Рішення
від 14.02.2019 по справі 573/107/19
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/107/19

Номер провадження 2/573/98/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2019 року Білопільський районний суд Сумської області у складі:

головуючої судді Терещенко О.І.,

з участю секретаря Кислої Ю.М.,

розглянув у підготовчому засіданні в залі суду в місті Білопіллі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Рижівської сільської ради Білопільського району Сумської області, третя особа - приватний нотаріус Білопільського районного нотаріального округу ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

18 січня 2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Рижівської сільської ради Білопільського району про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, мотивуючи свої вимоги тим, що 16 січня 2013 року померла її баба по лінії батька ОСОБА_3, після смерті якої відкрилася спадщина на все її майна, зокрема на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,74 га, посвідчену державним актом на право приватної власності на землю серії СМ №3187. Спадщину після смерті ОСОБА_3 фактично прийняв, але юридично не оформив, син покійної, а її батько - ОСОБА_4 08 липня 2017 року останній помер. Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина на все його майно, в тому числі на земельну ділянку, яку він прийняв у спадщину, але не оформив після смерті своєї матері. На даний час ОСОБА_1 має намір прийняти спадщину, що залишилась після смерті батька, але при зверненні до нотаріуса було встановлено, що нею пропущений шестимісячний строк для звернення із заявою про прийняття спадщини. Причиною пропуску встановленого законом строку для прийняття спадщини позивач зазначила складні сімейні обставини та скрутне матеріальне становище, оскільки після смерті батька вона ніде не працювала, самостійно виховує малолітню доньку, яка часто хворіє та потребує стороннього догляду. Посилаючись на викладені обставини, ОСОБА_1 просить суд визначити їй додатковий строк для подання заяви нотаріусу про прийняття спадщини тривалістю в два місяці.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з'явилася, надала суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги просить задовольнити.

Представник відповідача - Рижівської сільської ради Білопільського району в судове засідання не з'явився, сільський голова ОСОБА_5 направив суду заяву про розгляд справи без участі їх представника, позов визнають повністю.

Третя особа - приватний нотаріус Білопільського районного нотаріального округу ОСОБА_2 в судове засідання не з'явилася, направила суду заяву про розгляд справи без її участі.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін за наявними в справі доказами.

Дослідивши матеріали справи, повно, всебічно та об'єктивно дослідивши наявні у справі докази та оцінивши їх у сукупності, суд приходить до висновку, що позовна заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 16 січня 2013 року померла ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про її смерть (а. с. 10).

Остання була дружиною ОСОБА_6, який помер 14 серпня 2012 року, та матір'ю ОСОБА_4. який помер 08 липня 2017 року (а.с. 7, 9, 11).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на все належне їй майно.

З матеріалів справи вбачається, що 20 серпня 1997 року Білопільською районною державною адміністрацією на підставі розпорядження голови Білопільської районної державної адміністрації від 14 серпня 1997 року №220 видано державний акт на право приватної власності на землю серії СМ №3187, яким посвідчено право ОСОБА_7 на земельну ділянку площею 5,74 га, розташовану на території Рижівської сільської ради Білопільського району Сумської області (а.с.14).

Відповідно до довідки виконавчого комітету Рижівської сільської ради Білопільського району від 03 січня 2019 року №19, ОСОБА_3 до дня смерті 16 січня 2013 року була зареєстрована та постійно проживала ІНФОРМАЦІЯ_1 разом із сином ОСОБА_4 Останні проживали однією сім'єю та вели спільне господарство. Заповіт від імені померлої посвідчено виконавчим комітетом Рижівської сільської ради Білопільського району Сумської області 11 січня 2013 року за №01 (номер у Спадковому реєстрі 54066694). Заповіт не змінювався та не відмінявся (а. с. 16).

З інформаційних довідок зі Спадкового реєстру від 29 січня 2019 року №№54910962, 54910904, 54910866 вбачається, що спадкові справи після смерті ОСОБА_3, ОСОБА_6, ОСОБА_4 не заводились (а. с. 28-30).

Згідно зі ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У відповідності до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Статтею 1235 ЦК України визначено, що заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї (частина третя статті 1268 ЦК України).

Таким чином, ОСОБА_4 своєчасно прийняв спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_3, оскільки на час відкриття спадщини постійно проживав зі спадкодавцем, вступив в управління та володіння спадковим майном матері.

Судом також встановлено, що 08 липня 2017 року помер батько позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_4, що підтверджується свідоцтвом про народження та одруження позивача та свідоцтвом про смерть ОСОБА_4 (а. с. 5-6, 11).

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина на все його майно, в тому числі на земельну ділянку, яку він прийняв у спадщину, але не оформив після смерті матері ОСОБА_3

Відповідно до довідки виконавчого комітету Рижівської сільської ради Білопільського району від 03 січня 2019 року №18 ОСОБА_8 до дня смерті 08 липня 2017 року був зареєстрований та проживав один ІНФОРМАЦІЯ_1. Заповіт від імені померлого виконавчим комітетом Рижівської сільської ради Білопільського району Сумської області не посвідчувався (а. с. 15).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття і закон зобов'язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

На даний час ОСОБА_1 має намір прийняти спадщину, що залишилася після смерті батька ОСОБА_4, однак внаслідок пропуску шестимісячного строку для звернення із заявою про прийняття спадщини він зробити цього не може (а. с. 18).

Згідно зі ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Частиною 3 статті 1272 ЦК України передбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно з п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування" особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК.

Визначаючи спадкоємцеві додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, суд не повинен вирішувати питання про визнання за ним права на спадщину.

Позивач на час відкриття спадщини виховувала малолітню дитину, мала скрутне матеріальне становище, у зв'язку з чим не могла своєчасно подати заяву нотаріусу, яка є платною, тому нею було пропущено шестимісячний строк для звернення із заявою про прийняття спадщини після смерті батька. Суд вважає причини пропуску шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини позивачем поважними, а тому їй необхідно визначити додатковий строк тривалістю в два місяці з дня набрання чинності рішенням суду. При цьому суд враховує і те, що відповідач повністю визнав позов.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 5, 12, 13, 81, 89, 141, 200, 258, 263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

ОСОБА_9 Олегівни, РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрованої та проживаючої за адресою: 41820, Сумська область, Білопільський район, село Рижівка, вулиця Лугова, будинок 15, до Рижівської сільської ради Білопільського району Сумської області, код ЄДРПОУ 04390073, місце знаходження: 41820, Сумська область, Білопільський район, село Рижівка, вулиця Ювілейна, будинок 4, копус 2, третя особа - приватний нотаріус Білопільського районного нотаріального округу Сумської області ОСОБА_2, місце знаходження: 41856, Сумська область, Білопільський район, селище міського типу Улянівка, вулиця Центральна, будинок 5/2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті батька ОСОБА_4, який помер 08 липня 2017 року в селі Рижівка Білопільського району Сумської області, тривалістю в два місяці з дня набрання чинності рішенням суду.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Сумського апеляційного суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду через Білопільський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого ЦПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя

Дата ухвалення рішення14.02.2019
Оприлюднено18.02.2019
Номер документу79855112
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —573/107/19

Рішення від 14.02.2019

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

Ухвала від 21.01.2019

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні