Ухвала
від 22.02.2019 по справі 640/3038/19
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

про повернення заяви про забезпечення позову

22 лютого 2019 року м. Київ № 640/3038/19

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Пащенка К.С., за участю секретаря судового засідання Легейди Я.А., розглянувши у порядку письмового провадження заяву про забезпечення позову у адміністративній справі за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю Чигиринлегпром

до Міністерства оборони України

про визнання протиправним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Чигиринлегпром (адреса: 20901, Черкаська обл., м. Чигирин, вул. Гагаріна, 19, ідентифікаційний код 35187663) звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Міністерства оборони України (адреса: 03168, м. Київ, проспект Повітрофлотський, буд. 6, ідентифікаційний код 00034022), в якому просить суд:

визнати протиправним та скасувати рішення тендерного комітету Міністерства оборони України, оформлене протоколом засідання тендерного комітету Міністерства оборони України щодо результатів переговорів за переговорною процедурою закупівлі спідньої білизни (18310000-5) (Сорочка та кальсони зимові, від. 2 та вид 3) від 07.02.2019 № 75/27/7 щодо відхилення пропозиції Товариства з обмеженою відповідальністю Чигиринлегпром .

Разом з позовною заявою Товариством з обмеженою відповідальністю Чигиринлегпром подано заяву "Про забезпечення позову" б/н б/д з проханням постановити ухвалу про заборону Міністерству оборони України вчиняти дії щодо проведення переговорів з іншими учасниками процедур закупівлі спідньої білизни (18310000-5) (Сорочка та кальсони зимові, вид. 2 та вид 3) Лот 1. Спідня білизна (18310000-5) (Сорочка та кальсони зимові, вид. 2), визначати іншого переможця процедури закупівлі та укладати договір за результати процедури закупівлі спідньої білизни (18310000-5) (Сорочка та кальсони зимові, вид. 2 та вид 3) Лот 1. Спідня білизна (18310000-5) (Сорочка та кальсони зимові, вид. 2) з іншими учасниками.

Суд розглянувши заяву позивача "Про забезпечення позову" б/н б/д, зазначає наступне.

Відповідно до статті 150 Кодексу адміністративного судочинства України (далі по тексту - КАС України), суд за заявою учасника справи або з власної ініціативи має право вжити визначені цією статтею заходи забезпечення позову (частина перша). Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо: невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду; або очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень, та порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю.

Відповідно до ч. 1 ст. 152 КАС України, заява про забезпечення позову подається в письмовій формі і повинна містити: 1) найменування суду; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності; або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв'язку, офіційну електронну адресу або адресу електронної пошти; 3) предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову; 4) захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; 5) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Згідно ч. 4 ст. 152 КАС України, до заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Суд звертає увагу на положення частини 3 статті 4 Закону України "Про судовий збір", згідно з якою за подання до адміністративного суду заяви про забезпечення доказів або позову, заяви про видачу виконавчого документа на підставі рішення іноземного суду, заяви про зміну чи встановлення способу, порядку і строку виконання судового рішення судовий збір встановлюється у розмірі 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України "Про державний бюджет України на 2019 рік" установлено у 2019 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі для працездатних осіб з 1 січня 2019 року - 1921 грн.

З урахуванням зазначеного, ставка судового збору за звернення до суду із заявою про забезпечення позову становить 576,30 грн.

Разом з тим, судом встановлено, що до заяви про забезпечення позову не додано документа про сплату судового збору.

Щодо інших відомостей, необхідних для забезпечення позову, суд зазначає наступне.

Згідно ч. 1 ст. 166 КАС України, при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування тощо щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань.

Будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити, зокрема, перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення); інші відомості, які вимагаються цим Кодексом (п.п. 6, 7 ч. 1 ст. 167 КАС України).

Згідно з ч. 1 ст. 55 КАС України сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Частиною 3 вищезазначеної статті передбачено, що юридична особа, суб'єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Статтею 59 КАС України визначено документи, що підтверджують повноваження представників.

Так, у ч. 3 ст. 59 КАС України вказано, що довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами.

У разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання (ч. 8 ст. 59 КАС України).

З матеріалів доданих до позовної заяви та до заяви про забезпечення позову не вбачається документів, що підтверджують повноваження виконуючого обов'язки директора ТОВ "Чигиринлегпром" - ОСОБА_1 на представництво юридичної особи в судових органах, що вказує на невідповідність заяви про забезпечення позову формальним вимогам для письмових заяв та зумовлює неможливість її розгляду.

Частиною 7 ст. 154 КАС України передбачено, що суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 152 цього Кодексу, повертає її заявнику без розгляду, про що постановляє ухвалу.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 150, 151, 153-155, 241-243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

У Х В А Л И В:

Заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю Чигиринлегпром "Про забезпечення позову" б/н б/д повернути без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку за правилами, встановленими статтями 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя К.С. Пащенко

Дата ухвалення рішення22.02.2019
Оприлюднено24.02.2019
Номер документу80029488
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —640/3038/19

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Божко В. В.

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Божко В. В.

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Божко В. В.

Ухвала від 22.02.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пащенко К.С.

Ухвала від 22.02.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пащенко К.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні