Рішення
від 01.02.2019 по справі 579/1515/18
КРОЛЕВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 579/1515/18

2/579/70/19

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

01 лютого 2019 року Кролевецький районний суд Сумської області

в складі головуючого судді - Моргуна О.В.,

за участі секретаря - Сергієнко Ж.М.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в місті Кролевець справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Кролевецького району Сумської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в:

позивачка звернулася до суду з зазначеним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що 02 жовтня 2011 року в селищі Увельському Увельського району Челябінської області, Росія померла її мати ОСОБА_3.

Внаслідок смерті матері відкрилась спадщина, до складу якої входить право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності САПТЗТ ім. Шевченка на території ОСОБА_2 сільської ради відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії СМ № 0146463, успадковане її матір'ю після смерті ОСОБА_4 ОСОБА_3 залишила заповітне розпорядження, згідно з яким все своє майно вона заповіла їй, позивачці. Спадкоємцями після смерті матері є вона та її сестра ОСОБА_5

У встановлений законом шестимісячний строк вона до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини не звернулася, оскільки її мати померла в Росії, будучи громадянкою іншої держави, тому вона вважала, що не має права спадкувати після неї. Крім того, їй не було відомо, що у померлої залишилось майно на території України. Про існування сертифікату на право на земельну частку (пай) вона дізналася наприкінці 2017 року після звернення представників агрофірми, яка орендує сільськогосподарські землі на території ОСОБА_2 сільської ради, щодо укладення договору оренди земельних ділянок.

Вона звернулась до своєї сестри ОСОБА_5, разом з якою проживала їх мати на день смерті, яка повідомила, що спадщину після смерті матері вона не приймала, оскільки знала про наявність заповіту на її, позивачки, ім'я, крім того, в документах матері вона знайшла вищезазначений сертифікат на право на земельну частку (пай). В березні 2018 року вона отримала документи від сестри: довідку нотаріуса про те, що спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась, заяву ОСОБА_5 про те, що вона пропустила строк для прийняття спадщини і на неї не претендує та сертифікат на право на земельну частку (пай) на ім'я ОСОБА_3

Просить визначити їй додатковий строк тривалістю два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3

Позивачка в підготовче засідання не з'явилася, просить справу розглядати без її участі, про що зазначила у позовній заяві (а.с. 4).

Відповідач ОСОБА_2 сільська рада Кролевецького району Сумської області, належним чином повідомлена про дату, час та місце проведення підготовчого засідання, в судове засідання свого представника не направила, надавши заяву про розгляд справи за відсутності її представника, позовні вимоги визнає (а.с. 24).

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

З урахуванням зазначеного положення ЦПК України та клопотання учасників справи суд вирішив можливим розглянути справу у їх відсутність.

Відповідно до положення ч.2 ст.247 ЦПК України суд здійснив розгляд справи без фіксування судового процесу технічними засобами.

Відповідно до ч.3, 4 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову, якщо визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Перевіряючи наявність підстав для задоволення позову, судом досліджені такі докази.

По справі встановлено, що позивачка ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, є дочкою ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про народження, відповідними свідоцтвами про укладення шлюбу (а.с.10, 11, 12).

ОСОБА_3 померла 02 жовтня 2011 року в селищі Увельському Увельського району Челябінської області, Росія, актовий запис № 103 (а.с.7).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до складу якої входить право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності сільськогосподарського акціонерно - пайового товариства закритого типу ім. Шевченка розміром 2,84 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яке передано ОСОБА_3 на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, що підтверджується копією сертифікату на право на земельну частку (пай) серії СМ № 0146463, виданого на підставі рішення Кролевецької районної державної адміністрації від 4 грудня 1996 року №682 (а.с. 17).

За змістом заповіту від 24 вересня 2008 року ОСОБА_3 заповіла все належне їй майно ОСОБА_1, заповіт зареєстровано в реєстрі за № 222 (а.с.8, 9).

Згідно повідомлення нотаріуса нотаріального округу Увельського муніципального району Челябінської області ОСОБА_6 від 09.02.2018 року спадкова справа після смерті 02 жовтня 2011 року ОСОБА_3 за даними обліку нотаріуса нотаріального округу Увельського муніципального району Челябінської області ОСОБА_6, з 02 жовтня 2011 року по 09 лютого 2018 року не заводилась (а.с. 13).

За змістом заяви ОСОБА_5 від 20.02.2018 року нею пропущений строк для прийняття спадщини після смерті 02 жовтня 2011 року її матері ОСОБА_3 Спадщину після її смерті вона не приймала та на неї не претендує, оформляти свої спадкові права не бажає. Про склад спадкового майна на території України їй відомо. В суд для визначення додаткового строку для прийняття спадщини та поділу спадкового майна звертатись наміру не має. Справжність підпису ОСОБА_5 засвідчено нотаріусом нотаріального округу Увельського муніципального району Челябінської області ОСОБА_6 (а.с.14).

Спадкова справа після смерті ОСОБА_3, яка померла 02 жовтня 2011 року, не заводилася, що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 27.07.2018 року (а.с.16).

За змістом роз'яснення приватного нотаріуса позивачці фактично відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно померлої ОСОБА_3 з тих підстав, що нею пропущений строк для прийняття спадщини (а.с.15).

Позивачка, за змістом позову, своєчасно не подала нотаріусу заяву про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3, оскільки вважала, що не може прийняти спадщину громадянки іншої держави, крім того, не володіла інформацією про наявність сертифікату на право на земельну частку (пай), що належав її матері, дізналась про сертифікат в кінці 2017 року.

Інші спадкоємці, які прийняли спадщину і могли б надати згоду на подання ОСОБА_1 заяви про прийняття спадщини, відсутні. Визначення додаткового строку позивачці необхідно для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3

З огляду на викладене, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими, визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Дослідивши зібрані по справі докази, суд прийшов до висновку, що строк для прийняття спадщини, який закінчився 02 квітня 2012 року, пропущений позивачкою з поважних причин, а тому суд вважає, є підстави у відповідності з вимогами ч.3 ст.1272 ЦК України визначити додатковий строк для подання позивачкою заяви про прийняття спадщини, терміном два місяці.

Керуючись ст. 1272 ЦК України, ст. ст. 4, 5, 81, 200, ч.4 ст.206, 247, 258, 259, 265, 268, 273 ЦПК України, ЗУ «Про міжнародне приватне право» , -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1, місце проживання: 41332, Сумська область, Кролевецький район, с.Зазірки, РНОКПП НОМЕР_1, до ОСОБА_2 сільської ради Кролевецького району Сумської області, місцезнаходження: 41330, Сумська область, Кролевецький район, с.Бистрик, код ЄДРПОУ 04389472, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк - два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3, померлої 02 жовтня 2011 року в селищі Увельському Увельського району Челябінської області, Росія.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Кролевецький районний суд Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст.273 ЦПК України.

Повне рішення суду складено 08 лютого 2019 року.

Суддя ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення01.02.2019
Оприлюднено10.02.2019
Номер документу79706238
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —579/1515/18

Рішення від 01.02.2019

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 22.08.2018

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні