Постанова
від 12.02.2019 по справі 362/819/19
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/819/19

Провадження № 1-кс/362/347/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 лютого 2019 року Васильківський міськрайонний суд Київської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Василькові клопотання слідчого СВ Васильківського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про призначення судової комплексної дактилоскопічної експертизи, молекулярно-генетичної експертизи та експертизи матеріалів, речовин та виробів у кримінальному провадженні №12019110140000090 від 15.01.2019 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, -

в с т а н о в и в:

11.02.2019 року до Васильківського міськрайонного суду Київської області звернулась слідчий СВ Васильківського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , з клопотанням, в якому просила призначити у кримінальному провадженні №12019110140000090 від 15.01.2019 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, судову комплексну дактилоскопічну експертизу, молекулярно-генетичну експертизу та експертизу матеріалів, речовин та виробів проведення якої доручити експертам Київського НДЕКЦ МВС України.

Клопотання обґрунтовується тим, що в СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019110140000090 від 15.01.2019 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що 15.01.2019 року до ЧЧ Васильківського ВП ГУНП в Київській області надійшов рапорт ДОП СП Васильківського ВП ГУНП в Київській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_5 про те, що 15.01.2019 року надійшло повідомлення на спец. лінію «102» про те, що невідомий чоловік приїхав на автомобілі марки «Nisan» н.з. НОМЕР_1 після чого проник на територію домоволодіння, за адресою: АДРЕСА_1 . В подальшому через вікно даного автомобіля було помічено на передньому сидінні поліетиленовий пакет в середині якого знаходилась пластикова пляшка для куріння наркотичних засобів та два прозорих поліетиленових пакетики з подрібненою речовиною рослинного походження зеленого кольору зовні схожою на наркотичну.

З метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, відшукання речей та предметів, які мають значення для кримінального правопорушення, виникла необхідність у невідкладному обшуку автомобіля марки «Nisan» н.з. НОМЕР_1 власником якого є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який був розміщений поблизу домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , та проведення його обшуку.

Виходячи з вище викладеного, 15.01.2019 року, з 13 год. 58 хв. до 14 год. 31хв. відповідно до вимог статей 214, 233, 234 КПК України, слідчим СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_7 на підставі заяви ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 власника даного автомобіля, без ухвали слідчого судді, було проведено обшук автомобіля марки «Nisan» н.з. НОМЕР_1 , з метою збереження речей, які мають істотне значення для досудового розслідування, а також збереження їх властивостей, в салоні автомобіля на передньому сидінні виявлено пластикову пляшку для куріння наркотичних засобів та два прозорих поліетиленових пакетики з подрібненою речовиною рослинного походження зеленого кольору зовні схожою на наркотичну, та в багажнику даного автомобіля виявлено прозорий поліетиленовий пакетик з подрібненою речовиною рослинного походження зеленого кольору зовні схожою на наркотичну.

15.01.2019 року в ході затримання ОСОБА_6 , 1979 року народження, в порядку ст. 208 КПК України, у останнього були відібрані дактилоскопічні зразки за якими можливо встановити індивідуальність особи за папілярними узорами фаланг пальців і долонних поверхонь.

В даному випадку встановлення генетичних ознак наданих на дослідження зразків, має суттєве значення для проведення повного, всебічного та об`єктивного розслідування, а також встановлення співпадінь генетичних ознак у даному кримінальному провадженні, які не можливо отримати в інший спосіб.

Слідчий та прокурор в судове засідання не з`явилися, про дату та час розгляду клопотання повідомлялися належним чином, до суду слідчий подала заяву про розгляд справи за її відсутності та зазначила, що підтримує його вимоги та просить задовольнити.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Неявка слідчого або прокурора не перешкоджає розгляду клопотання.

Вивчивши додані до клопотання матеріали, слідчий суддя вважає його таким, що підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

За умовами ч. 1 ст. 244 КПК України, у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019110140000090 від 15.01.2019 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Згідно ст. 243 КПК України, експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Відповідно до ч. 6 ст. 244 КПК України, слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Частиною 7 статті 244 КПК України передбачено, що до ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі.

Слідчим суддею встановлено, що подане до суду клопотання слідчого відповідає вимогам ч. 2 ст. 244 КПК України.

Крім того, у відповідності до ч. 5 ст. 69 КПК України, експерт зобов`язаний: забезпечити збереження об`єкта експертизи. Якщо дослідження пов`язане з повним або частковим знищенням об`єкта експертизи або зміною його властивостей, експерт повинен одержати на це дозвіл від особи, яка залучила експерта.

Крім того, п. 3.3 Роділу ІІІ Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року № 53/5 передбачено, що якщо під час проведення експертизи об`єкт (об`єкти) дослідження може(уть) бути пошкоджений(і) або знищений(і), у документі про призначення експертизи (залучення експерта) повинен міститися дозвіл на його пошкодження або знищення.

При цьому, враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає, що стороною кримінального провадження доведено необхідність залучення експерта та проведення експертизи для вирішення питань, що мають істотне значення в рамках зазначеного кримінального провадження.

Враховуючи, наведене, слідчий суддя вважає наявними підстави згідно ст.244 КПК України для призначення у кримінальному провадженні за №12019110140000090 від 15.01.2019 року судову комплексну дактилоскопічну експертизу, молекулярно-генетичну експертизу та експертизу матеріалів, речовин та виробівз переліком запитань, які зазначені у клопотанні.

При цьому, проведення експертизи суд доручає експертам Київського НДЕКЦ МВС України.

Керуючись статтями 69, 242, 243, 244 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

Клопотання слідчого СВ Васильківського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про призначення судової комплексної дактилоскопічної експертизи, молекулярно-генетичної експертизи та експертизи матеріалів, речовин та виробів у кримінальному провадженні №12019110140000090 від 15.01.2019 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України - задовольнити.

Призначити укримінальному провадженні №12019110140000090 від 15.01.2019 рокуза ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, судову молекулярно-генетичну експертизу, проведення якої доручити експертам Київського НДЕКЦ МВС України.

Попередити експертів Київського НДЕКЦ МВС України про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків експерта.

На вирішення експертів поставити наступні запитання:

1.Чи є на наданій на дослідження пластиковій пляшці для куріння наркотичних засобів з алюмінієвою фольгою замість пробки, вилученій під час обшуку автомобіля марки «Nissan» н.з. НОМЕР_1 , клітин и з ядрами? Якщо так, то встановити генетичні ознаки?

2.Чи маються на наданій на дослідження пластиковій пляшці для куріння наркотичних засобів з алюмінієвою фольгою замість пробки, вилученій під час обшуку автомобіля марки «Nissan» н.з. НОМЕР_1 сліди папілярних ліній? Якщо так, то чи придатні вони для ідентифікації за ними особи, що їх залишила?

3.Чи не залишені вони громадянином ОСОБА_6 , 1979 року народження, дактилокарта якого надано на дослідження?

Для проведення експертизи направити: копію ухвали суду про призначення судової комплексної експертизи матеріалів, речовин та виробів та молекулярно-генетичної експертизи; пластикову пляшку для куріння наркотичних засобів з алюмінієвою фольгою замість пробки, яка поміщена до паперового конверту білого кольору та опечатано належним чином; дактилокарта, заповнена на ім`я ОСОБА_6 , упакована до паперового поштового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином.

Надати дозвіл експертам на повне або часткове знищення об`єкта експертизи або зміни його властивостей.

Дозволити використовувати дані щодо генетичних ознак отриманих при проведенні експертизи у даному кримінальному провадженні.

Ухвалу для виконання передати до СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області.

Після проведення зазначеної експертизи надати висновок експерта слідчому СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення12.02.2019
Оприлюднено14.02.2023

Судовий реєстр по справі —362/819/19

Постанова від 12.02.2019

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Лебідь-Гавенко Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні