Рішення
від 13.02.2019 по справі 373/2229/18
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/2229/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

13 лютого 2019 року м. Переяслав-Хмельницький

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

під головуванням судді Свояка Д.В.,

за участі секретаря Литвишко В.М.,

розглянув в судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача:

Позивач звернулася до суду з позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_2 на свою користь на утримання доньки ОСОБА_3, народженої 11.02.2007, аліменти у розмірі ј частини всіх видів його доходів, з відповідною індексацією згідно діючого законодавства, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, до повноліття дитини.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що сторони по справі з 28.10.2006 перебували в зареєстрованому шлюбі, який рішенням Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду від 18.11.2011 був розірваний, та від якого мають доньку ОСОБА_3, народжену 11.02.2007.

Заяви, клопотання, інші процесуальні дії у справі:

Позивач в судове засідання не з'явилася, в письмовій заяві суду просить слухати справу без її участі, позов підтримує та просить його задовольнити. Проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач в судові засідання на виклики суду не з'являвся, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку.

У зв'язку з цим, відповідно до вимог ст.ст.280, 281 ЦПК України, судом ухвалено здійснювати заочний розгляд справи.

Судом встановлено наступні обставини:

Від шлюбу сторони мають доньку ОСОБА_3, народжену 11.02.2007, що підтверджується копією свідоцтва про народження, серії 1-ОК №062824, виданого 14.03.2007 відділом реєстрації актів цивільного стану Переяслав-Хмельницького міськрайонного управління юстиції Київської області.

Після розірвання шлюбу з відповідачем, згідно з копією рішення Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 18.11.2011, дитина залишилася проживати з матір'ю - позивачем по справі, та повністю знаходиться на її утриманні. Вказане вбачається з довідки виконкому Переяслав-Хмельницької міської ради Київської області за №3124 від 20.11.2018. Позивач з неповнолітньою дитиною зареєстрована та проживає ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідно до акту депутата Переяслав-Хмельницької міської ради ОСОБА_4 за №423 від 26.11.2018 за вказаною вище адресою проживає ОСОБА_1 з дочкою ОСОБА_3, народженою 11.02.2007, яка знаходяться на її утриманні.

Відповідач проживає за іншою адресою та життям дитини не цікавиться, матеріальної допомоги на її утримання в добровільному порядку не надає.

Неповнолітня дитина проживає разом з матір'ю та знаходиться на її повному утриманні.

Позивач постійного місця роботи не має, та її нестабільні заробітки не дають змоги самостійно забезпечити належні умови для утримання дитини, яка потребує відповідного облаштування житлового приміщення, витрат на навчання, одяг, продукти харчування.

Як встановлено в судовому засіданні, відповідач перебуває у трудових відносинах з ТОВ Облгазбезпека з грудня 2018 року та отримує стабільний заробіток, що підтверджується повідомленням Переяслав-Хмельницького ОУПФУ Київської області за №569/09 від 24.01.2019.

За таких обставин, враховуючи вік та стан здоров'я відповідача, його постійне місце роботи, відсутність даних про наявність на його утриманні інших дітей та непрацездатних осіб, те, що відповідач в добровільному порядку не виконує своїх обов'язків по утриманню неповнолітньої дитини, суд приходить до переконання про доцільність стягнення з нього аліментів на утримання неповнолітньої дитини в заявленому позивачем розмірі.

Норми права, застосовані судом:

Згідно ст.180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Статтею 181 СК України передбачено, що за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька, (або) у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків , разом з яким проживає дитина . За правилами ст.191 СК України аліменти на дитину присуджуються від дня пред'явлення позову.

При визначенні розміру аліментів суд, на підставі ст.182 СК України , враховує: стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів.

Частиною 2 статті 182 СК України передбачено, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно з п.1 ч.1 ст.430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Враховуючи викладене, суд вважає доцільним стягнути з відповідача аліменти на утримання неповнолітньої дитини в розмірі ј частини всіх видів його доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, до повноліття дитини.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судових збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно з п.3 ч.1 ст.5 Закону України Про судовий збір позивач звільнена від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях, а тому з відповідача ОСОБА_2 підлягає стягненню судовий збір на користь держави в розмірі 704,80 гривень.

Керуючись ст.ст. 263-265 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_2 , народженого 04.10.1974, працюючого в ТОВ Облгазбезпека (код ЄДРПОУ 38349645, вул.Г.Дніпра, 31/5, м.Переяслав-Хмельницький Київська область), зареєстрованого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, аліменти на користь ОСОБА_1 , народженої 23.01.1979, зареєстрованої та проживаючої за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2,на утримання доньки ОСОБА_3, народженої 11.02.2007 , в розмірі ј частини всіх видів його доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, до повноліття дитини , починаючи з 29.11.2018.

Допустити негайне виконання даного рішення у межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 , народженого 04.10.1974, працюючого в ТОВ Облгазбезпека (код ЄДРПОУ 38349645, вул.Г.Дніпра, 31/5, м.Переяслав-Хмельницький Київська область), зареєстрованого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, судовий збір на користь держави в розмірі 704 (сімсот чотири) грн. 80 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги до Київського апеляційного суду через Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повні найменування сторін та інших учасників справи:

ОСОБА_1 , і.н. НОМЕР_2, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3;

ОСОБА_2, і.н. НОМЕР_1 , місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Суддя Д. В. Свояк

СудПереяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення13.02.2019
Оприлюднено18.02.2019
Номер документу79850614
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —373/2229/18

Рішення від 13.02.2019

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Свояк Д. В.

Ухвала від 23.01.2019

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Свояк Д. В.

Ухвала від 26.12.2018

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Свояк Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні