Рішення
від 20.02.2019 по справі 304/197/19
ПЕРЕЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 лютого 2019 року

м. Перечин

Перечинський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого - судді - Шешені М. О.,

за участі секретаря судового засідання - Гарайдич Р.А.,

Справа № 304/197/19

Провадження номер 2/304/166/2019

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом представника позивача ОСОБА_1 - адвоката ОСОБА_2 до ОСОБА_3 сільської ради Перечинського району Закарпатської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

Представник позивачки ОСОБА_1 - адвокат ОСОБА_2 звернувся до суду з вищевказаним позовом, у якому просить визнати за ОСОБА_1 право власності в цілому на житловий будинок з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: с.Туриця, вул.Центральна, №90 Перечинського району Закарпатської області, в порядку спадкування за законом за ОСОБА_4, яка померла 23 січня 2011 року. Позовні вимоги мотивує тим, що 23 січня 2011 року в с.Туриця Перечинського району Закарпатської області померла мати позивачки - ОСОБА_4, після смерті якої відкрилася спадщина, яка складається з житлового будинку з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться в с.Туриця по вул.Центральній, №90 Перечинського району Закарпатської області, яку позивачка прийняла фактом спільного проживання з матір'ю, оскільки постійно проживала з нею на момент її смерті. Оскільки ОСОБА_4 заповіту не залишила, на день смерті являлася головою домогосподарства, єдиним її спадкоємцем є ОСОБА_1Л, у зв'язку з чим остання у січні 2019 року звернулася до приватного нотаріуса Перечинського районного нотаріального округу ОСОБА_5 з метою оформлення права на спадщину, однак така отримала відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв'язку з тим, що відсутній правовстановлюючий документ на вищевказаний житловий будинок, що на даний час є перешкодою у прийнятті спадщини, тому просить позов задовольнити.

У підготовче судове засідання позивачка ОСОБА_1 та її представник - адвокат ОСОБА_2 не з'явилися, однак останній подав заяву, у якій просить справу розглядати без їх участі, позовні вимоги підтримують повністю та просять такі задовольнити.

Представник ОСОБА_3 сільської ради Перечинського району Закарпатської області у підготовче судове засідання також не з'явився, подав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнає та не заперечує проти їх задоволення.

Згідно ч.1 ст.198 ЦПК України підготовче засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 цього розділу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.3 ст.211 ЦПК України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Згідно ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Так, у підготовчому судовому засіданні встановлено, що 23 січня 2011 року померла мати позивачки - ОСОБА_4, що стверджується свідоцтвом про смерть серії І-ФМ №110609 від 24 січня 2011 року, виданим виконкомом ОСОБА_3 сільської ради Перечинського району Закарпатської області, актовий запис №02.

Також встановлено, що після смерті ОСОБА_4 залишилося спадкове майно у вигляді житлового будинку з належними до нього господарським будовами та спорудами, що знаходиться по вул.Центральній, №90 в с.Туриця Перечинського району Закарпатської області.

Разом з цим встановлено, що згідно довідки ОСОБА_3 сільської ради Перечинського району Закарпатської області №586/02-16 від 18 січня 2019 року, головою домогосподарства в с.Туриця, вул.Центральна, №90 Перечинського району Закарпатської області, являлася померла - 23 січня 2011 року, ОСОБА_4.

Крім цього встановлено, що позивачка ОСОБА_1 постійно проживала з матір'ю на час відкриття спадщини, про що свідчить довідка №587/02-16 від 18 січня 2019 року, видана ОСОБА_3 сільською радою Перечинського району Закарпатської області.

Також встановлено, що позивачці ОСОБА_1 нотаріусом було відмовлено у оформленні спадщини у зв'язку з відсутністю документа, що посвідчує право власності на житловий будинок №90 з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що розташований по вул.Центральній в с.Туриця Перечинського району Закарпатської області.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч.1 та ч.2 ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Відповідно до ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Згідно ч.1 ст.1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Згідно ст.1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Відповідно до ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї… Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до роз'яснень, які містяться в абзаці 3 п.23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику в справах про спадкування у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Отже, з урахуванням вищевикладеного та того, що позивачка ОСОБА_1 прийняла спадщину за спадкодавцем ОСОБА_4, однак у неї існують певні перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, а тому суд, використовуючи винятковий спосіб її захисту - визнання права власності на спадкове майно, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Згідно ч.1 ст.142 ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Оскільки при подачі позовної заяви позивачкою було сплачено 1363,28 грн. судового збору, то зважаючи на визнання заявленого позову відповідачем до початку розгляду справи по суті, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 слід повернути з державного бюджету 50 відсотків судового збору, тобто 681, 64 грн.

Тому, керуючись ст.ст.328, 1216, 1217, 1220, 1221, 1222, 1223, 1258, 1262, 1268, 1269, 1270, 1275 ЦК України, ст.ст.12, 13, 76, 77, 78, 81, 142, 200, ч.4 ст.206, 258-259, 263-265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов представника позивача ОСОБА_1 (адреса місця проживання: 89222, Закарпатська область, Перечинський район, с.Туриця, вул.Центральна, №90, ідентифікаційний код НОМЕР_1) - адвоката ОСОБА_2 (адреса місця проживання: 89200, АДРЕСА_1) до ОСОБА_3 сільської ради Перечинського району Закарпатської області (адреса місця знаходження: 89222, Закарпатська область, Перечинський район, с.Туриця, вул.Центральна, №98, код ЄДРПОУ 04351251) про визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності в цілому на житловий будинок №90, що розташований по вул.Центральній в с.Туриця Перечинського району Закарпатської області з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, в порядку спадкування за законом за ОСОБА_4, яка померла 23 січня 2011 року.

Повернути ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого квитанцією №0633140072, тобто в розмірі 681, 64 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до апеляційного суду Закарпатської області шляхом подачі в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування сторін справи:

позивач ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 (адреса місця проживання: 89222, Закарпатська область, Перечинський район, с.Туриця, вул.Центральна, №90, ідентифікаційний код НОМЕР_1);

відповідач ОСОБА_3 сільська рада Перечинського району Закарпатської області (адреса місця знаходження: 89222, Закарпатська область, Перечинський район, с.Туриця, вул.Центральна, №98, код ЄДРПОУ 04351251).

Головуючий: ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення20.02.2019
Оприлюднено21.02.2019
Номер документу79976998
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —304/197/19

Рішення від 20.02.2019

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Шешеня М. О.

Ухвала від 04.02.2019

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Шешеня М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні