Рішення
від 30.01.2019 по справі 531/299/18
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 531/299/18

Номер провадження 2/540/134/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.01.2019 Машівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Косик С.М.

за участю: секретаря Ткач Н.М.

позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Машівка в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства Комерційного банку Приватбанк , треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Швець Руслан Олегович, Карлівський районний ВДВС ГТУЮ у Полтавській області, про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню,

відповідно до ч. 1 ст. 268 ЦПК України в судовому засіданні 30.01.2019 року проголошено вступну та резолютивну частину Рішення, -

в с т а н о в и в :

у серпні 2018 року з Карлівського районного суду Полтавської області до Машівського районного суду Полтавської області надійшла дана справа за позовною заявою ОСОБА_1, в якій позивач посилається на те, що нею було сплачено повністю грошові кошти за кредитним договором №б/н, в той час на її адресу надійшла постанова про відкриття виконавчого провадження та постанова про арешт майна, видані державним виконавцем. Дане виконавче провадження було відкрите на підставі виконавчого напису №18236 від 01.11.2017 р. приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Швець Р.О., за яким з неї стягнуто на користь ПАТ Приватбанк заборгованість за кредитним договором № б/н від 23.06.2010 р. у розмірі 61819,65 грн. Позивач уважає, що нотаріус не мав права видавати виконавчий напис, а тому він є таким, що не підлягає виконанню. У зв'язку з наведеним, позивач просить визнати виконавчий напис вчинений 01.11.2017 р. приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Швець Р.О. №18236 таким, що не підлягає виконанню та стягнути з відповідача судові витрати, пов'язані з розглядом справи.

17.04.2018 р. від представника відповідача надійшов відзив на позовну заяву, у якому він просить відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі, посилаючись на те, що нотаріусу були надані всі документи, що підтверджують безспірність заборгованості та нотарус діяв у межах чинного законодавства (а.с.34-36).

27.04.2018 р. надано відповідь на відзив, у якому позивач зазначає, що приватний нотаріус всупереч нормам законодавства, не з'ясував, чи не було пропущено банком строк позовної давності та не встановив, коли було здійснено останню оплату по кредиту, а тому просить суд задовольнити заявлені позовні вимоги (а.с.80-82).

У судовому засіданні позивач та її представник позов підтримали та наполягали на його задоволенні.

Представники відповідача та третіх осіб в судове засідання не з'явилися, про дату, час та місце слухання справи повідомлені належним чином та завчасно, про що свідчать рекомендовані повідомлення про вручення судових повісток та повідомлення про те, що адресат - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Швець Р.О. вибув (а.с.112,123,124,138,141-146).

Суд, заслухавши позивача та її представника, дослідивши надані письмові докази, прийшов до такого висновку.

Судом установлено, що 01.11.2017 р. приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Швець Р.О. №18236 було видано виконавчий напис, відповідно до якого запропоновано стягнути з ОСОБА_1 на користь ПАТ КБ Приватбанк не сплачену у строк заборгованість за кредитним договором №б/н від 23.06.2010 р. у розмірі 60019,65 грн, а всього 61819,65 грн, та витрати, пов'язані з вчиненням виконавчого напису у розмірі 1800,00 грн та зазначено, що виконавчий напис набирає чинності з дня його вчинення, тобто з 01.11.2017 р. (а.с.63).

17.01.2018 р. постановою державного виконавця Карлівського районного ВДВС ГТУЮ у Полтавській області відкрито виконавче провадження №55558072 на підставі виконавчого напису №18236 від 01.11.2017 р., також цієї ж дати винесено постанову про арешт майна, з метою повного фактичного виконання рішення (а.с.10,13).

Згідно з довідкою голови правління ПАТ КБ Приватбанк Дублета О.В. №129295 від 13.12.2011 р., станом на 13.12.2011 р. заборгованість по карті НОМЕР_2 ОСОБА_1 становить 0,00 грн. (а.с.16).

Відповідно до повідомлення голови Правління ПАТ КБ Приватбанк від 07.07.2018 р. №Е.65.0.0.0/3-365676, з 21.05.2018 р. ПАТ КБ Приватбанк змінило назву на Акціонерне товариство Комерційний банк Приватбанк (скорочена назва - АТ КБ Приватбанк (а.с.114).

Згідно ч.1 ст. 14 ЦК України цивільні обов'язки виконуються у межах, становлених договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до ч.1 ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорення.

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до статті 18 ЦК України нотаріус здійснює захист цивільних прав шляхом вчинення виконавчого напису на борговому документі у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно з частиною першої статті 1 Закону України від 02 вересня 1993 року Про нотаріат нотаріат в Україні - це система органів і посадових осіб, на які покладено обов'язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені цим Законом, з метою надання їм юридичної вірогідності.

Статтею 50 Закону України Про нотаріат визначено що нотаріальна дія або відмова у її вчиненні, нотаріальний акт оскаржуються до суду. Право на оскарження нотаріальної дії або відмови у її вчиненні, нотаріального акта має особа, прав та інтересів якої стосуються такі дії чи акти.

Статтями 87, 88 вищевказаного Закону визначено, що для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у

відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року. Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку.

Згідно Розділу 2 глави 16 п.3.1. Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України нотаріус вчиняє виконавчі написи якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем; за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року.

Пунктом 1 Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів затвердженого постановою КМУ №1172 від 29.06.1999 р. передбачено, що нотаріально посвідчені договори, що передбачають сплату грошових сум, передачу або повернення майна, а також право звернення стягнення на заставлене майно (крім випадку, передбаченого пунктом 1-1 цього переліку). Для одержання виконавчого напису подаються: оригінал нотаріально посвідченого договору (договорів); документи, що підтверджують безспірність заборгованості боржника та встановлюють прострочення виконання зобов'язання.

Таким чином, можна зробити висновок, що вчинення нотаріусом виконавчого напису - це нотаріальна дія, яка полягає в посвідченні права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна. При цьому нотаріус здійснює свою діяльність у сфері безспірної юрисдикції і не встановлює прав або обов'язків учасників правовідносин, не визнає і не змінює їх, не вирішує по суті питань права. Тому вчинений нотаріусом виконавчий напис не породжує права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна, а підтверджує, що таке право виникло у стягувача раніше. Мета вчинення виконавчого напису - надання стягувачу можливості в позасудовому порядку реалізувати його право на примусове виконання зобов'язання боржником.

Отже, відповідне право стягувача, за захистом якого він звернувся до нотаріуса, повинно існувати на момент звернення. Так само на момент звернення стягувача до нотаріуса із заявою про вчинення виконавчого напису повинна існувати й, крім того, також бути безспірною, заборгованість або інша відповідальність боржника перед стягувачем.

Безспірність заборгованості чи іншої відповідальності боржника - це обов'язкова умова вчинення нотаріусом виконавчого напису (стаття 88 Закону України Про нотаріат ). Однак характер правового регулювання цього питання дає підстави для висновку про те, що безспірність заборгованості чи іншої відповідальності боржника для нотаріуса підтверджується формальними ознаками - наданими стягувачем документами згідно з Переліком документів.

Вчинення нотаріусом виконавчого напису відбувається за фактом подання стягувачем документів, які згідно з Переліком документів є підтвердженням безспірності заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем. Однак сам по собі цей факт (подання стягувачем відповідних документів нотаріусу) не свідчить про відсутність спору стосовно заборгованості як такого.

З огляду на викладене та з урахуванням приписів статей 15, 16, 18 ЦК України, статей 50, 87, 88 Закону України Про нотаріат захист цивільних прав шляхом вчинення нотаріусом виконавчого напису полягає в тому, що нотаріус підтверджує наявне у стягувача право на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна. Це право існує поки суд не встановить зворотного. Тобто боржник, який так само має право на захист свого цивільного права, в судовому порядку може оспорювати вчинений нотаріусом виконавчий напис як з підстав порушення нотаріусом процедури його вчинення, так і з підстав неправомірності вимог стягувача (повністю чи в частині розміру заборгованості або спливу строків давності за вимогами у повному обсязі чи в їх частині), з якими той звернувся до нотаріуса для вчиненням виконавчого напису.

Пунктом 1 Переліку документів передбачено, що для одержання виконавчого напису нотаріуса про стягнення заборгованості за нотаріально посвідченою угодою, що передбачає сплату грошових сум, передачу або повернення майна, а також право звернення стягнення на заставлене майно, подаються, зокрема, документи, що підтверджують безспірність заборгованості боржника та встановлюють прострочення виконання зобов'язання.

Згідно з пунктом 284 Інструкції нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості боржника перед стягувачем. При цьому заборгованість боржника визнається безспірною і не потребує додаткового доказування у випадках, якщо подані для вчинення виконавчого напису документи передбачені вищезазначеним Переліком документів.

При вчиненні виконавчого напису нотаріус повинен перевірити, чи подано на обґрунтування стягнення документи, зазначені у загальному Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів (пункт 286 Інструкції).

Отже, в основі вчинення вказаної нотаріальної дії лежить факт безспірності наявної заборгованості.

За повідомленням відповідача, приватному нотаріусу для вчинення виконавчого напису на підтвердження наявності заборгованості ОСОБА_1 було подано оригінал кредитного договору, засвідчена виписка з рахунку боржника із зазначенням сум заборгованості та строків її погашення.

Водночас, слід зазначити, що згідно статтей 257 та 261 ЦК України загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. Перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила. За зобов'язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання. За зобов'язаннями, строк виконання яких не визначений або визначений моментом вимоги, перебіг позовної давності починається від дня, коли у кредитора виникає право пред'явити вимогу про виконання зобов'язання. Якщо боржникові надається пільговий строк для виконання такої вимоги, перебіг позовної давності починається зі спливом цього строку.

Для окремих видів вимог законом встановлена спеціальна позовна давність. Зокрема, частина друга статті 258 ЦК України передбачає, що позовна давність в один рік застосовується до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені).

Ураховуючи вищенаведене та оскільки при зверненні банку до нотаріуса із заявою про вчинення виконавчого напису в розмір повної суми заборгованості за вищевказаним кредитним договором включено період з 23.06.2010 року по 31.08.2017 року і розмір неустойки та штрафів за указаний період, тобто вказану у виконавчому написі суму боргу не можна вважати безспірною, за довідкою ПАТ КБ Приватбанк заборгованість відсутня, а тому суд уважає що виконавчий напис вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Швець Р. О. з порушенням вимог статті 88 Закону України Про нотаріат та пункту 284 Інструкції та підлягає визнанню таким, що не підлягає виконанню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, оскільки позов задоволено, з відповідача на користь позивача слід стягнути судовий збір в сумі 704,80 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1-18, 81, 141, 209-245, 259, 264, 265, 268, 273, 354, 355 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

позов ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства Комерційного банку Приватбанк , треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Швець Руслан Олегович, Карлівський районний ВДВС ГТУЮ у Полтавській області, про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню - задовольнити.

Визнати виконавчий напис, вчинений 01.11.2017 р. приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Швець Русланом Олеговичем за №18236 таким, що не підлягає виконанню.

Стягнути з Акціонерного товариства Комерційного банку Приватбанк на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 704,80 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду через Машівський районний суд Полтавської області.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженка м. Карлівка Полтавської області,зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2, паспорт громадянина України серія НОМЕР_3 виданий 16.05.2007 р., реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Відповідач - Акціонерне товариство Комерційний банк Приватбанк , місце знаходження: м. Київ, вул. Грушевського, 1Д, поштовий індекс 01001, код ЄДРПОУ 14360570.

Третя особа - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Швець Руслан Олегович, місце знаходження: АДРЕСА_1.

Третя особа - Карлівський районний ВДВС ГТУЮ у Полтавській області, місце знаходження: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях,54 Полтавської області, код ЄДРПОУ 35013778.

Повний текст Рішення складено 08.02.2019 року.

Суддя С.М.Косик

Дата ухвалення рішення30.01.2019
Оприлюднено13.02.2019

Судовий реєстр по справі —531/299/18

Рішення від 30.01.2019

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Рішення від 30.01.2019

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 05.06.2018

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 19.03.2018

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Лизенко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні