Рішення
від 12.02.2019 по справі 357/12557/18
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/12557/18

2/357/713/19

Категорія 26

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 лютого 2019 року Білоцерківський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді - Ярмола О. Я. ,

при секретарі - Ліщинська О. С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 5 м.Біла Церква цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства Альфа - Банк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач в особі АТ Альфа - Банк звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості мотивуючи тим, що 12.03.2018 року між ПАТ Альфа-Банк та відповідачем було укладено угоду про надання особистого кредиту №490984181. Відповідно до умов вказаного договору позивач надав відповідачу кредит у сумі 45045,96грн. з фіксованою відсотковою ставкою за користування кредитом 39,90% річних. В порушення умов договору відповідач свої зобов'язання належним чином не виконав, в результаті чого станом на 13.09.2018 року має прострочену заборгованість за кредитом в розмірі 56029,75грн., яку просить суд стягнути з відповідача в примусовому порядку, та 1762грн. судового збору.

В судове засідання представник позивача ПАТ Альфа - Банк не з'явився, надав до суду клопотання про розгляд справи без його присутності. Позовні вимоги підтримав у повному обсязі, проти ухвалення заочного рішення не заперечував.

Відповідач в судове засідання не з'явився, подав до суду заяву в якій просить суд провести розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнав повністю.

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає до задоволення виходячи з наступного.

Встановлено, що 12.03.2018 року між ПАТ Альфа-Банк та відповідачем було укладено угоду про надання особистого кредиту №490984181. Відповідно до умов вказаного договору позивач надав відповідачу кредит у сумі 45045,96грн. з фіксованою відсотковою ставкою за користування кредитом 39,90% річних.

Зі змісту зазначеного кредитного договору вбачається, що відповідач підтвердив своїм особистим підписом, що ознайомлений і згоден з Публічною пропозицією ПАТ Альфа-Банк на укладення Договору про комплексне банківське обслуговування фізичних осіб.

У анкеті-заяві ОСОБА_1, Оферті на укладення Угоди про надання особистого кредиту №490984181 Публічній пропозиції ПАТ Альфа-Банк на укладення Договору про комплексне банківське обслуговування фізичних осіб визначені всі суттєві умови кредитного договору щодо виду банківських послуг, строку дії договору, валюти, процентної ставки, умов повернення кредиту, відповідальності за порушення зобов'язань та інші.

Відповідно до умов договору відповідач зобов'язався в порядку та на умовах, що визначені договором, повертати кредит, виплачувати проценти за користування кредитом, сплачувати неустойки та інші передбачені платежі в сумі, строки та на умовах, що передбачені договором та додатком № 1 до нього - графіком погашення кредиту.

Відповідно до п. 2.3. Публічної пропозиції ПАТ Альфа-Банк на укладення Договору про комплексне банківське обслуговування фізичних осіб в ПАТ Альфа-Банк договір вважається укладеним після отримання банком від клієнта письмової анкети-заяви про акцепт публічної пропозиції банку.

Згідно з п. 4.2.7. Публічної пропозиції відповідач зобов'язався вчасно розміщувати на поточному рахунку/рахунку ЕПЗ кошти, достатні для здійснення всіх необхідних платежів по поточному рахунку/рахунку ЕПЗ, в тому числі і пов'язаних з виконанням умов даного договору.

Одночасно п. 4.2.9.1. Публічної пропозиції передбачено, що відповідач зобов'язаний сплачувати нараховані проценти за несанкціонованою кредитною заборгованістю, що виникла в поточному календарному місяці в останній робочий день поточного календарного місяця. Підписанням цього договору, держатель доручає банку здійснювати договірне списання суми нарахованих процентів за несанкціонованою кредитною заборгованістю з рахунку ЕПЗ в будь-який робочий день, що слідує за днем призначеним для сплати процентів за користування несанкціонованою кредитною заборгованістю визначеним цим пунктом. Банк є отримувачем коштів по даному договірному списанню.

Відповідно до п. 4.2.9.2. Публічної пропозиції відповідач зобов'язався сплачувати заборгованість за сумою основного боргу несанкціонованої кредитної заборгованості, що обліковується банком на останній робочий день поточного календарного місяця, не пізніше строку, зазначеного у відповідному додатку до цього договору, що визначає умови користування продуктами банку. Сума заборгованості за несанкціонованою кредитною заборгованістю, що не повернена у зазначений строк, вважається банком простроченою заборгованістю.

Згідно п. 4.2.9.3. Публічної пропозиції у разі прострочення строку погашення заборгованості за несанкціонованою кредитною заборгованістю, зазначеним в п. 4.2.9.2. Договору, банк зупиняє нарахування відсотків за несанкціонованою кредитною заборгованістю на таку прострочену суму та починає нараховувати пеню на суму простроченої несанкціонованої кредитної заборгованості у розмірі, що визначений в Тарифах до Договору, яку держатель зобов'язаний сплатити банку. В день сплати держателем простроченої заборгованості за несанкціонованою кредитною заборгованістю в повному обсязі, банк припиняє нарахування пені.

Позивач свої зобов'язання за договором виконав, надавши відповідачу кредит у сумі 45045,96грн. грн., що підтверджується випискою з особового рахунку відповідача. В порушення умов договору відповідач свої зобов'язання належним чином не виконав, в результаті чого станом на 13.09.2018 року має прострочену заборгованість за кредитом 45045,96грн., за відсотками 8983,79грн., відповідачу нараховано неустойку (штраф) за невиконання умов договору в розмірі 2000грн.

Відповідно ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства.

Згідно зі ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання, настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Виходячи з вищевикладеного, суд приходить до висновку про те, що позов АТ КБ Приватбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором підлягає задоволенню у розмірі 56029,75грн.

Згідно із вимогами ст. 141 ЦПК України, судові витрати, які поніс позивач при зверненні до суду, підлягають стягненню з відповідача пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

На підставі вище викладеного та керуючись ст.ст. 525, 526, 530, 546, 549, 599, 610, 611, 1048, 1050, 1054 ЦК України , ст.ст. 12, 13, 81, 158, 258- 265,354 ЦПК України, суд-

У Х В А Л И В :

Позовну заяву Публічного акціонерного товариства Альфа - Банк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2.(ІПН НОМЕР_1, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1, паспорт серії НОМЕР_2 виданий Білоцерківським РВ ГУ МВС України в Київській області 29.09.1998р.) на користь Акціонерного товариства Альфа - Банк (код ЄДРПОУ 23494714,п/р № 37396000000004), заборгованість за кредитним договором у розмірі 56029грн.75коп. (п'ятдесят шість тисяч двадцять дев'ять гривень сімдесят п'ять копійок), та 1762грн. (одну тисячу сімсот шістдесят дві гривні) судових витрат.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Заочне рішення може бути переглянуте Білоцерківським міськрайонним судом за письмовою заявою відповідача про перегляд заочного рішення, яка може бути подана до суду протягом тридцяти днів з дня його складення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення повного заочного рішення суду.

СуддяО. Я. Ярмола

Дата ухвалення рішення12.02.2019
Оприлюднено21.02.2019
Номер документу79973409
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —357/12557/18

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ярмола О. Я.

Рішення від 12.02.2019

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ярмола О. Я.

Ухвала від 15.11.2018

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ярмола О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні