Ухвала
від 30.01.2019 по справі 295/1552/19
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/1552/19

1-кс/295/890/19

УХВАЛА

Іменем України

30.01.2019 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , при секретарі с/з ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянув винесене в кримінальному провадженні №32019060000000006 від 24.01.2019 старшим слідчим з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Житомирській області підполковником податкової міліції Кравченком., клопотання про проведення обшуку та додані до клопотання матеріали,-

В С Т А Н О В И В :

У клопотанні слідчий зазначає, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Житомирській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24 січня 2019 року щодо службових осіб ТОВ «ДКП «Фармацевтична фабрика» (код ЄДР 32744083, м. Житомир вул. Лермонтовська, 5), які у період 2016-2018 років ухилились від сплати податків в особливо великих розмірах, тобто за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудове розслідування розпочато на підставі повідомлення про вчинення кримінального правопорушення - процесуального рапорту та матеріалів, що надійшли з ОУ ГУ ДФС у Житомирській області, відповідно до якого, службові особи ТОВ «ДКП «Фармацевтична фабрика» (код ЄДР 32744083), у період 2016 - 2018 років, порушили п.2 постанови КМ України від 05.01.2011 року № 19 «Питання використання спирту етилового для виробництва лікарських засобів» у результаті чого до бюджету не надійшла сума акцизного податку у особливо великих розмірах.

Встановлено, що основний вид діяльності ТОВ «ДКП «Фармацевтична фабрика» (код ЄДР 32744083) виробництво основних фармацевтичних продуктів.

Адміністративні приміщення та основні виробничі потужності розташовані за адресою: м. Житомир, вул. Лермонтовська, 5 та Житомирська область, Житомирській район, с. Станішівка, вул. Корольова, 4,6.

ТОВ «ДКП «Фармацевтична фабрика» здійснюється виробництво та реалізацію лікарських засобів, які внесені до Державного реєстру лікарських засобів в т.ч. «Сиптол» (реєстраційне посвідчення UA/6211/02/02) та «Сиптол Плюс» (реєстраційне посвідчення UA/6211/02/02), які мають міжнародну непатентовану назву «Ethanol» (Етанол).

Мотивуючи заявлене клопотання слідчий вказав, що відповідно до п. 1 Постанови КМУ від 05.01.2011 № 19 затвердженощорічні квоти на відвантаження суб`єктам підприємницької діяльності спирту етилового, що використовується для виробництва лікарських засобів (у тому числі компонентів крові та виготовлених з них препаратів), крім лікарських засобів у вигляді бальзамів і еліксирів, за ставкою акцизного податку в розмірі 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту етилового, згідно з додатком.

Відповідно до п. 2 Постанови установлено, що до лікарських засобів (у тому числі компонентів крові та виготовлених з них препаратів), крім лікарських засобів у вигляді бальзамів, еліксирів та лікарських засобів, які мають міжнародну непатентовану назву Етанол, для виробництва яких використовується спирт етиловий за ставкою акцизного податку в розмірі 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту етилового, належать лікарські засоби, включені до Державного реєстру лікарських засобів, а також лікарські засоби, зареєстровані в інших країнах в установленому законодавством порядку, що підтверджується реєстраційним посвідченням, виданим відповідною країною.

Крім того, слідчий вказав, що згідно висновку Аналітичного дослідження фінансово господарської діяльності ТОВ «ДКП «Фармацевтична фабрика» № 3/06-30-16-05/32744083 від 22.01.2019 року, проведеного ГУ ДФС у Житомирській області встановлено, що підприємство, протягом 2016-2018, отримало спирт етиловий з акцизним податком за повною ставкою у кількості 34050 дал, який могло використати для виготовлення лікарських засобів «Сиптол» (фл/100 г, 70%) та «Сиптол Плюс» (фл/100 г, 96%), які мають міжнародну непатентовану назву «Ethanol» (Етанол).

Поряд з цим, ТОВ «ДКП «Фармацевтична фабрика», протягом 2016-2018, виготовило та реалізувало лікарських засобів «Сиптол» та «Сиптол Плюс» у загальній кількості 12988622 флаконів, для виробництва яких необхідно було використати спирт етиловий 96% у кількості 114037 дал.

Крім того, підприємствопротягом 2016-2018років отрималоспирту етилового96%з нульовоюставкою акцизногоподатку длявиготовлення лікарськихзасобів завиключенням лікарськихзасобів увигляді бальзамів,еліксирів талікарських засобів,які маютьміжнародну непатентовануназву Етанол, у межах встановленої квоти 422000 дал.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий зазначив, що враховуючи наведене, з урахуванням механізму роботи податкового поста на підприємстві, ТОВ «ДКП «Фармацевтична фабрика» для виготовлення лікарських засобів «Сиптол» (фл/100 г, 70%) та «Сиптол Плюс» (фл/100 г, 96%), які мають міжнародну непатентовану назву «Ethanol» (Етанол), в порушення п.2 постанови КМУ від 05.01.2011 № 19 «Питання використання спирту етилового для виробництва лікарських засобів», використано спирт етиловий, який підприємство придбало в межах квоти з нульовою ставкою акцизного податку.

Внаслідок вказаних дій, відповідно до висновку аналітичного дослідження, втрати бюджету у вигляді недоотримання Державним підприємством спиртової та лікеро горілчаної промисловості «Укрспирт» акцизного податку та відповідно ненадходження його до бюджету складають 98283948 грн.

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 153813342, право власності на майновий комплекс (виробничі потужності, адміністративні будівлі, складські приміщення, тощо), за адресою: м. Житомир, вул. Лермонтовська, 5 належить: Житомирській міській раді, ТОВ «Квантум Стіс» (код ЄДРПОУ 30503303), ТОВ «ДКП «Фармацевтична фабрика».

Відтак, слідчий вказав, що за адресою: м. Житомир, вул. Лермонтовська, 5 зберігається:

- спирт, спиртовмісні рідини, готова продукція спиртовмісних лікарських засобів, обладнання, сировини, тара, інші засоби, що використовується для виготовлення спиртовмісних лікарських засобів, документація, яка підтверджує придбання, транспортування, прийом та реалізацію спиртовмісних лікарських засобів;

- документи, що підтверджують отримання спирту за нульовою ставкою, векселі авальовані банком на суму акцизного податку, з відміткою векселеотримувача, що даний вексель поставлено на облік, ТТН на спирт з відміткою податкового поста виїзд та в`їзд дозволено, акти за формою П-24 про відвантаження та приймання спирту, документи про якість, тощо;

- документи, що підтверджують надходження сировини та комплектуючих, ТТН, видаткові накладні, вхідний контроль якості (висновок чи дозвіл уповноваженої особи на використання матеріалів та комплектуючих), накладна-вимога на передачу зі складу у виробництво, тощо;

- документи, що підтверджують використання спирту на виробництво готової продукції, вимога на відпуск спирту за формою П-29, звіт про використання спирту, технологічні інструкції, матеріальні баланси та досьє серії лікарських засобів, норми використання спирту, матеріалів та комплектуючих, накладні на здачу готової продукції, накладні ТТН на реалізацію готової продукції;

- бухгалтерські документи, договори, додатки до них, видаткові накладні, податкові накладні, ТТН, банківські виписки, тощо;

- комп`ютерна техніка, накопичувачі інформації, на яких зберігається загальна інформація щодо виробництва, реалізації, закупівлі, зберіганні спирту, спиртовмісних рідин, спиртовмісної готової продукції (лікарських засобів);

- журнали в`їзду/виїзду автотранспорту, засоби відеофіксації (відеореєстратор), дані відеоспостереження;

-транспортні засоби, які завантажені не облікованою спиртовмісною сировиною, не облікованими спиртовмісними лікарськими засобами (готовою продукцією;

- грошові кошти, походження яких встановити під час проведення обшуку не можливо, предмети, які зберегли відомості щодо осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та сприяли його вчиненню або інші дані, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши думку слідчого, який просила задовольнити клопотання, слідчий суддя вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Відтак, слідчим доведені обставини, що вказують на досягнення мети обшуку, клопотання слідчого ґрунтується на вимогах закону і підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст. 110, 234, 235 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Житомирській області підполковнику податкової міліції ОСОБА_3 , слідчому з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Житомирській області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_4 , старшому слідчому з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Житомирській області капітану податкової міліції ОСОБА_5 , слідчому з особливо важливих слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Житомирській області капітану податкової міліції ОСОБА_6 , старшому слідчому з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Житомирській області майору податкової міліції ОСОБА_7 та особам, які будуть діяти за дорученням (постановою), слідчим слідчої групи, на проведення обшуку майнового комплексу (виробничих потужностей, адміністративних будівель, складських приміщень, тощо) ТОВ «ДКП «Фармацевтична фабрика», за адресою: м. Житомир, вул. Лермонтовська, 5, з метою відшукання та вилучення:

- спирту, спиртовмісних рідин, спиртовмісних лікарських засобів, обладнання, сировини, тари, інших засобів, що використовується для виготовлення спиртовмісних лікарських засобів, документації, яка підтверджує придбання, транспортування, прийом та реалізацію спиртовмісних лікарських засобів;

- документів, що підтверджують отримання спирту за нульовою ставкою: векселі авальовані банком на суму акцизного податку, з відміткою векселеотримувача, що даний вексель поставлено на облік, ТТН на спирт з відміткою податкового поста виїзд та в`їзд дозволено, акти за формою П-24 про відвантаження та приймання спирту, документи про якість, тощо;

- документів, що підтверджують надходження сировини та комплектуючих: ТТН, видаткові накладні, вхідний контроль якості (висновок чи дозвіл уповноваженої особи на використання матеріалів та комплектуючих), накладна-вимога на передачу зі складу у виробництво, тощо;

- документів, що підтверджують використання спирту на виробництво готової продукції: вимога на відпуск спирту за формою П-29, звіт про використання спирту, технологічні інструкції, матеріальні баланси та досьє серії лікарських засобів, норми використання спирту, матеріалів та комплектуючих, накладні на здачу готової продукції, накладні ТТН на реалізацію готової продукції;

- бухгалтерських документів: договори, додатки до них, видаткові накладні, податкові накладні, ТТН, банківські виписки, тощо;

- комп`ютерної техніки, накопичувачів інформації, на яких зберігається загальна інформація щодо виробництва, реалізації, закупівлі, зберіганні спирту, спиртовмісних рідин, спиртовмісної готової продукції (лікарських засобів);

- журналів в`їзду/виїзду автотранспорту, засоби відеофіксації (відеореєстратор), дані відеоспостереження;

- транспортних засобів, які завантажені не облікованою спиртовмісною сировиною, не облікованими спиртовмісними лікарськими засобами (готовою продукцією);

- грошових коштів, походження яких встановити під час проведення обшуку не можливо, предмети, які зберегли відомості щодо осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та сприяли його вчиненню або інші дані, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Встановити строк дії ухвали до 28.02.2019 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення30.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80006304
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку та додані до клопотання матеріали

Судовий реєстр по справі —295/1552/19

Ухвала від 30.01.2019

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Лєдньов Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні