Ухвала
від 11.02.2019 по справі 520/2948/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/2948/19

Провадження № 1-кс/520/1961/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.02.2019 року

Слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі с/з ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обушку

ВСТАНОВИВ:

Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018160000000856 від 19.12.2018, розпочатому за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

З матеріалів клопотання вбачається, що 19.12.2018 до слідчого управління ГУНП в Одеській області надійшла заява ОСОБА_5 , про те, що співробітники КП «Будинок юстиції» - державний реєстратор ОСОБА_6 із залученням посередника ОСОБА_7 вимагає у нього неправомірну вигоду в розмірі 2000 доларів США за проведення державної реєстрації об`єкту нерухомості, за адресою: АДРЕСА_1 .

Допитаний в якості свідка ОСОБА_5 показав, що у зв`язку із наявністю вільного часу, він допомагає своєму знайомому ОСОБА_8 в оформленні різного роду документації. У зв`язку із тим, що ОСОБА_8 в даний час займається нерухомістю, а саме купівлею продажем, капітальним ремонтом, надає послуги виконроба, заявнику доводиться стикатися з документацією на нерухомість, пов`язаною із отриманням декларацій на реконструкцію об`єктів нерухомості, оформленням документації щодо завершених об`єктів, тощо. Інтереси ОСОБА_8 , він представляє на підставі довіреності.

За версією слідства, на початку грудня 2018 року ОСОБА_8 надав ОСОБА_5 два пакети документів на будинки за адресами: АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 . До наданих документів були прикріплені записки на яких було вказано перелік питань, які необхідно було з`ясувати та в подальшому зареєструвати право власності на вищевказану нерухомість. Після чого ОСОБА_8 наказав йому заїхати в будь-яку з реєстраційних служб м. Одеси та дізнатися, хто зможе оформити нерухомість і яка вартість оформлення. Наступного дня, приблизно о 11год. 00 хв. ОСОБА_5 приїхав до будівлі за адресою: м Одеса,пр. Гагаріна 12а, оскільки йому було відомо, що на першому поверсі вищевказаного будинку перебуває реєстраційна служба. Зайшовши в будинок, він поцікавився у охоронця, де знаходиться реєстраційна служба, на що останній вказав ОСОБА_5 на дівчину та сказав щоб він поцікавився у неї.

Підійшовши до даної дівчині заявник пояснив, що йому необхідно зробити, вона сказала, що може йому допомогти, після чого дана дівчина попросила дати їй документи та представилася державним реєстратором КП «Будинок Юстиції» - ОСОБА_6 . Оглянувши документи, ОСОБА_9 сказала, що протягом 3 5 робочих днів зможе зареєструвати право власності на дані будинки і це буде коштувати по 1500 гривень за кожен об`єкт нерухомості. Після чого вона повідомила ОСОБА_5 номер свого мобільного телефону - НОМЕР_1 та сказала, щоб він подзвонив перед тим як буду їхати до неї.

Через декілька днів, ОСОБА_5 зателефонував ОСОБА_9 за вказаним номером телефону щоб повідомити, що він готовий до неї приїхати з власником зазначених об`єктів нерухомості, для проходження процедури реєстрації. На що вона відповіла, щоб він приїжджав сам в офісне приміщення за адресою: АДРЕСА_4 , також вона пояснила, що при вході буде вивіска « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». В цей же день, приїхавши за вищевказаною адресою та зайшовши всередину приміщення, ОСОБА_5 побачив ОСОБА_9 , яка підвела його до чоловіка, який, представився ім`ям ОСОБА_10 та пояснив, що тепер його паперами буде займатися він. ОСОБА_10 ознайомився із наявною документацією, окрім того ОСОБА_5 надав до огляду комплект документів на об`єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 , який йому раніше передав ОСОБА_8 , по даному об`єкту нерухомості також необхідно було провести процедуру розподілу майна та реєстрації. Оглянувши документи та зробивши необхідні копії, ОСОБА_10 сказав, що коли буде прийнято рішення, він зателефонує, після чого, дав йому свою візитку і продиктував номер свого мобільного телефону - НОМЕР_2 .

18.12.2018 приблизно о 11 год. 00 хв., за попередньою домовленістю із ОСОБА_10 , ОСОБА_5 приїхав до нього в офіс за вищевказаною адресою. В ході обговорення умов здійснення реєстрації, ОСОБА_10 сказав що у ОСОБА_5 дуже складна ситуація яка «просто так» не вирішується.

На запитання ОСОБА_5 , як її можна вирішити, ОСОБА_10 сказав, що для того щоб зареєструвати об`єкти нерухомості за адресою: АДРЕСА_2 та м. Одеса, вул. Урицького 13а, необхідно заплатити по 2000 гривень за кожен об`єкт, а для того щоб розділити і зареєструвати об`єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 , необхідно заплатити 2000 доларів США.Окрім того, він повідомив, що оформлення документів пооб`єктам нерухомості за адресами: АДРЕСА_5 він зробить протягом 3 5 робочих днів, а реєстрацію об`єкта за адресою: АДРЕСА_1 протягом двох тижнів. Заявник поцікавився, в чому причина такої великої суми платежу за реєстрацію, на що останній пояснив, що туди входять обов`язкові платежі та податки, плата за його послуги як посередника і грошові кошти для державного реєстратора, він не уточнював, але на скільки ОСОБА_5 зрозумів для ОСОБА_6 або її керівництва.

Зрозумівши, що ОСОБА_10 діє незаконно та фактично вимагає неправомірну вигоду для її подальшої передачі державному реєстратору, ОСОБА_5 звернувся до правоохоронних органів.

В ході досудового розслідування встановлено, що відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Міністерства юстиції України, КП «Будинок юстиції» (код ЄДРПОУ 42585709) є комунальним підприємством підпорядкованим Миколаївській сільській раді Білгород Дністровського району Одеської області, яке здійснює діяльність наступних видів: код КВЕД 63.11 Оброблення даних, розміщення інформації на веб вузлах і пов`язана з ними діяльність, код КВЕД 63.99 Надання інших інформативних послуг, н.в.і.у., код КВЕД 74.90 Інша професійна, наукова та технічна діяльність, н.в.і.у, основним видом діяльності є код КВЕД 69.10 Діяльність у сфері права, директором комунального підприємства є ОСОБА_11 . Окрім того встановлено, що відповідно до реєстру, ТОВ «Центр Правового обслуговування» (код ЕДРПОУ 41685888) зареєстрований за адресою: АДРЕСА_6 , одним із засновників та керівником є ОСОБА_7 , основним видом діяльності є код КВЕД 69.10 Діяльність у сфері права.

Відповідно до відомостей з веб ресурсу Міністерства юстиції України, КП «Будинок юстиції» акредитовано у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб підприємців у повному обсязі з 27.11.2018, зазначене місце суб`єкту державної реєстрації: м. Одеса, проспект Шевченко, 4А.

04.02.2019 до органу досудового розслідування надійшов ініціативний рапорт УЗЕ в Одеській області ДЗЕ НПУ, відповідно до змісту якого, з метою отримання додаткових доказів щодо протиправної діяльності вищевказаних осіб виникла необхідність у проведенні обшуків за адресами мешкання фігурантів, які фактично мешкають за наступними адресами:

- ОСОБА_6 : АДРЕСА_7 ;

- ОСОБА_7 : АДРЕСА_8 ;

- ОСОБА_11 : АДРЕСА_9 .

Окрім того наявна необхідність у проведенні обшуку нежилих приміщень, у яких фактично здійснює діяльність ТОВ «Центр Правового обслуговування» та КП «Будинок юстиції», за адресою: м. Одеса, проспект Шевченко, буд. 4А.

Потреба у проведенні обшуків виникла у зв`язку із необхідність виявлення та вилучення грошових коштів, наданих ОСОБА_5 ОСОБА_7 в якості неправомірної вигоди для подальшої передачі державним реєстраторам ОСОБА_11 та ОСОБА_6 , а також документів щодо реєстрації права власності на об`єкти нерухомості за адресами: АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_1 , інших документів, які надавав ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , винайденні інших речей та документів, які свідчать про отримання неправомірної вигоди останніми.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, квартира за адресою: АДРЕСА_9 належить на праві приватної власності ОСОБА_11 , квартира за адресою: АДРЕСА_7 належить ОСОБА_6 , квартира за адресою: АДРЕСА_8 ОСОБА_7 .

В судовому засіданні слідчий підтримав заявлене клопотання та просив суд задовольнити його посилаючись на викладені доводи.

Вислухавши думку учасників судового засідання, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, оцінивши всі обставини у сукупності, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Згідно ст.223 КПК України слідчі (розшукові) дії, є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Згідно ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановленням місцезнаходження розшукуваних осіб.

З урахуванням вищезазначених обставин, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, вислухавши думку слідчого, враховуючи терміновість проведення необхідних слідчих (розшукових) дій та можливу зміну, втрату або знищення доказів, на підставінаведеного,з метоювиявлення відомостейщодо обставинвчинення кримінальногоправопорушення таїх фіксації,відшукання майна,яке булоздобуте урезультаті йоговчинення, що мають значення для встановлення обставин скоєння кримінального правопорушення та відносяться до обставин, що підлягають доказуванню по кримінальному провадженню, а саме встановлення осіб, які причетні до скоєння вищезазначеного кримінального правопорушення, приймаючи до уваги те, що є достатні підстави вважати, що вищевказане може знаходитись у зазначеному в клопотанні приміщенні, з метою дієвості кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 93, 110, 234-237, 309, 369-372, КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обушку задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчого управління ГУНП в Одеській області капітану поліції ОСОБА_4 , слідчим слідчої групи із залученням працівників УЗЕ в Одеській області ДЗЕ НПУ дозвіл на проведення обшуку нежитлових приміщень у яких фактично здійснюють діяльність ТОВ «Центр Правового обслуговування» та КП «Будинок юстиції», розташованих за адресою: м.Одеса,проспект Шевченко,буд.4А, з метою виявлення та вилучення грошових коштів, наданих ОСОБА_5 ОСОБА_7 в якості неправомірної вигоди для подальшої передачі державним реєстраторам ОСОБА_11 та ОСОБА_6 , а також документів щодо реєстрації права власності на об`єкти нерухомості за адресами: АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_1 , інших документів, які надавав ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , відшукання інших речей та документів, які свідчать про отримання неправомірної вигоди останніми.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її проголошення слідчим, прокурором.

Встановити строк дії ухвали слідчого судді про надання дозволу на проведення обшуку 10 (десять) днів з дня її проголошення.

Ухвала слідчого судді про надання дозволу на проведення обшуку набирає законної сили з моменту її постановлення є остаточною та оскарженню в порядку ст.309 КПК України не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79752465
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обушку

Судовий реєстр по справі —520/2948/19

Ухвала від 16.03.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Кононенко З.О.

Ухвала від 24.02.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Кононенко З.О.

Рішення від 11.01.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Ухвала від 11.01.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Ухвала від 11.01.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Ухвала від 10.09.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 10.09.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 03.06.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Ухвала від 29.03.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Ухвала від 18.02.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні