Рішення
від 15.02.2019 по справі 363/5049/18
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15.02.2019 Справа № 363/5049/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2019 року м. Вишгород

Вишгородський районний суд Київської області у складі: головуючого судді Баличевої М.Б., за участю секретаря Рибки І.Є., розглянувши у підготовчому судовому засіданні залі суду м. Вишгород цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Лебедівської сільської ради Вишгородського району Київської області, третя особа: приватний нотаріус Вишгородського районного нотаріального округу Київської області Фоя Л.А. про визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

ВСТАНОВИВ:

В грудні 2018 року позивач звернулася до суду з позовною заявою до Лебедівської сільської ради Вишгородського району Київської області, третя особа: приватний нотаріус Вишгородського районного нотаріального округу Київської області Фоя Л.А. про визнання права власності в порядку спадкування за законом, в якій просила визнати за нею право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 з відповідними господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1, в порядку спадкування після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4, чоловік позивача, після смерті якого відкрилася спадщина на належні йому житловий будинок АДРЕСА_1 з відповідними господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1, земельну ділянку АДРЕСА_1, площею 0,0760 га, кадастровий номер: НОМЕР_3, для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, розташовану на території АДРЕСА_1, площею 0,2330 га, кадастровий номер: НОМЕР_4, для ведення особистого селянського господарства, розташовану на території АДРЕСА_1. Позивач є спадкоємцем першої черги. Інших осіб, яки б претендували на майно немає. У встановлений законодавством строк та порядок позивач звернулася до приватного нотаріуса Вишгородського районного нотаріального округу Київської області Фої Л.А. із заявою про прийняття спадщини, на підставі чого нотаріусом була відкрита спадкова справа № 120/2017. 23.11.2018 року позивачу було видано свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні ділянки площею 0,0760 га, кадастровий номер НОМЕР_3 та площею 0,2330 га, кадастровий номер НОМЕР_4. У видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з відповідними господарськими будівлями і спорудами позивачу відмовлено, про що приватний нотаріус винесла постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 23.11.2018 року, підставою якої стало відсутність державної реєстрації права власності та правовстановлюючих документів на житловий будинок. У зв'язку із викладеним, позивач змушена звернутися до суду з даним позовом.

Представник позивача у підготовче судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги повністю підтримав та просив їх задовольнити.

Представник відповідача Лебедівської сільської ради Вишгородського району Київської області у підготовче судове засідання не з'явився, надав заяву про визнання позовних вимог та розгляд справи без його участі.

Третя особа приватний нотаріус Вишгородського районного нотаріального округу Київської області Фоя Л.А. у підготовче судове засідання не з'явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ч.1, ч. 2, ч. 3 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер чоловік позивача ОСОБА_4, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5, яке було видане виконавчим комітетом Лебедівської сільської ради Вишгородського району Київської області 15 серпня 2017 року, про що в книзі реєстрації актів про смерть було зроблено запис № 15.

За життя ОСОБА_4 заповіт не складав.

Після його смерті залишилося спадкове майно, яке складається із житлового будинку АДРЕСА_1 з відповідними господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1, площею 0,0760 га, кадастровий номер: НОМЕР_3, для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, розташованої на території АДРЕСА_1 та земельної ділянки АДРЕСА_1, площею 0,2330 га, кадастровий номер: НОМЕР_4, для ведення особистого селянського господарства, розташованої на території АДРЕСА_1.

Позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги у відповідності до вимог ст. ст. 1222, 1261 ЦК України.

У встановлений законом шестимісячний термін позивач звернулася до приватного нотаріуса, подавши заяву про прийняття спадщини.

В подальшому приватним нотаріусом Вишгородської районного нотаріального округу Київської області Фоя Л.А. було відкрито спадкову справу № 120/2017 відносно майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4, яка міститься в матеріалах вказаної цивільної справи.

23.11.2018 року ОСОБА_1 було видано свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні ділянки площею 0,0760 га, кадастровий номер НОМЕР_3 та площею 0,2330 га, кадастровий номер НОМЕР_4.

Через відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок АДРЕСА_1 з відповідними господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину позивачу було відмовлено.

Факт належності ОСОБА_4 житлового будинку АДРЕСА_1 з відповідними господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 підтверджується витягом з по господарської книги № 509 від 26.11.2018 року, який виданий Лебедівською сільською радою Вишгородського району Київської області; технічним паспортом та будинковою книгою на вказаний житловий будинок.

За життя ОСОБА_4 у встановленому законом порядку не зареєстрував право власності на вищезазначений житловий будинок, але фактично проживав в будинку, який йому належав.

Вказане домоволодіння входить до спадкової маси майна, що залишилося після смерті ОСОБА_4

Визнання права власності за ОСОБА_1 на житловий будинок АДРЕСА_1 з відповідними господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 не порушить прав інших осіб.

Згідно ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Статтею 1218 ЦК встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об'єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

За положеннями статті 15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно із частиною 1 статті 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги, те, що померлому ОСОБА_4 належав житловий будинок АДРЕСА_1 з відповідними господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1, однак померлий не зареєстрував на нього право власності в установленому законом порядку, а позивач є дружиною померлого, яка не має можливості оформити свої спадкові права у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів на вищезазначене нерухоме майно, а тому суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 4,5,12,247,258-259,263-265,352,354 ЦПК України, ст.ст. 15, 16, 1216, 1217, 1218, 1222, 1261 ЦК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Лебедівської сільської ради Вишгородського району Київської області, третя особа: приватний нотаріус Вишгородського районного нотаріального округу Київської області Фоя Л.А. про визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1, паспорт громадянки України серія НОМЕР_2) право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2, нажитловий будинок АДРЕСА_1 з відповідними господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення через Вишгородський районний суд Київської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1, паспорт громадянки України серія НОМЕР_2.

Відповідач: Лебедівська сільська рада Вишгородського району Київської області, адреса: Київська область, Вишгородський район, с. Лебедівка, вул. Леніна, 14, код ЄДРПОУ: 04359577.

Головуючий М.Б. Баличева

СудВишгородський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення15.02.2019
Оприлюднено19.02.2019
Номер документу79871165
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —363/5049/18

Рішення від 15.02.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 10.12.2018

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні