Рішення
від 20.02.2019 по справі 181/143/19
МЕЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 181/143/19

Провадження № 2/181/47/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" лютого 2019 р. смт. Межова

Межівський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Юр'єва О.Ю.,

з участю секретаря судового засідання Яківець А.О.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Зорянської сільської ради Межівського району Дніпропетровської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом,

ВСТАНОВИВ:

06 лютого 2019 року до Межівського районного суду Дніпропетровської області звернулася ОСОБА_1 з позовом до Зорянської сільської ради Межівського району Дніпропетровської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що 23 грудня 2013 року померла її мати ОСОБА_2, яка заповітним розпорядженням заповіла позивачу все її майно. Після смерті останньої ОСОБА_1 успадкувала земельну ділянку площею 0,190га та в нотаріальній конторі отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом, однак житловий будинок, який розташований по вул.Шкільна (історична Чапаєва), 15, с.Зоряне, Межівського району Дніпропетровської області не оформила. Причиною тому є те, що вказане майно було придбано спадкодавцем на підставі договору купівлі-продажу домоволодіння, який посвідчений Павлоградською товарною біржею, а не нотаріально. При цьому 06 липня 1999 року зазначений вище будинок зареєстровано в Межівському БТІ по праву особистої власності на ОСОБА_2

З огляду на те, що позивач прийняла спадщину після смерті матері, а оформити всі спадкові права неможливо через відсутність правовстановлюючих документів на ОСОБА_1 просить суд визнати за нею право власності на житловий будинок по вул.Шкільна (історична назва Чапаєва), 15, с.Зоряне, Межівського району, Межівського району, Дніпропетровської області, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2, померлої 23 грудня 2013 року.

В судове засідання ОСОБА_1 не з'явилася, надала заяву, в якій просить розглянути справу за її відсутності, на задоволенні позову наполягає.

Відповідач у судове засідання не з'явився, надав суду заяву про розгляд справи за відсутності представника Зорянської сільської ради. Проти позовних вимог не заперечують.

Суд, оцінивши зібрані у справі докази, з'ясувавши обставини справи та надавши їм відповідну оцінку, приходить до наступних висновків.

При цьому досліджені наступні матеріали справи, яким надана відповідна оцінка.

Згідно свідоцтва про шлюб серії I-БК №114413, виданого Шевченківським районним у місті Києві відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у м.Києві 28 лютого 2018 року, актовий запис №181, ОСОБА_3 зареєструвала шлюб з ОСОБА_4 28 лютого 2018 року, внаслідок чого змінила прізвище з Попина на Кривобородько .

Договором купівлі-продажу нерухомого майна, посвідченого Павлоградською товарною біржею 05 липня 1999 року, реєстраційний номер 7/03-НДМ підтверджується, що ОСОБА_2 придбала у ОСОБА_5 домоволодіння по вул.Шкільна (історична назва Чапаєва), 15, с.Зоряне, Межівського району, Межівського району, Дніпропетровської області, яке зареєстроване в Межівському БТІ по праву особистої власності на ОСОБА_2

Згідно заповіту, посвідченого секретарем виконкому Зорянської сільської ради Межівського району Дніпропетровської області 06 серпня 2013 року, зареєстрованого в реєстрі за №106, ОСОБА_2 заповіла ОСОБА_3 все її майно, з чого б воно не складалося і взагалі все те, що належатиме їй на день смерті.

Свідоцтвом про смерть I-КИ №540915, виданого виконавчим комітетом Зорянської сільської ради Межівського району Дніпропетровської області 25 грудня 2013 року. актовий запис №16 підтверджується, що ОСОБА_2ПР. померла 23 грудня 2013 року.

Згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом посвідченого приватним нотаріусом Межівського районного нотаріального округу Дніпропетровської області12 березня 2018 року, зареєстрованого в реєстрі за №293, спадкоємцем зазначеного в заповіті майна ОСОБА_2 є її дочка ОСОБА_3, зокрема земельної ділянки площею 0,190га. що розташована по вул.Шкільна (історична назва Чапаєва), 15, с.Зоряне, Межівського району, Межівського району, Дніпропетровської області.

Довідкою виконкому Зорянської сільської ради Межівського району Дніпропетровської області №357 від 30 жовтня 2018 року підтверджується, що ОСОБА_1 зареєстрована ІНФОРМАЦІЯ_1.

Згідно постанови посвідчено приватним нотаріусом Межівського районного нотаріального округу Дніпропетровської області 20 березня 2018 року ОСОБА_3 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно після смерті матері ОСОБА_2 на житловий будинок по вул.Шкільна, (історична назва Чапаєва), 15, с.Зоряне, Межівського району, Дніпропетровської області у зв'язку з наданням правовстановлюючого документу у вигляді договору купівлі-продажу, який посвідчений не нотаріально.

Встановленим фактам відповідають цивільно-правові відносини, що виникають у зв'язку з реалізацією особами права на спадкування та оформленням спадкових прав і регулюються Цивільним кодексом України .

Відповідно до положень статті 1216 ЦК України , спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно із ст. 1217 ЦК України , спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини, як це передбачено статтею 1218 ЦК України , входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до положення ст. 1223 ЦК України , право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у ст.ст. 1261-1265 цього Кодексу .

Судом достовірно встановлено, що на даний час позивач у справі є єдиним спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2, що підтверджується змістом заповіту спадкодавця.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 1296 ЦК України , спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Свідоцтво про право на спадщину, згідно положень частини 1 статті 1298 ЦК України , видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.

Згідно роз'яснень, викладених у пункті 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування , за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Проаналізувавши обставини справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що вимоги ОСОБА_1 є обґрунтованими, підтвердженими зібраними у справі доказами, не спростованими у встановленому процесуальним законом порядку відповідачем, оскільки, позивач є спадкоємцем за заповітом, у встановлений законом строк звернувся до органів нотаріату із заявою про прийняття спадщини, але не має можливості отримати свідоцтво про право на спадщину через об'єктивні причини, а тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, судові витрати, пов'язані з розглядом справи, у разі задоволення позову покладаються - на відповідача.

Керуючись ст.ст.328, 392, 1216, 1217, ч.2 ст.1223, 1261 ЦК України, ст.ст. 2, 4, 30, 81, 82, 96, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (місце проживання ІНФОРМАЦІЯ_2, РНОКПП НОМЕР_1 до Зорянської сільської ради, Межівського району, Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ 04340218) про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, право власності на житловий будинок, який розташований по вул.Шкільна (історична назва Чапаєва), 15, с.Зоряне, Межівського району, Дніпропетровської області, що складається з:

- житлового будинку (сіни - 8,4 кв.метра; передня - 13,0 кв.метра; житлова кімната - 11,5 кв.метра; житлова кімната - 11,9 кв.метра; житлова кімната - 13,4 кв.метра; кладова - 3,0 кв.метра) загальною площею - 61,2 кв.метра; житловою площею - 36,8 кв.метра; підсобна площа - 24,4 кв.метра;

-допоміжні (підсобні) приміщення: гараж - 25,2 кв. метра; літня кухня - 23,5 кв. метра; сарай - 12,0 кв.метра; сарай - 9,0 кв. метра; сарай - 28,0 кв. метра; котельня - 5,6 кв. метра; огорожа - 33,6 кв. метра,

в порядку спадкування за заповітом, після смерті матері ОСОБА_2, померлої 23 грудня 2013 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана через Межівський районний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення20.02.2019
Оприлюднено21.02.2019
Номер документу79964424
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —181/143/19

Рішення від 20.02.2019

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

Ухвала від 06.02.2019

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні