Ухвала
від 08.02.2019 по справі 405/803/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/803/19

Провадження № 1-кс/405/417/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2019 року. Слідчий суддяЛенінського районногосуду м.Кіровограда ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 ,розглянувши клопотаннястаршого слідчогоз особливоважливих справвідділу організаціїдосудового розслідуванняслідчого управлінняфінансових розслідуваньГоловного управлінняДФС уКіровоградській області ОСОБА_3 укримінальному провадженні, внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань14.01.2019року за№ 32019120010000004,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.205-1КК України,про призначення судово-почеркознавчої експертизи документів, -

ВСТАНОВИВ:

До Ленінськогорайонного судум.Кіровограда 05.02.2019року надійшлоклопотання старшогослідчого зособливо важливихсправ відділуорганізації досудовогорозслідування слідчогоуправління фінансовихрозслідувань Головногоуправління ДФСу Кіровоградськійобласті ОСОБА_3 у кримінальномупровадженні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань14.01.2019року за№ 32019120010000004,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.205-1КК України,про призначеннясудово-почеркознавчоїекспертизи документів,в якому(клопотанні)слідчий проситьпризначити судово-почеркознавчуекспертизу документіву кримінальномупровадженні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань14.01.2019року за№ 32019120010000004,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.205-1КК України,проведення якоїдоручити експертамКропивницького відділенняКиївського НДІСЕ,на вирішенняяких поставитипитання:

- Ким, ОСОБА_4 , або іншою особою виконаний підпис в документах реєстраційної справи ТОВ «Спейслаб».

В обґрунтування клопотання слідчий зазначила, що у слідчому управлінні фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 32019120010000004 від 14.01.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України.

Підставою внесення відомостей до Єдиного реєстру досудового розслідування стала заява, адресована ГУ ДФС у Кіровоградській області, керівника ПП «СТ-Сервіс» гр. ОСОБА_5 від 11.12.2018 року щодо перевірки фактичного місцезнаходження ТОВ «Спейслаб». Згідно з інформацією, викладеною у зазначеній заяві, встановлено, що ПП «СТ-Сервіс» є єдиним власником приміщення за адресою м. Кропивницький, вул. Шевченка, буд. 6/2. Право власності підтверджується свідоцтвом про право власності на нерухоме майно від 26.04.2012 року та витягом про державну реєстрацію прав від 04.05.2012 року, тим самим, під час проведення державної реєстрації ТОВ «Спейслаб» подавалась недостовірна інформація відносно податкової адреси суб`єкта господарювання.

Слідчий також зазначила, що вищезазначена інформація свідчить про те, що невстановлені особи, які діють від імені ТОВ «Спейслаб», використовуючи зазначене товариство під час державної реєстрації, - подавали недостовірну інформацію.

З інформації, розміщеної в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю «СПЕЙСЛАБ» (код за ЄДРПОУ 41576101) перебуває на обліку в Кропивницькій об`єднаній державній податковій інспекції ГУ ДФС у Кіровоградській області та зареєстроване за адресою: 25006, Кіровоградська обл., місто Кропивницький. вул. Шевченка, будинок 6/2, при цьому, приватне підприємство «СТ-Сервіс» є єдиним власником приміщення, загальною площею 1521,4 кв.м., розташованого за адресою: 25006, Кіровоградська обл., місто Кропивницький, вул. Шевченка, будинок 6/2, право власності приватного підприємства «СТ-Сервіс» на яке підтверджується: свідоцтвом про право власності на нерухоме майно від 26.04.2012 року; витягом про державну реєстрацію прав від 04.05.2012 року. Таким чином, виключно приватне підприємство «СТ-Сервіс», має право укладати будь-які правочини відносно вказаного приміщення, приватне підприємство «СТ-Сервіс» ніколи не мало будь-яких правовідносин з товариством з обмеженою відповідальністю «Спейслаб». Посадові особи товариства з обмеженою відповідальністю «Спейслаб» не знаходяться і ніколи не знаходились в приміщені належному приватному підприємству «СТ-Сервіс». Дозволу товариству з обмеженою відповідальністю «Спейслаб» на реєстрацію за вищевказаною адресою, приватне підприємство «СТ-Сервіс» не надавало. Договір оренди приміщення з вказаним товариством не укладався.

Враховуючи вищевикладене слідчий зазначає, що вище описані обставини свідчать про те, що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, внесені завідомо неправдиві відомості про місцезнаходження товариства з обмеженою відповідальністю «Спейслаб», за адресою: 25006, Кіровоградська область, місто Кропивницький, вул. Шевченка, будинок 6/2.

Відповідно до ч. 1 ст. 205-1 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості.

В зв`язку із необхідністю ідентифікації підписів, виконаних в реєстраційних документах ТОВ «Спейслаб» та встановлення осіб, причетних до кримінального правопорушення, що має значення для вищевказаного кримінального провадження, для чого необхідні спеціальні знання, постала необхідність у призначенні судово-почеркознавчої експертизи документів, в зв`язку з чим слідчий звернулась з даним клопотанням до суду.

До судового засідання слідчим надано суду заяву про розгляд клопотання без її участі, в якій остання клопотання підтримала та просила його (клопотання) задовольнити, що, в свою чергу, не перешкоджає відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України проведенню судового засідання без її участі.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 107 КПК України, враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів судового розгляду не здійснювалося.

Дослідивши надані стороною кримінального провадження матеріали зазначеного вище клопотання, а саме: витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про реєстрацію 14.01.2019 року кримінального провадження за № 32019120010000004 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України; копію повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення від 11.01.2019 року вих. № 8/11-282112; копію скарги директора ПП «СТ-Сервіс» ОСОБА_5 від 29.12.2018 року; копію витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань № 1004859799, - приходжу до висновку про обґрунтованість клопотання про призначення експертизи, виходячи з наступного.

Судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Положеннями ст. 243 КПК передбачено, що експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Згідно з ч. 1, ч. 6 ст. 244 КПК України у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді. Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Відповідно до положень ч. 7, ч. 9 ст. 244 КПК України до ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі. Висновок експерта, залученого слідчим суддею, надається особі, за клопотанням якої він був залучений.

При цьому, судова експертиза призначається лише у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, тобто у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування.

Приймаючи до уваги вищевикладене, враховуючи те, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14.01.2019 року за № 32019120010000004, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, а саме: ідентифікації підписів, виконаних в реєстраційних документах ТОВ «Спейслаб» та встановлення осіб, причетних до кримінального правопорушення, - необхідні спеціальні знання для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, вважаю, що клопотання слідчого про призначення судово-почеркознавчої експертизи документів слід задовольнити, призначивши відповідну експертизу, проведення якої доручити експертам Кіровоградського НДЕКЦ МВС України.

Правові, організаційні і фінансові основи судово-експертної діяльності з метою забезпечення правосуддя України незалежною, кваліфікованою і об`єктивною експертизою, орієнтованою на максимальне використання досягнень науки і техніки, зокрема, регламентуються Законом України «Про судову експертизу».

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону України «Про судову експертизу» проведення судових експертиз державними спеціалізованими установами у кримінальних провадженнях за дорученням слідчого, прокурора, суду та у справах про адміністративні правопорушення здійснюється за рахунок коштів, які цільовим призначенням виділяються цим експертним установам з Державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 242-244, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ відділу організації досудового розслідування слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14.01.2019 року за № 32019120010000004, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, про призначення судово-почеркознавчої експертизи документів, - задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14.01.2019 року за № 32019120010000004, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, судово-почеркознавчу експертизу документів, проведення якої доручити експерту(ам) Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

Попередити експерта(ів) про кримінальну відповідальність, передбачену ст. ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експерта(ам) поставити питання:

- Ким, ОСОБА_4 , або іншою особою виконаний підпис в документах реєстраційної справи ТОВ «Спейслаб»?

В разі необхідності слідчому надати експерту(ам) для ознайомлення матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14.01.2019 року за № 32019120010000004, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України.

Висновок експерта(ів)відповідно до положень ч.9ст.244КПК Українинадати старшому слідчому з особливо важливих справ відділу організації досудового розслідування слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_3 .

Проведення експертизи здійснити за рахунок коштів, які цільовим призначенням виділяються експертній установі з Державного бюджету України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Ленінського районного суду

м. Кіровограда ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення08.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79731454
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —405/803/19

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Іванова Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні