Рішення
від 06.02.2019 по справі 240/935/18
ОЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 240/935/18 р.

Номер провадження № 2-о/240/3/19 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 лютого 2019 року Олександрівський районний суд Донецької області

у складі:

головуючого - судді Щербак Ю.В.,

за участі:

секретаря судового засідання - Осадчої Л.В.,

прокурора - Пятун Н.М.,

представника Олександрівської селищної ради - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Олександрівка цивільну справу за заявою першого заступника керівника Костянтинівської місцевої прокуратури в інтересах Олександрівської селищної ради Олександрівського району Донецької області про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся до суду із заявою про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність Олександрівської селищної ради Олександрівського району Донецької області . Свої вимоги прокурор мотивував тим, що в ході реалізації повноважень, наданих ст. 23 Закону України Про прокуратуру встановлено, що на території Новоолександрівської сільської ради Олександрівського району Донецької області , поблизу с.Зелене, басейн річки Дніпра,права притока річки Самари, знаходиться гідротехнічна споруда .

Дана споруда перебуває в користуванні орендаря - СТОВ Лощанське , що орендує водний об`єкт в с. Зелене Олександрівського району Донецької області.

У червні 2010 року Новоолександрівською сільською радою Олександрівського району Донецької області розпочато процедуру визнання вказаної гідротехнічної споруди безхазяйним майном. Задля цього Новоолександрівська сільська рада Олександрівського району Донецької області 10червня 2010 року звернулась до Олександрівського районного комунального підприємства Олександрівське БТІ із заявою про взяття на облік гідротехнічної споруди як безхазяйного майна.

11 червня 2010 року Олександрівське районне комунальне підприємство Олександрівське БТІ надало довідку про взяття на облік як безхазяйне майно вказану споруду за № 4 від10 червня 2010 року.

З метою пошуку власника, Новоолександрівською сільською радою Олександрівського району Донецької області 26 червня 2010 року опубліковано оголошення в газеті Вісті Олександрівщини . З цього часу, будь-яких звернень з питань належності гідротехнічної споруди не надходило.

За рішенням Олександрівської селищної ради № 7/1-13 від 15 травня 2018 року, Новоолександрівська сільська рада увійшла до складу Олександрівської селищної ради Олександрівського району Донецької області.

Комісією у складі представників Олександрівської селищної ради Олександрівського району Донецької області , за участі спеціалістів, 30 листопада 2018 року проведено обстеження споруди та встановлено, що вона перебуває у задовільному стані, можлива подальша її експлуатація за призначенням. Вартість об`єкта становить 7 234 884 грн.

Зважаючи, що Олександрівська селищна рада Олександрівського району Донецької області неналежним чином здійснює свої повноваження (не звертається до суду із заявою про передачу даного майна територіальній громаді) та з метою раціонального використання і охорони нерухомого майна, прокурор на підставі ст. 335 ЦК України звернувся з даною заявою до суду.

В судовому засіданні прокурор Костянтинівської місцевої прокуратури ОСОБА_2М . заяву підтримала повністю

Представник Олександрівської селищної ради Олександрівського району Донецької області підтримав вимоги заяви та просив їх задовольнити.

Представник СТОВ Лощанське у судове засідання не з'явився,про день слухання справи належним чином повідомлений,причини неявки невідомі,будь-яких заперечень проти задоволення заяви не надав.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив такі обставини.

Відповідно до акту обстеження від 30 листопада 2018 року, комісією Олександрівської селищної ради Олександрівського району Донецької області обстежено гідротехнічну споруду, що розташована в балці Зелена , правій притоці річки Самари,басейну річки Дніпро біля с. Зелене Олександрівського району Донецької області , та виявлено, що вказана будівля складається із земляної греблі, довжиною 298 м, ширина греблі - 6 м, максимальна висота - 9 ,9 м з наявним кріпленням верхового відкосу - залізобетонні плити, кріпленням низового відкосу - дернування багаторічними травами; водоскидом трубчатим автоматичної дії 2м х 1,5м,розташованим у правобережній частині ГТС, відмітка НПР- 122,5 м,дві нитки водовідведення монолітні залізобетонні труби розміром 1,5мх1,5м, донний випуск у виді двох ниток стального водопроводу діаметром 300мм . Споруда в задовільному стані, може використовуватися за призначенням ( а.с.10-11).

За висновком , затвердженим генеральним директором Південної Товарної біржі, вартість гідротехнічної споруди, станом на 31 жовтня 2018 року становить 7 234 884 грн. ( а.с. 29).

10 червня 2010 року голова Новоолександрівської сільської ради Олександрівського району Донецької області звернувся до начальника Олександрівського БТІ із заявою про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна - гідротехнічної споруди, що розташована поблизу с.Зелене Олександрівського району Донецької області .

Олександрівське районне комунальне підприємство Олександрівське БТІ за заявою голови Новоолександрівської сільської ради Олександрівського району Донецької області поставило на облік гідротехнічну споруду як безхазяйне майно під № 4 від 10 червня 2010 року, що підтверджено довідкою реєстратора БТІ № 42 від 11 червня 2010 року ( а.с. 9).

Згідно примірника газети Вісті Олександрівщини від 26 червня 2010 року, виконавчий комітет Новоолександрівської сільської ради повідомив про взяття на облік нерухомого майна - гідротехнічної споруди, що на території Новоолександрівської сільської ради , оскільки власник невідомий.

Відповідно до рішення Олександрівської селищної ради Олександрівського району Донецької області від 5 травня 2018 року № 7/1-13 про реорганізацію сільських рад шляхом приєднання до Олександрівської селищної ради, Новоолександрівська сільська рада реорганізована та приєднана до Олександрівської селищної ради.

Розглядаючи заяву, суд виходив з такого.

Відповідно до ст. 335 ЦК України, безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий .

Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Згідно ст. 10 Закону України Про місцеве самоврядування , сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Відповідно до ст. 23 Закону України Про прокуратуру , представництво прокурором інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадянина або держави, у випадках та порядку, встановлених законом. Прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб'єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Згідно ст. 333 ЦПК України, суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також, що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Таким чином, під час розгляду справи встановлено, що нерухоме майно - гідротехнічна споруда поблизу с.Зелене Олександрівського району Донецької області не перебуває у власності (не зареєстроване на праві приватної власності), дане майно взято на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно (державним реєстратором Олександрівського БТІ) 10 червня 2010 року та про це повідомлено у газеті Вісті Олександрівщини , сплив річний строк з дня взяття на облік нерухомої речі, однак власник майна не віднайшовся та не заявив про права на дане майно, а юридична особа, яка остання ним користувалася ( СТОВ Лощанське ), не заявила заперечень проти задоволення заяви.

За вказаних обставин заява підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 263-265, 333 ЦПК України,ст.335 ЦК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву першого заступника керівника Костянтинівської місцевої прокуратури в інтересах Олександрівської селищної ради Олександрівського району Донецької області про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність задовольнити повністю.

Визнати нерухоме майно - гідротехнічну споруду,вартістю 7 234 884 ( сім мільйонів двісті тридцять чотири тисячі вісімсот вісімдесят чотири) гривні , що розташована в балці Зелена , правій притоці річки Самари,басейну річки Дніпро поблизу с. Зелене Олександрівського району Донецької області, безхазяйним та передати у комунальну власність територіальній громаді Олександрівської селищної ради Олександрівського району Донецької області .

Рішення суду набирає чинності після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано.

Апеляційна скарга може бути подана безпосередньо до Донецького апеляційного суду або через Олександрівський районний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник:Олександрівська селищна рада Олександрівського району Донецької області ,юридична адреса - смт.Олександрівка Олександрівського району Донецької області ,вул..Центральна,15а,ЄДРПОУ 04341519.

Заінтересована особа: Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Лощанське" , юридична адреса- с.Новоолександрівка Олександрівського району Донецької області,ЄДРПОУ - 30835676.

Суддя Ю.В. Щербак

СудОлександрівський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення06.02.2019
Оприлюднено10.02.2019
Номер документу79691799
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —240/935/18

Рішення від 06.02.2019

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Щербак Ю. В.

Ухвала від 11.01.2019

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Щербак Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні