Ухвала
від 13.02.2019 по справі 753/2882/19
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙРАЙОННИЙ СУДМ.КИЄВА

справа № 753/2882/19

провадження № 1-кс/753/1205/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" лютого 2019 р. слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Києві клопотання слідчого з ОВС другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про проведення обшуку по кримінальному провадженню № 32018100020000034 від 11.07.2018, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий з особливо важливих справ другого слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , за погодженням із процесуальним керівником ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку території виробничих, адміністративних, складських, офісних та інших приміщеннях, які знаходяться за адресою: м. Київ, проспект Червонозоряний, 10, (нова назва проспект Валерія Лобановського, 10), за даною адресою знаходиться АЗС, згідно відомостей з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку кадастровий номер за вищевказаною адресою: 8000000000:72:233:0020, права власності на земельну ділянку є Київська міська рада (код ЄДРПОУ 22883141) за даною адресою знаходиться АЗС, які використовують службові особи ТОВ «ОптімаЕперджі» (код ЄДРПОУ 41550041), з метою встановлення та вилучення документів, предметів, речей які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженні.

З клопотання та доданих до нього матеріалів вбачається, що у проваджені другого СВРКП СУФР ГУ ДФС у м. Києвіздійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018100020000034 внесеному до СРДР 11.07.2018, за ознаками кримінального правопорушенні, передбаченого ч.1 ст. 204 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на адресу СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві надійшли матеріали про вчинення кримінального правопорушення відповідно до яких встановлено, що за адресами: м. Київ, проспект Лобановського, 10, що за даною адресою здійснюється зберігання з метою збуту незаконно виготовлених паливно-мастильних матеріалів.

Під час досудового розслідування встановлено, що за даною адресою паливно-мастильні матеріали належать ТОВ «ОптімаЕнерджі».

Крім того, встановлено, що службові особи ТОВ «ОптімаЕнерджі», 02.04.2018 подали до Шевченківської ДНІ ГУ ДФС у м. Києві «заяву про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального за адресою: Житомирська область смт. Попільня, вул. Промислова 1-А, крім цього 05.05.2018 службові особи ТОВ «ОптімаЕнерджі» (код ЄДРПОУ 41550041), подали до Шевченківської ДШ ГУ ДФС у м. Києві «заяву про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального за адресою: Київська обл., Києво-Святошинський р-н., с. Чайки, вул. Антонова, 1-А, крім цього службові особи ТОВ «ОптімаЕнерджі» 05.05.2018, подали до Шевченківської ДПІ ГУ ДФС у м. Києві «заяву про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального за адресою: Київська обл., Броварський р-н., м. Бровари, вул. Гоголівська, 1-А, крім цього службові особи ТОВ «ОптімаЕнерджі», 13.07.2018 подали до Шевченківської ДПІ ГУ ДФС у м. Києві «заяву про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального за адресою: Київська обл., Києво - Святошинський р-н., с. Софіївська Борщагівка, вул. Південна, 8, крім цього, службові особи ТОВ «ОптімаЕнерджі», 10.10.2018 подали до Шевченківської ДПІ ГУ ДФС у м. Києві «заяву про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального за адресою: м. Київ, Червонозоряний проспект, 10 за даним адресами знаходяться АЗС, які належать ТОВ «ОптімаЕнерджі».

Проведеними заходами співробітниками шостого відділу оперативного управління ГУ ДФС у м. Києві встановлено, що службові особи ТОВ «Інтер Глобал» здійснюють реалізацію «Бензин АИ-92-К5-Евро, Дизпаливо ДТ-3-К5, сорт F, Дизпаливо ДТ-Л-К5, сорт С» в адресу кінцевого споживача за готівковим розрахунком, а отриманий від придбання вказаної продукції податковий кредит з податку на додану вартість та готівкові кошти в подальшому реалізують в адресу підприємств з ознаками «транзитних» та «фіктивних» по ланцюгу яких у подальшому відбувається підміна номенклатур придбаних й реалізованих товарів та здійснюється формування «віртуального» податкового кредиту з ПДВ кінцевим замовникам схеми мінімізації - СГД реального сектору економіки.

На виконання вказаного доручення співробітниками шостого відділу ОУ ГУ ДФС у м. Києві здійснено виїзд за адресами розташування АЗС.

Згідно наявної інформації з`ясовано, що АЗС які розташовані за адресами: Київська обл. с. Софіївська Борщагівка, вул. Південна, буд. 8 обліковуються на балансі ТОВ «Господарство Нашого Краю» (код ЄДРПОУ 41265052) з 14.12.2017.

У період з 02.04.2018 по 10.10.2018 службові особи ТОВ «ОптімаЕнерджі» (код СДРПОУ 41550041) придбали АЗС у підприємствах з ознаками «фіктивності» та «транзитності», а саме у ТОВ «Господарство Нашого Краю» (код ЄДРПОУ 41265052).

Дані об`єкти використовуються підприємством ТОВ «ОптімаЕнерджі» (код СДРПОУ 41550041) для виготовлення, зберігання та реалізації незаконно виготовлених підакцизних товарів.

Слідчий у клопотанні посилається на те, що іншим шляхом ніж проведення обшуку в нежитлових приміщеннях, розташованих за вищевказаними адресами, виявити та вилучити незаконно виготовлені, не обліковані паливно-мастильні матеріали, фінансово - господарські документи ТОВ «Оптіма Енерджі» та інших підприємств, за період 2016-2018 років, документи та чорнові записи, в яких міститься інформація щодо незаконного виготовлених та не облікованих нафтопродуктів та альтернативних видів палива, носії електронної інформації, які використовуватимуться, як докази вчинення кримінального правопорушення під час судового розгляду неможливо, оскільки є ймовірність їх знищення або переміщення в інше місце. Відшукані документи, предмети та незаконно виготовлені, не обліковані паливно-мастильні матеріали необхідні для проведення експертних досліджень і використання під час проведення документальних та інших перевірок.

Відповідно до положеньст. 234 КПК України, клопотання про обшук розглядається в суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора.

Слідчий ОСОБА_3 у судовому підтримав заявлене клопотання та надав пояснення аналогічні змісту клопотання.

Вислухавши доводи слідчого та дослідивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення з огляду на наступне.

При цьому, частиною 2ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч. 1, 3ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті. Слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних ізврятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину.У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогамистатті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченомустаттею 255 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1, 2ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа. У разі якщо фактичне місцезнаходження структурного підрозділу органу досудового розслідування відрізняється від зареєстрованого місцезнаходження органу досудового розслідування як юридичної особи, обшук проводиться виключно на підставі ухвали слідчого судді місцевого суду за зареєстрованим місцезнаходженням органу досудового розслідування як юридичної особи.

При цьому клопотання слідчого має відповідати вимогам ч. 3ст. 234 КПК України, зокрема у ньому мають бути зазначені найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;підстави для обшуку;житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу,якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другоїстатті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Згідно з ч. 5ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

При цьому клопотання слідчого має відповідати вимогам ч. 3ст. 234 КПК України, зокрема в ньому мають бути зазначені відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться, про речі, документи або осіб, яких планується відшукати, та до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Згідно з ч. 5ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

При цьому, досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. При цьому, здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Огляд місця події у невідкладних випадках може бути проведений до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що здійснюється негайно після завершення огляду. У разі виявлення ознак кримінального правопорушення на морському чи річковому судні, що перебуває за межами України, досудове розслідування розпочинається негайно; відомості про нього вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань при першій можливості (ст. 214 ЦПК України).

Таким чином, дослідивши копії матеріалів кримінального провадження у їх сукупності, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню, оскільки як вбачається з доданих документів до клопотання, відомості стосовно ТОВ «ОптімаЕнерджі» у витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань відсутні, а відтак, здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.233-234,309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

У задоволені клопотання слідчого з ОВС другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про проведення обшуку по кримінальному провадженню № 32018100020000034 від 11.07.2018, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення13.02.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79985505
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —753/2882/19

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні