Рішення
від 12.02.2019 по справі 531/2042/18
КАРЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12.02.2019

єдиний унікальний номер справи 531/2042/18

номер провадження 2/531/85/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2019 року м. Карлівка

Карлівський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Попова М.С.,

за участі секретаря судового засідання - Клименко Т.М., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду цивільну справу № 531/2042/18 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа: ОСОБА_3 державна нотаріальна контора про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, визнання свідоцтва про право на спадщину недійсним, скасування державного акту на земельну ділянку, визнання права власності в порядку спадкування,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із позовною заявою у якій просить поновити йому строк звернення до нотаріуса для прийняття спадщини після померлої бабусі ОСОБА_4, визнати недійсним свідоцтво про право на спадщину видане на ОСОБА_2, визнати недійсним державний акт на земельну ділянку, виданий на ОСОБА_2, та скасувати державну реєстрацію права власності на земельну ділянку за ОСОБА_2, а також просить визнати за ним право власності в порядку спадкування після померлої ОСОБА_4 на земельну ділянку площею 4,19 га, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Голобородьківської сільської ради.

У позові посилається на те, що 02.11.2003 померла бабуся позивача ОСОБА_4 16.07.2014 померла мати позивача ОСОБА_5 Позивач є єдиним сином ОСОБА_5 Після смерті бабусі ОСОБА_4 залишилося спадкове майно у виді земельної ділянки площею 4,19 га, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Голобородьківської сільської ради. У жовтні 2018 позивач дізнався про те, що на його користь бабусею складено заповіт. Після смерті бабусі, 19.03.2004 року було заведено спадкову справу на підставі заяви поданої ОСОБА_2, дочкою померлої. Оригінал заповіту позивачу було передано у період з 14.10.2018 по 20.10.2018 рідною тіткою ОСОБА_6 Раніше вона вважала, що позивач вже прийняв та оформив спадщину. Оскільки, позивачу не було відомо про наявність заповіту на його користь, він пропустив визначений законом строк для подання заяви про прийняття спадщини та 06.12.2018 нотаріусом було видано постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії. У зв'язку з викладеним, позивач просить скасувати свідоцтво про право на спадщину на вказану земельну ділянку, що видане у 2004 році, на підставі якого відповідачу видавався державний акт на спірну земельну ділянку.

Позивача до суду не з'явився, але надав суду письмову заяву в якій просить суд справу розглянути за його відсутності, позов підтримує та просить його задовольнити .

Відповідач до суду не з'явилася, але надала письмову заяву у якій позов визнала, просила суд справу розглянути за її відсутності.

Предстваник третьої особи до суду не з'явилася, хоча належним чином повідомлялося про час та місце розгляду справи. Надійшло письмове пояснення, з якого вбачається, що ОСОБА_2 є обов'язковим спадкоємцем після смерті матері ОСОБА_4, як непрацездатна за віком дочка. При вирішення справи покладається на розсуд суду.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого судового засідання суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для цього законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши письмові докази, суд вважає позов таким, що підлягає частковому задоволенню з наступних підстав. Частинами першими статей 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України визначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Часом відкриття спадщини, згідно ч. 2 ст. 1220 ЦК, є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Частиною 1 ст.236 ЦК України визначено, що нікчемний правочин або правочин, визнаний судом недійсним, є недійсним з моменту його вчинення.

Свідоцтво про право на спадщину визнається недійсним за рішенням суду, якщо буде встановлено, що особа, якій воно видане, не мала права на спадкування, а також в інших випадках, встановлених законом, що визначено ч.1 ст. 1301 ЦК України. 05.11.2003 померла ОСОБА_4 даний факт підтверджується свідоцтвом про смерть (а.с.5).

При житті ОСОБА_4 залишила заповіт на користь ОСОБА_1 (а.с.14-15).

15.07.2014 померла ОСОБА_5 даний факт підтверджується свідоцтвом про смерть (а.с.6), яка є матір'ю позивача ( а.с.7).

ОСОБА_7 зі Спадковгого реєстру ( а.с.10), 19.03.2004 зареєстровано Свідоцтво про право на спадщину № 31825090.

Своєю постановою, нотаріусом відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 4,19 га після смерті 02.11.2003 ОСОБА_4, оскільки ним у встановлений законом строк не було подано заяву про прийняття спадщини ( а.с.16-17). Звазначено, що єдиним спадкоємцем, який прийняв спадщину у встановленому законом порядку після померлої 02.11.2003 ОСОБА_4 є спадкоємець першої черги за законом - її дочка ОСОБА_2

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. Пунктом 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування роз'яснено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Суд приходить до висновку, що зазначені позивачем обставини об'єктивно завадили йому вчасно подати заяву про прийняття спадщини. Позивач не подав вчасно заяву про прийняття спадщини, оскільки йому не було відомо про наявність заповіту на його користь.Враховуючи вищезазначене, суд визнає причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини поважними, у зв'язку з чим вважає можливим визначити позивачу додатковий строк - два місяці, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Разом з тим, суд вбачає достатньо підстав для визнання свідоцтва про право на спадщину, що видане 19.05.2004, та державного акту на спірну земельну ділянку на ім'я ОСОБА_2 - недійсними, а також для скасування державної реєстрації права власності за відповідачем на спірну земельну ділянку.

Таким чином, визнання позову в цих частинах відповідачем слід прийняти.

Разом з тим, позовні вимоги в частині визнання за позивачем права власності в порядку спадкування після померлої ОСОБА_4 на земельну ділянку площею 4,19 га, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Голобородьківської сільської ради, не підлягають задоволенню, оскільки надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, дає позивачу право на звернення до нотаріуса з відповідною заявою та оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_4 у нотаріальному порядку.

В порядку ст. 141 ЦПК України, оскільки, у даному випадку, пропорції задоволення позовних вимог точно визначити неможливо, то судові витрати слід розділити між сторонами порівну.

Керуючись ст. ст. 1268, 1269, 1270, 1272,1301 ЦК України, ст. ст. 12, 13, 200,263-265 ЦПК України, суд, ВИРІШИВ:

Прийняти визнання позову ОСОБА_2.

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа: ОСОБА_3 державна нотаріальна контора про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, визнання свідоцтва про право на спадщину недійсним, скасування державного акту на земельну ділянку, визнання права власності в порядку спадкування - задовольнити частково.

Визнати поважними причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1, після смерті 02 листопада 2003 року ОСОБА_4. Визначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1, додатковий строк тривалістю два місяці, з дня набрання рішенням чинності, для подання ним заяви про прийняття спадщини, на яку він має право за заповітом після померлої 02 листопада 2003 року - ОСОБА_4.

Визнати недійсним Свідоцтво про право на спадщину за законом, видане 19.05.2004 на ОСОБА_2 ОСОБА_3 державною нотаріальною конторою зареєстрованого в реєстрі за №957(номер у спадковому реєстрі 31825090).

Визнати недійсним державний акт на земельну ділянку виданий на ОСОБА_2 після померлої ОСОБА_4, на земельну ділянку площею 4,19 га, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Голобородьківської сільської ради Полтавської області.

Скасувати державну реєстрацію права власності за ОСОБА_2 на земельну ділянку площею 4,19 га, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Голобородьківської сільської ради Полтавської області, згідно архівних даних Держкомзему.

В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2,ІНФОРМАЦІЯ_2, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1, суму сплаченого судового збору у розмірі 352,40 грн.(триста п'ятдесят дві гривні сорок копійок).

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Карлівський районний суд Полтавської області. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано .

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М.С.Попов

СудКарлівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення12.02.2019
Оприлюднено18.02.2019
Номер документу79853885
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —531/2042/18

Ухвала від 17.10.2019

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

Ухвала від 10.07.2019

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

Рішення від 12.02.2019

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

Ухвала від 17.12.2018

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні