Рішення
від 12.02.2019 по справі 156/1167/18
ІВАНИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 156/1167/18

Провадження № 2/156/81/19

рядок статзвіту 38

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

12 лютого 2019 року смт Іваничі

Іваничівський районний суд Волинської області

в складі: головуючого - судді Мушкета О. О.,

за участю секретаря судового засідання Кирилюк Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Іваничівського району Волинської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася до суду з позовом про визначення їй додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, мотивуючи позовні вимоги тим, що 26 липня 2016 року померла її рідна тітка- ОСОБА_3. Після її смерті відкрилась спадщина до складу якої увійшли житловий будинок, який знаходиться в с. Грушів по вул. Річчина, 4 Іваничівського району Волинської області та земельна ділянка площею 1,44 га. для ведення особистого селянського господарства, що знаходиться в межах ОСОБА_2 сільської ради. Вона, як спадкоємець за законом бажає прийняти спадщину та повинна була подати нотаріусу у встановлений законодавством шестимісячний строк заяву про прийняття спадщини. Однак, у встановлений законодавством строк не подала нотаріусу заяви так, як вважала, що спадщину прийняла фактично. Вважає вище вказану причину пропуску строку для прийняття спадщини поважною і просить визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті тітки ОСОБА_3

Позивач в судове засідання не з'явилася, однак від неї надійшла заява про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримує та просить позов задовольнити повністю.

Від відповідача ОСОБА_2 сільської ради надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника, позовні вимоги визнає повністю та не заперечує щодо задоволення позову.

Згідно ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею. Випадки відкладення розгляду справи відсутні.

У зв'язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи та проведенням розгляду справи за їх відсутності, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши їх в сукупності, суд вважає, що позов є підставним та таким, що підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що 26 липня 2016 року померла рідна тітка позивача ОСОБА_3. Згідно актового запису про народження № 707 від 07 червня 1951 року складеного Іваничівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Волинській області, ОСОБА_3 народилася 15 серпня 1932 року, адреса постійного мешкання батьків с. Грушів Іваничівського району. Той факт, що ОСОБА_3 є рідною тіткою позивача також підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статтей 126, 133, 135 СК України, згідно якого батько позивача ОСОБА_4 народився 06 лютого 1941 року у с. Грушів Іваничівського району.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на спадкове майно, а саме,житловий будинок, який знаходиться в с. Грушів по вул. Річчина, 4 Іваничівського району та земельну ділянку площею 1,44 га. для ведення особистого селянського господарства, що знаходиться в межах ОСОБА_2 сільської ради Іваничівського району. Позивач, ОСОБА_1 протягом шести місяців з часу відкриття спадщини після смерті тітки ОСОБА_3 не подала нотаріусу заяву про прийняття спадщини за законом так, як вважала, що спадщину прийняла фактично.

Згідно ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Постановою Пленуму Верховного Суду України № 7 Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року передбачено, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. З врахуванням конкретних обставин справи, суд приходить до висновку про визнання даних обставин пропуску строку поважними, а тому позов підлягає до задоволення.

На підставі досліджених в судовому засіданні доказів суд приходить до висновку, що є всі підстави для визначення ОСОБА_1 додаткового двомісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті тітки ОСОБА_3.

Керуючись ст. 1272 ЦК України, ст.ст. 4, 5, 7-9, 12, 13, 141, 258, 259, 263, 264, 265 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), мешканки ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_2 сільської ради Іваничівського району Волинської області (код ЄДРПОУ 04335281), місце знаходження: вул. Шевченка, 34 с. Милятин Іваничівського району Волинської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити повністю.

Визнати, що строк подачі заяви про прийняття спадщини ОСОБА_1 був пропущений з поважної причини.

Визначити ОСОБА_1 додатковий двомісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті тітки ОСОБА_3, перебіг якого починається з дня набрання рішенням суду законної сили.

Згідно підп. 15.5 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга на рішення суду подається до суду апеляційної інстанції через Іваничівський районний суд Волинської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О. О. Мушкет

Дата ухвалення рішення12.02.2019
Оприлюднено13.02.2019
Номер документу79748688
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —156/1167/18

Рішення від 12.02.2019

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Мушкет О. О.

Ухвала від 24.01.2019

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Мушкет О. О.

Ухвала від 02.01.2019

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Мушкет О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні