Ухвала
від 15.02.2019 по справі 524/389/19
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/389/19

Провадження № 1-кс/524/302/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2019 року слідчий суддя Автозаводського районного суду м. Кременчука ОСОБА_1 , секретаря судового засідання ОСОБА_2 , з участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів по кримінальному провадженні № 12015170000000790 від 29.10.2015 року, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 12015170000000790 від 29.10.2015 року, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України. Клопотання погоджене з прокурором Кременчуцької місцевої прокуратури ОСОБА_4 .

В обґрунтування клопотання зазначає, що 27.10.2015 року на адресу СУ УМВС України в Полтавській області надійшов рапорт працівників УПЗСЕ УМВС України в Полтавській області про те, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , вчиняють злочин, що полягає у привласненні частини державних коштів в особливо великих розмірах, що виділяються комунальними підприємствами для виконання водопровідних, водоочисних та інших робіт.

Встановлено, що ОСОБА_7 вступивши у злочинну змову з фактичним керівником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_6 , дійшли до злочинного умислу направленого на привласнення грошових коштів комунальних підприємств Полтавської області, зокрема: КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », КП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », та інших регіонів України, при виконанні робіт з монтажу водопровідних мереж та постачання водоочисних хімічних реагентів.

Механізм злочинної діяльності полягає в плануванні вказаною групою осіб привласнення частини державних коштів, які будуть перераховані генеральному підряднику, шляхом здійснення псевдо фінансово-господарських операції генпідрядника з підприємствами, що містять ознаками фіктивності та зняття даних коштів готівкою з їх рахунків.

Фактично проведення робіт виконуються силами неофіційно працевлаштованих найманих робітників а будівельні матеріали придбано за значно нижчими цінами.

Слідчому для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ та можливість вилучення оригіналів первинних документів фінансово-господарської та бухгалтерської документації, щодо взаємовідносин КП « ІНФОРМАЦІЯ_6 », (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ) за період часу з 2014 по 2015 роки, які знаходяться у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий ОСОБА_3 у судовому засіданні клопотання підтримав.

Представник КП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » у судове засідання не з`явився, про дату розгляду клопотання повідомлявся належним чином, на адресу суду направив клопотання про розгляд справи без його участі.

Заслухавши слідчого, дослідивши додані до клопотання матеріали, приходжу до наступного.

Відповідно до ч.1,п.5ч.2ст.131КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Заходами забезпечення кримінального провадження є, зокрема, тимчасовий доступ до речей і документів.

Частиною 3ст.132КПК України передбачено, що застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду обставини, на які вони посилаються. До клопотання слідчого, прокурора про застосування, зміну або скасування заходу забезпечення кримінального провадження додається витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання (ч.ч. 5, 6 ст. 132 КПК України).

Згідно ст.84КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому діючим цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий. Прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

За ч.2ст.93КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей….

Відповідно до положення ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п.5та 6ч.2ст.160КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів зазначаються,зокрема,значення речейі документівдля встановленняобставин укримінальному провадженні та можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.5ст.163КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Клопотання слідчого ґрунтується на рапорті працівників УПЗСЕ УМВС України та на припущеннях, що існує механізм злочинної діяльності, який полягає у плануванні групою осіб привласнення частини державних коштів.

Поняття «обґрунтована підозра» не визначене у національному законодавстві та, зважаючи на положення, закріплені у ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», слідчим суддям слід враховувати позицію Європейського суду з прав людини, відображену, зокрема, у п. 175 рішення від 21.04.2011 року у справі «Нечипорчук і Йонкало проти України», відповідно до якої «термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення (рішення у справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30.08.1990 року, Series A, № 182.

У поданому клопотанні відсутні посилання на належні докази вчинення кримінального правопорушення посадовими особами КП « ІНФОРМАЦІЯ_6 ». Також відсутній конкретний перелік документів, до яких необхідно здійснити тимчасовий доступ з можливістю їх вилучення в оригіналі.

Окрім того, згідно письмових пояснень представника у КП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » відсутня інформація щодо змісту клопотання, а саме: щодо переліку документів фінансово-господарської, бухгалтерської документації та контрагентів.

На підставі викладеного, відповідно до ст.ст. 132, 160, 163-165, 376 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_6 », у кримінальному провадженні № 12015170000000790 від 29.10.2015 року, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали буде оголошено 18.02.2019 року о 10 год 00 хв.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення15.02.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —524/389/19

Ухвала від 15.02.2019

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 15.02.2019

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 15.02.2019

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 15.02.2019

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні