Рішення
від 30.01.2019 по справі 371/779/18
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30.01.2019 Єдиний унікальний № 371/779/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 січня 2019 року м. Миронівка

ЄУН 371/779/18

Провадження № 2/371/99/19

Миронівський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді Капшук Л.О.,

за участі секретаря судових засідань Харченко І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області про визнання права власності в порядку спадкування,

У С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з даним позовом, мотивуючи заявлені вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла його мати ОСОБА_4. Після її смерті відкрилась спадщина, спадковим майном є житловий будинок під номером АДРЕСА_1. Він, будучи спадкоємцем померлої за заповітом та законом, спадщину прийняв та має перешкоди до оформлення спадкових прав на житловий будинок, оскільки померла не мала правовстановлюючого документу на нього. Просив визнати за ним в порядку спадкування право власності на житловий будинок під номером АДРЕСА_1.

Ухвалою судді Миронівського районного суду Київської області від 20 червня 2018 року позов було залишено без руху.

Ухвалою судді Миронівського районного суду Київської області від 17 липня 2018 року відкрито провадження у справі та за клопотанням позивача вирішено питання про витребування спадкової справи померлої ОСОБА_4

Відповідач відзив на позов не подав.

В судове засідання позивач та представник позивача не з'явилися, представник позивача подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, в якій вказала, що заявлені позовні вимоги підтримує.

Представник відповідача Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області в судове засідання не з'явився. В надісланій до суду заяві сільський голова ОСОБА_5 проти задоволення позову не заперечив.

Суд, дослідивши надані документи і матеріали, всебічно та повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи, дійшов висновку, що позов належить задовольнити.

Частиною 1 статті 328 ЦК України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Однією з таких підстав є спадкування майна.

За приписами статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини, як зазначено у статті 1218 ЦК України, входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з частиною 1 статті 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно. Дане зобов'язання встановлено законодавством у зв'язку з тим, що право власності на спадкове нерухоме майно виникає у спадкоємця з моменту державної реєстрації цього майна.

Судом встановлені наступні факти і відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла ОСОБА_4.Вказана обставина підтверджується даними свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2, виданого 06 вересня 2011 року виконавчим комітетом Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області.

Спадкоємцями померлої ОСОБА_4 заповітом, посвідченим секретарем Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області 19 березня 2008 року, зареєстрованим в реєстрі за номером 114, є позивач ОСОБА_2 та ОСОБА_6 Позивачу померла заповіла 5 відсотків спадкового майна, тарасенку Т.Д. - 95 відсотків.

Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 44777201 від 16 серпня 2016 року, який приєднано до матеріалів спадкової справи, складений ОСОБА_4 заповіт є чинним.

ОСОБА_6 помер в один день зі спадкодавцем ОСОБА_4 Вказана обставина підтверджується даними свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3, виданого 06 вересня 2011 року Олександрівською сільською радою Миронівського району Київській області.

Коли протягом однієї календарної доби померли особи, які могли б спадкувати одна після одної, спадщина відкривається одночасно і окремо щодо кожної з них. Це означає, що особи, які померли в один день, хоча і у різний час доби, вважаються такими, що померли одно часно, і тому не закликаються до спадкування після смерті один одного. Такі особи називаються комморієнтами.

Отже, при визначенні часу відкриття спадщини не враховується той розрив часу, який може мати місце між смертями, що настали одна після одної, але у один і той же день.

Позивач є спадкоємцем померлої ОСОБА_4 за заповітом та за законом.

Згідно ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Позивач постійно проживав з спадкодавцем ОСОБА_4 до дня її смерті, тобто на час відкриття спадщини. Такі дані підтверджуються даними довідки № 159 від 17 липня 2015 року, виданої Олександрівською сільською радою Миронівського району Київської області, яка зберігається в матеріалах спадкової справи, від спадщини у встановлений строк не відмовлявся. 16 серпня 2016 року позивач звернувся до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини.

Вказані обставини підтверджуються матеріалами спадкової справи після смерті ОСОБА_4

15 вересня 2016 року позивачу видано свідоцтва про право на спадщину за заповітом на належну померлій ОСОБА_4 земельну ділянку.

Спадковим майном є, в тому числі, житловий будинок під номером АДРЕСА_1.

Згідно з пунктами 4.12, 4.15, 4.18 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 за № 296/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.02.2012 за № 282/20595, свідоцтво про право на спадщину видається за наявності у спадковій справі всіх необхідних документів. Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно, крім випадків, передбачених пунктом 3 глави 7 розділу І цього Порядку, та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна. Якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, нотаріус отримує інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно шляхом безпосереднього доступу до нього. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз'яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

У матеріалах справи міститься повідомлення нотаріуса від 01 жовтня 2016 року № 1126/02-14, за змістом якого перешкодою у вчиненні нотаріальних дій, що полягають у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок під номером 81 по вулиці Центральна села Олесандрівка Миронівського району Київської області є відсутність документів, є відсутність документів, що підтверджують право власності на житловий будинок, які повинні бути зареєстровані за законодавством на момент виникнення права власності відповідно до п. 4.15 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

Будинок, з приводу якого заявлено позов, не відноситься до категорії самовільно збудованих з наступних підстав.

Господарсько-побутові будівлі та споруди у домоволодіннях, які належать громадянам, що збудовані до ухвалення Указу Президії Верховної Ради УССР від 22.01.1979 Про боротьбу з самовільним будівництвом господарсько-побутових будівель і при їх технічній інвентаризації не відображені в матеріалах інвентаризації як самовільні - не відносяться до категорії самовільних.

Будинок має виготовлений 16 січня 2017 року КП КОР Південне бюро технічної інвентаризації технічний паспорт, в якому не відображено, що будинок відноситься до категорії самовільних.

Згідно відомостей технічного паспорту приналежністю будинку є такі господарські будівлі та споруди: відкрита веранда, сарай, сарай, колодязь питний, ворота, огорожа. Будинок має загальну площу 57,70 кв.м, жилу площу 25,60 кв.м, допоміжну площу 32,10 кв.м.

Державна реєстрація права власності на об'єкти нерухомого майна здійснюється на підставі законодавства, яке діяло на момент виникнення такого права власності.

Згідно довідки Комунального підприємства Київської обласної Ради Південне бюро технічної інвентаризації № 46 від 16 січня 2017 року, станом на 01 січня 2013 року право власності на житловий будинок під номером АДРЕСА_1 не було зареєстровано.

Відповідно до роз'яснень, викладених у пункті 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 04.10.1991 № 7 Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок , право власності на жилий будинок, збудований громадянином на відведеній в установленому порядку земельній ділянці і прийнятий в експлуатацію, виникає з часу його реєстрації у виконкомі місцевої ради.

Встановлено, що будинок під номером номером АДРЕСА_1 був побудований на земельній ділянці, призначеній для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. Вказані обставини підтверджуються даними довідки № 286, виданої 04 жовтня 2016 року виконавчим комітетом Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області.

До компетенції виконкомів місцевих рад на час забудови спірного будинку відносилось питання узаконення цих будівель та внесення записів про право власності на будинки за громадянами у погосподарські книги місцевих рад.

Погосподарські книги - документи первинного обліку в сільських Радах народних депутатів з 1935 року. Складаються з окремих особових рахунків на кожне господарство, що знаходиться на території сільради. В особових рахунках містяться відомості про членів сім'ї, які проживають в господарстві, а також дані щодо землі, будівель і худоби, що знаходяться в особистому користуванні.

Відповідно до записів погосподарського обліку Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області з 30 березня 1991 року до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 року головою домогосподарства під номером АДРЕСА_1, була ОСОБА_4.

Вказані обставини підтверджені даними довідки Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області № 246 від 08 листопада 2017 року.

Запис ОСОБА_4 в книгах погосподарського обліку Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області як голови двору підтверджує факт належності житлового будинку під номером АДРЕСА_1 саме їй. Даним будинком померла ОСОБА_4 володіла та користувалася на праві власності.

Нотаріусом перевірено та встановлено, що державна реєстрація права власності на нерухоме майно у виді житлового будинку під номером АДРЕСА_1 не здійснена на час звернення позивача за оформленням спадкових прав.

Відсутність державної реєстрації права власності на вказане нерухоме майно перевірено судом при розгляді справи та підтверджено Інформаційною довідкою з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна № НОМЕР_5 від 30 січня 2019 року.

Згідно зі статтею 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Відповідно до п. 1 ч. 2 вказаної статті визнання права є одним із способів захисту цивільних прав та інтересів.

За правилами статті 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що обставини, якими обґрунтовані заявлені вимоги, мали місце.

Будучи спадкоємцем померлої ОСОБА_4 за заповітом та за законом, позивач має перешкоди у оформленні спадкових прав відповідно до вимог законодавства у зв'язку із відсутністю документа, що підтверджує її право власності на житловий будинок.

Позивачем доведено належними та допустимими доказами факт належності спадкодавцю ОСОБА_4 до дня смерті майна у виді житлового будинку під номером АДРЕСА_1.

Як спадкоємець, що прийняв спадщину, позивач має право на оформлення спадкових прав, тому позовні вимоги підлягають до задоволення, порушене право позивача підлягає судовому захисту.

На підставі викладеного, ст.ст. 16, 328, 1216 - 1218, 1261, 1267, 1270, 1296, 1297 ЦК України, п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 04.10.1991 № 7 Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок , керуючись ст. ст. 12, 13, 19, 76-81, 89, 95, 229, 258, 259, 263 - 265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_2 до Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області про визнання права власності в порядку спадкуваннязадовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2 в порядку спадкування після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_4 право власності на житловий будинок під номером АДРЕСА_1 загальною площею 57,70 кв.м, житловою площею 25,60 кв.м, допоміжною площею 32,10 кв.м.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до п.п. 15.5 п. 1 Розділу ХШ Перехідні положення ЦПК України в новій редакції до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_2, паспорт серії НОМЕР_4, виданий Броварським МВ ГУ МВС України в Київській області 18 березня 1998 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1,зареєстроване місце проживання : АДРЕСА_2.

Відповідач: Олександрівська сільська рада Миронівського району Київської області,код ЄДРПОУ 04362496, місцезнаходження : Київська область, Миронівський район, село Олександрівка, вулиця Центральна, 6.

Дата складання повного тексту судового рішення 08 лютого 2019 року.

Суддя підпис Л.О. Капшук

Згідно з оригіналом

Суддя Л.О.Капшук

Дата ухвалення рішення30.01.2019
Оприлюднено12.02.2019
Номер документу79745577
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —371/779/18

Рішення від 30.01.2019

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Рішення від 30.01.2019

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 11.09.2018

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 17.07.2018

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 20.06.2018

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні