Ухвала
від 08.02.2019 по справі 185/8810/18
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/8810/18

Провадження № 1-кс/185/447/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 лютого 2019 року слідчий суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 , в кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.10.2018 року за № 42018041880000104, про тимчасовий доступ до речей і документів -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий СВ Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області капітан поліції ОСОБА_3 звернувся до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області з клопотанням, погодженим з прокурором Павлоградської місцевої прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.10.2018 року за № 42018041880000104, про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

З клопотання вбачається, що в провадженні СВ Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження №42018041880000104, що розпочаті за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Під час проведення досудового розслідування кримінального провадження Павлоградською місцевою прокуратурою вивчено матеріали щодо законності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетом на будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію малих групових будинків, будівництво/придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, виділених відповідно до постанови КМУ від 15 листопада 2017 року №877.

Встановлено, що відповідно до вимог постанови КМУ від 15 листопада 2017 року №877, у грудні 2017 року за рахунок коштів субвенції з державного бюджету ІНФОРМАЦІЯ_2 придбано сім квартир, один будинок сімейного типу та земельну ділянку для обслуговування такого будинку, на загальну суму 3715840,0 грн.

У ході вивчення інформації, яка міститься на відкритих, загальнодоступних сайтах з продажу нерухомого майна встановлено, що вартість придбаного житла для дитячого будинку сімейного типу та соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування є завищеною в порівнянні з аналоговим житлом по м. Павлограду.

Окрім того, встановлено, що відповідно до положень п. 4 Постанови КМУ від 15 листопада 2017 року №877 - субвенція спрямовується на:

- будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію малих групових будинків, будинків підтриманого проживання для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа;

- будівництво/придбання житла для дитячих будинків сімейного типу;

- будівництво/придбання соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа;

-виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, будівництво житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.

Відповідно до вимог статті 120 Земельного кодексу України, істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв`язку з набуттям права власності на ці об`єкти.

У разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об`єкти.

Разом з тим, встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за рахунок коштів субвенції з державного бюджету придбано для дитячого будинку сімейного типу житловий будинок, вартістю 1 046 000,0 грн. та, за окремим договором купівлі-продажу, земельну ділянку, вартістю 500 000 грн., розташовану за адресою: АДРЕСА_2 за функціональним призначенням - для будівництва та обслуговування цього ж будинку.

Крім того, ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за рахунок коштів субвенції з державного бюджету придбано об`єкти нерухомості за наступними адресами:

-кв. АДРЕСА_3 , АДРЕСА_1 ,

-кв. АДРЕСА_4 ,

АДРЕСА_5 по АДРЕСА_6 ,

АДРЕСА_7 по АДРЕСА_8 ,

АДРЕСА_9 ,

АДРЕСА_10 по АДРЕСА_11 ,

АДРЕСА_12 по АДРЕСА_13 .

Таким чином, враховуючи вищевикладене, посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_4 за попередньою змовою із суб`єктами оціночної діяльності, групою осіб, зловживаючи своїми повноваженнями, діючи протиправно, в порушення вимог ст. 19 Конституції України, ст. 7 Бюджетного кодексу України, ст.ст.4, 26, 63 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.ст. 31, 32 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», положень п. 4 Постанови КМУ від 15 листопада 2017 року № 877, розтратили кошти субвенції з державного бюджету, використавши їх на непередбачені відповідним Порядком цілі, при цьому не забезпечили об`єктивність оцінки нерухомого майна, яке придбавалось за державні кошти, чим державі в особі Мінсоцполітики, які є головним розпорядником вказаної субвенції, завдали істотної шкоди.

Згідно вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 № 877 «Про затвердження Порядку та умов надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельні-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа», для прийняття рішень щодо визначення напрямів та об`єктів, на які буде спрямовано субвенцію, за розпорядженням голови обласної держадміністрації утворюється відповідна комісія, яка є консультативно-дорадчим органом, затверджується положення про комісію та її склад.

Виконавчі органи на розгляд комісії подають пропозиції щодо обсягу субвенції, а також такі документи:

-акт обстеження житлового об`єкта, в якому зазначається інформація про технічний стан, наявність комунікацій, вартість об`єкта, придатність для проживання у ньому дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа;

-фотографії житлового об`єкта;

-правовстановлюючі документи на житловий об`єкт;

-технічну документацію на житловий об`єкт, введений в експлуатацію в установленому законодавством порядку;

-документи, які підтверджують відсутність заборон, арештів, іпотек, відповідно доЗакону УкраїниПродержавну реєстраціюречових правна нерухомемайно таїх обтяжень;

-довідку з місця проживання щодо осіб, зареєстрованих у житловому об`єкті, який купується;

-письмову згоду потенційних батьків-вихователів на проживання у житловому об`єкті (тільки для придбання житла для дитячого будинку сімейного типу);

-проектно-кошторисну документацію на будівництво;

-правовстановлюючі документи на земельну ділянку, житлові обєкти;

-проектні пропозиції та інформацію про кошторисну вартість реконструкції, капітального ремонту житлового об`єкта;

Крім зазначених документів, комісії подається інформація про:

-віддаленість житлового об`єкта від об`єктів інфраструктури соціального спрямування, у тому числі освітніх і медичних закладів;

-кількість вихованців, які перебувають у закладах інституційного догляду та виховання дітей відповідної територіальної громади і можуть бути влаштовані до дитячих будинків сімейного типу, переведені до малих групових будинків;

-кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у відповідній територіальній громаді, які перебувають у притулках для дітей, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, центрах соціальної підтримки дітей та сімей;

-кількість прийомних сімей, які можуть бути переведені в дитячий будинок сімейного типу за умови довлаштування не менше п`яти дітей;

-згоду потенційних батьків-вихователів на проживання у придбаному житлі;

-перебування дітей-сиріт віком від 16 до 18 років, а також осіб з їх числа віком від 18 до 23 років на соціальному квартирному обліку або обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Приймаючи до уваги вищевикладене, під час досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до вищезазначених документів, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ,можуть бути отримані фактичні дані, які самостійно або в сукупності з іншими, зібраними під час досудового розслідування, можуть мати доказове значення при з`ясуванні обставин вчиненого кримінального правопорушення та свідчити про факт незаконної реєстрації вище зазначеної земельної ділянки та об`єктів нерухомості, а також можливість стороні обвинувачення провести в межах кримінального провадження почеркознавчу, економічну експертизу.

У судовому засіданні слідчий СВ Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області капітан поліції ОСОБА_3 зазначене клопотання підтримала, просила його задовольнити повністю та розглянути це клопотання за відсутності особи, у володінні якої знаходиться зазначені речі та документи, з метою недопущення їх зміни або знищення.

У відповідності до ч. 2 ст. 163 КПК України, слідчий суддя розглядає вказане клопотання без виклику особи у володінні якої знаходяться вищезазначені речі та документи.

Розглянувши клопотання, вивчивши додані до нього документи, з`ясувавши думку слідчого та обґрунтування останнього, щодо вмотивованості поданого до суду клопотання, приходжу до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про тимчасовий доступ до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

В клопотанні зазначено та підтверджено наданими копіями документів, що є достатні підстави вважати, що надання тимчасового доступу до вищевказаних документів має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, проведення ряду експертиз, що в подальшому буде мати доказове значення для проведення повного та об`єктивного розслідування кримінального провадження, тому є необхідність для отримання тимчасового доступу із можливістю тимчасового вилучення оригіналів документів.

Враховуючи, що зазначена інформація не може бути отримана інакше, ніж шляхом отримання тимчасового доступу до інформації, яка знаходиться у ІНФОРМАЦІЯ_5 (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, з визначенням строку дії ухвали терміном на одинмісяць.

Керуючись ст. ст. 40, 131, 132, 159-164, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого СВ Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 в кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.10.2018 року за № 42018041880000104, про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати слідчим СВ Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , прокурору Павлоградської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , прокурорам, які включені до складу групи прокурорів по кримінальному провадженню, тимчасовий доступ до речей та документів, із можливістю тимчасового вилучення оригіналів документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , а саме до документів:

1) акт обстеження житлового об`єкта, в якому зазначається інформація про технічний стан, наявність комунікацій, вартість об`єкта, придатність для проживання у ньому дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа;

- фотографії житлового об`єкта;

- правовстановлюючі документи на житловий об`єкт;

- технічну документацію на житловий об`єкт, введений в експлуатацію в установленому законодавством порядку;

- документи, які підтверджують відсутність заборон, арештів, іпотек, відповідно доЗакону УкраїниПро державнуреєстрацію речовихправ нанерухоме майнота їх обтяжень;

- довідку з місця проживання щодо осіб, зареєстрованих у житловому об`єкті, який купується;

- письмову згоду потенційних батьків-вихователів на проживання у житловому об`єкті (тільки для придбання житла для дитячого будинку сімейного типу);

- проектно-кошторисну документацію на будівництво;

- правовстановлюючі документи на земельну ділянку, житлові об`єкти;

- проектні пропозиції та інформацію про кошторисну вартість реконструкції, капітального ремонту житлового об`єкта;

щодо придбаного житла для дитячого будинку сімейного типу та соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування за наступними адресами:

-кв. АДРЕСА_3 , АДРЕСА_1 ,

-кв. АДРЕСА_4 ,

АДРЕСА_14 ,

АДРЕСА_7 по АДРЕСА_8 ,

АДРЕСА_15 по АДРЕСА_11 ,

АДРЕСА_12 по АДРЕСА_13 ,

АДРЕСА_2 ,

-земельна ділянка з кадастровим номером 1212400000:02:022:0192, загальною площею 0.1га, розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

2) Довідкою надати наступну інформацію:

- віддаленість житлового об`єкта від об`єктів інфраструктури соціального спрямування, у тому числі освітніх і медичних закладів;

- кількість вихованців, які перебувають у закладах інституційного догляду та виховання дітей відповідної територіальної громади і можуть бути влаштовані до дитячих будинків сімейного типу, переведені до малих групових будинків;

- кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у відповідній територіальній громаді, які перебувають у притулках для дітей, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, центрах соціальної підтримки дітей та сімей;

- кількість прийомних сімей, які можуть бути переведені в дитячий будинок сімейного типу за умови довлаштування не менше п`яти дітей;

- згоду потенційних батьків-вихователів на проживання у придбаному житлі;

- перебування дітей-сиріт віком від 16 до 18 років, а також осіб з їх числа віком від 18 до 23 років на соціальному квартирному обліку або обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Відповідальній особі ІНФОРМАЦІЯ_1 , у якоїперебувають вищевказанідокументи, забезпечити слідчим СВ Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , прокурору Павлоградської місцевої прокуратури ОСОБА_4 прокурорам, які включені до складу групи прокурорів по кримінальному провадженню, тимчасовий доступ до документів із можливістю їх тимчасового вилучення.

Строк дії ухвали один місяць з дня постановлення ухвали, тобто до 08 березня 2019 року.

У разі невиконання даної ухвали слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Cлідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79694166
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —185/8810/18

Ухвала від 30.03.2020

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Шаповалова І. С.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Шаповалова І. С.

Ухвала від 08.05.2019

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 30.01.2019

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 25.01.2019

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 17.01.2019

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні