Ухвала
від 07.02.2019 по справі 904/3221/18
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У Х В А Л А

про затвердження мирової угоди

07.02.2019 року м. Дніпро Справа № 904/3221/18

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Вечірко І.О. (доповідач)

судді Березкіна О.В., Білецька В.О.

секретар Манчік О.О.

за участю:

від позивача: Єремєєв А.В., представник;

від відповідача: Омельченко Ю.А., адвокат

розглядаючи у відкритому судовому засіданні апеляційну

скаргу Фермерського господарства "Лайтм"

на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 12.09.2018 року (повний текст підписано 14.09.2018 року)

у справі № 904/3221/18 (суддя - Новікова Р.Г., м. Дніпро)

за позовом Софіївської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, смт. Софіївка, Дніпропетровська область

до Фермерського господарства "Лайтм", с. Вишневе, Дніпропетровська область

треті особи Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, м. Дніпро

Фізична особа ОСОБА_3, м. Дніпро

Фізична особа ОСОБА_4, м. П'ятихатки Дніпропетровської області

про розірвання договору оренди земельної ділянки від 21.11.2012 року, зареєстрованого за № 122528774002186

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 12.09.2018 року позовні вимоги задоволено. Розірвано договір оренди земельної ділянки від 21.11.2012 року, укладений між Софіївською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області та Фермерським господарством "Лайтм", зареєстрований у Державному реєстрі земель за № 122528774002186. Стягнуто з Фермерського господарства "Лайтм" на користь Софіївської районної державної адміністрації Дніпропетровської області 1 762, 00 грн. витрат по сплаті судового збору.

Відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати оскаржуване рішення та постановити нове рішення, яким в задоволені позовних вимог позивачу відмовити.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 26.10.2018 року (головуючий суддя - Вечірко І.О., судді - Кузнецов В.О., Березкіна О.В.) відкрито апеляційне провадження у справі, розгляд апеляційної скарги призначено в судовому засіданні на 13.12.2018 року.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 13.12.2018 року розгляд апеляційної скарги відкладено на 27.12.2018 року.

Через неможливість судді Кузнецова В.О. продовжувати розгляд апеляційної скарги у зв'язку із перебуванням у відпустці, що може перешкодити розгляду справи у строки, встановлені законом, розпорядженням керівника апарату суду від 26.12.2018 року призначено проведення автоматичної зміни складу колегії суддів, за результатами якої для розгляду даної справи визначено наступний склад колегії суддів: головуючий суддя - Вечірко І.О., судді - Березкіна О.В., Білецька Л.М.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 27.12.2018 року справу за апеляційною скаргою Фермерського господарства "Лайтм" на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 12.09.2018 року прийнято до свого провадження колегією суддів у зазначеному вище складі.

На адресу апеляційного господарського суду від ФГ "Лайтм" надійшла заява щодо надання сторонам строку для врегулювання спору мирним шляхом та перенесення розгляду справи на іншу дату.

Також, на адресу апеляційного господарського суду від Софіївської районної державної адміністрації Дніпропетровської області надійшло клопотання про відкладення судового засідання та надання сторонам додаткового часу для завершення самостійного врегулювання спору, задоволення прав третіх осіб на одержання земельних ділянок в розмірі земельної частки (паю) та оформлення мирової угоди.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 27.12.2018 року розгляд апеляційної скарги відкладено на 07.02.2019 року.

Під час розгляду апеляційної скарги до апеляційного господарського суду надійшла спільна заява позивача та відповідача про затвердження мирової угоди у даній справі, в редакції, викладеній в заяві.

В судовому засіданні 07.02.2019 року представники позивача та відповідача підтримали подану заяву про затвердження мирової угоди у даній справі.

Треті особи правом на участь представників у даному судовому засіданні не скористалися, хоча про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином.

Враховуючи належне повідомлення третіх осіб, а також з урахуванням того, що неявка їх представників в судове засідання не визнавалась обов'язковою та не перешкоджає розгляду справи, колегія суддів дійшла висновку про можливість розгляду справи за їх відсутністю.

Апеляційний господарський суд розглянувши заяву сторін про затвердження мирової угоди у даній справі вважає, що вона підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до пункту 7 статті 46 Господарського процесуального кодексу України сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно з частиною 4 статті 185 Господарського процесуального кодексу України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 191, 192 цього Кодексу.

Відповідно до статті 274 Господарського процесуального кодексу України у суді апеляційної інстанції позивач має право відмовитися від позову, а сторони - укласти мирову угоду відповідно до загальних правил про ці процесуальні дії незалежно від того, хто подав апеляційну скаргу. Якщо заява про відмову від позову чи мирова угода сторін відповідають вимогам статей 191, 192 цього Кодексу, суд постановляє ухвалу про прийняття відмови позивача від позову або затвердження мирової угоди сторін, якою одночасно визнає нечинним рішення суду першої інстанції, яким закінчено розгляд справи та закриває провадження у справі.

За змістом статті 192 Господарського процесуального кодексу України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов'язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву. на будь-якій стадії судового процесу. До ухвалення судового рішення у зв'язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз'яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії. Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Суд постановляє ухвалу про відмову у затвердженні мирової угоди і продовжує судовий розгляд, якщо: умови мирової угоди суперечать закону або порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб, є не виконуваними; одну із сторін мирової угоди представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє.

До затвердження мирової угоди апеляційним господарським судом відповідно до вимог частини 3 статті 192 Господарського процесуального кодексу України перевірено повноваження осіб на вчинення таких дій.

Матеріали справи не містять даних про те, що умови мирової угоди суперечать закону або порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб. Умови поданої на затвердження мирової угоди не є не виконуваними.

Крім цього, судом не встановлено обставин щодо того, що одну із сторін мирової угоди представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Враховуючи наведене, колегія суддів дійшла висновку про затвердження мирової угоди, укладеної між сторонами у даній справі.

При цьому, колегія суддів звертає увагу сторін, що відповідно до статті 193 Господарського процесуального кодексу України виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і строки, передбачені цією угодою.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 275 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право визнати нечинним судове рішення суду першої інстанції повністю або частково у передбачених цим Кодексом випадках і закрити провадження у справі у відповідній частині.

Згідно із пунктом 7 частини 1 статті 231 Господарського процесуального кодексу України господарський суд закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

Враховуючи затвердження апеляційним господарським судом мирової угоди, оскаржуване рішення підлягає визнанню нечинним, а провадження у справі - закриттю.

При цьому, колегія суддів роз'яснює, що відповідно до частини 1 статті 231 Господарського процесуального кодексу України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

За змістом частини 4 статті 231 Господарського процесуального кодексу України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Згідно з частиною 2 статті 130 Господарського процесуального кодексу України у разі укладення мирової угоди, відмови від позову, визнання позову відповідачем на стадії перегляду рішення в апеляційному чи касаційному порядку, суд у відповідній ухвалі у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення скаржнику (заявнику) з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого ним під час подання відповідної апеляційної чи касаційної скарги.

Разом з тим, згідно з пунктом 5 частини 1 статті 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі, зокрема, закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв'язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній чи касаційній інстанціях.

Скаржником на даний час відповідного клопотання подано не було, що в свою чергу не позбавляє його права в подальшому звернутися до суду з метою повернення з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого ним під час подання апеляційної скарги.

Керуючись статтями 192, 274 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Затвердити мирову угоду від 31.01.2019 року, укладену між Фермерським господарством "Лайтм" та Софіївською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області наступного змісту:

МИРОВА УГОДА

у справі № 904/3221/18

за позовом Софіївської райдержадміністрації

до Фермерського господарства "Лайтм"

про розірвання Договору оренди земельної ділянки

смт. Софіївка Дніпропетровської області 31 січня 2019 року

Софіївська районна державна адміністрація Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ 04052399, Позивач (надалі - позивач) в особі голови Кисіль А.В., з однієї сторони та Фермерське господарство "Лайтм", код ЄДРПОУ 34124655, Відповідач (надалі - відповідач) в особі голови Ащаулова О.В., з іншої сторони, разом надалі іменовані - Сторони, при розгляді судової справи № 904/3221/18 у Центральному апеляційному господарському суді домовились про укладення цієї мирової угоди на стадії розгляду справи на зазначених нижче умовах:

1. Меморандум

1.1. Цим Сторони заявляють та гарантують, що вони є особами, зареєстрованими у встановленому порядку, діють у відповідності до законодавства України та мають права, в тому числі і їх представники, необхідні для укладення та реалізації цієї угоди.

1.2. Сторони заявляють, що ні в процесі укладення цієї Мирової угоди, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права будь-яких третіх осіб, в тому числі й держави.

2. Порядок виконання умов Мирової угоди

2.1. Відповідно до викладених нижче умов Мирової угоди, Сторони в добровільному порядку домовилися й вирішили:

2.1.1. Розірвати договір оренди земельної ділянки від 21 листопада 2012 року, укладений між Софіївською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області та Фермерським господарством "Лайтм", зареєстрований у Державному реєстрі земель за № 122528774002186.

2.1.2. Надати у власність громадянам ОСОБА_3 та ОСОБА_4 належні їм земельні ділянки (паї).

2.1.3. Укласти договір оренди земельної ділянки між Софіївською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області та Фермерським господарством "Лайтм" на не витребувані паї, що залишаються не витребуваними після виділення з земельного масиву з кадастровим номером НОМЕР_1 та передачі двох земельних паїв у власність громадянам ОСОБА_3 та ОСОБА_4, а саме на земельну ділянку площею 38,6135 га, кадастровий номер НОМЕР_2, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва за рахунок земель колективної власності колишнього КСП ім. Куйбишева на території Девладівської сільської ради Софіївського району у Дніпропетровській області.

2.2. Сторони підтверджують, що станом на дату підписання цієї мирової угоди умови, закріплені в її пунктах 2.1.-2.1.3 виконані в повному обсязі.

2.3. Фермерське господарство "Лайтм" зобов'язується сплатити на користь Софіївської райдержадміністрації суму судового збору у розмірі 1 762 грн. 00 коп. протягом місяця після затвердження цієї Мирової угоди судом.

2.4. Умови дійсної Мирової угоди є обов'язковими для сторін.

3. Інші умови угоди

3.1. Сторони підтверджують, що дана Мирова угода укладена в добровільному порядку. Умови Мирової угоди відповідають волевиявленню сторін і породжують настання бажаних наслідків, які відповідають інтересам Сторін.

3.2. Сторони розуміють і погоджуються з наслідками затвердження судом даної Мирової угоди.

3.3. Ця угода набирає чинності після видання відповідної Ухвали про її затвердження судом у встановленому порядку та діє за умови виконання Сторонами взаємних зобов'язань.

3.4. Угода укладена українською мовою у трьох примірниках, один примірник передається до матеріалів справи, по одному залишається у кожної сторони (позивача і відповідача).

Позивач: Відповідач:

Софіївська районна Фермерське господарство "Лайтм"

державна адміністрація

(підпис) А.В. Кисіль (підпис) О.В. Ащаулов

2. Визнати нечинним рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 12.09.2018 року у справі № 904/3221/18.

3. Закрити провадження у справі № 904/3221/18.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку.

Ухвала є виконавчим документом відповідно до пункту 2 частини 1 статті 3 Закону України "Про виконавче провадження" та може бути пред`явлена до виконання у строк до 08.02.2022 року.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 11.02.2019 року.

Головуючий суддя


І.О. Вечірко

Суддя


О.В. Березкіна

Суддя


Л.М. Білецька

СудЦентральний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення07.02.2019
Оприлюднено11.02.2019
Номер документу79717264
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/3221/18

Ухвала від 07.02.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 27.12.2018

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 27.12.2018

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 13.12.2018

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 26.10.2018

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Рішення від 12.09.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Новікова Рита Георгіївна

Ухвала від 28.08.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Новікова Рита Георгіївна

Ухвала від 14.08.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Новікова Рита Георгіївна

Ухвала від 23.07.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Новікова Рита Георгіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні