Постанова
від 12.02.2019 по справі 183/6669/17
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/799/19 Справа № 183/6669/17 Суддя у 1-й інстанції - Парфьонов Д.О. Доповідач - Макаров М. О.

Категорія 23

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2019 року м. Дніпро

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Дніпровського апеляційного суду в складі:

головуючого - судді Макарова М.О.

суддів - Демченко Е.Л., Куценко Т.Р.

при секретарі - Керімовій-Бандюковій Л.К.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпро цивільну справу за апеляційною скаргою представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 на рішення Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 18 травня 2018 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства "Дар" про розірвання договору оренди земельної ділянки , -

В С Т А Н О В И Л А:

У груднів 2017 року ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до ФГ "Дар" про розірвання договору оренди земельної ділянки.

Позов мотивований тим, що позивачу на праві приватної власності належить земельна ділянка, кадастровий номер НОМЕР_1 (кадастровий номер змінено у зв'язку з пере нумерацію полів на з НОМЕР_3) площею 4,95 га, яка знаходиться на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області. Право власності на вказану земельну ділянку посвідчено Державним актом на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_4, виданим Новомосковською районною державною адміністрацією 16 грудня 2003 року, підтверджується витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку НОМЕР_2 від 30 липня 2015 року.

06 серпня 2015 року між позивачем та відповідачем укладено договір оренди земельної ділянки № 32-15 П, зареєстрований державним реєстратором Реєстраційної служби Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області ОСОБА_3 на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 23996567 від 28 серпня 2015 року, про що до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесений запис про інше речове право за № 10963958.

Згідно з договором позивач, як орендодавець, передала, а орендар - відповідач прийняв в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва без зміни її цільового призначення, яка знаходиться на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області. В оренду передана земельна ділянка загальною площею 4,95 га, в тому числі ріллі 4,95 га. Межі земельної ділянки перенесені в натурі в установленому порядку, кадастровий номер НОМЕР_1. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становила 138626,00 гривень. Договір укладено на 10 років з дати державної реєстрації права оренди земельної ділянки, з урахуванням ротації культур. Сторонами погоджено, що орендна плата вноситься орендарем у наступному виді, а саме в розмірі: 4500,00 гривень на рік, що становить не менше 3 % від вартості земельної ділянки згідно діючого законодавства, або по бажанню орендодавця в натуральному вигляді сільськогосподарською продукцією в такій кількості: Пшениця - 500 кг. Фуражне зерно -1300 кг. Цукор - 50 кг. Соняшник -100 кг., або олії 30 л. Обробіток присадибних ділянок до 0,50 га. Завезення соломи. Орендна плата виплачується за місцем укладання Договору. В разі смерті Орендодавця надається допомога при похованні померлого в розмірі 500,00 грн. В разі несвоєчасного отримання орендної плати, орендар має право виплачувати орендну плату тільки в грошовому виразі. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку приватної власності здійснюється з урахуванням індексації. Орендар сплачує орендну плату протягом терміну дії права оренди земельної ділянки відповідно цього Договору не пізніше 30 грудня поточного року. Передача продукції, та надання послуг в рахунок орендної плати, видача грошових коштів оформляється відповідними актами або іншими документами. Розмір орендної плати переглядається за домовленістю обох сторін, у разі зміни законодавством мінімальної орендної плати, або індексації нормативної грошової оцінки земельної ділянки, в інших випадках передбачених законом. Орендар зобов'язаний приступити до використання земельної ділянки після прийняття її від орендодавця за актом приймання-передачі; використовувати земельну ділянку згідно до умов цього Договору та її цільового призначення; своєчасно та в повному обсязі, згідно умов цього Договору, сплачувати орендну плату; забезпечувати обумовлені у цьому Договорі сервітути, а також права третіх осіб на земельну ділянку (якщо такі є); повернути земельну ділянку за актом приймання-передачі орендодавцеві після закінчення терміну права оренди земельної ділянки відповідно до цього Договору; відшкодувати орендодавцеві нанесену шкоду, якщо господарська діяльність орендаря спричинила погіршення стану та якості земельної ділянки.

Зазначає, що укладаючи Договір сторони погодили між собою, зобов'язання відповідача вносити орендну плату в грошовій формі в розмірі 3 % від нормативної грошової оцінки землі, що на дату укладання договору становило 4500,00 грн., або за бажанням позивача - вносити орендну плату у натуральній формі сільськогосподарською продукцією: пшениця - 500 кг; фуражне зерно - 1300,00 кг, цукор - 50 кг., соняшник - 100,00 кг або олії 30 л. Крім того, за п.7 Договору відповідач повинен був здійснювати обробіток присадибної ділянки позивача до 0,50 га, завозити солому до садиби. Таким чином, Договором визначені дві складові орендної плати, якими є: орендна плата у грошовій форм, або за бажанням позивача - в натуральній; обробіток присадибної ділянки та завезення соломи. Додатково, за настання обставин - допомога при похованні на суму 500,00 грн. За інформацією територіального органу Держгеокадастру у Новомосковському районі Дніпропетровської області, нормативна грошова оцінка земельної ділянки (повного паю) на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровській області становила: станом на 01.01.2015 - 138 626,00 грн., станом на 01.01.2016 - 166 351,00 грн., станом на 01.01.2017 - 166 351,00 грн. Таким чином, враховуючи збільшення нормативної грошової оцінки землі на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області позивач повинен був отримати орендну плату в грошовій формі: за 2015 рік - 4500,00 грн.; за 2016 рік - 4990,53 грн.; за 2017 рік - 4990,53 грн. Також відповідач повинен був надавати позивачу послуги з обробітку присадибної земельної ділянки позивача та завозити солому.

Однак, починаючи з дати укладення договору, відповідач не сплачував орендну плату, як у грошовому виразі або у натуральній формі, так і у вигляді надання послуг (відробітковій формі). За відповідачем рахується заборгованість зі сплати орендної плати за користування земельною ділянкою позивача за період з 2015 до 2017 року на загальну суму 14481,06 грн. у грошовій формі, а також у відробітковій формі у вигляді обробітку присадибної ділянки та завезення соломи позивачу за 3 роки. Внаслідок викладеного та посилаючись на те, що орендна плата не виплачується відповідачем у строк 3 роки, що є систематичним порушенням відповідачем своїх обов'язків за Договором оренди земельної ділянки, просить розірвати договір.

Рішенням Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 18 травня 2018 року у задоволенні позову відмовлено.

Рішення суду мотивовано тим, що позивачем не доведено належними та допустимими доказами факт істотного та систематичного порушення позивачем умов договору оренди, порушення прав позивача.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1, через свого представника просила рішення суду скасувати та ухвалити нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити в повному обсязі, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Апеляційна скарга мотивована тим, що суд першої інстанції не взяв до уваги, що відповідач у повній мірі не виконує взяті на себе за договором оренди земельної ділянки зобов'язання, а тому вона власниця земельною ділянки має право на його дострокове розірвання у судовому порядку.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги і заявлених вимог, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення, з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що позивачу на праві приватної власності належить земельна ділянка, кадастровий номер НОМЕР_1 (кадастровий номер змінено у зв'язку з пере-нумерацію полів на з НОМЕР_3) площею 4,95 га, яка знаходиться на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області. Право власності на вказану земельну ділянку посвідчено Державним актом на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_4, виданим Новомосковською районною державною адміністрацією 16 грудня 2003 року, підтверджується витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку НОМЕР_2 від 30 липня 2015 року.

Також, матеріали справи свідчать, що ОСОБА_1 має в користуванні земельну ділянку розміром 0,10 га, розташовану на території Попасненської сільської ради.

06 серпня 2015 року між ОСОБА_1 (Орендодавець) та ФГ Дар (орендар) укладено договір № 32-15 П оренди земельної ділянки, площею 4,95 га, кадастровий номер НОМЕР_1, зареєстрований державним реєстратором Реєстраційної служби Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області ОСОБА_3 на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 23996567 від 28 серпня 2015 року, про що до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесений запис про інше речове право за № 10963958.

Згідно з Договором позивач передав, а відповідач прийняв в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва без зміни її цільового призначення, яка знаходиться на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області. В оренду передана земельна ділянка загальною площею 4,95 га, в тому числі ріллі 4,95 га. Межі земельної ділянки перенесені в натурі в установленому порядку, кадастровий номер НОМЕР_5. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становила 138626,00 гривень. (п.1-3).

За п.6 Договору, його укладено на 10 років з дати державної реєстрації права оренди земельної ділянки, з урахуванням ротації культур.

Відповідно до п.7 Договору, сторонами погоджено, що орендна плата вноситься орендарем у наступному виді, а саме в розмірі: 4500,00 грн. за рік, що становить не менше 3% від вартості земельної ділянки згідно з діючим законодавством, або по бажанню орендодавця в натуральному вигляді сільськогосподарською продукцією в такій кількості: Пшениця - 500 кг. Фуражне зерно -1300 кг., Цукор - 50 кг., Соняшник -100 кг., або олії 30 л. та обробіток присадибних ділянок до 0,50 га. Завезення соломи. Орендна плата виплачується за місцем укладання Договору. В разі смерті Орендодавця надається допомога при похованні померлого в розмірі 500,00 грн. В разі несвоєчасного отримання орендної плати, орендар має право виплачувати орендну плату тільки в грошовому виразі. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку приватної власності здійснюється з урахуванням індексації (п.8 Договору). Орендар сплачує орендну плату протягом терміну дії права оренди земельної ділянки відповідно цього Договору не пізніше 30 грудня поточного року (п.9 Договору). Передача продукції, та надання послуг в рахунок орендної плати, видача грошових коштів оформляється відповідними актами або іншими документами (п.10 Договору). Розмір орендної плати переглядається за домовленістю обох сторін, у разі зміни законодавством мінімальної орендної плати, або індексації нормативної грошової оцінки земельної ділянки, в інших випадках передбачених законом (п.11 Договору). За прострочення платежів Орендар сплачує пеню в розмірі 0,03 % за кожен день прострочення (п.12 Договору).

Пунктом 21 Договору до прав Орендодавця віднесено право вимагати, в тому числі, від Орендаря своєчасної сплати орендної плати.

За п.24 Договору, Орендар зобов'язаний, в тому числі, своєчасно та в повному обсязі, згідно умов цього Договору, сплачувати орендну плату.

П.30 Договору передбачено, що розірвання договору в односторонньому порядку не передбачено. При цьому, п.29 Договору передбачено можливість розірвання Договору на підставі рішення суду.

Відповідно до п.32 Договору, за невиконання умов Договору сторони несуть відповідальність згідно з законодавством та умовами Договору.

Між сторонами складено акт прийому-передачі належної позивачу земельної ділянки б/н, б/д.

Згідно з листом Відділу у Новомосковському районі Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області № 307/0/200-18 від 13 лютого 2018 року, нормативно грошова оцінка: КСП Правда , станом на 01 січня 2016 року вартість одного паю становить 166351 грн.; КСП Правда , станом на 01 січня 2015 року вартість одного паю становить 138626 грн.; КСП Правда , станом на 01 січня 2014 року вартість одного паю становить 110990 грн.; КСП Правда , станом на 01 січня 2013 року вартість одного паю становить 110990 грн.

Також з листа Новомосковської об'єднаної Державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Дніпропетровській області № 235/10/04-08-07-05 від 22 лютого 2018 року, наданого на запит представника позивача щодо надання довідок про сплату податку на доходи фізичних осіб, в тому числі і ОСОБА_1 за 2015-2017 роки, вбачається, що безпосередньо ОСОБА_1 сплата податку податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку інших ніж заробітна плата (код бюджетної класифікації 11010400) у 2015-2017 роках не здійснювалась. При сплаті податку ФГ ДАР , (код ЄДРПОУ 20209819) Податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку у вигляді заробітної плати (код платежу 11010100), при вибірковій перевірці поля призначення платежу виявлено, що платником ФГ ДАР , податок перераховується загальною сумою без зазначення переліку фізичних осіб, за кого перераховується такий податок. Таким чином, інформацію про сплату податку ОСОБА_1 згідно діючих нормативних документів, надати неможливо.

З наданої суду відомості № 1 (Попас. с/р) до накладної № 95 від 27 листопада 2015 року Видача с/г продукції в рахунок орендної плати за 2015 рік громадянам с. Попасного , у рядку № 104 якої міститься підпис особи напроти імені позивача про отримання продукції: пай -1, пшениця - 0,400 тон, ячмінь - 0,700 тон, кукурудза - 0,600 тон, соняшник - 0,100 тон. Всього на суму - 4200,00 грн., нараховано - 5029,94 грн. Щодо вартості продукції вказано довідково: ціна 1 т. пшениці - 2400,00 грн., 1 т. ячменю - 2400,00 грн., 1 т. кукурудзи - 1800,00 грн., 1 т. соняшнику - 4800,00 грн. На 1 пай видається продукція: пшениця 0,4 т., ячмінь 0,7 т., кукурудза 0,6 т., соняшник 0,1 т. разом 1,8 т. ціною 4200,00 грн. Нормативно грошова оцінка земельної ділянки (паю) у 2015 році - 138626,00 грн. Норма видачі продукції - не менше 3% від 4158,780.

Також, з наданої суду відомості № 1 (Попас. с/р) до накладної № б/н від 2016 року Видача с/г продукції в рахунок орендної плати за 2016 рік громадянам с. Попасного , у рядку № 104 якої міститься підпис особи напроти імені позивача про отримання продукції: кількість паїв - 1, пшениця - 0,400 тон, ячмінь - 0,700 тон, кукурудза - 0,600 тон, соняшник - 0,100 тон. Всього на суму - 4200,00 грн., нараховано - 5029,94 грн. Щодо вартості продукції вказано довідково: ціна 1 т. пшениці - 2400,00 грн., 1 т. ячменю - 2400,00 грн., 1 т. кукурудзи - 1800,00 грн., 1 т. соняшнику - 4800,00 грн. На 1 пай видається продукція: пшениця 0,4 т., ячмінь 0,7 т., кукурудза 0,6 т., соняшник 0,1 т. разом 1,8 т. ціною 4200,00 грн. Нормативно грошова оцінка земельної ділянки (паю) у 2016 році - 138626,00 грн. Норма видачі продукції - не менше 3% від НГО паю, тобто 4158,780 грн.

З наданої суду відомості № 2 (Попас. с/р) до накладної № 7 від 26 грудня 2017 року Видача с/г продукції в рахунок орендної плати за 2016 рік громадянам с. Попасного , у рядку № 104 якої міститься підпис особи напроти імені позивача про отримання продукції: кількість паїв - 1, пшениця - 1 тонна, ячмінь - 1 тонна, кукурудза - 1 тонна, соняшник - 0,240 тонни. Всього на суму - 12000,00 грн., нараховано - 14906,83 грн. Щодо вартості продукції вказано довідково: ціна 1 т. пшениці - 3600,00 грн., 1 т. ячменю - 3000,00 грн., 1 т. кукурудзи - 3180,00 грн., 1 т. соняшнику - 9250,00 грн. На 1 пай видається продукція: пшениця 1 т., ячмінь 1 т., кукурудза 1 т., соняшник 0,24 т. разом 3,24 т. ціною 12000,00 грн.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції обґрунтовано виходив з того, що позивачем не надано належних та допустимих доказів обґрунтованості пред'явлених позовних вимог, оскільки ним не доведено факту істотного та систематичного порушення умов спірного договору оренди земельної ділянки.

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду виходячи з наступного.

За змістом частини другої статті 792 ЦК України майнові відносини, що виникають з договору найму (оренди) земельної ділянки, є цивільно-правовими, ґрунтуються на засадах рівності, вільного волевиявлення та майнової самостійності сторін договору та, крім загальних норм цивільного законодавства, щодо договору, договори найму регулюються актами земельного законодавства - ЗК України, Законом України Про оренду землі .

Законом України Про оренду землі визначаються умови укладення, зміни, припинення і поновлення договору оренди землі.

За змістом ст.13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Розмір та умови орендної плати, що зазначені в договорі оренди, не можуть суперечити чинному на час укладення договору оренди (стаття 21 Закону України Про оренду землі ).

Згідно із ч.1 ст.32 Закону України Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Колегія суддів наголошує на тому, що доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір, тому подання позивачем доказів на підтвердження наведених вище обставин є обов'язковим, оскільки в цій частині між позивачем та відповідачем виник спір про право, і такі докази матимуть значення для ухвалення рішення у справі. Докази, які позивач повинен подати в рахунок обґрунтування всіх тих обставин, на які він посилається як на підставу для задоволення його вимог, і на підставі яких суд в подальшому встановлює наявність або відсутність підстав для задоволення позову чи відмови у його задоволенні, повинні бути виключно належними та допустимими.

Позивач, як сторона по справі, зобов'язаний довести ті обставини, на які він посилається як на підставу своїх вимог, відповідно до ст.81 ЦПК України.

Нормами ст.77 ЦПК України передбачено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Подавши свої докази, сторони реалізували своє право на доказування і одночасно виконали обов'язок із доказування, оскільки ст.81 ЦПК закріплює правило, за яким кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Позивачем не доведено істотного систематичного порушення умов спірного договору оренди земельної ділянки.

В свою чергу відповідачем надано докази здійснення орендної плати як у грошовій так і у натуральній формах.

Крім того, статтею 24 Закону України Про оренду землі передбачено, зокрема, що орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати, доказів того, що позивач як орендодавець звертався з будь-якими вимогами до відповідача матеріали справи не містять.

Також, пунктом д ч.1 ст.141 ЗК України встановлено, що підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Аналіз указаних норм дає підстави для висновку, що підставою для розірвання договору оренди землі є систематична несплата орендної плати. Зазначені положення закону вимагають систематичної (два та більше випадки) несплати орендної плати, передбаченої договором, як підстави для розірвання договору оренди. При цьому, фундаментальне значення, крім ознаки систематичність , має значення саме несплата орендної плати.

У даному випадку факт систематичної несплати орендної плати відсутній.

Колегія суддів також зазначає, що в позовній заяві не зазначено про факти відмови (або нереагування) відповідача у виконані умов договору оренди щодо безкоштовного завезення соломи до садиби позивача, безкоштовної оранки та/або культивації присадибної земельної ділянки позивача. Про наявність заперечень щодо доводів відповідача про відсутність звернень позивача для надання йому вищевказаних безкоштовних послуг позивачем не зазначено.

Безкоштовна доставка придбаної ним соломи чи виконання інших робіт (оранка, культивація присадибної ділянки) неможлива без волевиявлення позивача та доведення його до відома ФГ "Дар".

Посилання апеляційної скарги на те, що за умовами укладеного договору орендна плата повинна виплачуватися лише у грошовій формі та тільки за його бажанням сільськогосподарською продукцією не можуть слугувати підставою для задоволення позову оскільки з матеріалів справи вбачається, що умови договору виконувались як і у грошовій так і у натуральній формах.

Також колегія суддів звертає увагу на те, що у разі наявності заборгованості з орендної плати позивач має право звернутися з позовом саме про стягнення заборгованості з орендної плати.

Щодо посилання апелянта на неправомірне утримання податку з орендної плати, то колегія суддів зазначає таке.

Пунктом 167.1 статті 167 ПК України передбачено, що ставка податку на доходи фізичних осіб становить 15 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2-167.6 цієї статті) у тому числі, але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, якщо база оподаткування для місячного оподатковуваного доходу не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (далі у цьому пункті - мінімальна заробітна плата).

З 2015 року, відповідно до п.16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПК України, тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір. Платниками збору є особи, визначені пунктом 162.1 статті 162 цього Кодексу. Об'єктом оподаткування збором є доходи, визначені статтею 163 цього Кодексу. Ставка збору становить 1,5 відсотка від об'єкта оподаткування, визначеного підпунктом 1.2 цього пункту. Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому статтею 168 цього Кодексу, за ставкою, визначеною підпунктом 1.3 цього пункту.

Таким чином, з урахуванням норм ПК України, відповідно до п.4.2 Договору, під час виплати орендної плати з суми нарахованої орендної плати підлягає відрахуванню податок на прибуток фізичних осіб та військовий збір.

З огляду на наведені положення закону та фактичні обставини справи колегія суддів вважає, що суд першої інстанції правильно вирішив спір по суті, не допустивши при цьому порушень норм матеріального та процесуального права.

На підставі наведених вище обставин апеляційний суд приходить до висновку, що доводи, викладені в апеляційній скарзі висновків суду не спростовують та не містять підстав для скасування рішення суду.

На підставі наведеного колегія суддів вважає, що рішення суду першої інстанції ґрунтується на засадах верховенства права, є законним і обґрунтованим, ухвалено відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права, відповідає завданню цивільного судочинства, ухвалено на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Керуючись ст.ст. 259, 367, 374, 375 ЦПК України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 - залишити без задоволення.

Рішення Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 18 травня 2018 року - залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її проголошення і може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий суддя М.О. Макаров

Судді Е.Л. Демченко

Т.Р. Куценко

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення12.02.2019
Оприлюднено19.02.2019
Номер документу79889249
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —183/6669/17

Постанова від 12.02.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 09.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Красвітна Т. П.

Ухвала від 02.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Красвітна Т. П.

Рішення від 18.05.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Рішення від 18.05.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 29.12.2017

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні