Ухвала
від 06.02.2019 по справі 522/22194/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/22194/19

Провадження № 1-кс/522/2113/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 лютого 2019 року Місто Одеса

Слідчий суддя місцевого Приморського районного суду міста Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого в ОВС СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про арешт тимчасово вилученого майна, -

У С Т А Н О В И В:

Слідчий в ОВС СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на розрахункових рахунках закріплених за банківською карткою АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» (МФО 322001) № НОМЕР_1 , зупинити видаткові операцій з грошовими коштами та іншими цінностями, що надходять та вже знаходяться на вказаних рахунках.

В обґрунтування доводів клопотання слідчий посилається на наступне.

Слідчим відділом УСБУ в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №22018160000000079 від 17.04.2018р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.258-5 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будучи прихильником проросійських поглядів, підтримує створення так званої «Новоросії» на території Південно-Східної України, а також діяльність терористичної організації «ДНР». Після 02.05.2014 ОСОБА_5 виїхав до Російської Федерації. В подальшому, ОСОБА_5 перебуваючи у м. Калуга Російської Федерації та будучи членом організації «Новороссия. Гуманитарный батальон Калуга», займався збором так званої «гуманітарної допомоги» (продовольчі продукти, лікарські засоби, каски, бронежилети, військове спорядження, тощо) та її перенаправленням, особисто супроводжуючи, до окупованого м. Донецьк членам незаконних збройних формувань «ДНР» з метою їх подальшого використання при здійснені збройного опору законним діям співробітників правоохоронних органів України та Збройних Сил України, задіяних у проведенні АТО на території Донецької області, та вчиненні інших злочинних дій на боці НЗФ терористичної організації «ДНР».

23.01.2019 під час проведення обшуку за адресою проживання ОСОБА_5 : АДРЕСА_1 , серед іншого виявлено та вилучено картку «monobank/Universal Bank» № НОМЕР_1 .

Банківська картка № НОМЕР_1 , яка закріплена за банківськими рахунками відкритими у АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 21133352, МФО 322001, юридична адреса: 04114, м. Київ, вул. Автозаводська, 54/19) перебувала у користуванні підозрюваного ОСОБА_5 .

На підставі викладеного, з метою забезпечення збереження грошових коштів, які за обставинами кримінального провадження можуть бути визнані речовими доказами, а також забезпечення можливої конфіскації майна за вироком суду, слідчий просить накласти арешт на вилучене майно.

В судове засідання слідчий та прокурор не з`явилися, згідно з письмовою заявою слідчого просить здійснити розгляд клопотання за його відсутності.

Власник майна та його представник в судове засідання не з`явилися, відповідно до письмової заяви представника власника майна, останній просить здійснити розгляд клопотання за їх відсутності.

Дослідивши матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Правові підстави для арешту майна в контексті положень закону, якими керувався слідчий суддя при вирішенні питання про арешт майна.

Відповідно до ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Правові підстави для арешту майна в контексті наявності обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення та можливості використання майна як доказу у кримінальному провадженні.

Встановлено, що слідчим відділом УСБУ в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №22018160000000079 від 17.04.2018р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.258-5 КК України.

Обставини, що дають підстави слідчому судді прийти до висновку про наявність обґрунтованої підозри щодо вчинення злочину аргументовані доданими стороною обвинувачення до клопотання доказами, а саме: протоколом обшуку від 23.01.2019р., протоколом допиту підозрюваного ОСОБА_5 від 24.01.2019р., та іншими зібраними у кримінальному провадженні доказами.

З оглядуна викладене є достатньо підстав вважати, що зазначені у клопотанні грошові кошти, які знаходяться на розрахункових рахунках закріплених за банківською карткою АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» (МФО 322001) № НОМЕР_1 є майном ОСОБА_5 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.258-5 КК України, яке має матеріальну цінність та підлягає арешту, оскільки є необхідним для кримінального провадження з метою забезпечення можливої конфіскації майна за вироком суду.

Правові підстави для арешту майна в контексті розумності та співрозмірності обмеження права власності із врахуванням наслідків арешту майна.

Слідчий суддя враховує й те, що у даному випадку обмеження права власності є розумним і співрозмірним завданням кримінального провадження та обставини кримінального провадження, які станом на теперішній час вимагають вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження, як накладення арешту, з метою забезпечення можливої конфіскації майна за вироком суду.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 131-132, 170-173, 376 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого в ОВС СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_3 задовольнити.

Накласти арештна грошовікошти,які знаходятьсяна розрахунковихрахунках закріпленихза банківськоюкарткою АТ«УНІВЕРСАЛ БАНК»(МФО322001)№ НОМЕР_1 , тобто зупинити видаткові операцій з грошовими коштами, що надходять та вже знаходяться на вказаному рахунку.

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Виконання ухвали доручити слідчому та прокурору у кримінальному провадженні №22018160000000079.

Копію ухвали направити сторонам кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Одеської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя:

06.02.2019

Дата ухвалення рішення06.02.2019
Оприлюднено14.02.2023

Судовий реєстр по справі —522/22194/18

Ухвала від 13.11.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 16.11.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 15.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 17.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 10.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 25.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 25.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 25.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні