Рішення
від 14.02.2019 по справі 235/7968/18
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

14.02.19

Провадження № 2/235/444/19

Справа № 235/7968/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2019 року м.Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

в складі: головуючого судді Філь О.Є.

за участю секретаря судового засідання Кучерявого М.Ю.

за участю представника позивача органу опіки та піклування Лисівської сільської ради Кабанець Ю.В., представника третьої особи служби у справах дітей Покровської райдержадміністрації Васильчук Т.В.

відповідач ОСОБА_3 (не з явився)

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Покровську цивільну справу за позовом органу опіки та піклування Лисівської сільської ради Донецької області до ОСОБА_3, третя особа: Служба у справах дітей Покровської райдержадміністрації про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач орган опіки та піклування Лисівської сільської ради 20.12.2018 року звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3, третя особа: Служба у справах дітей Покровської райдержадміністрації про позбавлення батьківських прав, зазначивши на підтвердження своїх позовних вимог, що відповідач ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, має малолітню доньку ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2. Зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1.

Малолітня ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, фактично залишилась без батьківського піклування, оскільки її мати, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_4, згідно висновку лікарсько-консультативної комісії КЗОЗ Обласна клінічна психіатрична лікарня м.Слов янськ від 14.06.2018 року має високого ступеня втрати здоров'я внаслідок тривалої хвороби, що спричиняє повну недієздатність до самообслуговування та залежність від інших осіб і перешкоджає виконанню батьківських обов'язків.

ОСОБА_3 з моменту народження дівчинки по теперішній час жодного разу долею малолітньої дитини не цікавився, матеріальної допомоги на її утримання не надавав.

З 26.06.2018 року ОСОБА_4 перебуває у Великоновоселківському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей. За час перебування дівчинки у Центрі, ОСОБА_3 жодного разу доньку не відвідував, не цікавився її станом зоров я та розвитку, чим фактично само ухилився від виконання батьківських обов'язків.

Орган опіки та піклування Покровської райдержадміністрації надав висновок від 14.11.2018 року № 01-0643-33 про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1.

20 грудня 2018 року згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями вищезазначену справу було передано до провадження головуючому судді Філь О.Є.

21 грудня 2018 року ухвалою суду відкрито провадження у справі, надано відповідачу 15 - денний строк на подання відзиву на позов з дня вручення ухвали про відкриття провадження та призначено підготовче засідання на 18 січня 2019 року.

У підготовчому судовому засіданні представник позивач та представник третьої особи підтримали позовні вимоги. Інших клопотань від сторін не надійшло, справу призначено до судового розгляду на 14 лютого 2019 року.

Представник позивача Органу опіки та піклування Лисівської сільської ради у судовому засіданні на задоволенні позовних вимог наполягала в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_3 про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином (а.с.23,34), в судове засідання не з'явився без повідомлення причин, відзив не подав.

Згідно ст.281 ЦПК України по справі ухвалено заочне рішення на підставі наявних у ній доказів.

Представник третьої особи Служби у справах дітей Покровської райдержадміністрації у судовому засіданні позовні вимоги підтримула в повному обсязі.

Вислухавши пояснення представника позивача та представника третьої особи, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача законні, обґрунтовані та підлягають задоволенню з наступних підстав:

Судом встановлено, що ОСОБА_3 є батьком дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується свідоцтвом про народження (а.с.4).

Малолітня ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, фактично залишилась без батьківського піклування, оскільки її мати, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_4, згідно висновку лікарсько-консультативної комісії КЗОЗ Обласна клінічна психіатрична лікарня м.Слов янськ від 14.06.2018 року має високого ступеня втрати здоров'я внаслідок тривалої хвороби, що спричиняє повну недієздатність до самообслуговування та залежність від інших осіб і перешкоджає виконанню батьківських обов'язків (а.с.7).

ОСОБА_3 з моменту народження дівчинки по теперішній час жодного разу долею малолітньої дитини не цікавився, матеріальної допомоги на її утримання не надавав.

З 26.06.2018 року ОСОБА_4 перебуває у Великоновоселківському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей. За час перебування дівчинки у Центрі, ОСОБА_3 жодного разу доньку не відвідував, не цікавився її станом зоров я та розвитку, чим фактично само ухилився від виконання батьківських обов'язків.

Орган опіки та піклування Покровської райдержадміністрації надав висновок від 14.11.2018 року № 01-0643-33 про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.15-16).

Відповідно до ст. 153 СК мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом.

Відповідно до ст. 155 СК України здійснення батьками своїх прав та виконання обов язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Ухилення батьків від виконання батьківських обов язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Статтею 157 СК визначено, що той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

Відповідно до ст. 164 СК України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав у тому разі, коли вони ухиляються від виконання своїх обов"язків по вихованню дитини.

З роз яснень Пленуму Верховного Суду України в п. 15, в абзаці 2 п. 16 постанови № 3 від 30 березня 2007 року „Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" встановлено, що розглядаючи справи даної категорії, судам слід мати на увазі, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання про його застосування вирішується лише після повного, всебічного, об'єктивного з'ясування обставин справи та характеру ставлення батьків до дітей. Ухилення батьків від виконання своїх обовязків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обовязками.

Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини (ст. 166 СК). Це означає, що позбавлення батьківських прав допускається лише, коли змінити поведінку батьків в кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини в діях батьків.

Згідно із ст. 51 Конституції України сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Відповідно до Конвенції ООН про права дитини встановлено, що дитині для повного та гармонійного розвитку необхідно зростати в сімейному оточенні.

Згідно зі ст. З Конвенції про права дитини в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 ЗУ "Про охорону дитинства" на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Таким чином, суд дійшов висновку, що є всі підстави для позбавлення відповідача ОСОБА_3 батьківських прав у відношенні малолітньої ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, і це буде відповідати інтересам дитини.

Крім того, з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір в розмірі по 768,40 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. ч.4,5 ст. 19, п.2, 4, 5 ч.1 ст. 135, 164, 165, 166, 182-184, 243, 249 СК України, ст. ст. 13, 19, 81, 263-265, 282 ЦПК України , суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Органу опіки та піклування Лисівської сільської ради задовольнити в повному обсязі.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, відносно малолітньої доньки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Стягнути з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер не відомий, аліменти на користь державної установи, де буде перебувати дитина, на утримання малолітньої ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 1/4 частині всіх видів заробітку (доходу), але не менш ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно до повноліття дитини, починаючи з 20.12.2018 року.

Стягнути з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер не відомий, судовий збір в сумі 768,40 грн. на користь держави на р/р 31216206005259, МФО 899998, ЄДРПОУ 37803022, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код класифікації доходів бюджету 22030101.

Рішення в частині стягнення аліментів підлягає негайному виконанню у межах місячних платежів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законно сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов'язки, повністю або частково безпосередньо до Апеляційного суду Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або в разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарг подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте Красноармійським міськрайонним судом Донецької області за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач: Орган опіки та піклування Лисівської сільської ради, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04343116, місцезнаходження: 85362, Донецька область, Покровський район, с.Лисівка, вул.. Центральна, 68.

Відповідач: ОСОБА_3, реєстраційний номер облікової картки платника податків не відомий, місце реєстрації: АДРЕСА_1.

Третя особа: Служба у справах дітей Покровської райдержадміністрації, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 36091532, місцезнаходження: 85300, Донецька область, м.Покровськ, пл.. Шибанкова, 13.

Дата складання повного тексту рішення 14 лютого 2019 року.

Суддя: О.Є.Філь

Дата ухвалення рішення14.02.2019
Оприлюднено15.02.2019
Номер документу79825086
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —235/7968/18

Ухвала від 19.08.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Рішення від 14.02.2019

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 18.01.2019

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 21.12.2018

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні