Ухвала
від 08.02.2019 по справі 755/2129/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/2129/19

1-кс/755/1009/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ "08" лютого 2019 р.

Слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 розглянувши клопотання слідчого з особливо важливих справ четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні, відомості відносно якого внесені до ЄРДР № 32019100000000030 від 11.01.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України,

в с т а н о в и в:

Слідчий звернувся до суду в межах кримінального провадження, внесено до ЄРДР № 32019100000000030 від 11.01.2019 року із клопотання про надання дозволу на отримання доступу до речей та документів.

Клопотання мотивоване тим, що згідно акту № 380/26-15-14-02-65/32306523 від 11.06.2018 «Про результати документальної планової виїзної перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з питань дотримання вимог податкового законодавства за період з 01.01.2015 по 30.09.2017, валютного законодавтсва за період 01.01.2015 по 30.09.2017, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за вказаний період» та його висновків встановлено, що службові особи даного товариства, за результатами проведення фінансово-господарських операцій із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), за рахунок невідображення в складі інших доходів доходу від списання кредиторської заборгованості по зобов`язанням щодо яких минув термін позовної давності та по постачальникам, які визнані банкрутами, а також за результатами проведення фінансово-господарських операцій із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), занизили доходи на загальну суму 10882608 грн. та завищили показники, задекларовані у деклараціях в рядку 10.1 «придбання товарів (робіт, послуг), рядку 16 та 12 (колонка Б) податкової декларації з ПДВ «Коригування податкового кредиту», в результаті чого ухилились від сплати податку на прибуток на загальну суму 1958869 грн. та податку на додану вартість на суму 206833 грн., що є значним розміром.

При розслідування даного кримінального провадження, з метою встановлення та підтвердження фактів і обставин, які підлягають доказуванню, у слідства виникла необхідність в отриманні дозволу на тимчасовий доступ до копій первинних бухгалтерських документів та договорів, якими фіксувались фінансово-господарські операції, проведені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), на підставі яких у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) виникла кредиторська заборгованість перед вказаними товариствами, в тому числі договорів, угод, додатків до них, специфікацій, сертифікатів якості, видаткових накладних, податкових накладних, актів прийому-передачі товарно-матеріальних цінностей, актів виконаних робіт, рахунків-фактур, довіреностей, товарнотранспортних накладних та усіх інших документів, а також договорів, угод, додатків до них, специфікацій, сертифікатів якості, видаткових накладних, податкових накладних, актів прийому-передачі товарно-матеріальних цінностей, актів виконаних робіт, рахунків-фактур, довіреностей, товарнотранспортних накладних та усіх інших документів, що свідчать про придбання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) протягом 2015-2017 років товарно-матеріальних цінностей, робіт та послуг у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ).

З метою витребування копій вказаних документів до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) 14 січня 2019 року направлено запит за вих. № 4873/10/26-15-53-23-08, однак вказане товариство відмовилось надавати запитувані слідством документи, про що повідомило листом за вих. № 15/01-1 від 15 січня 2019 року.

Підставами вважати, що необхідні документи перебувають у володінні та розпорядженні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) є наявність фінансово-господарських взаємовідносин з вищевказаними підприємствами та обов`язковість, згідно чинного законодавства України, зберігання усіх документів фінансово-господарської діяльності у бухгалтерському архіві.

Отримання тимчасового доступу до вищевказаних документів, які знаходяться у володінні та розпорядженні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), допоможе з`ясуванню обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а саме: події (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину), встановлення правопорушників, їх винуватість у вчинені злочину, мотив.

Іншими способами встановити вищевказані відомості та довести обставини, які передбачається довести за допомогою даних документів неможливо у зв`язку із тим, що вони знаходяться виключно у вищезазначених документах, які у свою чергу знаходяться у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Ураховуючи, що первинні документи та договори, які містять інформацію стосовно проведених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) фінансово-господарських операцій із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), на підставі яких у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) виникла кредиторська заборгованість перед вказаними товариствами, а також договори, угоди, додатки до них, специфікації, сертифікати якості, видаткові накладні, податкові накладні, акти прийому-передачі товарно-матеріальних цінностей, акти виконаних робіт, рахунки-фактури, довіреності, товарнотранспортні накладні та усі інші документи, що свідчать про придбання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) протягом 2015-2017 років товарно-матеріальних цінностей, робіт та послуг у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), мають значення для встановлення істини.

Іншими способами встановити вищевказані відомості та довести обставини, які передбачається довести за допомогою даних документів неможливо у зв`язку із тим, що вони знаходяться виключно у вищезазначених документах, які у свою чергу знаходяться у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Одержати в інший спосіб інформацію, яка міститься в статутних документах, в межах вказаного кримінального провадження неможливо.

Згідно ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність і відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Згідно ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно п. 19 ст. 3 КПК України, сторони кримінального провадження - з боку обвинувачення: слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексом; з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники.

Зазначені документи необхідно вилучити та отримати інформацію у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з метою дослідження обставин надходження коштів, оформлення та підписання документів по списанню грошових коштів з рахунку підприємства, проведення судово-економічної експертизи, їх огляду та використання під час проведення перевірок.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було належним чином повідомлене про дату та час розгляду клопотання, відповідно до ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши документи додані до клопотання, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим.

Враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що зазначена інформація знаходиться у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також така інформація має суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, та з урахуванням можливості використати цю інформацію як доказ, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись статями 110, 163165, 309, 369372 КПК України,

у х в а л и в:

Надати слідчому з особливо важливих справ четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення їх копій, які знаходяться у володінні та розпорядженні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , юридична адреса: АДРЕСА_2 , а саме:фінансово-господарських документів, якими фіксувались господарські операції, проведені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), на підставі яких у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) виникла кредиторська заборгованість перед вказаними товариствами, в тому числі договорів, угод, додатків до них, специфікацій, сертифікатів якості, видаткових накладних, податкових накладних, актів прийому-передачі товарно-матеріальних цінностей, актів виконаних робіт, рахунків-фактур, довіреностей, товарнотранспортних накладних та усіх інших документів, банківських виписок тощо; договорів, угод, додатків до них, специфікацій, сертифікатів якості, видаткових накладних, податкових накладних, актів прийому-передачі товарно-матеріальних цінностей, актів виконаних робіт, рахунків-фактур, довіреностей, товарнотранспортних накладних та усіх інших документів, банківських виписок тощо, що свідчать про придбання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) протягом 2015-2017 років товарно-матеріальних цінностей, робіт та послуг у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), а також перерахування коштів на їх користь; договорів оренди (суборенди) на підставі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) використовує у свої господарській діяльності офісні та складські приміщення, в тому числі за адресою: АДРЕСА_1 ; розгорнутих оборотно-сальдові відомості по усіх рахунках бухгалтерського обліку за 2012-2017 роки; податкових декларацій з податку на прибуток підприємства за 2012-2017 роки, в тому числі і уточнюючі; податкових декларацій з податку на додану вартість за 2012-2017 роки, в тому числі і уточнюючих; штатного розпису ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в період з 01 січня 2012 року по теперішній час; статуту підприємства; свідоцтва про державну реєстрацію підприємства; свідоцтва платника податку на додану вартість; протоколів (наказів) про призначення протягом 2012-2017 років на посаду директора і головного бухгалтера ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), їх посадові обов`язки.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 755/2129/19

Примірник 2 виданий особливо важливих справ четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 .

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення08.02.2019
Оприлюднено14.02.2023

Судовий реєстр по справі —755/2129/19

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні