Рішення
від 12.02.2019 по справі 766/4809/18
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/4809/18

н/п 2/766/76/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

12 лютого 2019 року м. Херсон

Херсонський міський суд Херсонської області у складі

головуючого судді Єпішина Ю.М.,

секретар судового засідання - Стрекозова О.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Херсоні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства "Херсонобленерго" до ОСОБА_1 про стягнення вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією,

встановив:

Представник АТ "Херсонобленерго" звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 вартість електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією в сумі 10213,98 грн.

В обґрунтування позову зазначив, що 14.07.2017 року в ході проведення працівниками позивача рейду, за адресою: АДРЕСА_1, де проживає відповідач, було виявлено факт порушення правил користування електроенергією, а саме: самовільне підключення до мереж енергопостачальника з порушенням схеми обліку, шляхом підключення AL 2x2,5 мм2 в підвальному приміщенні змонтовано перемикач 16А. При виключені після облікових пробок і включені без облікового перемикача електроенергія споживається та приладом обліку не враховується і не сплачується, про що був складений відповідний акт. Своїми діями відповідач порушив Правила користування електричною енергією, та розмір завданих збитків складає 10213,98 гривень, яку позивач просить стягнути на свою користь, а також сплачені ним судові витрати у розмірі 1762,00 гривень.

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення вартості недооблікованої електричної енергії.

27.09.2018 року ухвалою судді Херсонського міського суду Херсонської області Рядчої Т.І. прийнято справу до провадження та призначено судове засідання.

Відповідно до розпорядження Херсонського міського суду Херсонської області №01-09/1988/18 від 14.11.2018 року суддя Рядча Т.І. не може продовжувати розгляд справи у зв'язку з перебуванням на лікарняному.

14.11.2018 року судді Херсонського міського суду Херсонської області Єпішину Ю.М. повторно автоматизовано розподілено дану справу.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 21.11.2018 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, проти ухвалення заочного рішення не заперечував.

Відповідач повідомлений про дату, час і місце судового засідання, до суду 27.12.2018 року та 12.02.2019 року не з'явився, свого представника не направив, відзив на позов не надав, причини неявки суду, не повідомив.

Ухвалою від 12.02.2019 року постановлено провести заочний розгляд справи.

За таких обставин, суд вважає можливим провести розгляд справи у відсутність сторін, враховуючи згоду позивача на заочний розгляд справи, ухвалити заочне рішення на підставі наявних у матеріалах справи доказів в порядку ст. ст. 280, 281 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 отримує послуги АТ "Херсонобленерго" з постачання електричної енергії.

14.07.2017 року в ході проведення працівниками АТ "Херсонобленерго" рейду за адресою: АДРЕСА_1, де проживає відповідач, було виявлено факт порушення правил користування електроенергією, а саме: самовільне підключення до мереж енергопостачальника з порушенням схеми обліку, шляхом підключення AL 2x2,5 мм2 в підвальному приміщенні змонтовано перемикач 16А. При виключені після облікових пробок і включені без облікового перемикача електроенергія споживається та приладом обліку не враховується і не сплачується, що є порушенням п. 53, 48 Правил користування електричною енергією для населення.

У зв'язку з виявленими порушеннями, складено акт про порушення №231370 від 14.07.2017 року за яким ОСОБА_1 повідомлено про свої права внести зауваження до акту, однак жодних зауважень відповідачем не зазначено та підписався в акті, примірник акту отримав.

Розмір вартості спожитої необлікованої електричної енергії відповідачем розрахований на підставі акту відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України, та становить по акту №231370 від 14.07.2017 року 10213,98 гривень, що підтверджується розрахунком, наданим позивачем.

25.07.2017 року відповідач уклав угоду №5284 про реструктизацію та порядок погашення заборгованості терміном на 12 місяців, але угоду не виконує, на теперішній час борг складає 10213,98 грн.

Відповідно до п.37 ПКЕЕН, енергопостачальник має право перевіряти справність приладів обліку, знімати показання відповідно до умов договору та проводити обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза приладами обліку; вимагати від споживача відшкодування збитків, завданих порушеннями, допущеними споживачем під час користування електричною енергією.

Відповідно до п.48 ПКЕЕН, споживач несе відповідальність згідно із законодавством за: порушення правил користування електричною енергією; ухилення або несвоєчасне виконання рішень та приписів Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної енергії; розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку; пошкодження приладу обліку; розукомплектування та пошкодження об'єктів електроенергетики, розкрадання майна цих об'єктів.

Відповідно до п.53 ПКЕЕН, у разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. Акт про порушення цих Правил розглядається комісією з розгляду актів, що утворюється енергопостачальником і складається не менш як з трьох уповноважених представників енергопостачальника. Рішення комісії з розгляду актів оформляється протоколом, копія якого видається споживачу. У протоколі зазначається інформація про причетність споживача до порушення цих Правил. У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються: відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії; розрахунок проведених нарахувань з посиланням на відповідні пункти цих Правил та затвердженої постановою НКРЕ від 4 травня 2006 р. N56 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією.

Відповідно ч.1,2 ст.27 Закону України Про електроенергетику правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушеннями в електроенергетиці є: крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку.

Відповідно до ст.1166 Цивільного кодексу України встановлено, що майнова шкода, завдана діями особистим немайновим правам юридичної особи, а також шкода, завдана майну юридичної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, на користь позивача з відповідача підлягають стягненню сплачені судові витрати по сплаті судового збору в сумі 1762,00 гривень.

На підставі викладеного, керуючись ст.1166 ЦК України, ст.ст. 12, 141, 263, 264-265, 280-282 ЦПК України, ст.22, 1166 ЦК України, ст.ст.26-27 Закону України Про електроенергетику , п.п.1,37,42,48,53 Правил користування електричною енергією для населення, суд

вирішив:

Позов Акціонерного товариства "Херсонобленерго" (код ЄДРПОУ 05396638, місцезнаходження: м. Херсон, вул. Пестеля, буд. 5) до ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ІН НОМЕР_1, зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 (Комсомольська)АДРЕСА_2) про стягнення вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ІН НОМЕР_1, зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 (Комсомольська)АДРЕСА_2) на користь Акціонерного товариства "Херсонобленерго" (код ЄДРПОУ 05396638, місцезнаходження: м. Херсон, вул. Пестеля, буд. 5) вартість недооблікованої електричної енергії в розмірі 10213 (десять тисяч двісті тринадцять) грн. 98 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ІН НОМЕР_1, зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 (Комсомольська)АДРЕСА_2) на користь Акціонерного товариства "Херсонобленерго" (код ЄДРПОУ 05396638, місцезнаходження: м. Херсон, вул. Пестеля, буд. 5) судовий збір в сумі 1762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку безпосередньо до Херсонського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Відповідно до Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через Херсонський міський суд Херсонської області.

Суддя Ю.М. Єпішин

Дата ухвалення рішення12.02.2019
Оприлюднено14.02.2019

Судовий реєстр по справі —766/4809/18

Рішення від 12.02.2019

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Ухвала від 12.02.2019

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Ухвала від 21.11.2018

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Ухвала від 27.09.2018

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Рядча Т. І.

Ухвала від 16.04.2018

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гаврилов Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні