Рішення
від 04.02.2019 по справі 341/93/19
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/93/19

Номер провадження 2/341/239/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 лютого 2019 року м.Галич

Галицький районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого - судді - Максимчина Ю.Д.

секретаря - Томин Л.В.

в м. Галичі, у відкритому підготовчому судовому засіданні, розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Галицького району Івано-Франківської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування,-

встановив:

ОСОБА_1 звернулася з позовом до ОСОБА_2 сільської ради, та просить визнати за нею право власності на житловий будинок по вул. І.Франка, 8 в с.Тустань Галицького району Івано-Франківської області після смерті ОСОБА_3.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що 30 листопада 2017 року померла ОСОБА_3, яка заповіла їй вказаний житловий будинок. Спадщину вона прийняла у встановленому законом порядку, однак у видачі свідоцтва про право на спадкування за заповітом нотаріусом їй відмовлено, оскільки у неї відсутні правовстановлюючі документи на спадкове майно.

А тому, посилаючись на ст. 392 ЦПК України, просить визнати за нею право власності на спадкове майно.

Належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи відповідач - ОСОБА_2 сільська рада Галицького району Івано-Франківської області в судове засідання представника не скерувала. Сільським головою подано заяву про визнання позовних вимог та розгляд справи без участі представника сільської ради.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, з'ясувавши фактичні обставини справи, суд приходить до висновку про задоволення позову з наступних підстав.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до іншої особи (спадкоємця).

Відповідно до ч. 1 ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Частиною 1 ст. 1297 ЦК України, зобов'язано спадкоємця, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

Судом встановлено, що 08 квітня 2015 року від імені ОСОБА_3 ОСОБА_2 сільською радою за реєстровим №23 посвідчено заповіт, за яким заповідач житловий будинок по вул. І.Франка, 8 в с.Тустань Галицького району Івано-Франківської області заповіла ОСОБА_1.

30 листопада 2017 року ОСОБА_3 померла.

14 лютого 2018 року спадкоємець звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_3, на підставі якої Галицькою районною державною нотаріальною конторою заведено спадкову справу за номером у Спадковому реєстрі 62005555.

Таким чином, нотаріусом заведено спадкову справу та проведено всі підготовчі дії, пов'язані із видачею правовстановлюючих документів. Це підтвержується витягом про реєстрацію у Спадковому реєстрі №50910485 від 14.02.2018 р.

Однак, при зверненні за видачею свідоцтва про право на спадщину за заповітом, позивачці нотаріус відмовив у видачі свідоцтва, оскільки у неї відсутні правовстановлюючі документи на спадкове майно. Це підтверджується довідкою, виданою державним нотаріусом Галицької районної державної нотаріальної контори №281/2-14 від 11.04.2018 р.

За частиною 1 статті 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи те, що позивач є спадкоємцем за заповітом та прийняла спадщину, суд приходить до висновку, що право власності на спадкове майно перейшло у порядку спадкування до позивача, а тому є всі підстави для визнання за нею права власності на житловий будинок по вул. І.Франка, 8 в с.Тустань Галицького району Івано-Франківської.

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Визнання відповідачем пред'явленого позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 200, 258-259, 263-265 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3, право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами за адресою по вул. І.Франка, 8 в с.Тустань Галицького району Івано-Франківської області.

Рішення може бути оскаржене Івано-Франківського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивач - ОСОБА_1, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2., с.Тустань, РНОКПП - НОМЕР_1.

Відповідач - ОСОБА_2 сільська рада Галицького району Івано-Франківської області, місце знаходження: Івано-Франківська обл., Галицький р-н, с. Тустань, вул. Незалежності, буд.2, код ЄДРПОУ: 04355579.

Суддя:ОСОБА_4

СудГалицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення04.02.2019
Оприлюднено14.02.2019
Номер документу79788396
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —341/93/19

Рішення від 04.02.2019

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Максимчин Ю. Д.

Ухвала від 22.01.2019

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Максимчин Ю. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні