Ухвала
від 08.02.2019 по справі 760/3542/19
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження № 1-кс/760/2499/19

Справа№760/3542/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

08 лютого 2019 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши клопотання начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 , погоджене із прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, в рамках досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017110130000029 від 29.12.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст.205 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді з клопотаннямпро тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 та розкрити банківську таємницю щодо діяльності та фінансового стану ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Клопотання обґрунтовуєтим,що Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, що внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017110130000029 від 29.12.2017 року, за фактом можливої причетності гр. ОСОБА_5 та ОСОБА_6 до створення (придбання) підприємств з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_3 ) з метою прикриття незаконної діяльності, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 та ОСОБА_6 здійснювали реєстрацію, перереєстрацію фіктивних підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_7 ) та використовували їх з метою надання надання послуг з прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Допитаний свідок засновник та директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ОСОБА_7 показав, що без мети зайняття підприємницькою діяльністю, на прохання свого знайомого за грошову винагороду підписав документи для реєстрації даних підприємств, ніякого відношення до фінансово господарської діяльності не має. Також, вказаний громадянин на прохання свого знайомого здійснив відкриття банківських рахунків для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 »,

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », однак ними не розпоряджався. Крім того, ОСОБА_7 в особі, що надавала йому на підпис реєстраційні документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 »

ОСОБА_5 .

Таким чином, під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 здійснює реєстрацію підприємств без відома осіб, які являються засновниками чи посадовими особами та використовують вказані підприємства для задіяння у схемах з формування штучного податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки.

Таким чином, враховуючи вищевикладене можна зробити висновок, що реквізити та відкриті банківські рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » використовувались невстановленими досудовим розслідуванням особами, з метою прикриття незаконної діяльності, зокрема вчинення фінансових операцій, проведених внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння.

В ході проведення досудового розслідування даного кримінального провадження виникла необхідність в розкритті банківських рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Оглядом «Інформаційно-аналітичної бази даних «Податковий блок» встановлено, що у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) відкрито банківський рахунок № НОМЕР_9 у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 ».

Таким чином, вважає слідчий можна прийти до висновку, що у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » знаходяться документи та відомості, які мають значення для встановлення обставин у даному кримінальному провадженні, а саме:

- виписка про рух грошових коштів по рахунку № НОМЕР_10 відкритий ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ;

- документи щодо відкриття та користування вказаним рахунком підприємством ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ;

- грошові чеки, квитанції та інші документи на отримання готівкових коштів по рахунку № НОМЕР_10 .

- копії протоколів системи «Клієнт - банк» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назви операцій та ІР адреса клієнта, як у паперовому так і електронному вигляді.

Слідчий в клопотанні зазначає, що вищевказані документи у кримінальному провадженні мають важливе значення, оскільки в них містяться зразки підпису та почерку службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та інших осіб, що мали доступ до рахунку, які необхідні для проведення почеркознавчої експертизи. У виписках про рух коштів по рахунку та інших документах, пов`язаних з відкриттям рахунку, отримання готівкових коштів з рахунку, можуть міститися дані, що підтверджують факт перерахування грошових коштів з банківського рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на банківські рахунки інших підприємств, відомості про підприємства, які перерахували грошові кошти на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та подальший їх рух та перетворення у готівкову форму.

Відомості, що містяться у документах, пов`язаних з відкриттям (закриттям) банківських рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », отриманням готівкових коштів з рахунків підприємств, а також відомості про рух коштів по зазначеним вище рахункам, що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні для доведення вчинення невстановленими досудовим розслідуванням особами фіктивного підприємства з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Слідчий подав до суду заяву в якій просив проводити розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримав з наведених у ньому підстав.

Згідно з нормою ч. 1ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Суд, відповідно до частини другої ст. 163 КПК України визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи за наведених слідчого підстав.

Вивчивши матеріаликлопотання ікримінального провадження,вважаю,що клопотанняпідлягає задоволенню,виходячи знаступного.

З матеріалів клопотання вбачається, що слідчим управлінням фінансових розслідувань головного управління ДФС у Київській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №32018110000000038 від 24.05.2018 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

За змістом пункту 5 частини 1статті 162 КПК Українивказана інформація є відомостями, які можуть становити банківську таємницю і є охоронюваною законом таємницею.

Відповідно дост.60Закону України«Про банкита банківськудіяльність»,інформація щододіяльності тафінансового стануклієнта,яка сталавідомою банкуу процесіобслуговування клієнтата взаємовідносинз нимчи третімиособами принаданні послугбанку,є банківськоютаємницею.Банківською таємницею,зокрема,є:1)відомості пробанківські рахункиклієнтів,у томучислі кореспондентськірахунки банківу Національномубанку України; 2) операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди; 3) фінансово-економічний стан клієнтів .

Згідно зі ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 2 ст. 160 КПК України передбачено вичерпний перелік відомостей, які повинно містити клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи викладене, перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, прихожу до висновку про необхідність задоволення клопотання про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 та розкрити банківську таємницю щодо діяльності та фінансового стану ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Таким чином, слідчий суддя прийшов до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати начальнику другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_8 , слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_9 , слідчим слідчої групи або уповноваженій особі за дорученням слідчого, на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні

АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 та розкрити банківську таємницю щодо діяльності та фінансового стану ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме надати тимчасовий доступ до наступних документів та відомостей:

виписок про рух грошових коштів по рахунку № НОМЕР_10 , відкритому ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за період з 11.02.2016 по05.02.2019, з інформацією про: рух грошових коштів по рахунку за вказаний період; залишок грошових коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб контрагентів та банківські установи, в яких вони відкриті; назви юридичних (фізичних) осіб контрагентів, їх кодиЄДРПОУ, у паперовому та електронному вигляді.

документів щодо відкриття та користування вказаного рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (заяв, карток із зразками підписів та відбитком печатки, довідок, довіреностей, протоколів загальних зборів засновників (учасників), наказів, рішень власника, статутів, реєстраційних карток, довідок з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, свідоцтв про державну реєстрацію юридичної особи, банківських договорів (із додатками) та всіх інших документів, які подавались ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » до установи банку і знаходяться в банку.

грошових чеків, квитанцій та інших документів на отримання готівкових коштів по вказаному рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за період з 11.02.2016 по05.02.2019.

копії протоколів системи «Клієнт - банк» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назви операцій та ІР адреса клієнта, як у паперовому так і електронному вигляді.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

У разі відмови виконувати ухвалу, слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.02.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —760/3542/19

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Антипова І. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні