Рішення
від 20.02.2019 по справі 484/5676/18
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 484/5676/18

Провадження № 2/484/401/19 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.02.2019 року Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

в складі: головуючого - судді Панькова Д.А.

секретаря судового засідання - Панчук О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Первомайську цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Чаусівської сільської ради до ОСОБА_1, ОСОБА_2; треті особи: Орган опіки та піклування Первомайської райдержадміністрації, КП "Первомайський центр соціально-психологічної реабілітації дітей" про позбавлення батьківських прав, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду із позовом з вимогою позбавити відповідачів батьківських прав по відношенню до їх неповнолітніх дітей, мотивуючи свої вимоги тим, що на території Чаусівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області за адресою: АДРЕСА_1, проживає сім'я: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, які мають двох малолітніх дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4. Батьки дітей не одружені, чоловік визнав батьківство відносно своїх дітей та всі проживають однією родиною.

Родина систематично мігрує з одного місця проживання на інше. До вересня 2017 року родина мешкала в АДРЕСА_3 у власному будинку з незадовільними умовами проживання, потім переїхали в АДРЕСА_2, де проживали з квітня по червень, а з червня 2018 року проживають в АДРЕСА_1, звідки і було вилучено дітей.

Дана родина перебуває на обліку в службі у справах дітей Первомайської райдержадміністрації, як така, що перебуває у складних життєвих обставинах, батьки систематично ухиляються від виконання батьківських обов'язків, щодо виховання дітей та перебувають під соціальним супроводом в Первомайському районному центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, як асоціальна сім'я, знаходиться на постійному контролі Чаусівської сільської ради.

Сім'я на даний час проживає у найманому будинку, який складається з двох кімнат (тільки одна з них житлова) та коридору, який знаходиться в занедбаному та занехаяному стані. В одній кімнаті разом з малолітніми дітьми проживають і батьки, у дітей одне спальне ліжко на двох, батьки сплять на підлозі на брудних ряднинах, стіл, шафа покриті великим шаром бруду та пилу, в помешканні важке та затхле повітря, навкруги дуже брудно, на підлозі фекалії собаки та мишей. Змінна та чиста постільна білизна та чистий одяг взагалі відсутні, дитячі речі та речі батьків розкидані в кутках по кімнаті, в будинку порушено санітарно-гігієнічні норми, відсутні речі першої необхідності, будь-які продукти харчування, засоби гігієни для дітей та дорослих. Для малолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 зовсім відсутні умови для нормального розвитку та взагалі будь-якого існування, навчання та проведення дозвілля. Діти дуже часто ходять брудні, голодні та недоглянуті, не здорові у зв'язку з тим що батьки постійно перебувають у стані алкогольного сп'яніння і просто не можуть та не мають бажання виконувати свої батьківські обов'язки та контролювати свої дії. Батьки офіційно ніде не працюють, перебиваються тимчасовими заробітками, гроші отримані від тимчасового підробітку по людях використовують не за призначенням, систематично зловживають спиртними напоями, не звертаючи будь-якої уваги на дітей.

Основні проблеми в цій сім'ї почалися ще влітку 2014 року, коли батьки почали систематично зловживати спиртними напоями.

Діти на обліку перебувають вдруге (вперше поставлено 29.05.2014 року), у зв'язку з тим, що 09.07.2014 року № 410 та 17.10.2014 року № 623 було отримані доповідні від центру первинної медико-санітарної допомоги Первомайського району, щодо неналежного виконання батьками батьківських обов'язків, де було повідомлено, що жінка при вагітності з другою дитиною на облік до жіночої консультації не стала, під час вагітності лікарем не оглядалась, пологи відбулися на дому.

16.10.2014 року фельдшер відвідала сім'ю ОСОБА_1 за адресою їх проживання - будинок був закритий. Увечері, на початку дев'ятої години вечора, фельдшер знову відвідала дану родину, але двері ніхто не відкрив, але медпрацівник чула плач дитини. На вимогу відкрити двері, прозвучала нецензурна лайка. Негайно фахівець викликала ШМД та поліцію. Коли з працівниками ШМД та поліцією потрапили до помешкання, то застали там застілля, в якому брали участь мати та батько дітей. Світло в будинку було відрізане. Щоб добратися до малолітніх дітей присвічували сірниками та телефонами. По всьому будинку бруд, неприємний запах, дуже холодно. Діти спали в дальній кімнаті на дивані. Хлопчик спав в сорочці та памперсі, ліжко де спав ОСОБА_4 в фекальних масах та сечі. Дитина була дуже холодна (при вимірюванні температури - 35,9). ОСОБА_3 - в одязі, в якому ходила по будинку. Матір та двох дітей було доставлено в приймальне відділення Первомайської центральної районної лікарні. Обох дітей було терміново госпіталізовано в педіатричне відділення, де спочатку їх покупали, обігріли та накормили. Жінку після гігієнічних процедур залишили в приймальному відділенні до ранку, тому що вона перебувала в глибокому стані алкогольного сп'яніння - 2,6 проміле.

Родина ОСОБА_1 перебуває на обліку в Первомайському районному центрі соціальних служб для сім'ї дітей та молоді з 2013 року, а під соціальним супроводом з 27.11.2013 по 13.03.2015 року у зв'язку з складними життєвими обставинами, незадовільними матеріально - побутовими умовами проживання та з 31.07.2018 по теперішній час - у зв'язку з неналежним виконанням батьківських обов'язків (систематичним зловживання батьками спиртними напоями, незадовільними матеріально-побутовими умовами, відсутніми умовами для проживання та нормальному розвитку дітей). Працівники центру допомагали батькам подолати складні життєві обставини, надавали ряд комплексної допомоги, рекомендації, поради, намагалися допомогти в межах своїх повноважень та можливостей.

Працівники служби у справах дітей Первомайської райдержадміністрації спільно з спеціалістами Первомайського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, та працівниками сільської ради з відповідачами неодноразово проводили бесіди щодо покращення умов проживання та виховання дітей, підготовлено та направлено клопотання служби у справах дітей до Первомайського відділу поліції про притягнення батьків до адміністративної відповідальності, попереджали про можливість вилучення дітей у зв'язку з загрозою їх життю та здоров'ю, позбавлення батьківських прав в разі, якщо нічого не зміниться. Однак, ніяких висновків батьки дітей так і не зробили, з часом ситуація тільки погіршувалась.

За клопотанням служби у справах дітей Первомайської райдержадміністрації 07.06.2018 року № 576/01-08, направленням служби у справах дітей Миколаївської облдержадміністрації від 07.06.2018 року № 92/02-18, дітей було влаштовано до КЗ Первомайського центру соціально-психологічної реабілітації дітей Миколаївської обласної ради 08.06.2018 року, де вони перебувають до сьогоднішнього часу.

На даний час вже більше шести місяців діти перебувають поза родиною, батько та матір дітей так нічого і не зробили для повернення дітей в родину, продовжують ігнорувати всі надані рекомендації для виправлення даної ситуації, не цікавляться станом здоров'я та життям, успіхами своїх дітей. За час перебування дітей в центрі батьки жодного разу їх не відвідували, в телефонному режимі станом здоров'я та потребами дітей так і не поцікавились жодного разу.

14.11.2018 року родину ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було розглянуто на засіданні комісії з питань захисту прав дитини при Первомайській райдержадміністрації, у зв'язку з тим що батьки систематично ігнорують виконання батьківських обов'язків.

Вищевказане, у відповідності до ст.164 СК України є підставою для позбавлення відповідачів батьківських прав щодо дітей у зв'язку з ухиленням від виконання своїх обов'язків по їх вихованню.

Представник позивача в судове засідання надав заяву з проханням слухати справу у його відсутність, позов підтримав в повному обсязі, просив його задовольнити.

Відповідачі у судове засідання не з'явилися, надіслали на адресу суду заяви з проханням слухати справу у їх відсутність, позовні вимоги визнали, не заперечували проти позбавлення їх батьківських прав.

Представники третіх осіб в судове засідання надали заяви з проханням слухати справу у його відсутність, при розгляді справи поклалися на розсуд суду у відповідності до вимог законодавства.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Згідно зі ст. 51 Конституції України, ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття.

У відповідності зі ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: не забрали дитину з полового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України Про охорону дитинства , ч. 2, 3 ст.150 та ст. 180 СК України передбачено, що кожна дитина має право на піклування батьків, і батьки мають право та зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний та моральний розвиток, створювати належні умови для розвитку її здібностей та несуть відповідальність за невиконання та ухилення від виконання батьківських обов'язків. Відповідно до ст. 164 СК України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав по відношенню до своїх дітей з ухилення від виконання батьківських обов'язків.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 р. № 3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав , ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: якщо батьки не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для його нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню ними загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання освіти.

Суд вважає, що позов підлягає задоволенню з урахуванням наступного: в судовому засіданні встановлений факт ухилення відповідачів від виконання своїх батьківських обов'язків по вихованню своїх малолітніх дітей, відносно яких вони не проявляють батьківської турботи протягом тривалого періоду часу; не надають належної матеріальної допомоги та не піклуються за них.

Згідно Висновку органу опіки та піклування Первомайської райдержадміністрації від 10.12.2018 року № 1424-01.02-07, орган опіки та піклування вважає доцільним та таким, що відповідає інтересам малолітніх ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_6, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_7, позбавити батьківських прав ОСОБА_1 та ОСОБА_2 по відношенню до їх дітей.

За таких обставин, позбавлення відповідачів батьківських прав на теперішній час є єдиним можливим засобом забезпечення дітям спокійного життя, гармонічного виховання, як того вимагає ст. 150 СК України.

Наведене свідчить про наявність підстав для задоволення позову в повному обсязі згідно ст.164 СК України.

Стосовно вимоги позивача про стягнення аліментів, суд приходить до висновку, що з відповідачів необхідно стягнути аліменти на утримання їх дітей, оскільки вони не надають матеріальної допомоги на їх утримання, відповідно до ст. 180 СК України.

Таким чином, позовні вимоги ґрунтуються на законі та доведені в судовому засіданні, тому підлягають задоволенню.

При цьому, застосовуючи такий крайній захід, як позбавлення батьківських прав, суд також враховує, що у разі зміни обставин, що стали підставою для позбавлення відповідачів батьківських прав, вони мають право бути поновленими у батьківських правах відносно своєї дитини, відповідно до положень ст. 169 СК України.

Також на підставі ст. 141 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідачів на користь позивача понесені та документально підтверджені судові витрати по сплаті судового збору.

Керуючись ст.ст. 2, 10-13, 258, 259, 265, 268 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов Органу опіки та піклування Чаусівської сільської ради (вул. Антонова, 10, с. Чаусове-1, Первомайський р-н, Миколаївська обл., ЄДРПО: 04376995), в інтересах малолітніх дітей ОСОБА_3, ОСОБА_4 до ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, РНОКПП: НОМЕР_1), ОСОБА_2 (АДРЕСА_1, РНОКПП: НОМЕР_2); треті особи: Орган опіки та піклування Первомайської райдержадміністрації (вул. Чкалова, 12, м. Первомайськ, Миколаївська обл., ЄДРПОУ: 04056546), КП "Первомайський центр соціально-психологічної реабілітації дітей" (вул. Юності, 8, м. Первомайськ, Миколаївська обл., ЄДРПОУ: 40808785) про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, батьківських прав щодо її малолітніх дітей: доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4.

Позбавити ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, батьківських прав щодо його малолітніх дітей: доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4.

Передати малолітніх дітей ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, органу опіки та піклування Первомайської районної державної адміністрації для вирішення питання подвльшого їх влаштування.

Стягнути з ОСОБА_1 аліменти на утримання її малолітніх дітей: доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, в розмірі 1/3 частини заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 19.12.2018 року і до досягнення дітьми повноліття, на користь установи або фізичної особи, де будуть влаштовані діти.

Стягнути з ОСОБА_2 аліменти на утримання його малолітніх дітей: доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, в розмірі 1/3 частини заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 19.12.2018 року і до досягнення дітьми повноліття, на користь установи або фізичної особи, де будуть влаштовані діти.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в сумі 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області.

Дата складання повного тексту рішення - 19.02.2019 року.

С У Д Д Я:

Дата ухвалення рішення20.02.2019
Оприлюднено21.02.2019
Номер документу79962946
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —484/5676/18

Рішення від 20.02.2019

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

Рішення від 15.02.2019

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

Ухвала від 04.02.2019

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

Ухвала від 29.12.2018

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні