Ухвала
від 12.02.2019 по справі 326/1744/16-ц
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

12 лютого 2019 року

м. Київ

справа № 326/1744/16-ц

провадження № 61-43133ск18

Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Журавель В. І. розглянув заяви представника ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - ОСОБА_3 у справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_4, ОСОБА_2, яка діє у своїх інтересах та в інтересах ОСОБА_5, до Приморської районної ради Запорізької області, треті особи: комунальне підприємство Приморська центральна районна лікарня Приморської районної ради Запорізької області, ОСОБА_6, яка діє у своїх інтересах та в інтересах ОСОБА_7, Орган опіки та піклування Приморської районної державної адміністрації Запорізької області, про скасування рішення органу місцевого самоврядування, визнання права на приватизацію житлового приміщення,

встановив:

04 лютого 2019 року засобами електронного зв'язку без застосування електронного цифрового підпису до суду касаційної інстанції надійшли відзиви представника ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - ОСОБА_3 на касаційні скарги комунального підприємства Приморська центральна районна лікарня Приморської районної ради Запорізької області на постанову апеляційного суду Запорізької області від 27 липня 2018 року та Приморської районної ради Запорізької області на постанову апеляційного суду Запорізької області від 27 липня 2018 року у вищевказаній справі.

Відповідно до частини другої статті 183 ЦПК України письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

Відповідно до статті 3 Закону України Про електронний цифровий підпис електронний цифровий підпис за правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису (печатки) у разі, якщо: електронний цифровий підпис підтверджено з використанням посиленого сертифіката ключа за допомогою надійних засобів цифрового підпису; під час перевірки використовувався посилений сертифікат ключа, чинний на момент накладення електронного цифрового підпису; особистий ключ підписувача відповідає відкритому ключу, зазначеному у сертифікаті. Електронний підпис не може бути визнаний недійсним лише через те, що він має електронну форму або не ґрунтується на посиленому сертифікаті ключа.

Частинами першою-третьою статті 4 Закону України Про електронний цифровий підпис передбачено, що електронний цифровий підпис призначений для забезпечення діяльності фізичних та юридичних осіб, яка здійснюється з використанням електронних документів. Електронний цифровий підпис використовується фізичними та юридичними особами - суб'єктами електронного документообігу для ідентифікації підписувача та підтвердження цілісності даних в електронній формі. Використання електронного цифрового підпису не змінює порядку підписання договорів та інших документів, встановленого законом для вчинення правочинів у письмовій формі.

Відповідно до частин першої, четвертої та восьмої статті 14 ЦПК України у судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система. Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, можуть подати процесуальні, інші документи, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України Про електронний цифровий підпис , якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Згідно із підпунктом 15.1 пункту 1 розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі.

У частині четвертій статті 183 ЦПК України закріплено, що суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Подані заяви підлягають поверненню, оскільки не підписані заявником.

На підставі викладеного, керуючись статтями 183, 260 ЦПК України,

ухвалив:

Заяви представника ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - ОСОБА_3 у справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_4, ОСОБА_2, яка діє у своїх інтересах та в інтересах ОСОБА_5, до Приморської районної ради Запорізької області, треті особи: комунальне підприємство Приморська центральна районна лікарня Приморської районної ради Запорізької області, ОСОБА_6, яка діє у своїх інтересах та в інтересах ОСОБА_7, Орган опіки та піклування Приморської районної державної адміністрації Запорізької області, про скасування рішення органу місцевого самоврядування, визнання права на приватизацію житлового приміщення повернути заявнику без розгляду .

Копію ухвали та додані до скарги матеріали направити особі, яка подала касаційну скаргу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В. І. Журавель

Дата ухвалення рішення12.02.2019
Оприлюднено21.02.2019

Судовий реєстр по справі —326/1744/16-ц

Постанова від 24.06.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Жданова Валентина Сергіївна

Ухвала від 09.09.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Жданова Валентина Сергіївна

Ухвала від 09.09.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Жданова Валентина Сергіївна

Ухвала від 04.09.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Жданова Валентина Сергіївна

Ухвала від 20.08.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Жданова Валентина Сергіївна

Ухвала від 20.08.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Жданова Валентина Сергіївна

Постанова від 11.07.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Маловічко С. В.

Ухвала від 03.07.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Маловічко С. В.

Ухвала від 20.06.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Маловічко С. В.

Ухвала від 02.07.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Маловічко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні