_2 « Via film (UK) limited» у встановленому Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах порядку.

На підставі викладеного та керуючись статтями 2,3,7,42, 228,229, 254, 262, 263, 267, 268, 270, 365, 367 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіоорганізація «Мульті медіа сервіс» на рішення Господарського суду міста Києва від 20.11.2018 у справі № 910/17264/17- прийняти до свого провадження.

2. Відкрити апеляційне провадження у справі № 910/17264/17.

3. Розгляд апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіоорганізація «Мульті медіа сервіс» на рішення Господарського суду міста Києва від 20.11.2018 у справі № 910/17264/17 призначити на 07 серпня 2019 р. о 14год. 00 хв.

4. Засідання відбудеться в приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. Шолуденко 1, зал судових засідань № 1 (І поверх).

5. Апеляційне провадження у справі № 910/17264/17 зупинити до 07 серпня 2019 року .

6. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Телерадіоорганізація «Мульті медіа сервіс» в строк до 25 лютого 2019 року подати до Північного апеляційного господарського суду нотаріально засвідчені переклади на англійську мову в чотирьох примірниках:

- рішення Господарського суду міста Києва від 20 листопада 2018 року у справі № 910/17264/17,

- апеляційної скарги,

- ухвали Північного апеляційного господарського суду від 07 лютого 2019 року у справі № 910/17264/17,

- прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів.

7. Дану ухвалу направити сторонам, а також два примірники з проханням про вручення, апеляційною скаргою, оскаржуваним рішенням та даною ухвалою - The Legalisation Office Foreign and Commonwealth Office , для вручення ОСОБА_2 VIA Film (UK) Limited - 393 Lordship Lane, London, United Kingdom, N 17 6 AE.

8. Довести до відома учасників апеляційного провадження, що нез'явлення їх представників в судове засідання не є перешкодою розгляду апеляційної скарги по суті.

9. Копію даної ухвали надіслати учасникам апеляційного провадження.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 ГПК України, оскаржується в порядку ст. 287, 288 ГПК України.

Головуючий суддя А.А. Верховець

Судді Б.В. Отрюх

ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.02.2019
Оприлюднено07.02.2019
Номер документу79657782
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 192 000,00 грн

Судовий реєстр по справі —910/17264/17

Постанова від 02.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 28.01.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 16.01.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 17.08.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 17.12.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 10.12.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 15.10.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 18.09.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 07.02.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні