Рішення
від 05.02.2019 по справі 1340/5699/18
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №1340/5699/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2019 року

м.Львів

Львівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючої судді Крутько О.В.,

за участю секретаря судового засідання Лізогуб В.В.,

позивача ОСОБА_1,

розглянув у відкритому судовому засіданні у місті Львові адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Галицького відділу державної виконавчої служби м.Львова про зобов'язання до вчинення дій, -

В С Т А Н О В И В :

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1, в якій позивач просить суд:

-зобов'язати Галицький відділ державної виконавчої служби м.Львова зняти арешт з квартири за адресою: АДРЕСА_1;

-вилучити реєстраційний номер обтяження арешту нерухомого майна 482026 з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна зареєстрованого 18.04.2007 р. об. 15:36:26 за №4827026 реєстратором: Перша львівська державна нотаріальна контора.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що ухвалою Галицького районного суду м.Львова від 03.12.1999 року знято арешт з майна, а саме: квартири за адресою: АДРЕСА_1. Вважає, що накладений відповідачем арешт повинен бути знятий, оскільки позбавляє позивача можливості вільно розпоряджатися майном.

Відповідачем подано до суду за вх.3765 пояснення по суті позовних вимог, в яких зазначає, що матеріали виконавчого провадження з виконання якого було внесено у Єдиний реєстр заборон відчуження об'єктів нерухомого майна-запис про арешт майна боржника (підстава обтяження: постанова, б/н, 05.07.1999 ВДВС Галицького РУЮ м.Львова) реєстраційний номер обтяження: 4827206 - знищено у зв'язку із закінченням терміну зберігання. Термін зберігання завершених виконавчих проваджень складає 3 роки, згідно п.9.9 Порядку роботи з документами в органах державної виконавчої служби , затвердженого наказом Міністерства юстиції України №2274/5 від 25.12.2008 року. Арешт з майна може бути знятий лише в судовому порядку.

Ухвалою від 12.12.2018 року відкрито загальне позовне провадження в адміністративній справі та призначено підготовче засідання на 22.01.2019 року.

22.01.2019 року протокольною ухвалою суду закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду.

Позивач у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив їх задоволити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, належним чином був повідомлений про дату, час та місце судового засідання.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення позивача, оцінивши докази, які мають значення для справи, суд встановив наступні обставини справи та надав їм правову оцінку.

Згідно заповіту складеного ОСОБА_2 11.02.2002 року, завіреного державним нотаріусом Першої Львівської державної нотаріальної контори Романенко Л.П., бланк АЕІ №985615, зареєстрований в реєстрі за №7-437 ОСОБА_1 та ОСОБА_4 є спадкоємцями всього майна, яке належить ОСОБА_2, в тому числі квартири АДРЕСА_1

ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_2 померла про, що свідчить свідоцтво про смерть від 22.04.2014 року серія НОМЕР_2. У зв'язку із смертю ОСОБА_2 позивач успадкував частину майна померлої, зокрема частину квартири АДРЕСА_1

З метою реалізації свого права на спадщину позивач звернувся до нотаріуса де йому стало відомо, що на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 накладено обтяження, а саме арешт нерухомого майна.

Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, обтяження зареєстровано 18.04.2007 року за №4827026 реєстратором - Першою Львівською державною нотаріальною контрою на підставі постанови ВДВС Галицького РУЮ м.Львова від 05.07.1999 року.

12.11.2018 року позивач звернувся до Галицького відділу державної виконавчої служби м.Львова із заявою про зняття арешту з майна спадкодавця.

14.11.2018 року Галицьким відділом державної виконавчої служби м.Львова надана відповідь №21989, в якій зазначено, що матеріали виконавчого провадження з виконання якого було внесено у Єдиний реєстр заборон відчуження об'єктів нерухомого майна-запис про арешт майна боржника (підстава обтяження: постанова, б/н, 05.07.1999 ВДВС Галицького РУЮ м.Львова) реєстраційний номер обтяження: 4827206 - знищено у зв'язку із закінченням терміну зберігання. Термін зберігання завершених виконавчих проваджень складає 3 роки, згідно п.9.9 Порядку роботи з документами в органах державної виконавчої служби , затвердженого наказом Міністерства юстиції України №2274/5 від 25.12.2008 року. Також, ОСОБА_1 роз'яснено, що він має право звернутися до суду з відповідним позовом про звільнення майна з-під арешту.

В подальшому, позивач звернувся до суду з даним позовом про зняття арешту з її майна.

Даючи правову оцінку спірним правовідносинам, судом враховано наступні обставини справи та норми чинного законодавства.

Відповідно до ст.19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ст.1 Закону України Про виконавче провадження виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до пункту 9 частини першої статті 39 Закону України Про виконавче провадження виконавче провадження підлягає закінченню у разі: фактичного виконання в повному обсязі рішення згідно з виконавчим документом.

Приписами статті 40 Закону України Про виконавче провадження передбачено, зокрема, що у разі закінчення виконавчого провадження, арешт, накладений на майно (кошти) боржника, знімається, відомості про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржників, скасовуються інші вжиті виконавцем заходи щодо виконання рішення, а також проводяться інші необхідні дії у зв'язку із закінченням виконавчого провадження.

Виконавче провадження, щодо якого винесено постанову про його закінчення, не може бути розпочате знову, крім випадків, передбачених цим Законом.

Про зняття арешту з майна (коштів) виконавець зазначає у постанові про закінчення виконавчого провадження або повернення виконавчого документа, яка в день її винесення надсилається органу, установі, посадовій особі, яким була надіслана для виконання постанова про накладення арешту на майно (кошти) боржника, а у випадках, передбачених законом, вчиняє дії щодо реєстрації припинення обтяження такого майна.

За змістом частини другої статті 59 Закону України Про виконавче провадження у разі набрання законної сили судовим рішенням про зняття арешту з майна боржника арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

Відповідно до частин 4, 5 статті 59 Закону України Про виконавче провадження підставами для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини є: 1) отримання виконавцем документального підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання та/або звернення стягнення на такі кошти заборонено законом; 2) надходження на рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця суми коштів, стягнених з боржника (у тому числі від реалізації майна боржника), необхідної для задоволення вимог усіх стягувачів, стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та штрафів, накладених на боржника; 3) отримання виконавцем документів, що підтверджують про повний розрахунок за придбане майно на електронних торгах; 4) наявність письмового висновку експерта, суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання щодо неможливості чи недоцільності реалізації арештованого майна боржника у зв'язку із значним ступенем його зношення, пошкодженням; 5) відсутність у строк до 10 робочих днів з дня отримання повідомлення виконавця, зазначеного у частині шостій статті 61 цього Закону, письмової заяви стягувача про його бажання залишити за собою нереалізоване майно; 6) отримання виконавцем судового рішення про скасування заходів забезпечення позову; 7) погашення заборгованості із сплати періодичних платежів, якщо виконання рішення може бути забезпечено в інший спосіб, ніж звернення стягнення на майно боржника; 8) отримання виконавцем документального підтвердження наявності на одному чи кількох рахунках боржника коштів, достатніх для виконання рішення про забезпечення позову.

У всіх інших випадках арешт може бути знятий за рішенням суду.

Судом встановлено, що ухвалою Галицького районного суду м.Львова від 03.12.1999 року скасовано ухвалу суду від 25.06.1999 року про накладення арешту на квартиру АДРЕСА_1.

Таким чином, зі встановлених вище обставин та наявних доказів вбачається, що ухвала Галицького районного суду від 25.06.1999 року на підставі якої накладено арешт на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 скасована, відтак, суд вважає обґрунтованими доводи позивача про відсутність підстав для арешту майна - квартири за адресою: АДРЕСА_1.

Що стосується вимоги позивача про вилучення реєстраційного номера обтяження арешту нерухомого майна 482026 з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна зареєстрованого 18.04.2007 р. об. 15:36:26 за №4827026 реєстратором: Перша Львівська державна нотаріальна контора, суд не вбачає правових підстав для її задоволення, оскільки запис про арешт квартири був внесений в реєстр на законних підставах.

Крім того, вказана вимога є передчасною, так як на підставі рішення суду про зняття арешту вноситься відповідній запис до реєстру.

Відповідно до ч.2 ст.2 Кодексу адміністративного судочинства України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1)на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; 2)з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3)обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4)безсторонньо (неупереджено); 5)добросовісно; 6)розсудливо; 7)з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8)пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9)з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10)своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Відповідно до ст.90 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Згідно ст.77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Позовні вимоги є обґрунтованими, не спростованими суб'єктом владних повноважень, отже, позов слід задоволити частково. Зобов'язати Галицький відділ державної виконавчої служби м.Львова зняти арешт з квартири за адресою: АДРЕСА_1.

Відповідно до вимог ч.3 ст.139 КАС України, при частковому задоволенні позову судові витрати покладаються на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог. При цьому суд не включає до складу судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами, витрати суб'єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката та сплату судового збору.

Керуючись ст.ст.14, 241-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити частково.

Зобов'язати Галицький відділ державної виконавчої служби м.Львова зняти арешт з квартири за адресою: АДРЕСА_1.

Відмовити у задоволенні позовної вимоги про вилучення реєстраційного номера обтяження арешту нерухомого майна 482026 з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна зареєстрованого 18.04.2007 р. об. 15:36:26 за №4827026 реєстратором: Перша львівська державна нотаріальна контора.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Галицького відділу державної виконавчої служби м.Львова (79019, м.Львів, пр.В.Чорновола, 39, код ЄДРПОУ 35009232) на користь ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) 352,00 грн. судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 08 лютого 2019 року.

Суддя Крутько О.В.

Дата ухвалення рішення05.02.2019
Оприлюднено10.02.2019

Судовий реєстр по справі —1340/5699/18

Рішення від 05.02.2019

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 12.12.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 30.11.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні