Ухвала
від 18.02.2019 по справі 711/1457/19
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/1457/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2019 року м. Черкаси

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 по матеріалам досудового розслідування №12016250200000091від 03.03.2016, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 2, 4 ст. 190, ч. 2 ст. 28, ст. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 28, ч.ч. 1, 2 ст. 366 КК України про надання дозволу на проведення огляду, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СУГУНП вЧеркаській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді із погодженим прокурором клопотанням про огляд на території фактичного місця розташування військово-патріотичного центру «Шампань», що знаходиться за адресою: по вул. Лісова 9, х. Шампанія, Звенигородського району Черкаської області. Клопотання мотивоване тим, що ОСОБА_4 , будучи співзасновником та директором ТОВ «Військово-патріотичний центр «Шампань» (код ЄДРПОУ 38265602) (надалі Товариство), за попередньою змовою із ОСОБА_5 , обіймаючи посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків, переслідуючи корисливий умисел, незаконного збагачення, вирішила використати надані адміністративно-господарські та організаційно-розпорядчі повноваження, придбання права на чуже майно, шляхом зловживання довірою (шахрайство) ОСОБА_6 , в особливо великих розмірах за наступних обставин.

Відповідно до вимог п. 5.6 Статуту товариства визначено, що склад вкладників учасників товариства є наступним: ОСОБА_4 , яка внесла до статутного фонду товариства грошові кошти у національній валюті України в сумі 1000 грн. та ОСОБА_6 - грошові кошти у національній валюті України в сумі 1000 грн.

Згідно з протоколом загальних зборів учасників товариства №1 від 22.07.2013 визначено, що до ухвалення засновниками іншого рішення, функції директора товариства виконує його засновник - ОСОБА_4 .

Згідно з п.7.2 Статуту товариства вищим органом управління Товариства є збори учасників, або засновників.

Відповідно до п.7.36 Статуту товариства, директор вирішує усі питання діяльності товариства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції зборів учасників товариства, визначених Статутом.

п.13 розділу 7.6 Статуту визначено, що до компетенції зборів учасників товариства належить затвердження укладених директором договорів (угод, контрактів) по господарських операціях з майном товариства, балансова вартість якого перевищує суму еквіваленту половині Статутного капіталу товариства на момент укладення договору контракту.

У відповідності до вимог п.7.38 Статуту товариства директор призначається (обирається) та звільняється (відкликається) зборами Товариства.

Таким чином, ОСОБА_4 являючись директором товариства, обіймала посаду пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків.

Так, ОСОБА_4 , являючись співзасновником та директором товариства, будучи згідно вимог ч. 3 ст. 18 КК України службовою особою, обіймаючи посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків, зокрема: здійснення керівництва поточною діяльністю товариства в межах своїх повноважень; забезпечення виконання всіх планів діяльності товариства; підготовка проектів рішень з питань, які входять до компетенції зборів учасників товариства; здійснення заходів по розвитку матеріально-технічної бази товариства; організація діловодства і внутрішнього розпорядку роботи товариства; підготовка і подання на розгляд та затвердження зборів учасників товариства: звітів про результати діяльності товариства за рік, пропозицій з питань удосконалення діяльності товариства, програм і планів діяльності товариства; представлення інтересів товариства, без довіреності (доручення) перед іншими фізичними та/або юридичними особами як на території України, так і за її межами; видавати довіреності (доручення) іншим фізичним та/або юридичним особам, представництво інтересів товариства, здійснення господарських операцій; проведення господарських операцій, підписання договорів угод контрактів від імені та на користь товариства; видання наказів з питань діяльності товариства; затвердження штатного розкладу, інструкцій про посадові обов`язки і порядок праці працівників товариства з урахування вимог колективного договору, приймання та звільнення працівників товариства; укладення колективного договору з працівниками товариства; організація проведення планових ревізій та аудиторських перевірок діяльності товариства, за попередньою змовою із ОСОБА_5 , який є її чоловіком, переслідуючи корисливий умисел незаконно придбали право на майно ОСОБА_6 шляхом зловживання його довірою.

У невстановленому органом досудового розслідування місці, в період часу з 2011 по 2012 роки, ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою із ОСОБА_5 , переслідуючи корисливий умисел на незаконне збагачення, шляхом заволодіння правом на майно ОСОБА_6 , зловживаючи довірою останнього, запропонували йому створити військово-патріотичний музей, в якому б усі бажаючі могли дізнатися про історію України, військову славу народу України, на що ОСОБА_6 погодився.

Згідно свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області від 26.07.2013 року та Статуту ТОВ «ВПЦ «Шампань» затвердженого засновниками 22.07.2013 та зареєстрованого Державним реєстратором Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області 26.07.2013 ОСОБА_4 та ОСОБА_6 є засновниками товариства із часткою Статутного капіталу по 50%, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Установлено, що ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , достовірно знаючи, що ОСОБА_6 , перебуваючи 24.02.2011 в службовому приміщенні Концерну «Техвоєнсервіс» Міністерства оборони України, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Дегтярівська 13/24, на підставі договору комісії №27/4/8-11ВР від 26.11.2011, протоколу №100 засідання Концерну «Техвоєнсервіс» з продажу військового майна на відкритих торгах від 24.02.2011 за власні кошти придбав машину марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_1 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_2 , яку в подальшому зі складу військової частини №830 відділу зберігання ОВТ м. Миколаїв, було доставлено до місця проживання ОСОБА_6 , за адресою: АДРЕСА_2 .

У подальшому, ОСОБА_5 , використовуючи родинні відносини свого рідного брата ОСОБА_6 , а ОСОБА_4 , користуючись службовими відносинами з останнім, переконали його в тому, що машина марки БАЗ-6944 та реєстраційні документи на неї, повинні зберігатися на паркінгу військово-патріотичного музею, за адресою: АДРЕСА_2 , земельна ділянка якого перебуває у власності ОСОБА_4 .

Створивши у такий спосіб окрему юридичну особу, ОСОБА_4 за попередньою змовою із ОСОБА_5 , переслідуючи корисливий умисел, спрямований на незаконне придбання права на майно ОСОБА_6 , шляхом зловживання довірою останнього усвідомлюючи, що останній будучи механіком, в суть адміністративно-господарських справ та здійснення поточної діяльності товариства не вникав, та увесь вільний час здійснював технічні роботи з ремонту бронетранспортерів та всюдиходів, які придбав за власні кошти, та які перебували на паркінгу, що розташовувався за адресою: АДРЕСА_2 , маючи безперешкодний доступ до оригіналів реєстраційних документів на бронетранспортери та всюдиходи вирішили використати їх та без відома ОСОБА_6 укласти біржову угоду від імені останнього про продаж машини марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_1 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_2 та в подальшому реалізувати, а кошти від реалізації використати на власний розсуд.

У подальшому, ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою із ОСОБА_5 , в невстановлений органом досудового розслідування час та місці, не маючи права видавати та посвідчувати відповідні документи, 18.12.2013 здійснили складання і видачу завідомо неправдивих документів, шляхом внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, а саме склали та виготовили підроблений документ - Біржову угоду №120026/1від 18.12.2013 року, в яку внесли завідомо неправдиві відомості проте, що нібито ОСОБА_6 діючи як фізична особа, продав ТОВ «ВПЦ «Шампань» запасні частини, як бувші у використанні, до машини марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_1 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_2 , яку ОСОБА_6 згідно протоколу №100 засідання Концерну «Техвоєнсервіс» з продажу військового майна на відкритих торгах від 24.02.2011 придбав за власні кошти як цілісний транспортний засіб придатний до експлуатації.

Так, в період часу з 26.07.2013 по 08.04.2015, в невстановлений органом досудового розслідування час та місці, ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_4 , не маючи права видавати та посвідчувати відповідні документи, зловживаючи довірою свого рідного брата ОСОБА_6 умисно, здійснили складання і видачу завідомо неправдивих документів, шляхом внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, а саме склали та виготовили підроблений документ - біржову угоду №120026/1 від 18.12.2013, до бланку якої внесли завідомо неправдиві відомості проте, що громадянин ОСОБА_6 діючи як фізична особа, продав ТОВ «ВПЦ «Шампань» запасні частини бувші у використанні до плаваючого колісного шасі БАЗ-6944.В завідомо неправдивому документі, а саме - біржовій угоді №120026/1 від 18.12.2013, ОСОБА_5 переслідуючи корисливий мотив, здійснив підроблення підпису від імені продавця ОСОБА_6 , а ОСОБА_4 будучи обізнаною з фактом підробки підпису ОСОБА_6 , розписалася від імені директора ТОВ «ВПЦ «Шампань» та завірила печаткою Товариства, чим здійснили складання та виготовлення документа, що містить інформацію, яка не відповідає дійсності, оскільки згідно з висновком за результатами проведення комплексної судово-технічної експертизи документів та судово-почеркознавчої експертизи №906/1076-1079/17-23 від 21.09.2017 підпис від імені ОСОБА_6 в графі « ОСОБА_6 » у договорі купівлі-продажу №120026/1 від 18.12.2013, виконаний ОСОБА_5 та згідно висновку судово-технічної експертизи документів №1/1238 від 26.05.2017 підпис та відтиск печатки від імені директора товарної біржі агропромислового комплексу Центральних областей України (код ЄДРПОУ 24350147) ОСОБА_7 , що розташований у договорі купівлі-продажу №120026/1 від 18.12.2013 виготовлено на кольоровому принтері, оскільки даний підпис та відтиск печатки, відтиском та підписом не являються, а є лише його зображенням, яке нанесене струменевим способом друку.

На підставі завідомо підробленої біржової угоди №120026/1від 18.12.2013, надавши цьому документу статусу офіційних в розумінні примітки ст. 358 КК України, і з метою подальшого використання вказаного завідомо підробленого документу, у державних органах, відповідно до якоїдиректор ТОВ «ВПЦ «Шампань» ОСОБА_4 разом із ОСОБА_5 , незаконно придбали цілісний транспортний засіб марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_1 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_2 як запасні частини бувші у використанні до плаваючого колісного шасі марки БАЗ-6944у ОСОБА_6 , за ціною 14790 гривень, які останньому передані не були.

У подальшому ОСОБА_5 , розуміючи, що для державної реєстрації за товариством, необхідно отримати висновок про відповідність конструкції самостійно складеної машини та проведення обстеження на відповідність ідентифікаційних номерів, через представника ТОВ «Торг Транс» (код 36746262) ОСОБА_8 , на початку 2015 року, замовив в ТОВ «Укр-Тест-Стандарт» (код ЄДРПОУ 35809174), що розташоване за адресою: м. Дніпро, вул. М.Малиновського 130А, висновок про відповідність конструкції самостійно складеної машини вимогам безпеки машини марки БАЗ-6944.

Після чого, при невстановлених в ході досудового розслідування обставинах, місці та часі, колишній директор ТОВ «Укр-Тест-Стандарт», ОСОБА_9 , не маючи права видавати та посвідчувати відповідні документи, виконуючи прохання ОСОБА_8 , який не був обізнаний у злочинній діяльності, діючого в інтересах ОСОБА_5 , здійснив складання і видачу завідомо неправдивих офіційних документів, шляхом внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, а саме склав та виготовив підроблені офіційні документи - висновок №10-03/5270 від 10.03.2015, про відповідність конструкції самостійно складеної машини вимогам безпеки та протокол перевірки самостійно складеного транспортного засобу, в які вніс завідомо неправдиві відомості проте, що товариством ніби-то, було здійснено випробувальні роботи та перевірка конструкції складеної машини вимогам безпеки та відомості, щодо директора товариства, достовірно знаючи, що відповідно до протоколу загальних зборів товариства за №27/02-2015 від 27.02.2015 ТОВ «Укр-Тест-Стандарт» ОСОБА_9 було звільнено з посади директора та призначено директором ОСОБА_10 .

Склавши та виготовивши завідомо неправдиві документи, а саме висновок про відповідність конструкції самостійно складеної машини вимогам безпеки - ОСОБА_9 , діючи в інтересах третіх осіб, здійснив згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №1/1177 від 12.06.2018 підроблення підпису від імені директора ТОВ «Укр-Тест-Стандарт» ОСОБА_9 , надавши цим документам статусу офіційних в розумінні примітки ст. 358 КК України.

У подальшому в невстановлений органом досудового розслідування час та місці через невстановлену особу, ОСОБА_9 передав завідомо підроблений ним висновок №10-03/5270 від 10.03.2015, про відповідність конструкції самостійно складеної машини вимогам безпеки та протокол перевірки самостійно складеного транспортного засобу, директору товариства ОСОБА_4 з метою подальшого використання вказаних завідомо підроблених документів у державних органах.

06.04.2015 директор товариства ОСОБА_4 разом та за попередньою змовою з ОСОБА_5 продовжуючи свої злочинні дії, перебуваючи в офісному приміщенні ТОВ «Торг Транс» (код ЄДРПОУ 36746262), що розташоване за адресою: Черкаська область Смілянський район, с. Костянтинівка, вул. Леніна, 39, не маючи права видавати та посвідчувати відповідні документи в невстановлений органом досудового розслідування час, звернулася із заявою про проведення обстеження машини марки БАЗ-6944 на відповідність ідентифікаційних номерів на предмет фальсифікації, при цьому використала раніше підроблені нею та ОСОБА_5 біржову угоду №120026/1від 18.12.2013, про придбання запасних частин бувших у використанні плаваючого колісного шасі, та підроблений ОСОБА_9 висновок №10-03/5270 від 10.03.2015 про відповідність конструкції самостійно складеної машини вимогам безпеки, з метою отримання висновку спеціаліста ТОВ «Торг Транс» про проведення обстеження на відповідність ідентифікаційних номерів на предмет фальсифікації.

Цього ж дня спеціалістом ТОВ «Торг Транс» ОСОБА_11 , який не був обізнаний про злочинні дії ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , на підставі завідомо підроблених документів було складено та виготовлено висновок спеціаліста №007074 від 06.04.2015, з проведення обстеження машин на відповідність ідентифікаційних номерів і супровідних документів на предмет фальсифікації машини марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_1 , 1988 року випуску, із помилковим вказанням номеру двигуна С НОМЕР_3 , та в невстановлений органом досудового розслідування час та місці, через представника ТОВ «Торг Транс» ОСОБА_8 , передав ОСОБА_5 .

Після чого, директор ТОВ «ВПЦ «Шампань» ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 , отримавши всі необхідні документи, для здійснення державної реєстрації машини марки БАЗ-6944 заводський номер НОМЕР_1 , продовжуючи свої злочинні дії, перебуваючи в службовому приміщенні державної інспекції сільського господарства Звенигородського району Черкаської області, що розташоване за адресою: Черкаська область м. Звенигородка, вул. Благовісна, 10, не маючи права видавати та посвідчувати відповідні документи, 08.04.2015 звернулася із заявою про державну реєстрацію машини марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_1 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_4 , за товариством, при цьому умисно використали, завідомо підроблені офіційні документи, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення, в розумінні до примітки до ст. 358 КК України, а саме: біржову угоду №120026/1від 18.12.2013, про придбання плаваючого колісного шасі та підроблений висновок №10-03/5270 від 10.03.2015 про відповідність конструкції самостійно складеної машини вимогам безпеки.

Цього ж дня, державним інспектором сільського господарства Звенигородського району Черкаської області ОСОБА_12 , на підставі поданих директором ТОВ «ВПЦ «Шампань» ОСОБА_4 , завідомо підроблених документів: біржової угоди №120026/1від 18.12.2013, про придбання плаваючого колісного шасі у ОСОБА_6 та підробленого висновку №10-03/5270 від 10.03.2015 про відповідність конструкції самостійно складеної машини вимогам безпеки, було здійснено державну реєстрацію права власності за товариством - транспортного засобу марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_1 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_4 , та було видано технічний паспорт серії НОМЕР_5 із присвоєнням реєстраційного номеру НОМЕР_6 , та як наслідок набула 50% права на транспортний засіб марки БАЗ-6944, що належить ОСОБА_6 .

У свою чергу ОСОБА_5 , використовуючи незаконно набуте ОСОБА_4 п`ятдесятивідсоткове право на транспортний засіб марки БАЗ-6944, переслідуючи корисливий умисел, у період часу 28.01.2013, 09.09.2014, 18.09.2014, 25.07.2015, розмістив через свою поштову адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 оголошенняна вебсторінках https://ua.all.biz та ІНФОРМАЦІЯ_2 , всесвітньої мережі «Інтернет», з відомостями про продаж транспортного засобу марки БАЗ-6944, за встановленою ціною 40 тисяч доларів США, що в еквіваленті до національної валюти, станом на жовтень 2015 року становить 882492 грн.

Так, директор ТОВ «ВПЦ «Шампань» ОСОБА_4 разом та за попередньою змовою з ОСОБА_5 , продовжуючи свій злочинний умисел спрямований на незаконну реалізацію майна належного ОСОБА_6 усвідомлюючи, що останній 19.10.2015 перебуває в зоні проведення антитерористичної операції на сході України, перебуваючи за адресою: Черкаська область м. Звенигородка, вул. Б.Хмельницького 38, в невстановлений органом досудового розслідування час, самовільно без попередньої на те згоди співзасновника ТОВ «ВПЦ «Шампань» ОСОБА_6 , який відповідно до Статуту товариства володіє 50% Статутного капіталу, без фактично проведення зборів засновників та складення протоколу учасників зборів Товариства, видала та підписала наказ №2 від 19.10.2015, яким одноосібно прийняла рішення, щодо зняття з обліку для реалізації транспортний засіб марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_1 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_4 , у зв`язку із виробничою необхідністю.

Цього ж дня ОСОБА_4 разом та за попередньою змовою з ОСОБА_5 , продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на заволодіння чужим майном, перебуваючи в службовому приміщенні державного інспектора сільського господарства Звенигородського району Черкаської області ОСОБА_12 , що розташоване за адресою Черкаська область м. Звенигородка, вул. Благовісна, 10, не маючи права видавати та посвідчувати відповідні документи, в невстановлений органом досудового розслідування час, звернулася із заявою про зняття з обліку для реалізації транспортного засобу марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_1 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_4 .

Після чого, директор ТОВ «ВПЦ «Шампань» ОСОБА_4 , переслідуючи корисливий умисел, з метою заволодіння чужим майном, діючи за попередньою змовою із ОСОБА_5 , який за допомогою розміщених оголошень у мережі Інтернет підшукав покупця на придбання транспортного засобу, 20.10.2015 у невстановлений час, перебуваючи на території Військово-патріотичного музею, що фактично знаходиться за адресою: Черкаська область Звенигородський район, хутір Шампанія по вул. Лісова 10, уклала договір купівлі-продажу транспортного засобу марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_1 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_4 , з ОСОБА_13 , згідно якого останньому реалізовано транспортний засіб марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_1 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_4 , за ціною нижче середньо ринкової вартості, а саме 10 000 гривень, які 27.10.2015 перераховано на поточний рахунок Товариства № НОМЕР_7 , відкритий у АТ «Райффайзен Банк Аваль».

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судово-економічної експертизи №2404/18-1 від 24.04.2018, сума матеріальних збитків, завдана ОСОБА_6 від продажу ТОВ «ВПЦ «Шампань» транспортного засобу марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_1 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_4 від 20.10.2015, становить 843080 гривень.

Таким чином, директор ТОВ «ВПЦ «Шампань» ОСОБА_4 , за попередньою змовою з ОСОБА_5 , зловживаючи довірою ОСОБА_6 , придбали право на його майно (шахрайство) та внаслідок незаконної реалізації транспортного засобу марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_1 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_4 спричинили матеріальних збитків останньому в особливо великих розмірах на загальну суму 843080 гривень, що більш ніж в шістсот разів перевищує неоподатковуваний мінімум.

Крім цього, у період часу 17.09.2014 та 08.04.2015 директор ТОВ «ВПЦ «Шампань» ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою із переслідуючи корисливий умисел на повторне придбання права на майно, яке належить ОСОБА_6 , перебуваючи в державній інспекції сільського господарства Звенигородського району Черкаської області на підставі завідомо підроблених документів, а саме: біржових угод №130050від 26.12.2013, №130070від 27.12.2013, №140010/1від 15.04.2014, №140023від 07.07.2014, №140019/1від 04.07.2014, №120035/1від 20.12.2012, №130005/2від 27.11.2013 та висновків №08-07/611 від 08.07.2014, №08-07/612 від 08.07.2014, №08-07/608 від 08.07.2014, №08-07/609 від 08.07.2014, №08-07/610 від 08.07.2014, №10-03/5266 від 10.03.2015 про відповідність конструкції самостійно складеної машини вимогам безпеки, здійснила державну реєстрацію права власності за Товариством, а саме транспортних засобів, які належали ОСОБА_6 марки БРДМ-2, заводський номер НОМЕР_8 , номер двигуна НОМЕР_9 , та як наслідок повторно набула 50% права на транспортний засіб марки БРДМ-2, спричинивши останньому значної шкоди, що становить 62420,5 грн., марки БРДМ-2, заводський номер НОМЕР_10 , номер двигуна НОМЕР_11 , та як наслідок повторно набула 50% права на транспортний засіб, спричинивши останньому значної шкоди, що становить 62420,5 грн., марки БТР-60, заводський номер НОМЕР_12 , номер двигуна НОМЕР_13 , та як наслідок повторно набула 50% права на транспортний засіб, спричинивши останньому значної шкоди, що становить 66227,5грн., марки БТР-60, заводський номер НОМЕР_14 , номер двигуна НОМЕР_15 та як наслідок повторно набула 50% права на транспортний засіб, спричинивши останньому значної шкоди, що становить 66227,5 грн., марки БТР-60, заводський номер НОМЕР_16 , номер двигуна НОМЕР_17 , та як наслідок повторно набула 50% права на транспортний засіб, спричинивши останньому значної шкоди, що становить 66227,5 грн., марки БТР-60, заводський номер НОМЕР_18 , номер двигуна НОМЕР_19 , та як наслідок повторно набула 50% права на транспортний засіб, спричинивши останньому значної шкоди, що становить 119 000 грн., марки БРДМ-1, заводський номер НОМЕР_20 , номер двигуна НОМЕР_21 , та як наслідок повторно набула 50% права на транспортний засіб, спричинивши останньому значної шкоди, що становить 90533 грн.

В період часу з 26.07.2013 по 08.04.2015, в невстановлений органом досудового розслідування місці та час, ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_4 , не маючи права видавати та посвідчувати відповідні документи, зловживаючи довірою свого рідного брата ОСОБА_6 умисно, здійснили складання і видачу завідомо неправдивих документів, шляхом внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, а саме склали та виготовили підроблені документи - біржові угоди №130050від 26.12.2013, №130070від 27.12.2013, №140010/1від 15.04.2014, №140023від 07.07.2014, №140019/1від 04.07.2014, №120035/1 від 20.12.2012, №130005/2 від 27.11.2013, до бланку яких внесли завідомо неправдиві відомості проте, що громадянин ОСОБА_6 діючи як фізична особа, продав ТОВ «ВПЦ «Шампань» запасні частини бувші у використанні до машин броньованих БРДМ-1 та БРДМ-2, всюдиходів БТР-60. В завідомо неправдивих документах, а саме - біржових угодах №130050від 26.12.2013, №140010/1від 15.04.2014, №140019/1від 04.07.2014, №120035/1 від 20.12.2012, №130005/2 від 27.11.2013, ОСОБА_5 переслідуючи корисливий мотив, здійснив підроблення підпису від імені продавця ОСОБА_6 , а ОСОБА_4 будучи обізнаною з фактом підробки підпису ОСОБА_6 , розписалася від імені директора ТОВ «ВПЦ «Шампань» та завірила печаткою Товариства, чим здійснили службове підроблення, а саме: складання та виготовлення документів, що містять інформацію, яка не відповідає дійсності

В подальшому 17.09.2014 та 08.04.2015 на підставі підроблених біржових угод директор ТОВ «ВПЦ «Шампань» ОСОБА_4 , діючи разом з ОСОБА_5 в інспекції сільського господарства Звенигородського району Черкаської області здійснили державну реєстрацію права власності за Товариством - транспортних засобів марки БРДМ-1, заводський номер НОМЕР_20 , номер двигуна НОМЕР_21 ; БРДМ-2, заводський номер НОМЕР_8 , 1980 року випуску, номер двигуна НОМЕР_9 ; БРДМ-2, заводський номер НОМЕР_10 , 1980 року випуску, номер двигуна НОМЕР_11 ; БТР-60, заводський номер НОМЕР_18 , номер двигуна НОМЕР_19 ; БТР-60, заводський номер НОМЕР_12 , номер двигуна НОМЕР_13 ; БТР-60, заводський номер НОМЕР_16 , 1979 року випуску, номер двигуна НОМЕР_17 ; БТР-60, заводський номер НОМЕР_14 , номер двигуна НОМЕР_15 , чим здійснили придбання 50% права на майно (шахрайство), яке належить ОСОБА_6 .

В період часу з 26.07.2013 по 08.04.2015, в невстановлений органом досудового розслідування місці та час, ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_4 , не маючи права видавати та посвідчувати відповідні документи, зловживаючи довірою свого рідного брата ОСОБА_6 умисно, здійснили складання і видачу завідомо неправдивих документів, шляхом внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, а саме склали та виготовили підроблені документи №120026/1 від 18.12.2013, №130006/3від 29.11.2013, до бланку яких внесли завідомо неправдиві відомості проте, що громадянин ОСОБА_6 діючи як фізична особа, продав ТОВ «ВПЦ «Шампань» запасні частини бувші у використанні до плаваючих колісних шасі марки БАЗ-6944.В завідомо неправдивих документах, а саме - біржовій угоді №120026/1 від 18.12.2013, ОСОБА_5 переслідуючи корисливий мотив, здійснив підроблення підпису від імені продавця ОСОБА_6 , а ОСОБА_4 будучи обізнаною з фактом підробки підпису ОСОБА_6 , розписалася від імені директора ТОВ «ВПЦ «Шампань» та завірила печаткою Товариства, чим здійснили службове підроблення, а саме: складання та виготовлення документів, що містять інформацію, яка не відповідає дійсності,

08.04.2015 на підставі підроблених біржових угод директор ТОВ «ВПЦ «Шампань» ОСОБА_4 , діючи разом з ОСОБА_5 перебуваючи в інспекції сільського господарства Звенигородського району Черкаської області, здійснили державну реєстрацію права власності за Товариством - транспортних засобів марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_1 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_4 , БАЗ-6944, 1988 року випуску, заводський номер НОМЕР_22 , номер двигуна НОМЕР_23 , та як наслідок набула 50% права на транспортні засоби марки БАЗ-6944, що належить ОСОБА_6 , чим спричинила останньому тяжкі наслідки у вигляді придбання 50% права на майно в сумі 458365грн., марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_22 , номер двигуна НОМЕР_23 , чим спричинила останньому тяжкі наслідки у вигляді придбання 50% права на майно в сумі 458 367 грн..

В період часу з 26.07.2013 по 08.04.2015, в невстановлений органом досудового розслідування місці та час, ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_4 , не маючи права видавати та посвідчувати відповідні документи, зловживаючи довірою свого рідного брата ОСОБА_6 умисно, здійснили складання і видачу завідомо неправдивих документів, шляхом внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, а саме склали та виготовили підроблені документи - біржові угоди №130050від 26.12.2013, №130070від 27.12.2013, №140010/1від 15.04.2014, №140023від 07.07.2014, №140019/1від 04.07.2014, №120035/1 від 20.12.2012, №130005/2 від 27.11.2013, №120026/1 від 18.12.2013, №130006/3від 29.11.2013 до бланку яких внесли завідомо неправдиві відомості проте, що громадянин ОСОБА_6 діючи як фізична особа, продав ТОВ «ВПЦ «Шампань» запасні частини бувші у використанні до машин броньованих БРДМ-1 та БРДМ-2, всюдиходів БТР-60 та плаваючих колісних шасі марки БАЗ-6944. В завідомо неправдивих документах, а саме - біржових угодах №120026/1 від 18.12.2013, №130050від 26.12.2013, №140010/1від 15.04.2014, №140019/1від 04.07.2014, №120035/1 від 20.12.2012, №130005/2 від 27.11.2013, ОСОБА_5 переслідуючи корисливий мотив, здійснив підроблення підпису від імені продавця ОСОБА_6 , а ОСОБА_4 будучи обізнаною з фактом підробки підпису ОСОБА_6 , розписалася від імені директора ТОВ «ВПЦ «Шампань» та завірила печаткою Товариства, чим здійснили службове підроблення, а саме: складання та виготовлення документів, що містять інформацію, яка не відповідає дійсності.

Директор ТОВ «ВПЦ «Шампань» ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_5 отримавши всі необхідні документи, для здійснення державної реєстрації бронетранспортерів марки БТР-60, заводський номер В02УТ5734, 1979 року випуску, номер двигуна 340647, БТР-60, заводський номер НОМЕР_12 , номер двигуна-238802, БТР-60, заводський номер НОМЕР_14 , номер двигуна НОМЕР_15 , машини броньованої марки БРДМ-2, заводський номер НОМЕР_8 , 1980 року випуску та машини БРДМ-2, заводський номер НОМЕР_10 , 1980 року випуску, номер двигуна НОМЕР_11 , БТР-60, заводський номер НОМЕР_18 , номер двигуна НОМЕР_19 , машини броньованої БРДМ-1, заводський номер НОМЕР_20 , номер двигуна НОМЕР_21 , машини БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_22 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_23 та машини БАЗ 6944, заводський номер НОМЕР_1 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_4 за Товариством, достовірно знаючи, що ОСОБА_6 придбав дані бронетранспортери за власні кошти, продовжуючи свої злочинні дії, які направлені на придбання права на майно, перебуваючи в інспекції сільського господарства Звенигородського району Черкаської області, не маючи права видавати та посвідчувати відповідні документи в невстановлений органом досудового розслідування час, 17.09.2014 та 08.04.2015 здійснила державну реєстрацію, при цьому умисно використали, завідомо підроблені офіційні документи, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення, в розумінні до примітки до ст. 358 КК України, а саме: біржові угоди та висновки №08-07/608 від 08.07.2014, №08-07/609 від 08.07.2014, №08-07/610 від 08.07.2014, №08-07/611 від 08.07.2014, №08-07/612 від 08.07.2014, №10-03/5266 від 10.03.2015, №10-03/5268 від 10.03.2015, №10-03/5269 від 10.03.2015, №10-03/5270 від 10.03.2015 про відповідність конструкції самостійно складеної машини вимогам безпеки, які видані ТОВ «Укр-Тест-Стандарт», чим здійснила придбання 50% права на майно (шахрайство) в загальній сумі 323 524 грн. від 17.09.2014 та 1 126 266 грн. від 08.04.2015.

31.01.2019 ОСОБА_5 вручене письмове повідомлення про підозру, у вчиненні злочинів, передбачених ч.ч. 2, 4 ст. 190, ч. 2 ст. 28, ст. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 28, ч.ч. 1, 2 ст. 366 КК України.

31.01.2019 ОСОБА_4 вручене письмове повідомлення про підозру, у вчиненні злочинів, передбачених ч.ч. 2, 4 ст. 190, ч. 2 ст. 28, ст. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 28, ч.ч. 1, 2 ст. 366 КК України.

28.11.2016 Придніпровським районним судом м. Черкаси, було накладено арешт на транспортні засоби, які зареєстровані за ТОВ «ВПЦ «Шампань», а саме: БАЗ 6944, заводський номер 69444130188, 1988 року випуску, номер двигуна Ц (С) 11КТ1138; БАЗ-6944, заводський номер 69446860188, 1988 року випуску, номер двигуна Ц (С) 11КТ1132; БРДМ-1, заводський номер 406Л70, номер двигуна 01640192; БРДМ-1, заводський номер НОМЕР_20 , номер двигуна Я11ЛТ2686; БРДМ-1, заводський номер 11101504, номер двигуна 001154; БРДМ-2, заводський номер НОМЕР_8 , 1980 року випуску, номер двигуна 24-09427; БРДМ-2, заводський номер НОМЕР_10 , 1980 року випуску, номер двигуна НОМЕР_11 ; МТ-ЛБ, заводський номер 67609004-Б, 1976 року випуску, номер двигуна - 679023; БТР-60, заводський номер НОМЕР_18 , номер двигуна НОМЕР_19 ; БТР-60, заводський номер НОМЕР_12 , номер двигуна-238802; БТР-60, заводський номер НОМЕР_16 , 1979 року випуску, номер двигуна НОМЕР_17 ;БТР-60, заводський номер НОМЕР_14 , номер двигуна НОМЕР_15 ;БТР-70, заводський номер - НОМЕР_24 , номер двигуна НОМЕР_25 ; БТР-80, заводський номер - НОМЕР_26 , номер двигуна НОМЕР_27 ; БТР-152В, заводський номер НОМЕР_28 , номер двигуна НОМЕР_29 ; БТР-40, заводський номер НОМЕР_30 , номер двигуна НОМЕР_31 .

06.02.2017 проведеним обшуком на території ТОВ «ВПЦ Шампань», а саме: Черкаська область Звенигородський район, с. Шампанія вул. Лісова 9, було виявлено наступну техніку: БАЗ-6944, заводський номер 69446860188, 1988 року випуску, номер двигуна С (Ц) 11КТ1132;БРДМ -1, заводський номер НОМЕР_32 , номер двигуна 01640192; БРДМ-1, заводський номер НОМЕР_20 , номер двигуна Я11ЛТ2686; БТР-60, заводський номер НОМЕР_18 , номер двигуна НОМЕР_19 ; БТР-60, заводський номер НОМЕР_16 , 1979 року випуску, номер двигуна НОМЕР_17 , які цього ж дня були передані під відповідальне зберігання директору ТОВ «ВПЦ`Шампань» ОСОБА_4

06.02.2017 проведеним оглядом місця події в адміністративних межах с. Козацьке, а саме: Черкаська область Звенигородський район, с. Козацьке, було виявлено наступну техніку: БТР-60, заводський номер И10УТ7295, номер двигуна-238802; БРДМ-2, заводський номер НОМЕР_10 , 1980 року випуску, номер двигуна НОМЕР_11 , які цього ж дня були передані під відповідальне зберігання директору ТОВ «ВПЦ`Шампань» ОСОБА_4 .

28.07.2018 ОСОБА_5 , були здійсненні дії пов`язані з перевезенням майна Товариства із паркінгу музею «військово-патріотичний музей «Шампань», що розташований за адресою: по вул. Лісова 9, хутір Шампанія Звенигородського району Черкаської області, а саме: БТР-60, заводський номер В02УТ5734, 1979 року випуску, номер двигуна НОМЕР_17 та БРДМ-1, заводський номер НОМЕР_20 , номер двигуна НОМЕР_21 в невідомому напрямку, який жодного правового відношення не має до даного майна. Цього ж дня за заявою співзасновника Товариства ОСОБА_6 було повідомлено поліцію, у зв`язку із чим працівниками поліції було проведено огляд місця події, за адресою: відрізку дороги у с. Козацьке Звенигородського району, Черкаської області, яким було вилучено вищевказані транспорті засоби та передано на відповідальне зберігання ФГ «Шкляр» у особі директора ОСОБА_14 до вирішення питання по суті.

31.01.2019 дані транспортні засоби марки БТР-60, заводський номер НОМЕР_16 , 1979 року випуску, номер двигуна НОМЕР_17 та БРДМ-1, заводський номер НОМЕР_20 , номер двигуна НОМЕР_21 , були передані під відповідальне зберігання потерпілому ОСОБА_6 , так як в ході досудового розслідування було встановлено, що останній їх придбав за власні кошти.

Враховуючи те, що в ході досудового розслідування встановлені першопочаткові документи, які документально підтверджують придбання ОСОБА_6 всюдиходів марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_22 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_33 , БТР-60, заводський номер НОМЕР_18 , номер двигуна НОМЕР_19 , тому на сьогоднішній день виникає необхідність у передачі вказаного майна його законному власнику, оскільки після вручених письмових повідомлень про підозру ОСОБА_5 та ОСОБА_4 у вчиненні злочинів передбачених ч. 4 ст. 190 КК України, останні можуть вчинити шахрайські дії щодо вказаного майна, які полягають у приховуванні, псуванні, знищені чи незаконній реалізації як запчастин, як це було вчинено відповідно до біржових угод, які є підробленими.

12.02.2019 винесено постанову про заміну зберігача майна.

Фактичне місце зберігання транспортних засобів, знаходиться за фактичним розташуванням ТОВ «ВПЦ «Шампань», що знаходиться за адресою: по вул. Лісова 9, х. Шампанія, Звенигородського району Черкаської області, де знаходиться земельна ділянка на якій паркінг, для зберігання транспортних засобів, що на праві приватної власності належить: ОСОБА_4 , на підставі договору дарування №1-2490 від 14.09.2012.

Відповідно до ч. 3 ст. 93 КПК України, потерпілий здійснює збирання доказів шляхом витребування та отримання від органів державної влади, підприємств, установ, організацій службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей, висновків експертів, актів перевірок, ініціювання проведення слідчих дій. Ініціювання потерпілим проведення слідчих дій здійснюється шляхом подання слідчому відповідних клопотань.

Зазначає, що на сьогоднішній день виникла необхідність у проведені огляду транспортних засобів марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_22 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_33 та БТР-60, заводський номер НОМЕР_18 , номер двигуна НОМЕР_19 , на предмет цілісності та механічної справності, з подальшим переданням на відповідальне зберігання потерпілому ОСОБА_6 .

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання про надання дозволу на огляд підтримав та просив його задовольнити.

Заслухавши доводи слідчого, вивчивши матеріали додані до клопотання слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Досудовим розслідуванням встановлені першопочаткові документи, які документально підтверджують придбання ОСОБА_6 всюдиходів марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_22 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_33 , БТР-60, заводський номер НОМЕР_18 , номер двигуна НОМЕР_19 , тому на сьогоднішній день виникає необхідність у передачі вказаного майна його законному власнику, оскільки після вручених письмових повідомлень про підозру ОСОБА_5 та ОСОБА_4 у вчиненні злочинів передбачених ч. 4 ст. 190 КК України, останні можуть вчинити шахрайські дії щодо вказаного майна, які полягають у приховуванні, псуванні, знищені чи незаконній реалізації як запчастин, як це було вчинено відповідно до біржових угод, які є підробленими.

З метою встановлення важливих обставин в кримінальному провадженні, а саме встановлення цілісності транспортних засобів, які належать ОСОБА_6 та їх механічну справність,необхідно провестиогляд напроведення оглядуна територіїфактичного місцярозташування військово-патріотичногоцентру «Шампань»,що знаходитьсяза адресою:по АДРЕСА_2 ,де знаходитьсяземельна ділянкана якійрозташований паркінг,для зберіганнятранспортних засобів,що направі приватноївласності належить: ОСОБА_4 , на підставі договору дарування №1-2490 від 14.09.2012, з метою проведення огляду та вилучення транспортних засобів марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_22 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_33 та БТР-60, заводський номер НОМЕР_18 , номер двигуна НОМЕР_19 , на предмет виявлення тафіксування відомостей, вчиненнякримінального правопорушення, щодо цілісності та механічної справності вказаного майна, з подальшим переданням на відповідальне зберігання потерпілому ОСОБА_6 .

Відповідно до ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті (ч.1 ст. 233 КПК).

Згідно ч. 1 ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Відповідно до ч. 2 ст. 237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

За такихобставин слідчимдоведена наявністьдостатніх підставдля огляду транспортних засобів, які належать потерпілому ОСОБА_6 , а саме встановлення їх цілісності та механічної справності.

Керуючись ст.3, 9, 107, 233-237, 309, 372 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчої ОСОБА_3 про проведення огляду - задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому СУ ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_3 , ст. слідчому СУ ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_15 , ст. слідчому СУ ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_16 , ст. слідчому в ОВС СУ ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_17 , ОСОБА_18

ст.слідчому вОВС СУГУ НПв Черкаськійобласті ОСОБА_19 , слідчому СУГУ НПв Черкаськійобласті ОСОБА_20 ,на проведенняогляду натериторії фактичногомісця розташуваннявійськово-патріотичногоцентру «Шампань»,що знаходитьсяза адресою:по АДРЕСА_2 ,де знаходитьсяземельна ділянкана якійрозташований паркінг,для зберіганнятранспортних засобів,що направі приватноївласності належить: ОСОБА_4 , на підставі договору дарування №1-2490 від 14.09.2012, з метою проведення огляду та вилучення транспортних засобів марки БАЗ-6944, заводський номер НОМЕР_22 , 1988 року випуску, номер двигуна НОМЕР_33 та БТР-60, заводський номер НОМЕР_18 , номер двигуна НОМЕР_19 , на предмет виявлення тафіксування відомостей, вчиненнякримінального правопорушення, щодо цілісності та механічної справності вказаного майна, з подальшим переданням на відповідальне зберігання потерпілому ОСОБА_6 , що має значення для повного та об`єктивного розслідування кримінального провадження та відшкодування збитків завданих інтересам потерпілого.

Дві копії ухвали направити слідчому для виконання, одну з яких для вручення особі, яка володіє майном чи присутня при огляді.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79878008
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду

Судовий реєстр по справі —711/1457/19

Ухвала від 18.02.2019

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Казидуб О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні