Вирок
від 15.02.2019 по справі 752/23781/18
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/23781/18

Провадження № 1-кс/752/1408/19

У Х В А Л А

15.02.2019 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання ст.слідчогов ОВС СУ ГУ НП у м.Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором прокуратури м.Києва ОСОБА_4 , про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 12017100080011149 від 19.12.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 191 та ч. 5 ст. 191 КК України,

в с т а н о в и в:

ст.слідчийв ОВС СУ ГУ НП у м.Києві ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором прокуратури м.Києва ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 12017100080011149 від 19.12.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 191 та ч. 5 ст. 191 КК України, а саме: на автомобіль марка та модель: INFINITI, рік випуску: 2008, VIN: НОМЕР_1 , номер та серія знака: НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Клопотання обгрунтовано тим, що в провадженні СУ ГУ НП у м. Києві перебуває кримінальне провадження № 12017100080011149 від 19.12.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 191 та ч. 5 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що наказом ТОВ «ФК «АРС-Капітал» від 16.03.2017 №К-4 ОСОБА_6 , прийнято на посаду голови кредитного комітету ТОВ «ФК «АРС-Капітал» з 16.03.2017.

Відповідно до Посадової інструкції голови кредитного комітету, затвердженої Директором ТОВ «ФК «АРС-Капітал» ОСОБА_7 посадова інструкція голови кредитного комітету визначає кваліфікаційні вимоги, права, обов`язки і відповідальність голови кредитного комітету, якими він керується у своїй діяльності. Голова кредитного комітету у своїй діяльності керується Статутом Компанії та такими нормативними і законодавчими актами: Законами України, нормативним актами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг та Національного банку України.

14.03.2017 ТОВ «ФК «АРС-Капітал» в особі директора ОСОБА_7 на підставі усного договору доручення за попередньою домовленістю надано довіреність, якою уповноважено ОСОБА_6 бути представником Товариства в будь-яких установах, органах, організаціях, незалежно від їх форми власності та підпорядкування, в тому числі в органах нотаріату, банківських установах, перед фізичними та юридичними особами з питань укладання договорів позики, кредитних договорів, іпотеки, застави будь-якого рухомого та/або нерухомого майна, а також укладання договорів про зміну та доповнення та договорів про розірвання, втому числі їх нотаріального посвідчення на умовах, які раніше узгоджені між Довірителем та Повіреним, а також з питань, що стосуються накладання та зняття заборони на відчуження рухомого та нерухомого майна, яке передається в іпотеку заставу. Для чого надається право: подавати та отримувати будь-які документи, заяви, підписувати від імені Товариства договори позики, кредитні договори, іпотеки, застави, договори про зміну та доповнення, а також договори про розірвання, заяви про державну реєстрацію обтяження, отримувати свої примірники договорів, всюди розписуватися, сплачувати від імені Товариства будь-які платежі, а також виконувати всі інші дії, пов`язані з виконанням цієї довіреності.

У березні 2017 року, більш точний час встановити не надалось можливим, в невстановленому досудовим розслідуванні місці, у ОСОБА_6 , виник злочинний умисел, направлений на заволодіння коштами ТОВ «ФК «АРС-Капітал». Розуміючи, що реалізувати свій злочинний умисел він зможе лише шляхом залучення до свого злочинного плану інших осіб, ОСОБА_6 у березні 2017 року, більш точний час встановити не надалось можливим, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, вступив у злочинну змову зі своїм сином ОСОБА_8 , якого наказом ТОВ «ФК «АРС-Капітал» від 31.03.2017 №К-5 прийнято на посаду замісника голови кредитного комітету ТОВ «ФК «АРС-Капітал» з 01.04.2017, з метою заволодіння та розтрати коштів даного товариства, та подальшого розподілення вказаних коштів між співучасниками.

Відповідно до Посадової інструкції замісника голови кредитного комітету, затвердженої Директором ТОВ «ФК «АРС-Капітал» ОСОБА_7 посадова інструкція замісника голови кредитного комітету визначає кваліфікаційні вимоги, права, обов`язки і відповідальність замісника голови кредитного комітету, якими він керується у своїй діяльності. Замісник голови кредитного комітету діє відповідно із цілями, які визначаються Статутом ТОВ «ФК «АРС-Капітал». Замісник голови кредитного комітету призначається на посаду і звільняється з неї за наказами директора Компанії. Замісник голови кредитного комітету підпорядковується безпосередньо директору, а підчас його відсутності його заступнику або Загальним зборам учасників компанії. Замісник голови кредитного комітету у своїй діяльності керується Статутом Компанії та такими нормативними і законодавчими актами: Законами України, нормативним актами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг та Національного банку України.

14.03.2017 ТОВ «ФК «АРС-Капітал» в особі директора ОСОБА_7 на підставі усного договору доручення за попередньою домовленістю надано довіреність якою уповноважено ОСОБА_8 бути представником Товариства в будь-яких установах, органах, організаціях, незалежно від їх форми власності та підпорядкування, втому числі в органах нотаріату, банківських установах, перед фізичними та юридичними особами з питань укладання договорів позики, кредитних договорів, іпотеки, застави будь-якого рухомого та/або нерухомого майна, а також укладання договорів про зміну та доповнення та договорів про розірвання, втому числі їх нотаріального посвідчення на умовах, які раніше узгоджені між Довірителем та Повіреним, а також з питань, що стосуються накладання та зняття заборони на відчуження рухомого та нерухомого майна, яке передається в іпотеку заставу. Для чого надається право: подавати та отримувати будь-які документи, заяви, підписувати від імені Товариства договори позики, кредитні договори, іпотеки, застави, договори про зміну та доповнення, а також договори про розірвання, зави про державну реєстрацію обтяження, отримувати свої примірники договорів, всюди розписуватися, сплачувати від імені Товариства будь-які платежі, а також виконувати всі інші дії, пов`язані з виконанням цієї довіреності.

Отже, голова кредитного комітету ТОВ «ФК «АРС-Капітал» ОСОБА_6 та замісник голови кредитного комітету ТОВ «ФК «АРС-Капітал» ОСОБА_8 , зловживаючи своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою групою осіб, заволоділи та розтратили майно ТОВ «ФК «АРС-Капітал» за наступних обставин.

Так, 04.07.2017 голова кредитного комітету ТОВ «ФК «АРС-Капітал» ОСОБА_6 та замісник голови кредитного комітету ТОВ «ФК «АРС-Капітал» ОСОБА_8 будучи службовими особами, використовуючи своє службове становище, діючи умисно за попередньою змовою групою осіб з метою повторної розтрати коштів ТОВ «ФК «АРС-Капітал» уклали договір позики №2017/07/04 з ОСОБА_9 .

Так, відповідно до умов даного договору, ТОВ «ФК «АРС-Капітал» в особі замісника голови кредитного комітету Позикодавця ОСОБА_8 , який діє на підставі довіреності від 14.03.2017, посвідченої приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 , згідно відведеної йому злочинної ролі, зловживаючи своїм службовим становищем, достовірно знаючи про невиконання в подальшому ОСОБА_9 умов даного договору, передав останньому грошові кошти у розмірі 519 889,72 гривень, що еквівалентно 20 000 доларів США за офіційним курсом долара США за гривню Національного банку України.

Згідно умов договору позика передається в безготівковій формі платіжним дорученням, шляхом перерахування відповідних грошових коштів на поточний рахунок Позичальника. Позика повертається в повному розмірі, в термін передбачений Договором в безготівковій формі платіжним дорученням шляхом перерахування відповідних грошових коштів на поточний рахунок Позикодавця.

Продовжуючи свої злочинні дії направлені на повторну розтрату коштів ТОВ «ФК «АРС-Капітал», голова кредитного комітету ТОВ «ФК «АРС-Капітал» ОСОБА_6 та замісник голови кредитного комітету ТОВ «ФК «АРС-Капітал» ОСОБА_8 , з метою дотримання істотних умов договору позики, внесли до п. 8.1. договору позики №2017/07/04 від 04.07.2017 відомості, які не відповідають дійсності, а саме те, що зобов`язання Позичальника, щодо своєчасного повернення позики та сплати процентів за користування позикою забезпечується заставою транспортного засобу Infiniti FX 30, Легковий універсал, Дізель, колір червоний, номер НОМЕР_3 , номер шасі НОМЕР_4 , достовірно знаючи про те, що даний транспортний засіб не належить ОСОБА_11 .

Цього ж дня, замісник голови кредитного комітету ТОВ «ФК «АРС-Капітал» ОСОБА_8 продовжуючи свої злочинні дії, направлені на розтрату коштів ТОВ «ФК «АРС-Капітал» на користь ОСОБА_11 використовуючи своє службове становище, надав вказівку працівникам Товариства здійснити видачу ОСОБА_11 відповідно до договору позики №2017/07/04 від 04.07.2017, грошових коштів в розмірі 519 889,72 гривень, які останній отримав, не маючи намірів в подальшому виконувати умови даного договору позики, чим завдали ТОВ «ФК «АРС-Капітал» матеріальної шкоди на вищевказану суму, що є особливо великим розміром.

Допитаний у кримінальному провадженні як свідок ОСОБА_7 , повідомив, що ОСОБА_6 та ОСОБА_8 , дійсно відповідно до доручень були уповноважені на здійснення господарської діяльності від імені ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «АРС-КАПІТАЛ», а саме на укладання договорів позики та кредитування. Свою господарську діяльність вони здійснювали в приміщенні належного їм офісу в місті Одеса та мали у користуванні печатку ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «АРС-КАПІТАЛ». 30.10.2017 року ним було відкликано доручення на представлення інтересів ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «АРС-КАПІТАЛ» ОСОБА_6 та ОСОБА_8 , про що їм було повідомлено, але незважаючи на цей факт останні продовжують здійснювати свою господарську діяльність від імені ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «АРС-КАПІТАЛ» та розміщують оголошення в мережі Інтернет про надання послуг у сфері авто кредитування та кредиту нерухомості.

Відповідно до реєстраційної картки ТЗ автомобіль марка та модель: INFINITI, рік випуску: 2008, VIN: НОМЕР_1 , номер та серія знака: НОМЕР_2 належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З метою збереження зазначеного майна, слідчий просить накласти арешт на автомобіль марка та модель: INFINITI, рік випуску: 2008, VIN: НОМЕР_1 , номер та серія знака: НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та заборонити будь-яким особам користуватись, відчужувати та розпоряджатись зазначеним автомобілем.

Слідчий в судове засіданні не з`явився, надавши заяву про розгляд клопотання у його відсутність.

Володілець майнав судове засідання не викликався на підставі ст.163 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

В ході розгляду клопотання встановлено, що в провадженні СУ ГУ НП у м. Києві перебуває кримінальне провадження № 12017100080011149 від 19.12.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 191 та ч. 5 ст. 191 КК України.

ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 4 ст. 191 та ч. 5 ст. 191 КК України, у даному кримінальному провадженні.

Ст.слідчий в ОВС СУ ГУ НП у м.Києві ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором прокуратури м.Києва ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 12017100080011149 від 19.12.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 191 та ч. 5 ст. 191 КК України, а саме: INFINITI, рік випуску: 2008, VIN: НОМЕР_1 , номер та серія знака: НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до положень ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, забезпечення цивільного позову у кримінальному провадженні, забезпечення конфіскації або спеціальної конфіскації. Арештованим може бути майно, яким володіє, користується чи розпоряджається підозрюваний, обвинувачений, засуджений, треті особи, юридична особа, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру за рішенням, ухвалою суду, слідчого судді.

Треті особи, майно яких може бути арештовано, - особи, які отримали чи придбали у підозрюваної, обвинуваченої чи засудженої особи майно безоплатно або в обмін на суму, значно нижчу ринкової вартості, або знали чи повинні були знати, що мета такої передачі - отримання доходу від майна, здобутого внаслідок вчинення злочину, приховування злочину та/або уникнення конфіскації.

Вищезазначені відомості щодо третьої особи повинні бути встановлені в судовому порядку на підставі достатності доказів.

Підставою арешту майна є наявність ухвали слідчого судді чи суду за наявності сукупності підстав чи розумних підозр вважати, що майно є предметом, доказом злочину, засобом чи знаряддям його вчинення, набуте злочинним шляхом, є доходом від вчиненого злочину або отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину. Арешт майна можливий також у випадках, коли санкцією статтіКримінального кодексу України, що інкримінується підозрюваному, обвинуваченому, передбачається застосування конфіскації, до підозрюваної, обвинуваченої особи заявлено цивільний позов у кримінальному провадженні. Арешт також може бути застосовано до майна третіх осіб з урахуванням частини другої цієї статті.

Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, які перебувають у власності або володінні, користуванні, розпорядженні підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

У випадках, передбачених п.1 ч.2 ст.170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 цього Кодексу.

Майно, на яке спрямоване кримінальне правопорушення повинно вилучатися та арештовуватися незалежно від того, хто являється його власником, у кого і де воно знаходиться, незалежно від того чи належить воно підозрюваному чи іншій зацікавленій особі, оскільки в протилежному випадку не будуть досягнуті цілі застосування цього заходу - запобігання можливості протиправні впливу (відчуження, знищення, приховування) на певне майно, що, як наслідок перешкодить встановленню істини у кримінальному провадженні.

Арешт майна з підстав передбачених ч. 2 ст. 170 КПК України по суті являє собі форму забезпечення доказів, є самостійною правовою підставою для арешту майна поряд з забезпеченням цивільного позову та конфіскацією майна та, на відміну від дій останніх правових підстав, не вимагає оголошення підозри у кримінальне провадженні і не пов`язує особу підозрюваного з можливістю арешту такого майна.

В силу положень ст.171 КПК України з клопотанням про арешт майна до слідчого судді, суду має право звернутися прокурор, слідчий за погодженням з прокурором, а з метою забезпечення цивільного позову - також цивільний позивач.

З наданих суду до клопотання письмових доказів вбачається, що майно, на яке слідчий просить накласти арешт, відповідає критеріям, визначеним ст.170 КПК України, оскільки є предметом злочинних посягань

З врахуванням викладеного, вважаю, що не застосування арешту може призвести до подальшого відчуження або знищення зазначеного майна, в зв`язку з чим з метою збереження майна, яке є предметом злочинних посягань, вважаю за необхідне задовольнити заявлене клопотання, оскільки на даній стадії досудового розслідування така ступінь втручання у права власника є виправданою.

Керуючись вимогами ст. ст.131, 132, 170-173 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в:

клопотання ст.слідчого в ОВС СУ ГУ НП у м.Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором прокуратури м.Києва ОСОБА_4 , про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 12017100080011149 від 19.12.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 191 та ч. 5 ст. 191 КК України, задовольнити.

Накласти арешт на автомобіль марка та модель: INFINITI, рік випуску: 2008, VIN: НОМЕР_1 , номер та серія знака: НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заборонити будь-яким особам користуватись, відчужувати та розпоряджатись автомобілем марка та модель: INFINITI, рік випуску: 2008, VIN: НОМЕР_1 , номер та серія знака: НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з моменту проголошення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення15.02.2019
Оприлюднено14.02.2023

Судовий реєстр по справі —752/23781/18

Ухвала від 12.07.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 27.05.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 09.01.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 25.10.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 14.11.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 14.11.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 05.11.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 25.10.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 05.11.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 31.10.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні