Ухвала
від 15.02.2019 по справі 916/352/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відмову у прийнятті заяви

про порушення справи про банкрутство

"15" лютого 2019 р.м. Одеса Справа № 916/352/19 Господарський суд Одеської області у складі судді Грабован Л.І.,

дослідивши матеріали заяви боржника ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Вуд Карбон Трафік» (54024, м. Миколаїв, вул. Круглова, буд. 17; код ЄДРПОУ 41153993) про порушення справи про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Вуд Карбон Трафік» звернулось до Господарського суду Одеської області із заявою, яка датована 25.05.2018р. та надійшла до вказаного суду 13.02.2019р. за вх. №368/19, про порушення провадження у справі про банкрутство відносно нього за загальною процедурою, передбаченою Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

До вказаної заяви додано: Статут ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Вуд Карбон Трафік» (нова редакція), довіреність від 18.05.2018р. та наказ №5 від 03.04.2018р., який підписаний учасником ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Вуд Карбон Трафік» .

Згідно ч. 1 ст. 3 ГПК України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до ч.1 ст.2 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

За положеннями ст. 9 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» справи про банкрутство розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Ч. 1 ст. 10 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено, що справи про банкрутство підвідомчі господарським судам і розглядаються ними за місцезнаходженням боржника - юридичної особи або місцем проживання боржника - фізичної особи.

Зі статуту ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Вуд Карбон Трафік» (нова редакція) вбачається, що місцезнаходження вказаного товариства є м. Миколаїв.

Із витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, сформованого Господарським судом Одеської області стосовно ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Вуд Карбон Трафік» , вбачається, що в графі „місцезнаходження юридичної особи» вказано: 54024, м. Миколаїв, Інгульський район, вул. Кругова, буд. 17.

Враховуючи те, що справи про банкрутство розглядаються господарським судом за місцезнаходженням боржника - юридичної особи, тоді як місцезнаходження боржника є м. Миколаїв, справа підсудна Господарському суду Миколаївської області та не підсудна Господарському суду Одеської області.

При цьому, суд зазначає, що оскільки справи про банкрутство розглядаються господарським судом за місцезнаходженням боржника - юридичної особи, місце проживання керівника та засновника ОСОБА_2 в Одеській області не впливає на визначення підсудності.

Ч. 1 ст. 14 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено, що господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження заяви про порушення справи про банкрутство відмовляє у її прийнятті, якщо справа не підсудна даному господарському суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 14 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» про відмову у прийнятті заяви виноситься ухвала, яка надсилається заявнику разом із заявою та доданими до неї документами.

Враховуючи те, що справи про банкрутство розглядаються господарським судом за місцезнаходженням боржника - юридичної особи, тоді як місцезнаходження боржника є м. Миколаїв, а заява про порушення справи про банкрутство подана до Господарського суду Одеської області, справа не підсудна даному господарському суду, суд відмовляє у прийнятті заяви ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Вуд Карбон Трафік» пр порушення справи про банкрутство.

Крім того, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 11 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» до заяви про порушення справи про банкрутство додаються: докази сплати судового збору, крім випадків, коли згідно із законом він не підлягає сплаті; довіреність чи інший документ, що засвідчує повноваження представника, якщо заяву підписано представником; докази того, що сума безспірних вимог кредитора (кредиторів) сукупно становить не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, якщо інше не передбачено цим Законом; рішення суду про задоволення вимог кредитора, що набрало законної сили; відповідна постанова державного виконавця або приватного виконавця про відкриття виконавчого провадження з виконання вимог кредитора; докази того, що сума вимог кредитора (кредиторів) не забезпечена повністю заставою майна боржника (за наявності застави).

Згідно ч. 3 ст. 11 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» до заяви боржника додаються також: установчі документи боржника - юридичної особи; бухгалтерський баланс боржника на останню звітну дату; перелік кредиторів боржника, вимоги яких визнаються боржником, із зазначенням загальної суми грошових вимог усіх кредиторів, а також щодо кожного кредитора - його імені або найменування, його місцезнаходження або місця проживання, ідентифікаційного коду юридичної особи або реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності), суми грошових вимог (загальної суми заборгованості, заборгованості за основним зобов'язанням та суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов'язань, а також строку їх виконання згідно із законом або договором; перелік майна боржника із зазначенням його балансової вартості та місцезнаходження, а також загальна балансова вартість майна; перелік майна, що перебуває у заставі або є обтяженим у інший спосіб, його місцезнаходження, вартість, а також інформація про кредиторів, на користь яких вчинено обтяження майна боржника, їх ім'я або найменування, місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційні коди юридичних осіб або реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), суми їх грошових вимог, підстави виникнення зобов'язань, а також строки їх виконання згідно із законом або договором; довідка органів приватизації (органів, уповноважених управляти об'єктами державної власності) стосовно наявності або відсутності на балансі підприємства, щодо якого порушено справу про банкрутство, державного майна, що в процесі приватизації (корпоратизації) не увійшло до його статутного капіталу; перелік осіб, що мають невиконані зобов'язання перед боржником, із зазначенням вартості таких зобов'язань, терміну виконання та підстав виникнення; відомості про всі рахунки боржника, відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах, їх реквізити; відомості про всі рахунки, на яких обліковуються цінні папери, що належать боржнику, їх реквізити; протокол загальних зборів (конференції) працівників боржника, відповідне рішення первинної профспілкової організації боржника (за наявності кількох первинних організацій - їхнє спільне рішення), на яких обраний представник працівників боржника для участі у справі про банкрутство, якщо такі збори (конференція) відбулися до подачі заяви боржника до господарського суду; копія спеціального дозволу на провадження діяльності, пов'язаної з державною таємницею, а в разі закінчення терміну дії такого дозволу - довідка про наявність у боржника матеріальних носіїв секретної інформації (технічної документації, виробів, їхніх дослідних зразків тощо); рішення власника майна (органу, уповноваженого управляти майном) боржника про звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство; інші документи, які підтверджують неплатоспроможність боржника.

Ч. 5 ст. 11 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено, що боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення таких обставин: задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності); під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі; в інших випадках, передбачених цим Законом.

Доказів, необхідність подання яких визначено Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , заявником не надано.

Відповідно до ч. 9 ст. 11 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» за подання заяви про порушення справи про банкрутство справляється судовий збір у порядку, передбаченому законом.

Відповідно до підпункту 9 п. 2 ч.2 ст. 4 Закону України „Про судовий збір» ставка судового збору за подання заяви про порушення справи про банкрутство, що подається до господарського суду, складає 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ст. 7 Закону України „Про Державний бюджет України на 2019 рік» розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 1921 грн.

Таким чином, заявник зобов'язаний до заяви про порушення справи про банкрутство надати докази сплати судового збору за подання заяви у сумі 19 210 грн.

Згідно квитанції (копія) №25 від 22.05.2018р. був сплачений судовий збір в сумі 17 620 грн., тоді як враховуючи положення Закону України „Про судовий збір» та Закону України „Про Державний бюджет України на 2019 рік» заявник зобов'язаний до заяви про порушення справи про банкрутство надати докази сплати судового збору за подання заяви у сумі 19 210 грн.

Ч.1 ст. 131? Закону України „Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» , який набрав чинності 30.09.2016р., передбачено, що для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура.

Відповідно до п.п. 11 п. 16? Закону України „Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)": представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131 1 та статті 131 2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

Згідно ч. 4 ст. 60 ГПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

За вимогами ч.ч.1, 3 ст. 26 Закону України „Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги. Повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

При цьому, підписання та подання відповідних заяв є процесуальними формами реалізації повноважень з представництва.

Заяву про порушення справи про банкрутство підписано ОСОБА_3 як представником ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Вуд Карбон Трафік» на підставі довіреності від 18.05.2018р.

Однак, зі змісту вказаної довіреності не вбачається, що повноваження з представництва ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Вуд Карбон Трафік» надано саме адвокату ОСОБА_3, тобто довіреність саме по собі не є доказом, який підтверджує її повноваження як адвоката, а також не свідчить про те, що у відносинах з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Вуд Карбон Трафік» ОСОБА_3 як представник за довіреністю виступає у статусі адвоката.

Керуючись ст. 14 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Відмовити у прийнятті заяви ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Вуд Карбон Трафік» (54024, м. Миколаїв, вул. Круглова, буд. 17; код ЄДРПОУ 41153993) про порушення справи про банкрутство.

2.Заяву надіслати заявнику з доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її винесення згідно з ч.4 ст.8 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Ухвала може бути оскаржена у порядку, встановленому ст.ст. 254, 255 Господарського процесуального кодексу України, ст.8 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Додатки: заява про порушення справи про банкрутство з додатками, квитанція (копія) №25 від 22.05.2018р. про сплату судового збору.

Суддя Л.І. Грабован

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення15.02.2019
Оприлюднено15.02.2019
Номер документу79836275
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/352/19

Ухвала від 15.02.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні