Ухвала
від 07.02.2019 по справі 905/1943/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр.Науки, 5

У Х В А Л А

по справі про банкрутство

07.02.2019р. Справа № 905/1943/18

За заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРГ РЕСУРС ЛТД" (код ЄДРПОУ 41899260)

про банкрутство

ліквідатор Воронько В.В. - голова ліквдаційної комісії

Суддя господарського суду Донецької області Е.В.Зекунов

при секретарі судового засідання Поліщук А.І.

Представники:

від кредитора: не з'явився

від ліквідатора: Хорошилов І.І., за довір.

ОБСТАВИНИ СПРАВА

Ухвалою господарського суду Донецької області від 23.10.2018 прийнято до розгляду заяву про порушення провадження у справі про банкрутство боржника, що ліквідується власником, Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРГ РЕСУРС ЛТД", підготовче засідання призначено на 01.11.2018.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 01.11.2018 за результатами підготовчого засідання відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРГ РЕСУРС ЛТД" (код ЄДРПОУ 41899260) на підставі ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"; введено мараторій на задоволення вимог кредиторів; справу призначено до розгляду на 14.11.2018.

Постановою господарського суду Донецької області від 14.11.2018 Товариство з обмеженою відповідальністю "ТОРГ РЕСУРС ЛТД" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, ліквідатором по справі призначено голову ліквідаційної комісії Воронько В.В.

14.11.2018 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет за номером 55534 оприлюднено повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Ліквідатором за результатами проведеної роботи суду надані звіт та ліквідаційний баланс для затвердження.

Ухвалою господарського суду від 30.01.2019 розгляд звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу призначено на 07.02.2019

07.02.2019 в доповнення до поданого звіту представником ліквідатора до суду надано клопотання про долучення до матеріалів справи додаткових документів та письмові пояснення.

Надані додаткові документи долучені до матеріалів справи.

У судове засідання 07.02.2019 представник кредитора не з'явився; про місце, час та дату слухання справи кредитор був повідомлений належним чином; про причини не явки суд не повідомлено. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

У випадку не з'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Зазначений висновок збігається з правовою позицією Вищого господарського суду України, викладеною у постанові Пленуму від 26.12.2011р. №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" із змінами і доповненнями, внесеними постановами Пленуму Вищого господарського суду України та у інформаційному листі від 15.03.2015р. №01-08/140 "Про деякі питання запобігання зловживанню процесуальними правами у господарському судочинстві".

Присутній в судовому засіданні 07.02.2019 представник ліквідатора виступив за текстом звіту, доповів про проведену роботу в ході ліквідаційної процедури та надав усні пояснення, щодо здійснених заходів, спрямованих на завершення ліквідаційної процедури.

Розглянувши в судовому засіданні 07.02.2019 звіт та ліквідаційний баланс, додані додаткові документи, перевіривши наявні в матеріалах справи документи, заслухавши пояснення та доводи представника ліквідатора, суд встановив:

На виконання вимог ст.41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в ході ліквідаційної процедури з метою встановлення належних банкруту всіх видів майнових активів (майна та майнових прав), які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та які в подальшому підлягають реалізації з метою задоволення вимог кредиторів та витрат, пов'язаних з процедурою ліквідації, ліквідатором вжито необхідних заходів з пошуку та виявлення майнових активів банкрута.

Так, ліквідатором проведено інвентаризацію майна банкрута та незалежно від видів діяльності банкрута у відповідності до КВЕД, направлені запити до відповідних державних органів та установ, що здійснюють реєстрацію та облік рухомого і нерухомого майна, у тому числі до: Головного управління Держпраці у Донецькій області, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Державної авіаційної служби України, Територіального сервісного центру №1441 Регіонального сервісного центру МВС в Донецькій області, податкового органу, органу державної виконавчої служби, Головного управління Держпромспоживслужби в Донецькій області, Державної служби інтелектуальної власності України, Українського центру інноватики та патентно-інформаційних послуг ДП "Український інститут промислової власності", Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті, Державної Архітектурно-будівельної інспекції України.

За результатами проведених заходів та отриманих довідок встановлено відсутність зареєстрованих за боржником об'єктів права власності (транспортних засобів, сільськогосподарської техніки, великотонажних та інших технологічних транспортних засобів, тощо); відсутність банкрута серед власників, які володіють значним пакетом акцій емітентів; відсутність інформації щодо видачі/реєстрації документів дозвільного та декларативного характеру. Виконавчі документи, щодо стягнення з банкрута грошових коштів на користь юридичних та фізичних осіб, на виконанні в органах державної виконавчої служби відсутні.

Згідно Інформаційної довідки з реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта та витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого майна, відомості щодо права власності на нерухоме/рухоме майно за Товариством з обмеженою відповідальністю "ТОРГ РЕСУРС ЛТД" (код ЄДРПОУ 41899260) відсутні.

За результатами проведеної інвентаризації складені інвентаризаційні описи товарно-матеріальних цінностей, основних засобів, акт інвентаризації розрахунків з покупцями, постачальниками, та іншими дебіторами і кредиторами, які посвідчують відсутність у боржника основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, дебіторської заборгованості та іншого майна.

Згідно довідки Покровської ОДПІ Головного управління ДФС у Донецькій області №1743/10/05-21-13 станом на 06.09.2018 у ТОВ "ТОРГ РЕСУРС ЛТД" зареєстровані відкриті рахунки у фінансових установах АТ УКРБУДІНВЕСТБАНК та АТ АЛЬФА-БАНК . Довідками вищезазначених банківських установ №80838 та №634 підтверджено, що вказані рахунки були закриті.

Отже, станом на теперішній час підприємство - банкрут не має відкритих банківських рахунків в жодній діючій банківській чи кредитно-фінансовій установі, а матеріали справи з огляду на положення п.11.16 Порядку обліку платників податків та зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України №1588 від 09.12.2011р. містять належні докази наявності відкриття/закриття рахунків банкрута - довідку податкового органу.

Відповідно до поданого звіту:

- грошові кошти в сумі 600,00грн., які обліковувалися в касі підприємства банкрута станом на час відкриття провадження у справі про банкрутство, направленні на погашення витрат в ході ліквідаційної процедури, а саме на отримання у нотаріуса Витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого майна, Інформаційної довідки з реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, що підтверджено матеріалами справи.

- первинні документи до архівної установи не передавалися, у зв'язку з їх відсутністю.

Іншого нерухомого та рухомого майна відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яке є основним джерелом формування ліквідаційної маси, у підприємства - банкрута також не виявлено.

Подані ліквідатором звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута станом на 14.01.2019 підтверджують факт неможливості погашення боржником кредиторської заборгованості та відповідають його дійсному майновому стану.

Згідно вимогам ст.46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ліквідатором складений реєстр вимог кредиторів, який доданий до звіту ліквідатора та складається з вимог Товариства з обмеженою відповідальністю Біоніс в розмірі 150320,00грн. та ГУ ДФС у Донецькій області (Покровсько-Добропільське відділення) в розмірі 0,01грн.

Інші кредитори із заявами про визнання грошових вимог до боржника, ані до ліквідатора, ані до господарського суду Донецької області не зверталися.

У зв'язку з недостатністю майнових активів, кредиторські вимоги залишились незадоволеними.

Згідно отриманих ліквідатором довідок реєструючих органів, банкрут не має заборгованості перед Управлінням Пенсійного фонду України, органами Фонду соціального страхування України.

Таким чином, встановивши наведені обставини, суд зазначає, що контролюючий орган був повідомлений як боржником, так і судом про прийняття засновниками ТОВ "ТОРГ РЕСУРС ЛТД" рішення про припинення юридичної особи шляхом ліквідації та в подальшому про відкриття провадження у справі про банкрутство, а тому не був позбавлений права та можливості проведення документальних позапланових перевірок підприємства боржника. Вказаний висновок узгоджується з правовою позицією викладеною у постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 15.08.2018 у справі №922/2945/17.

При цьому також зазначається, що проведення процедури банкрутства суб'єкта підприємницької діяльності згідно з приписами законодавства про банкрутство не залежить від факту можливості або неможливості провести перевірку банкрута податковим органом. Взаємовідносини між податковим органом як органом державного контролю та платником податків урегульовані спеціальними нормами Податкового кодексу України, які не залежать від норм Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо інше прямо не зазначено у самому законі. Ані норми Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ані норми Податкового кодексу України не містять положень про те, що підприємство - банкрут не може бути ліквідоване за рішенням суду чи ліквідаційна процедура має бути продовжена у зв'язку з неможливістю проведення перевірки банкрута податковим органом.

Обставини, пов'язані з виконанням податковим органом своїх повноважень, не можуть бути підставами для зупинення процесу ліквідації господарюючого суб'єкта, а також бути перешкодою для завершення провадження у справі про банкрутство за наявності передбачених законодавством про банкрутство підстав для того.

Скарги на дії чи бездіяльність ліквідатора до господарського суду Донецької області не надходили. Заперечень та зауважень до звіту ліквідатора суду не надано.

Отже, ліквідатором в ході здійснення ліквідаційної процедури було здійснено всіх належних заходів, покладених на нього Законом, та які є обов'язковими при здійснені ним ліквідаційної процедури з огляду на необхідність вжиття персональних заходів з розшуку майна банкрута з метою його включення до ліквідаційної маси.

Відповідно до ч.2 ст.46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо за результатами ліквідаційного балансу не залишилося майна, суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.

Згідно ч.5 ст.45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Згідно з ч.3 ст.46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до ліквідаційної маси, він зобов'язаний подати господарському суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність майна у банкрута.

За таких обставин, у зв'язку з відсутністю майнових активів боржника звіт ліквідатора і ліквідаційний баланс банкрута підлягають затвердженню, юридична особа - ліквідації.

В силу ч.4 ст.83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Законом строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

У разі затвердження звіту ліквідатора в порядку, передбаченому ст.46 вищевказаного закону, господарський суд на підставі ст.83 Закону закриває провадження у справі про банкрутство боржника.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що ліквідатором вчинено всі належні дії з ліквідації банкрута та надано суду документи, що підтверджують завершення ліквідаційної процедури, тому є підстави для затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу банкрута та закриття провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 37- 46, п.6 ст.83, ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 232- 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1. Затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРГ РЕСУРС ЛТД" (код ЄДРПОУ 41899260).

2. Юридичну особу банкрута - Товариство з обмеженою відповідальністю "ТОРГ РЕСУРС ЛТД" (85400, Донецька область, м.Селидове, вулиця Гоголя, будинок 16; ЄДРПОУ 41899260), ліквідувати.

3. Вимоги, не задоволені за відсутністю майна, вважати погашеними.

4. Закрити провадження у справі №905/1943/18.

5. Ліквідатору протягом двох тижнів надати суду акт про знищення печатки та штампу банкрута.

6. Копію ухвали направити особам, переліченим в ст.46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та органу ДВС.

7. У судовому засіданні 07.02.2019 оголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

8. Повний текст ухвали складено та підписано 07.02.2019.

9. Ухвала набирає законної сили згідно ст.8 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з моменту її прийняття та може бути оскаржена в порядку, передбаченому параграфом 1 глави 1 розділу VI Господарського процесуального кодексу України до Східного апеляційного господарського суду через господарський суд Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її проголошення.

Суддя Е.В. Зекунов

Дата ухвалення рішення07.02.2019
Оприлюднено11.02.2019
Номер документу79716699
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство ліквідатор Воронько В.В. - голова ліквдаційної комісії

Судовий реєстр по справі —905/1943/18

Ухвала від 07.02.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 07.02.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 30.01.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Постанова від 14.11.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 01.11.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 23.10.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні