Ухвала
від 18.02.2019 по справі 522/3294/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

18.02.2019

Справа № 522/3294/18

Провадження 1-кс/522/1706/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2019 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши усудовому засіданніклопотання слідчого2ВРКП СУФР ГУДФС вОдеській області ОСОБА_3 ,погоджене зпрокурором відділупрокуратури Одеськоїобласті ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017160000000083 від 14.09.2017 р., за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за №32017160000000083 від 14.09.2017 р., за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) у період 2016-2017 років, шляхом відображення у бухгалтерському та податковому обліку проведення недійсних (фіктивних) операцій з ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_4 ), а також з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_5 ), яке в свою чергу безпідставно сформувало податковий кредит від ФОП ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_6 ), ухилились від сплати податку на додану вартість у сумі 4530297,78 грн., що є коштами в особливо великих розмірах.

Згідно до висновку експертного економічного дослідження №84 від 05.09.2017, ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ) у 2016 році придбало лише 146 одиниць товару «Контейнер оцинкований об`ємом 1,1мЗ» за ціною 5850 грн./од. на підприємстві ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ( НОМЕР_7 ), яке в свою чергу вказаний товар не придбало, виходячи з видів діяльності - не виробляло (здійснювалось придбання ТМЦ асортименту супермаркетів продуктів харчування).

Реалізовані у 2016 році підприємством ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ) ТМЦ: Амортизатор масляний MAN, Monroe, Бак паливний МАЗ, Амортизатори кабіни MAN, Балка MAN, Балка передня MAN, бризговик МАЗ нижній, виготовлення металоконструкцій та самі металоконструкції верхніх панелей та бічних панелей кузова, днища кузова сміттєвоза МАН, Мерседес, МАЗ, автодеталі на вказані автомобілі, мост задній MAN 25.272 підприємством ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ) не придбались та не виготовлялись.

Аналіз норм Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» дає підстави стверджувати, що первинний документ має містити дві обов`язкові ознаки: відомості про господарську операцію і підтверджувати її реальне (фактичне) здійснення.

Для бухгалтерського обліку мають значення лише ті документи, які підтверджують фактичне здійснення господарської операції.

Зібрана інформація у сукупності свідчить, що ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ) за рахунок здійснення безтоварних операцій, шляхом "передачі податкового кредиту" ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), стали підставою для формування підприємством ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на загальну суму 17 млн. 892,7 тис. грн. (в т.ч. ПДВ 2 млн. 982,1 тис. грн.).

У ПП« ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 )відкрито вАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(МФО НОМЕР_8 )рахунки № НОМЕР_9 ,№НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 (українська гривня),яків подальшомувикористовувався дляпроведення незаконноїдіяльності перерахування грошовихкоштів нарахунки підприємств,що маютьознаки фіктивності, за ніби то проведені господарські операції, з метою штучного створення податкового кредиту та валових витрат.

При цьому, рух грошових коштів по рахунках, які належать ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ) та відкриті в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_8 ), з переліком контрагентів та призначенням платежів, а також документи щодо відкриття та обслуговування зазначених рахунків необхідні для визначення дат платежів, сум платежів, кореспондентів, що здійснювали та отримували платежі, встановлення службових осіб, які мали право підпису банківських документів та відкривали рахунки у банківських установах, необхідні для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути використані під час судового розгляду.

Інформація, яка міститься в банківських документах має значення для доказування причетності службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ПП « ОСОБА_5 » до незаконної діяльності пов`язаної з відображенням у бухгалтерському та податковому обліку підприємства проведення господарських операцій з підприємствами, що мають ознаки фіктивності, а також перерахування на рахунки зазначених підприємств грошових коштів за фактично не надані послуги. А іншим шляхом, окрім розкриття банківської таємниці і отримання тимчасового доступу до документів, не має можливості довести обставини перерахування (отримання) грошових коштів на поточні рахунки, а також встановити осіб, які мали право розпорядження зазначеними рахунками.

Документи,які підлягаютьвилученню,зокрема підписувалисядиректором ПП« ОСОБА_5 » ОСОБА_7 під часотримання абопереведення готівковихгрошових коштівчерез касуАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(МФО НОМЕР_8 ),під часвідкриття абозакриття рахунків,укладення договоруна розрахунково-касовеобслуговування клієнта,підпису платіжнихдоручень наперерахування грошовихкоштів порахунках № НОМЕР_9 ,№НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , підпису довіреностей на отримання готівкових коштів по рахунку, у зв`язку з чим, вони в повному обсязі мають перебувати у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_8 ).

З огляду на вищевикладене, враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що банківська роздруківка про рух грошових коштів по рахунках, які належать ПП « ОСОБА_5 » з переліком контрагентів та призначенням платежів, а також документи щодо відкриття та обслуговування зазначених рахунків, які перебувають в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_8 ), мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути доказами під час судового розгляду, виникла необхідність в проведенні тимчасового доступу.

До суду надійшла заява слідчого в якій зазначено, що клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів він підтримує, та просить провести розгляд за його відсутності.

Представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в судове засідання не з`явився про розгляд клопотання сповіщався.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачений цим Кодексом, в зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності слідчого та представника АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

У відповідності до ч.4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання проведено за відсутності учасників судового провадження та без фіксації за допомогою технічних засобів, оскільки всі особи, які беруть участь у судовому провадженні до суду не з`явилися.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані до нього матеріали, вважаю необхідним клопотання задовольнити, з наступних підстав.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Надані матеріалі свідчать про те, що відомості про рух грошових коштів з розшифровкою контрагентів, призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документу, сумою платежу, по рахунках № НОМЕР_9 ,№НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , за весь період з моменту відкриття рахунку по 18.02.2019 р., що стосується перерахування та отримання коштів на рахунки та з рахунків ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), копії довіреностей на ім`я осіб, які мають право відкриття та розпорядження рахунками, здійснення дій від імені директора; копії карток із зразками підписів і відбитку печатки; копії заяв на відкриття рахунку; копії договору на розрахунково-касове обслуговування клієнта з додатками, які знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_8 ), самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами, кримінального провадження у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та необхідні для встановлення істини по даному кримінальному провадженню, зокрема для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного кримінального провадження.

Як вбачається з клопотання та наданих до суду матеріалів, слідчим було обґрунтовано доведено, що вказана інформація має суттєве доказове значення для встановлення істини по справі, а довести вищенаведені обставини іншим способом не надається можливим.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст.159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу та вилучення зазначеної в клопотанні інформації.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 162, 163, 164 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого2ВРКП СУФР ГУДФС вОдеській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Надати слідчому другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 або іншим уповноваженим особам, що будуть діяти за його дорученням (постановою), тимчасовий доступ до відомостей та документів ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ) та можливість їх вилучення в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_8 ), а саме:

- відомостей, як на паперових так і електронних носіях, про рух грошових коштів з розшифровкою контрагентів, призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документу, сумою платежу, по рахунках № НОМЕР_9 ,№НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , за весь період з моменту відкриття рахунку по 18.02.2019 р., що стосується перерахування та отримання коштів на рахунки та з рахунків ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та окремо надати відомості про рух коштів по вказаним рахункам в повному обсязі, додатково зазначивши вхідний і вихідний залишок коштів на вказаних рахунках на початок і кінець кожного дня за період з 01.01.2016 р. по 18.02.2019 р.;

- копій довіреностей на ім`я осіб, які мають право відкриття та розпорядження рахунками, здійснення дій від імені директора;

- копій карток із зразками підписів і відбитку печатки;

- копій заяв на відкриття рахунку;

- копії договору на розрахунково-касове обслуговування клієнта з додатками.

Ухвала діє протягом 1 /одного/ місяця з дня її постановлення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення18.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80001657
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —522/3294/18

Ухвала від 27.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 12.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 08.04.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 18.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 18.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 18.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 18.02.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 18.02.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 18.02.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 18.02.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні