Ухвала
від 07.02.2019 по справі 512/73/19
САВРАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Є.у.н.с.512/73/19

Провадження №1-кс/512/38/19

07.02.19

УХВАЛА

про доручення проведення судово-медичної експертизи

по кримінальному провадженню

07 лютого 2019 року Савранський районний суд Одеської області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

за участю

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Саврань, Савранського району, Одеської області, клопотання тимчасово виконуючого обов`язки начальника Слідчого відділення Савранського Відділення поліції Балтського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Одеській області капітана поліції ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Котовської місцевої прокуратури Одеської області ОСОБА_3 07.02.2019р., по кримінальному провадженню №12019160410000021, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.01.2019р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.125 КК України, про доручення проведення судово-медичної експертизи,

ВСТАНОВИВ:

07.02.2019р. т.в.о.начальника СВСавранського ВП ОСОБА_4 (даліслідчий),посилаючись навимоги ч.1ст.242,ст.243КПК України,звернулася досуду зклопотанням продоручення проведеннясудово-медичноїекспертизи,в якомузазначається,що 16.01.2019р.приблизно о17год.на територіїдомогосподарства,розташованого заадресою АДРЕСА_1 ,невстановлена особазавдала тілеснихушкоджень ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .За данимфактом слідчимСВ СавранськогоВП 17.01.2019р.внесено відомостідо ЄРДРза №12019160410000021з попередньоюправовою кваліфікацієюза ч.1ст.125КК України. З огляду на зазначене, слідчий просить доручити провести судово-медичну експертизу по вказаному кримінальному провадженню.

Слідчим суддею встановлено, що вказане клопотання відповідає вимогам ч.2 ст.244 КПК України.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримала, просила його задовольнити.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши докази, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

В силу ч.1, п.2 ч.2 ст.242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання; слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень.

Також згідно ч.1 ст.243 цього Кодексу експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Як встановлено ч.3 ст.244 КПК України, клопотання про доручення проведення судово-медичної експертизи розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду.

Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта (ч.6 ст.244 КПК України).

З огляду на зазначене, слідчий суддя вважає, що слідчим і прокурором доведено необхідність проведення судово-медичної експертизи по вказаному кримінальному провадженню для встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень, завданих ОСОБА_5 , а тому клопотання є обґрунтованим і підлягає задоволенню.

Керуючись ч.1, п.2 ч.2, ст.242, ч.1 ст.243, ст.244 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання тимчасово виконуючогообов`язки начальника Савранського ВП ОСОБА_4 задовольнити.

Доручити завідуючомуСавранським відділеннямбюро судово-медичноїекспертизи ОСОБА_6 провести судово-медичнуекспертизу покримінальному провадженню,внесеному доЄРДР 17.01.2019р.за №12019160410000021,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.125КК України, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи є тілесні ушкодження на тілі ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якщо так, то вказати їх кількість, локалізацію, характер і механізм їх утворення?

2.Яка давність спричинення вказаних тілесних ушкоджень та до якого ступеня тяжкості вони відносяться?

3.Враховуючи характер та локалізацію тілесних ушкоджень, виявлених у потерпілої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , чи могли вони утворитися при обставинах, вказаних нею під час проведення судово-медичного огляду?

4.Чи могли утворитися тілесні ушкодження у ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , при нанесенні їй одного або декількох ударів якиминебудь предметами, якщо так, то якими?

5.Чи не виключається можливість отримання тілесних ушкоджень в наслідок падіння з висоти власного зросту потерпілої?

Надати т.в.о. начальника СВ Савранського ВП Балтського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 або іншим працівникам поліції за її письмовим дорученням дозвіл на отримання результатів вказаної експертизи.

Для проведеннявказаної експертизинаправити експертукопію даноїухвали тазабезпечити доексперта явку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.ч.3, 5 ст.69 КПК України суд також роз`яснює, що:

Експерт зобов`язаний: 1) особисто провести повне дослідження і дати обґрунтований та об`єктивний письмовий висновок на поставлені йому запитання, а в разі необхідності - роз`яснити його; 2) прибути до слідчого, прокурора, суду і дати відповіді на запитання під час допиту; 3) забезпечити збереження об`єкта експертизи. Якщо дослідження пов`язане з повним або частковим знищенням об`єкта експертизи або зміною його властивостей, експерт повинен одержати на це дозвіл від особи, яка залучила експерта; 4) не розголошувати без дозволу сторони кримінального провадження, яка його залучила, чи суду відомості, що стали йому відомі у зв`язку з виконанням обов`язків, або не повідомляти будь-кому, крім особи, яка його залучила, чи суду про хід проведення експертизи та її результати; 5) заявити самовідвід за наявності обставин, передбачених цим Кодексом.

Експерт маєправо: 1) знайомитися з матеріалами кримінального провадження, що стосуються предмета дослідження; 2) заявляти клопотання про надання додаткових матеріалів і зразків та вчинення інших дій, пов`язаних із проведенням експертизи; 3) бути присутнім під час вчинення процесуальних дій, що стосуються предметів та об`єктів дослідження; 4) викладати у висновку експертизи виявлені в ході її проведення відомості, які мають значення для кримінального провадження і з приводу яких йому не були поставлені запитання; 5) ставити запитання, що стосуються предмета та об`єктів дослідження, особам, які беруть участь у кримінальному провадженні; 6) одержати винагороду за виконану роботу та відшкодування витрат, пов`язаних із проведенням експертизи і викликом для надання пояснень чи показань, у разі, якщо проведення експертизи не є службовим обов`язком особи, яка залучена як експерт; 7) заявляти клопотання про забезпечення безпеки у випадках, передбачених законом; 8) користуватися іншими правами, передбаченими Законом України "Про судову експертизу".

Експерт невідкладно повинен повідомити особу, яка його залучила, чи суд, що доручив проведення експертизи, про неможливість проведення експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів.

За завідомо неправдивий висновок, відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків у суді, невиконання інших обов`язків експерт несе відповідальність, встановлену законом.

Ухвала вступає в силу негайно з моменту її оголошення і оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ (підпис)

Слідчий суддя Савранського

районного суду Одеської області ОСОБА_1

СудСавранський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення07.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79726021
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення експертизи

Судовий реєстр по справі —512/73/19

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Савранський районний суд Одеської області

Бростовська Н. О.

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Савранський районний суд Одеської області

Бростовська Н. О.

Ухвала від 07.02.2019

Кримінальне

Савранський районний суд Одеської області

Бростовська Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні