Рішення
від 08.02.2019 по справі 626/2091/18
ЗАЧЕПИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 626/2091/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08.02.2019 Зачепилівський районний суд Харківської області

у складі : головуючого - судді Яценка Є.І.,

при секретарі - Ніколенко Л.О.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду сел. Зачепилівка Харківської області цивільну справу за позовом Управління праці та соціального захисту населення Красноградської РДА Харківської області до ОСОБА_1 про стягнення суми сплаченої тимчасової державної допомоги, -

В С Т А Н О В И В :

19.12.2018 року із Красноградського районного суду Харківської області за підсудністю в порядку, встановленому ст. 31 ЦПК України до суду надійшла позовна заява Управління праці та соціального захисту населення Красноградської РДА Харківської області до ОСОБА_1 про стягнення суми сплаченої тимчасової державної допомоги.

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що на обліку в Управлінні праці та соціального захисту населення Красноградської РДА Харківської області перебуває ОСОБА_2 як одержувач тимчасової допомоги на утримання доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, батько якої ОСОБА_1 ухилявся від сплати аліментів. Дана допомога призначалась відповідно до Порядку призначення та виплати тимчасової допомоги на дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затвердженого постановою КМУ від 22.02.2006 року №189 (далі Порядок), так як не виконувалося рішення суду про стягнення аліментів у зв'язку з ухиленням ОСОБА_1 від їх сплати. ОСОБА_2 отримувала тимчасову допомогу в період з 01.04.2018 року по 30.09.2018 рік. - 594,43 грн. щомісячно, а всього було сплачено за цей період тимчасової допомоги на суму 1783,29 грн.

Із змісту заяви вбачається, що 19.06.2018 р. ОСОБА_2 звернулася до позивача із заявою, в якій повідомила, що ОСОБА_1 було частково сплачено аліменти на її користь. 31.07.2018 р. позивачем було направлено повідомлення відповідачу про повернення сплаченої тимчасової допомоги дітям в сумі 1783,29 грн, оскільки відповідно до п. 12 Порядку, якщо виникла можливість стягнення аліментів з одного з батьків, виявлено, що один з батьків може утримувати дитину, орган праці та соціального захисту населення звертається до суду із заявою про стягнення суми сплаченої тимчасової допомоги. З урахуванням того, що відповідач сплачену тимчасову допомогу в добровільному порядку не повернув, позивач просить стягнути на їх користь із ОСОБА_1 кошти сплаченої тимчасової допомоги на утримання дитини в сумі 1783 грн. 129 коп. та судовий збір.

У підготовче судове засідання представник позивача не з'явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримав та просив розглянути справу за його відсутності.

Відповідач ОСОБА_1 у підготовче судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав до суду заяву, в якій позовні вимоги визнав та просив розглянути справу за його відсутності.

На підставі ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до вимог ч.3 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 Управлінням праці та соціального захисту населення Красноградської РДА Харківської області на період з 01.04.2018 р. по 30.09.2018 р. відповідно до Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 року №189, було призначено та виплачено тимчасову державну допомогу на утримання доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, батько якої ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, ухилявся від сплати аліментів, що підтверджується довідкою Красноградського РВ ДВС Головного територіального управління юстиції у Харківській області №13101 від 12.04.2018 р. про неотримання аліментів виданою ОСОБА_2

19.06.2018 р. ОСОБА_2 звернулася до позивача із заявою про зупинення нарахування тимчасової державної допомоги дітям, оскільки ОСОБА_1 05.06.2018 р. було частково сплачено аліменти на її користь.

31.07.2018 р. Управлінням праці та соціального захисту населення Красноградської РДА Харківської області були здійснені заходи щодо повернення виплаченої ОСОБА_2 тимчасової державної допомоги на утримання доньки ОСОБА_3 у розмірі 1783,29 грн., шляхом направлення ОСОБА_1 відповідного повідомлення про необхідність повернення до Державного бюджету України наданої тимчасової державної допомоги.

Відповідно до ч.ч. 8, 9 ст.181 СК України, якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога з урахуванням матеріального стану сім'ї, у якій виховується дитина. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України. Порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги, її розмір визначається Кабінетом Міністрів України. Роботу щодо призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, організовує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері усиновлення та захисту прав дітей.

Відповідно до пункту 2 Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 № 189 (далі Порядок), тимчасова допомога призначається у разі, коли рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується або місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

Згідно з п. 6 Порядку, для призначення тимчасової допомоги одержувач залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, подає до органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) довідку державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення.

Відповідно до пункту 7 Порядку, тимчасова допомога призначається на кожні шість місяців починаючи з місяця, в якому подано усі необхідні документи.

Згідно п. 12 Порядку, якщо виникла можливість стягнення аліментів з одного з батьків, виявлено, що один з батьків може утримувати дитину, або встановлено місце проживання (перебування) одного з батьків, у зв'язку з чим можливе стягнення з нього коштів на утримання дитини, орган соціального захисту населення: визначає суму сплаченої тимчасової допомоги, яка підлягає поверненню, та встановлює строки її повернення (протягом місяця); повідомляє одному з батьків про суму сплаченої тимчасової допомоги, яка підлягає поверненню, та строк її повернення; у разі неповернення коштів добровільно в установлені строки вирішує питання про їх стягнення у судовому порядку. Стягнуті кошти зараховуються до державного бюджету.

Згідно із ч. 10 ст. 181 СК України, суми наданої дитині тимчасової державної допомоги підлягають стягненню з платника аліментів до Державного бюджету України у судовому порядку.

Таким чином, судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 відповідно до виконавчого листа Красноградського районного суду Харківської області № 626/1591/17 від 22.11.2017 р. зобов'язаний сплачувати аліменти на користь ОСОБА_2 на утримання своєї доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, і оскільки він частково сплачує аліменти, що свідчить про те, що він може утримувати дитину, то відповідно до п.10 Положення та ч. 10 ст. 181 СК України відповідач зобов'язаний відшкодувати державі кошти витрачені на виплату тимчасової державної допомоги на дитину.

За таких обставин та, враховуючи визнання позову відповідачем, що не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд приходить до висновку, що позов Управлінням праці та соціального захисту населення Красноградської РДА Харківської області до ОСОБА_1 про стягнення суми сплаченої тимчасової допомоги обґрунтований та підлягає задоволенню.

Питання про розподіл судових витрат суд вирішує відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України, а тому підлягає стягненню з відповідача на користь позивача сплачений судовий збір у розмірі 1762 грн. 00 коп.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12, 13, 89, 200, 259, 264, 265, 268, 280-282 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов Управління праці та соціального захисту населення Красноградської РДА Харківської області до ОСОБА_1 про стягнення суми сплаченої тимчасової державної допомоги - задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2, РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1, на користь Управління праці та соціального захисту населення Красноградської РДА Харківської області (вул. Бєльовська,84 м. Красноград, Харківська область, 63304) сплачену тимчасову державну допомогу дітям в сумі 1783 (одна тисяча сімсот вісімдесят три гривні 29 копійок) на р/р 35416065003741, МФО 851011, УДК Харківська обл., отримувач: Управління праці та соціального захисту населення Красноградської РДА Харківської області, вид допомоги: тимчасова державна допомога дітям.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2, РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1, на користь Управління праці та соціального захисту населення Красноградської РДА Харківської області (вул. Бєльовська,84 м. Красноград, Харківська область, 63304) понесені позивачем судові витрати на оплату судового збору у розмірі 1762 грн. (одна тисяча сімсот шістдесят дві гривні) на р/р 35220605003741 в ДКСУ, м. Київ, МФО 820172, код ЄДРПОУ 03196481, отримувач: Управління праці та соціального захисту населення Красноградської РДА Харківської області.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку. Апеляційна скарга подається до Харківського апеляційного суду через Зачепилівський районний суд Харківської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуючий, суддя Є.І. Яценко

СудЗачепилівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення08.02.2019
Оприлюднено13.02.2019
Номер документу79767927
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —626/2091/18

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Рішення від 08.02.2019

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 04.01.2019

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 27.11.2018

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Рибальченко І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні