Вирок
від 11.02.2019 по справі 294/1813/18
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 294/1813/18

В И Р О К Провадження № 1-кп/0274/365/19

І м е н е м У к р а ї н и

11.02.2019 року м. Бердичів

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ОСОБА_1

за участі секретаря судового засідання . . . . . . . . . ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 294/1813/18 про обвинувачення

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Городище Чуднівського району Житомирської області, громадянина України, з професійно-технічною освітою, одруженого, маючого на утриманні неповнолітню дитину ІНФОРМАЦІЯ_2 , працюючого водієм в Чуднівській філії ДП "Житомирський лікеро-горілчаний завод", проживаючого та зареєстрованого в АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

за ч. 1 ст. 185 КК України,

за участі прокурора . . . . . . . . . . . . . . ОСОБА_4

захисника . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ОСОБА_5

обвинуваченого . . . . . . . . . . . . . . . . . . ОСОБА_3 ,

в с т а н о в и в :

09 листопада 2018 року близько 19 години 00 хвилин ОСОБА_3 , маючи умисел на таємне викрадення чужого майна, а саме: щебеню фракції 0-40 мм., належного Дриглівській сільській раді, на власному гужовому возі приїхав в с. Кихті Чуднівського району Житомирської області на вулицю Центральну неподалік від домоволодіння № 1. Впевнившись у відсутності сторонніх осіб та усвідомлюючи, що його дії ніким не помічені, ОСОБА_3 у вказаний час та місці за допомогою привезеної із собою лопати навантажив на гужового воза частину щебеню фракції 0-40 мм., що знаходився на узбіччі вулиці Центральна неподалік від домоволодіння АДРЕСА_2 , таким чином таємно викрав майно, належне Дриглівській сільській раді, яке привіз до свого місця проживання до домогосподарства АДРЕСА_1 та вивантажив на території власного домоволодіння, при цьому маючи умисел на подальше викрадення зазначеного майна.

Продовжуючи свої злочинні дії, охоплені єдиним злочинним умислом, направленим на таємне викрадення чужого майна, 10 листопада 2018 року близько 19 години 00 хвилин, ОСОБА_3 на власному гужовому возі приїхав в с. Кихті Чуднівського району Житомирської області на вулицю Центральну неподалік від домоволодіння № 1. Впевнившись у відсутності сторонніх осіб та усвідомлюючи, що його дії ніким не помічені, ОСОБА_3 у вказаний час та місці за допомогою привезеної із собою лопати навантажив на гужового воза частину щебеню фракції 0-40 мм., що знаходився на узбіччі вулиці Центральна неподалік від домоволодіння АДРЕСА_2 , таким чином таємно викрав майно, належне Дриглівській сільській раді. Викрадений щебінь він привіз до себе додому за адресою: АДРЕСА_1 , та вивантажив поблизу паркану власного домоволодіння, при цьому знову ж таки маючи умисел на продовження вчинення злочину.

Не припиняючи свої злочинні дії, охоплені єдиним злочинним умислом, ОСОБА_3 11 листопада 2018 року близько 19 години 00 хвилин, маючи умисел на таємне викрадення чужого майна, а саме: щебеню фракції 0-40 мм., належного Дриглівській сільській раді, на власному гужовому возі приїхав в с. Кихті Чуднівського району Житомирської області на вулицю Центральну неподалік від домоволодіння № 1. Впевнившись у відсутності сторонніх осіб та усвідомлюючи, що його дії ніким не помічені, ОСОБА_3 у вказаний час та місці за допомогою привезеної із собою лопати навантажив на гужового воза частину щебеню фракції 0-40 мм., що знаходився на узбіччі вулиці Центральна неподалік від домоволодіння АДРЕСА_2 , таким чином таємно викрав майно, належне Дриглівській сільській раді, яке привіз до домогосподарства АДРЕСА_3 , де проживає ОСОБА_6 , та вивантажив поблизу паркану в рахунок оплати за користування конем, при цьому не повідомляючи про те, що вказаний щебінь ним було викрадено.

13 листопада 2018 року в період часу з 13 до 14 години працівниками поліції Чуднівського ВП Бердичівського ВП ГУНП в Житомирській області виявлено та вилучено поруч із парканом домоволодіння АДРЕСА_3 та поруч із парканом домоволодіння, на подвір`ї домоволодіння АДРЕСА_1 викрадений ОСОБА_3 щебінь, загальною вагою 5200 кілограм.

Таким чином ОСОБА_3 таємно викрав 5200 кілограм щебеню фракції 0-40 мм., належного Дриглівській сільській раді, вартістю 126 гривень за 1000 кілограм, чим спричинив матеріального збитку Дриглівській сільській раді Чуднівського району Житомирської області на загальну суму 655 гривень 20 копійок.

Кримінальна відповідальність за злочин, у вчиненні якого ОСОБА_3 визнається винуватим, передбачена ч. 1 ст. 185 КК України.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою вину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав повністю та показав, що якось, будучи проїздом в с. Кихті Чуднівського району, помітив купу щебеню, яка знаходилась неподалік села, на деякій відстані від будинків. Вирішив набрати собі щебеню, щоб навесні підкидати проїзд до подвір`я. Взяв у сусідки коня, не повідомляючи навіщо, та ввечері на початку листопада 2018 року на сімейному гужовому возі поїхав в с. Кихті. Думаючи, що його дії ніхто не бачить, першого разу взяв небагато щебеню. Наступного разу завантажив воза щебенем, десь на 2,5 тони, щебінь привіз до свого домоволодіння та вивантажив під домоволодінням. Третього разу ще раз завантажив воза та привіз до ОСОБА_7 , запропонував щебінь, як розрахунок за коня. Ковальова, не знаючи, що щебінь крадений, сказала, що якщо вже привіз, то нехай висипає. Ніякого відношення до викраденого щебеню він не мав, дозволу на його вивезення йому ніхто не давав. Весь викрадений щебінь повернуто, претензій до нього з боку сільської ради немає. У скоєномукається,розуміє,що зробивпогано,раніше ніколине притягувавсядо відповідальностіі більшепорушувати законне буде.

Крім повного визнання вини обвинуваченим, його винуватість також підтверджується сукупністю й інших зібраних та досліджених у судовому засіданні доказів:

*даними протоколу прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення (або таке, що готується) від 13.11.18 та листа-відношення Дриглівської сільської ради від 13.11.18, з яких видно, що попереджена про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину сільський голова Дриглівської сільської ради ОСОБА_8 просить притягнути до відповідальності невідомих, які в період часу з 09 до 12 листопада 2018 року вчинила крадіжку належного сільській раді щебеню з вул. Центральної в с. Кихті Чуднівського району (т. 1, а.п. 8, 10);

*даними витягу з пояснювальної записки, копій договору поставки № 0612 від 06.12.17, видаткової накладеної та товарно-транспортної накладної № 13 від 12.04.18, згідно з якими підтверджено факт придбання Дриглівською сільською радою в ТОВ "Граніт" та вартість придбаного щебеню фракції 0-40 мм (т. 1, а.п. 18-22);

*даними протоколу огляду місця події від 13.11.18 з фототаблицею до нього, при проведенні якого зафіксовано місце скоєння злочину оглянуто ділянку місцевості поблизу домоволодіння № 1 по вул. Центральній в с. Кихті Чуднівського району з великою купою щебеню на ній, яка містить сліди надбирання частини щебеню (т. 1, а.п. 23-27);

*даними протоколу огляду місця події від 13.11.18 з фототаблицею до нього, під час якого за місцем проживання обвинуваченого по АДРЕСА_1 поблизу домоволодіння та на території домоволодіння виявлено та вилучено викрадений щебінь (т. 1, а.п. 32-39);

*даними протоколу огляду місця події від 13.11.18 з фототаблицею до нього, під час якого за місцем проживання свідка ОСОБА_6 по АДРЕСА_3 поблизу домоволодіння виявлено та вилучено викрадений щебінь (т. 1, а.п. 43-47);

*даними акту зважування від 13.11.18, під час якого встановлено вагу вилученого під оглядів місць події в с. Городище щебеню, яка склала 5200 кг (т. 1, а.п. 48).

За клопотанням прокурора, проти задоволення якого не заперечили інші учасники судового розгляду, суд визнав недоцільним дослідження інших доказів щодо фактичних обставин, які ніким не оспорюються.

Оцінивши наведені докази в їхній сукупності, суд вважає винуватість обвинуваченого ОСОБА_3 доведеною повністю та кваліфікує його дії за ч. 1 ст. 185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченому, суд визнає: щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, які б обтяжували покарання обвинуваченому, суд не встановив.

При призначенні покарання ОСОБА_3 суд керується загальними засадами призначення покарання, визначеними у ст. 65 КК України, і враховує ступінь тяжкості вчиненого ним злочину, дані про особу винного та обставини, що пом`якшують і обтяжують його покарання.

Відповідно до ст. 12 ч.ч. 2-3 КК України злочин, передбачений ч. 1 ст. 185 КК України, є злочином середньої тяжкості.

Обвинувачений є раніше не судимим, одруженим, має трьох дітей, одна з яких є неповнолітньою, за місцем проживання характеризується позитивно, офіційно працює та за місцем роботи також характеризується позитивно.

З урахуванням наведеного, зокрема того, що ОСОБА_3 раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, характеризується виключно позитивно, щиро кається у вчиненому та активно сприяв розкриттю злочину, потерпілий претензій до обвинуваченого не має, суд вважає можливим призначити обвинуваченому міру покарання у виді штрафу, що буде необхідним й достатнім для його виправлення та запобігання вчиненню нових злочинів.

Цивільний позов у провадженні не пред`явлено, дані про процесуальні витрати матеріали провадження не містять.

Підстав дляобрання обвинуваченомузапобіжного заходу,враховуючи поведінкуобвинуваченого надосудовому слідствіі судовомурозгляді,відсутність клопотаньз даногоприводу,до набраннявироком законноїсили судне вбачає.

Керуючись статтями 373, 374 КПК України, суд

у х в а л и в :

ОСОБА_3 визнати винуватим у пред`явленому обвинуваченні у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України, та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 50 (п`ятдесяти) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 (вісімсот п`ятдесят) грн. 00 коп.

Арешт, накладений відповідно до ухвали слідчого судді Чуднівського районного суду Житомирської області від 15.11.18 на належні Дриглівській сільській раді 5200 кг щебеню фракції 0-40 мм - скасувати.

Речові докази у кримінальному провадженні після набрання вироком законної сили: 5200 кг щебеню фракції 0-40 мм, які передано на відповідальне зберігання в Чуднівське ВП Бердичівського ВП ГУНП в Житомирській області повернути власнику Дриглівській сільській раді (Дриглівський старостинський округ № 3).

Запобіжний захід до набрання вироком законної сили щодо обвинуваченого ОСОБА_3 - не застосовувати.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо він не скасований, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

На вирок протягом тридцяти днів з дня проголошення може бути подана апеляційна скарга до Житомирського апеляційного суду через Бердичівський міськрайонний суд.

Копія вироку негайно після проголошення вручається обвинуваченому та прокурору. Учаснику, який не був присутнім в судовому засіданні, копія вироку надсилається не пізніше наступного дня після ухвалення.

Головуючий - суддя ОСОБА_1

СудБердичівський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення11.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79723823
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —294/1813/18

Вирок від 11.02.2019

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Яковлєв О. С.

Постанова від 01.02.2019

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Яковлєв О. С.

Постанова від 21.12.2018

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Яковлєв О. С.

Ухвала від 12.12.2018

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Слісарчук Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні