Ухвала
від 15.02.2019 по справі 201/1558/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/1558/18

Провадження № 1-кс/201/1023/2018

УХВАЛА

іменем України

15 лютого 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м.Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 розглянувши клопотання прокурора прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання прокурора прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку всіх приміщень, за місцем фактичного розташування офісу що орендує чи займає ТОВ «Азимут трейд» (код 34986223) за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що прокуратурою Дніпропетровської області здійснюється нагляд у формі процесуального керівництва за матеріалами матеріали досудового розслідування за фактом протиправних дій суб`єктів господарювання, які шляхом використання фіктивних підприємств занижують об`єм оподаткування суб`єктам реального сектору економіки, відомості щодо якого 29.01.2019 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019040000000059 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Так, під час досудового розслідування встановлено, що ТОВ «Азимут трейд» код 34986223, яке зареєстроване за адресою: м. Дніпро, вул. Князя Володимира Великого буд. 18б кім. 2, керівником якого є ОСОБА_5 , фактична адреса розташування офісного приміщення: АДРЕСА_1 (право власності ОСОБА_6 та ОСОБА_7 ) діючи за попередньою змовою із службовими особами контролюючих органів органів спричинили державі збитки в особливо великих розмірах.

Згідно митних декларацій та податкової звітності у 2018 році ТОВ «Азимут трейд» імпортувало зерна зернових культур (рису, гречки) та іншу зернову продукцію з Казахстану, Пакистану та Індії на суму більше ніж 200 млн. грн. Для зберігання зернової продукції підприємством використовується складське приміщення, розташоване за адресою Дніпропетровська область, Дніпровський район, с. Партизанське, вул. Заводська, буд. 20, (оренда приміщень підтверджується оплатою за зберігання, яка відображена у податковій звітності, право власності ТОВ «Елеваторагрокомплект» ЄДРПОУ 30888644). Зернова продукція частково реалізується по ринковим цінам за готівку, а документально проводяться фіктивні угоди по реалізації продукції по заниженим цінам з підприємствами з ознаками фіктивності (ТОВ "Калтер инвест" (ЄДРПОУ 42211689), ТОВ "Валор плюс»" (ЄДРПОУ 42203835), ТОВ "Дюнкерс" (ЄДРПОУ 42197696), ТОВ "Імпреза трейд груп" (ЄДРПОУ 42188938), ПП «Охорона гуард» (ЄДРПОУ 35924263), ТОВ «ОК «Безпека плюс» (ЄДРПОУ 4144197) та інші).

Таким чином посадові особи ТОВ «Азимут трейд» за рахунок безтоварних операцій формують податковий кредит фіктивним підприємствам, які за рахунок проведення підміни номенклатури товарів (пересорту) здійснюють документальне відображення безтоварних операцій з поставки товарів в адресу суб`єктів реального сектору економіки, чим надають можливість останнім незаконно формувати податковий кредит з ПДВ.

Також встановлено, що зерно гречки ТОВ «Азимут трейд» постачає в мережу АТБ (ТОВ «АТБ-маркет» (ЄДРПОУ 30487219) при цьому зернова продукція не відповідає державним нормам та реалізується за фіктивними документами. В подальшому отримані безготівкові кошти ТОВ «Азимут трейд» конвертує в готівку шляхом укладання фіктивних угод про транспортні послуги.

Аналізуючи вищевикладене, з`ясовано що ТОВ «Азимут трейд» за 2018 рік було незаконно сформовано податкового кредиту для підприємств з явними ознаками фіктивності, а саме: ТОВ "Калтер инвест" (ЄДРПОУ 42211689), ТОВ "Валор плюс»" (ЄДРПОУ 42203835), ТОВ "Дюнкерс" (ЄДРПОУ 42197696), ТОВ "Імпреза трейд груп" (ЄДРПОУ 42188938) ПП «Охорона гуард» (ЄДРПОУ 35924263), ТОВ «ОК «Безпека плюс» (ЄДРПОУ 4144197) та інших, на загальну суму близько 22 млн. грн. чим державі спричинено збитки в особливо великих розмірах у вигляді ненадходження до бюджету ПДВ.

Таким чином посадовими особами вищезазначених підприємств за сприяння співробітників ГУ ДФС України у Дніпропетровській області та Дніпропетровської митниці завдали збитків державі в особливо великому розмірі. Та в їх діях вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування кримінального провадження, в ході досудового розслідування виникла необхідність в проведенні обшуку за місцем фактичного розташування офісного приміщення: АДРЕСА_1 , що орендує чи займає ТОВ «Азимут трейд» (код 34986223) з метою недопущення знищення чи перевезення до іншого приміщення документів, з метою відшукання та вилучення всіх бухгалтерських та платіжних документів, які підтверджують взаємовідносини з ТОВ "Калтер инвест" (ЄДРПОУ 42211689), ТОВ "Валор плюс»" (ЄДРПОУ 42203835), ТОВ "Дюнкерс" (ЄДРПОУ 42197696), ТОВ "Імпреза трейд груп" (ЄДРПОУ 42188938) ПП «Охорона гуард» (ЄДРПОУ 35924263), ТОВ «ОК «Безпека плюс» (ЄДРПОУ 4144197) та інших протягом 2016-2018 документів, акти перевірок контролюючих органів, договори, додаткові угоди, специфікації, договори на зберігання продукції, акти приймання-передачі, сертифікати відповідності, видаткові накладні, листування між підприємствами, паспорти та сертифікати на ТМЦ,, рахунки-фактури, платіжні доручення, виписки про рух грошових коштів з банків, дані про осіб, уповноважених на зняття коштів, звірка взаєморозрахунків, транспортні (перевізні) документи, а також ті, що зберігаються в електронному вигляді на цифрових носіях інформації (системні блоки, ноутбуки, телефони, планшети, накопичувачі жорстких магнітних дисків (HDD), твердотілі накопичувачі (SSD), оптичні диски, карти пам`яті, флеш-накопичувачі, сім карти, тощо), техніка для копіювання та друку, усі наявні грошові кошти, , пластикові банківські картки та ключі від банківських скриньок, індивідуальних сейфів, за допомогою яких проводиться легалізація грошових коштів, особисті сумки рюкзаки учасників слідчої дії, будь-які документи в т.ч. зразки почерку, чорнові записи, блокноти, щоденники, приладдя для забезпечення передачі даних через інтернет-мережі та інші документи і предмети, які мають істотне значення для встановлення об`єктивної істини по кримінальному провадженню.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав з підстав зазначених в останньому.

Суддя, вислухавши думку прокурора, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню за наступними підставами.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що за адресою, зазначеною у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати прокурорам другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 , дозвіл на проведення обшуку всіх приміщень, за місцем фактичного розташування офісу що орендує чи займає ТОВ «Азимут трейд» (код 34986223) за адресою: м.Дніпро, пр. Мануйлівський, буд. 13, кв. 43, з метою недопущення знищення чи перевезення до іншого приміщення документів, які підтверджують взаємовідносини з ТОВ "Калтер инвест" (ЄДРПОУ 42211689), ТОВ "Валор плюс»" (ЄДРПОУ 42203835), ТОВ "Дюнкерс" (ЄДРПОУ 42197696), ТОВ "Імпреза трейд груп" (ЄДРПОУ 42188938) ПП «Охорона гуард» (ЄДРПОУ 35924263), ТОВ «ОК «Безпека плюс» (ЄДРПОУ 4144197) та інших протягом 2016-2018 документів, акти перевірок контролюючих органів, договори, додаткові угоди, специфікації, договори на зберігання продукції, акти приймання-передачі, сертифікати відповідності, видаткові накладні, листування між підприємствами, паспорти та сертифікати на ТМЦ,, рахунки-фактури, платіжні доручення, виписки про рух грошових коштів з банків, дані про осіб, уповноважених на зняття коштів, звірка взаєморозрахунків, транспортні (перевізні) документи, а також ті, що зберігаються в електронному вигляді на цифрових носіях інформації (системні блоки, ноутбуки, телефони, планшети, накопичувачі жорстких магнітних дисків (HDD), твердотілі накопичувачі (SSD), оптичні диски, карти пам`яті, флеш-накопичувачі, сім карти, тощо), техніка для копіювання та друку, усі наявні грошові кошти, , пластикові банківські картки та ключі від банківських скриньок, індивідуальних сейфів, за допомогою яких проводиться легалізація грошових коштів, особисті сумки рюкзаки учасників слідчої дії, будь-які документи в т.ч. зразки почерку, чорнові записи, блокноти, щоденники, приладдя для забезпечення передачі даних через інтернет мережі та інші документи і предмети, які мають істотне значення для встановлення об`єктивної істини по кримінальному провадженню.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80025713
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —201/1558/19

Ухвала від 15.02.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Трещов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні